<<Strona główna

Pamonha (Grand Prix Brazylii)

Autor: thiessa @ 6:49am, Poniedziałek 3 Grudzień 2012.

Pamonha

Źródło: Cook Brazylian" Leticia Moreinos Schwartz


Pamonha, tradycyjne danie kuchni brazylijskiej przypomina meksykańskie tamales. Jest to pasta zrobiona ze zmiksowanej kukurydzy z mlekiem, którą zawija się w kukurydziane liście a następnie gotuje. Występuje w wersji zarówno słodkiej z cukrem i cynamonem jak i wytrawnej z serem, czy mielonym mięsem. Może być też podawana bez dodatków.
Pamontha oznacza w języku rdzennych mieszkańców Brazylii klejący.
Danie w tej wersji odbiega nieco od oryginału, jest to jego europejska interpretacja, łatwiejsza do zrobienia w naszych warunkach. Zamiast piec wszystko w liściach kukurydzy układamy warstwami i zapiekamy w piekarniku. Przywodzi na myśl zapiekankę pasterska prawda?

Składniki:

2 łyżki oliwy,
120g pancetty, pokrojonej w drobnÄ… kostkÄ™,
1 małą cebula, posiekana,
4 cebulki dymki posiekane (zapomniałam dodać),
1 marchewka, pokrojona w małą kostkę,
1 łodyga selera naciowego, posiekana,
2 zÄ…bki czosnku, posiekane,
600g mielonego mięsa wołowego (zachęcam do samodzielnego mielenia),
80 ml białego wina,
125 ml puree z pomidorów,
225 ml pełnotłustego mleka,
225 ml wody,
sól im świeżo mielony pieprz,
2 łyżki posiekanej natki pietruszki.

120g kukurydzy,
25g masła,
1 łyżeczka proszkiem do pieczenia,
140g drobnej kaszki kukurydzianej (polenty),
225 ml kwaśnej śmietany,
175 g cheddara, albo innego żółtego sera (startego).

Pamonha


Na patelni rozgrzać oliwę, dodać panchettę i smażyć do momentu, kiedy zacznie się robić lekko chrupiąca. Następnie dodać cebulę, dymkę, marchewkę i seler. Smażyć mieszając od czasu do czasu, aż zmiękną. Dodać czosnek, smażyć minutę i wrzucić mięso. Smażyć 6-8 minut, rozdzielając ewentualne grudki.
Wlać wino i zredukować je o połowę gotując całość przez około 3 minuty. Dodać puree z pomidorów, mleko i wodę, wymieszać i gotować częściowo pod przykryciem przez około godzinę. Doprawić solą i pieprzem. Przełożyć do żaroodpornego naczynia i pozostawić do wystygnięcia.
W międzyczasie zmiksować w blenderze kukurydzę. Ja nie posiadam tak małego blendera, który poradziłby sobie ze zmiksowaniem na gładko tak małej ilości kukurydzy. Zawsze w takim wypadku rozwiązaniem jest... młynek do kawy. W tym przypadku miksowałam na 2 razy. Wcześniej sprawdził się w tej roli wiele razy.
W garnku roztopić masło, dodać kasę kukurydzianą i wymieszać, aż cała pokryje się masłem. Dodać zmiksowaną kukurydzę i gotować na małym ogniu jeszcze przez minutę. Zdjąć z ognia, dodać proszek do pieczenia, śmietanę, 115g sera żółtego sól i pieprz do smaku. Wyrobić na gładkie ciasto.
Stolnicę posypać mąką i wałkiem lub dłońmi uformować z ciasta kształt wielkości naczynia do pieczenia i położyć na mięsie. Ciasto powinno dokładnie pokrywać cały mięsny środek. Ponieważ moja kasza była bardzo gruba nie miałam możliwości uzyskania gładkiego ciasta, ale masa, którą otrzymałam spełniała swoje zadanie. Wystarczyło ją rozłożyć łyżką na zapiekance.
Pozostałym serem posypać zapiekankę i piec przez 20 minut w piekarniku nagrzanym do 200C.
Wyjąć z piekarnika i pozwolić chwilę odstać w temperaturze pokojowej.

F1 od kuchni 2012
Related Posts with Thumbnails
  • Del.icio.us
  • Digg
  • Technorati
  • Blinklist
  • Furl
  • Reddit
  • Facebook

Komentarze

Wyglada apetycznie! Z kuchnia brazylijska nie mialam dotad czestej stycznosci, choc bardzo lubie tamtejsze coxinhas.

