
Kurczak z warzywami w sosie chilli
Autor: thiessa @ 6:47am, Piątek 30 Listopad 2012.

Źródło: "The complete Korean cookbook" Young Jin Song
Kiedy parę lat temu dostałam od Męża książkę, z której pochodzi ten przepis nie byłam w stanie zrobić z niej niemal żadnego dania. Każdy przepis zawierał kompletnie niedostępne w Polsce składniki. Największym problemem było gochugaru, czyli koreańska sproszkowana chilli bez dodatku, której może i można było cokolwiek ugotować, ale ja nie lubię półśrodków. Bez dodatku gochugaru niemożliwe jest również przyrządzenie kimchi. Kolejnym składnikiem, bez której ani rusz, była pasta gochujang.
Aż w końcu nadejszła wiekopomna chwila i oba składniki pojawiły się w jednym ze sklepów internetowych. Jakiś czas później "Kuchnie Świata" również zaczęły sprowadzać gochujang a chwilę potem dowiedziałam się, że pod Wrocławiem Koreańczycy prowadzą mały sklepik z produktami sprowadzanymi na własne potrzeby. Od tamtej pory nie mam problemu, żeby przygotować większość dań kuchni koreańskiej. U Koreańczyków można kupić nawet tteok.
W Korei danie to bardzo często podaje się na rodzinnych spotkaniach i chociaż jest piekielnie ostre, to mnie jego smak szalenie odpowiada. Dodatek tteok pozwala nieco rozproszyć ostry smak. Robiłam je już po raz drugi. Po raz pierwszy w zeszłym roku. Tym razem chciałam wykorzystać perillę, na którą powoli przychodzi już pora i jako roślina jednoroczna powoli zaczyna zasychać i tracić liście.
Do kurczaka podałam oczywiście kimchi i mieszankę ryżu i zbóż, bardzo charakterystyczny dodatek do nań kuchni koreańskiej. Na pewno w stosownym czasie pojawi się tutaj przepis na te specjał.
Składniki:
500g filetów z piersi kurczaka, pokrojone na kawałki wielkości kęsa,
120g tteok (rice cakes), pokrojone na plasterki,
150g słodkiego ziemniaka, pokrojonego w kostkę,
1/2 cebuli, pokrojonej na cienkie plasterki,
1 marchewka, pokrojona w plasterki,
4 liście kapusty pekińskiej, posiekane,
1 por, pokrojony na plasterki,
2 zielone chilli, pozbawione pestek, pokrojone na plasterki,
50g liści pachnotki zwyczajnej (shiso, perilla),
olej do smażenia
Na marynatÄ™:
3 łyżki pasty gochujang,
4 1/2 łyżeczki gochugaru (koreańskie chilli),
2 łyżki sosu sojowego,
2 łyżki syropu klonowego,
4 1/2 łyżeczki cukru (dałam 2 łyżeczki),
2 łyżki sake albo mirinu,
3 ząbki czosnku, zmiażdżone,
4 1/2 łyżeczki tartego imbiru,
1 łyżka oleju sezamowego,
1 łyżka sezamu,
1 1/2 łyżeczka koreańskiej lub japońskiej mieszanki curry.
Z podanych składników przyrządzić marynatę, dokładnie pokryć nią mięso i odstawić na godzinę, aby się zamarynowało.
Wok sezonować, następnie wlać olej, rozgrzać i wrzucić słodkie ziemniaki, tteok. Smażyć przez chwilę a następnie dodać kurczaka. Smażyć przez 6 minut. Dorzucić cebulę, marchewkę, por i kapustę, smażyć przez kolejne 3 minuty. Na koniec dodać perillę. Wymieszać wszystkie składniki i podawać.
Komentarze
Wpadła bym do Ciebie na takiego kurczaka:) Pysznie się prezentuje i pewnie niesamowicie smakuje patrząc na składniki :)
Zapraszam do zabawy, jeÅ›li tylko masz ochotÄ™ :) SzczegóÅ‚y u mnie : http://atinabc.blox.pl/2012/12/Libster-blog.html
Pozdrawiam:)
atina - 10:14am, Niedziela 2 Grudzień 2012.
Atina dziekuje za zaproszenie, odpowiedzialam u Ciebie na blogu.
thiessa - 11:44pm, Niedziela 2 Grudzień 2012.
Gdzie pod WrocÅ‚awiem? Szybciej pojechać i kupić niż czekać na zamówienie z internetu :)
ceres - 2:29pm, środa 21 Maj 2014.
hello guos 9128738517
buying cialis online safely - 1:52pm, Poniedziałek 4 Styczeń 2021.https://pharmacyusaofficial.com