
Przekładaniec lubelski
Autor: thiessa @ 6:48am, Piątek 7 Grudzień 2012.
Przepis na to ciasto dostałam od Teściowej mojej Koleżanki dokładnie pod taką nazwą. Nie mam pojęcia skąd się ona wzięła, nigdzie w internecie się na nią nie natknęłam. Być może jest znane pod innymi nazwami. Z tego, co sobie przypominam podobne ciasto kojarzę z dzieciństwa i założę się, że znalazłabym podobny przepis w zeszycie mojej Mamy.
Ciasto:
1/2 kg mÄ…ki,
1 łyżeczka sody,
1 łyżka miodu,
1 łyżka masła,
6 łyżek śmietany,
1 jajo,
niecała szklanka cukru.
Masa:
2 szklanki mleka,
4 łyżki kaszy manny,
1 kostka masła,
2 żółtka,
1/2-3/4 szklanki cukru.
Wszystkie produktu na ciasto zagnieść na stolnicy, podzielić na 4 części: 3 równe części oraz jedną małą.
Każdą część ciasta rozwałkować na posypanej mąką stolnicy na kształt wielkości blaszki (24x26cm) a najmniejszy kawałek ciasta na placuszek. Ja wałkowałam bezpośrednio na papierze do pieczenia. Piec około 10 minut w piekarniku nagrzanym do 200C, bez termoobiegu.
Po upieczeniu placki są twarde, zmiękną dopiero po nałożeniu masy.
W garnku zagotować mleko, wsypać kaszę manną i gotować, aż zgęstnieje (około 5 minut). Odstawić do całkowitego ostudzenia.
Przełożyć masą placki, wierzchni placek też posmarować masą i posypać utartym na drobnej tarce kawałkiem upieczonego ciasta.
Ciasto najlepiej zrobić około 2 dni przed podaniem. O tej porze roku świetnie się przechowuje na balkonie. Odpowiednio kruszeje a masa ładnie tężeje.
Komentarze
U mnie też sie pojawiał przekładaniec na blogu! Pyszne ciasto. :)
Inspirowane Smakiem - 7:39am, Piątek 7 Grudzień 2012.http://www.inspirowanesmakiem.pl
cudowne kosteczki, bardzo mi się podoba ten przekładaniec, choć nazwę widzę po raz pierwszy :)
martex - 8:37am, Piątek 7 Grudzień 2012.http://martexsweetdreams.blox.pl/html
jejku, poproszę kawałek!:) piękny!
qwer1t123 - 1:01pm, Piątek 7 Grudzień 2012.http://smaczniezdrowokolorowo.blogspot.com/
Ja w ogole takiego ciasta nie znam, a cos mi sie zdaje, ze warto poznac!
Maggie - 3:05pm, Piątek 7 Grudzień 2012.http://maggiegotuje.blogspot.com
Inspirowane smakiem przekladaniec grecki? Gdzie Lublin a gdzie Grecja. Ciekawe skad sie te nazwy biora.
thiessa - 5:07pm, Piątek 7 Grudzień 2012.
apetyczni wyglÄ…da:)
anula - 5:35pm, Piątek 7 Grudzień 2012.http://kuchniapachnacabzem.blogspot.com/
U mnie w domu takie ciasto wystepowalo pod nazwa stefanki. Pamietam, ze mama dojrzewala je przez kilka dni w szafce mebloscianki. :)
Malgoshka - 8:59pm, Piątek 7 Grudzień 2012.
A w Lublinie sa znane pod nazwa czeskie placuszki
Hanna - 10:01pm, Piątek 7 Grudzień 2012.
Malgoshka przelozone? Bo ten krem z kasza manna to raczej skisnie bez lodowki?
Hanna a to ciekawe. Co prawda jadlam podobne ciasto w Czechach, ale tylko ciasto bylo podobne, masa byla inna.
thiessa - 11:06pm, Piątek 7 Grudzień 2012.
No wlasnie nie kislo. Spytalam mame dla pewnosci i potwierdza moja wersje. Moze mebloscianka na wysoki polysk miala jakis specjalny mikroklimat? :)
Malgoshka - 8:47pm, Poniedziałek 10 Grudzień 2012.
Mebloscianki na pewno swoj klimat mialy:-) Ale, że mikroklimat to pierwsze slysze:-)
thiessa - 10:21pm, Poniedziałek 10 Grudzień 2012.
Nic nie skisnie placek jest pyszny ,znam go od 20 lat pieką go w okolicach Krakowa tak sie własnie nazywa
barwa - 2:21pm, Poniedziałek 17 Grudzień 2012.
Barwa dzieki za cenna informacjÄ™.
thiessa - 7:05am, Poniedziałek 24 Grudzień 2012.