Maggie - 4:07pm, Poniedziałek 3 Grudzień 2012.http://maggiegotuje.blogspot.com

Coxinhas dobre, ale tyje na sam ich widok:-)

thiessa - 10:13pm, Poniedziałek 3 Grudzień 2012.

Dodaj swój komentarz

Użytkownik:
Strona:

CAPTCHA Image
Wpisz kod z obrazka:
Zmień obrazek

Gotuje:
zdjęcie Thiessa

Zaloguj Się



 

my foodgawker gallery

Wykrywacz smaku - www.wykrywacz-smaku.pl - moja galeria

Słowa Kluczowe
Ugotowano
  • czerwiec 2018
    • Cytrynowe szparagi i rzodkiewki pieczone z dukkah
  • luty 2018
  • styczeń 2018
  • grudzień 2017
  • październik 2017
  • wrzesień 2017
  • lipiec 2017
  • maj 2017
  • kwiecień 2017
  • marzec 2017
  • luty 2017
  • styczeń 2017
  • grudzień 2016
  • listopad 2016
  • październik 2016
  • wrzesień 2016
  • sierpień 2016
  • lipiec 2016
  • czerwiec 2016
  • maj 2016
  • kwiecień 2016
  • marzec 2016
  • styczeń 2016
  • grudzień 2015
  • listopad 2015
  • październik 2015
  • wrzesień 2015
  • sierpień 2015
  • lipiec 2015
  • czerwiec 2015
  • maj 2015
  • kwiecień 2015
  • marzec 2015
  • luty 2015
  • styczeń 2015
  • grudzień 2014
  • listopad 2014
  • październik 2014
  • wrzesień 2014
  • sierpień 2014
  • lipiec 2014
  • czerwiec 2014
  • maj 2014
  • kwiecień 2014
  • marzec 2014
  • luty 2014
  • styczeń 2014
  • grudzień 2013
  • listopad 2013
  • październik 2013
  • wrzesień 2013
  • sierpień 2013
  • lipiec 2013
  • czerwiec 2013
  • maj 2013
  • kwiecień 2013
  • marzec 2013
  • luty 2013
  • styczeń 2013
  • grudzień 2012
  • listopad 2012
  • październik 2012
  • wrzesień 2012
  • sierpień 2012
  • lipiec 2012
  • czerwiec 2012
  • maj 2012
  • kwiecień 2012
  • marzec 2012
  • luty 2012
  • styczeń 2012
  • grudzień 2011
  • listopad 2011
  • październik 2011
  • wrzesień 2011
  • sierpień 2011
  • lipiec 2011
  • czerwiec 2011
  • maj 2011
  • kwiecień 2011
  • marzec 2011
  • luty 2011
  • styczeń 2011
  • grudzień 2010
  • listopad 2010
  • październik 2010
  • wrzesień 2010
  • sierpień 2010
  • lipiec 2010
  • czerwiec 2010
  • maj 2010
  • kwiecień 2010
  • marzec 2010
  • luty 2010
  • styczeń 2010
Forum

Sport Ernährung wie ...
hallo ich bin POO :P ich wohne in IR. Das...
pooGem @ 5:08am, 18 Czerwiec 2022

hello, how can i solve th...
hello, how can i solve this problem with this page...
eyevag @ 6:57pm, 24 Wrzesień 2021

Como se llamo esto
Como se llamo esto i am from SPAIN. I registere...
killlix @ 1:48am, 27 Lipiec 2021

ВыгодÐ...
variant3ГарантироÐ...
Myronhip @ 6:31am, 21 Kwiecień 2021

Do you need a specialist?...
I choose between these positions https://www.goo...
narmatov-74 @ 11:33pm, 17 Kwiecień 2021

Zdjęcia
Wszystkie zdjęcia oraz teksty opublikowane na tym blogu są moją własnością i nie wyrażam zgody na ich kopiowanie bez mojej wiedzy i zgody - Dz. U. 94 Nr 24 poz. 83, sprost.: Dz. U. 94 Nr 43 poz. 170
Uczestniczę w akcjach Z Widelcem przez Afrykę, Australię i Oceanię

 

F1 od kuchni 2012

 

 

(Kuchnia chińska 2012-ZAPROSZENIE

 

 

 

(kuchnia japonska-zaproszenie

 

(II Festiwal kuchni arabskiej-ZAPROSZENIE

 

Z Widelcem po Azji

 

Z widelcem przez kuchnię obu Ameryk

 

Kuchnie Kaukazu zaproszenie

 

Smaki Afryki zaproszenie

 

Durszlak.pl
Mikser Kulinarny - przepisy kulinarne i wyszukiwarka przepisów