
Pamonha (Grand Prix Brazylii)
Autor: thiessa @ 6:49am, Poniedziałek 3 Grudzień 2012.
Źródło: Cook Brazylian" Leticia Moreinos Schwartz
Pamonha, tradycyjne danie kuchni brazylijskiej przypomina meksykańskie tamales. Jest to pasta zrobiona ze zmiksowanej kukurydzy z mlekiem, którą zawija się w kukurydziane liście a następnie gotuje. Występuje w wersji zarówno słodkiej z cukrem i cynamonem jak i wytrawnej z serem, czy mielonym mięsem. Może być też podawana bez dodatków.
Pamontha oznacza w języku rdzennych mieszkańców Brazylii klejący.
Danie w tej wersji odbiega nieco od oryginału, jest to jego europejska interpretacja, łatwiejsza do zrobienia w naszych warunkach. Zamiast piec wszystko w liściach kukurydzy układamy warstwami i zapiekamy w piekarniku. Przywodzi na myśl zapiekankę pasterska prawda?
Składniki:
2 łyżki oliwy,
120g pancetty, pokrojonej w drobnÄ… kostkÄ™,
1 małą cebula, posiekana,
4 cebulki dymki posiekane (zapomniałam dodać),
1 marchewka, pokrojona w małą kostkę,
1 łodyga selera naciowego, posiekana,
2 zÄ…bki czosnku, posiekane,
600g mielonego mięsa wołowego (zachęcam do samodzielnego mielenia),
80 ml białego wina,
125 ml puree z pomidorów,
225 ml pełnotłustego mleka,
225 ml wody,
sól im świeżo mielony pieprz,
2 łyżki posiekanej natki pietruszki.
120g kukurydzy,
25g masła,
1 łyżeczka proszkiem do pieczenia,
140g drobnej kaszki kukurydzianej (polenty),
225 ml kwaśnej śmietany,
175 g cheddara, albo innego żółtego sera (startego).
Na patelni rozgrzać oliwę, dodać panchettę i smażyć do momentu, kiedy zacznie się robić lekko chrupiąca. Następnie dodać cebulę, dymkę, marchewkę i seler. Smażyć mieszając od czasu do czasu, aż zmiękną. Dodać czosnek, smażyć minutę i wrzucić mięso. Smażyć 6-8 minut, rozdzielając ewentualne grudki.
Wlać wino i zredukować je o połowę gotując całość przez około 3 minuty. Dodać puree z pomidorów, mleko i wodę, wymieszać i gotować częściowo pod przykryciem przez około godzinę. Doprawić solą i pieprzem. Przełożyć do żaroodpornego naczynia i pozostawić do wystygnięcia.
W międzyczasie zmiksować w blenderze kukurydzę. Ja nie posiadam tak małego blendera, który poradziłby sobie ze zmiksowaniem na gładko tak małej ilości kukurydzy. Zawsze w takim wypadku rozwiązaniem jest... młynek do kawy. W tym przypadku miksowałam na 2 razy. Wcześniej sprawdził się w tej roli wiele razy.
W garnku roztopić masło, dodać kasę kukurydzianą i wymieszać, aż cała pokryje się masłem. Dodać zmiksowaną kukurydzę i gotować na małym ogniu jeszcze przez minutę. Zdjąć z ognia, dodać proszek do pieczenia, śmietanę, 115g sera żółtego sól i pieprz do smaku. Wyrobić na gładkie ciasto.
Stolnicę posypać mąką i wałkiem lub dłońmi uformować z ciasta kształt wielkości naczynia do pieczenia i położyć na mięsie. Ciasto powinno dokładnie pokrywać cały mięsny środek. Ponieważ moja kasza była bardzo gruba nie miałam możliwości uzyskania gładkiego ciasta, ale masa, którą otrzymałam spełniała swoje zadanie. Wystarczyło ją rozłożyć łyżką na zapiekance.
Pozostałym serem posypać zapiekankę i piec przez 20 minut w piekarniku nagrzanym do 200C.
Wyjąć z piekarnika i pozwolić chwilę odstać w temperaturze pokojowej.

Komentarze
Wyglada apetycznie! Z kuchnia brazylijska nie mialam dotad czestej stycznosci, choc bardzo lubie tamtejsze coxinhas.
Maggie - 4:07pm, Poniedziałek 3 Grudzień 2012.http://maggiegotuje.blogspot.com
Coxinhas dobre, ale tyje na sam ich widok:-)
thiessa - 10:13pm, Poniedziałek 3 Grudzień 2012.