<<Strona główna

Kurczak z warzywami w sosie chilli

Autor: thiessa @ 6:47am, Piątek 30 Listopad 2012.

Kurczak z warzywami w sosie chilli, Chicken and vegetables in chilli sauce

Źródło: "The complete Korean cookbook" Young Jin Song

Kiedy parę lat temu dostałam od Męża książkę, z której pochodzi ten przepis nie byłam w stanie zrobić z niej niemal żadnego dania. Każdy przepis zawierał kompletnie niedostępne w Polsce składniki. Największym problemem było gochugaru, czyli koreańska sproszkowana chilli bez dodatku, której może i można było cokolwiek ugotować, ale ja nie lubię półśrodków. Bez dodatku gochugaru niemożliwe jest również przyrządzenie kimchi. Kolejnym składnikiem, bez której ani rusz, była pasta gochujang.
Aż w końcu nadejszła wiekopomna chwila i oba składniki pojawiły się w jednym ze sklepów internetowych. Jakiś czas później "Kuchnie Świata" również zaczęły sprowadzać gochujang a chwilę potem dowiedziałam się, że pod Wrocławiem Koreańczycy prowadzą mały sklepik z produktami sprowadzanymi na własne potrzeby. Od tamtej pory nie mam problemu, żeby przygotować większość dań kuchni koreańskiej. U Koreańczyków można kupić nawet tteok.
W Korei danie to bardzo często podaje się na rodzinnych spotkaniach i chociaż jest piekielnie ostre, to mnie jego smak szalenie odpowiada. Dodatek tteok pozwala nieco rozproszyć ostry smak. Robiłam je już po raz drugi. Po raz pierwszy w zeszłym roku. Tym razem chciałam wykorzystać perillę, na którą powoli przychodzi już pora i jako roślina jednoroczna powoli zaczyna zasychać i tracić liście.
Do kurczaka podałam oczywiście kimchi i mieszankę ryżu i zbóż, bardzo charakterystyczny dodatek do nań kuchni koreańskiej. Na pewno w stosownym czasie pojawi się tutaj przepis na te specjał.

Składniki:

500g filetów z piersi kurczaka, pokrojone na kawałki wielkości kęsa,
120g tteok (rice cakes), pokrojone na plasterki,
150g słodkiego ziemniaka, pokrojonego w kostkę,
1/2 cebuli, pokrojonej na cienkie plasterki,
1 marchewka, pokrojona w plasterki,
4 liście kapusty pekińskiej, posiekane,
1 por, pokrojony na plasterki,
2 zielone chilli, pozbawione pestek, pokrojone na plasterki,
50g liści pachnotki zwyczajnej (shiso, perilla),
olej do smażenia

Na marynatÄ™:

3 łyżki pasty gochujang,
4 1/2 łyżeczki gochugaru (koreańskie chilli),
2 łyżki sosu sojowego,
2 łyżki syropu klonowego,
4 1/2 łyżeczki cukru (dałam 2 łyżeczki),
2 łyżki sake albo mirinu,
3 ząbki czosnku, zmiażdżone,
4 1/2 łyżeczki tartego imbiru,
1 łyżka oleju sezamowego,
1 łyżka sezamu,
1 1/2 łyżeczka koreańskiej lub japońskiej mieszanki curry.

Z podanych składników przyrządzić marynatę, dokładnie pokryć nią mięso i odstawić na godzinę, aby się zamarynowało.
Wok sezonować, następnie wlać olej, rozgrzać i wrzucić słodkie ziemniaki, tteok. Smażyć przez chwilę a następnie dodać kurczaka. Smażyć przez 6 minut. Dorzucić cebulę, marchewkę, por i kapustę, smażyć przez kolejne 3 minuty. Na koniec dodać perillę. Wymieszać wszystkie składniki i podawać.
Related Posts with Thumbnails
  • Del.icio.us
  • Digg
  • Technorati
  • Blinklist
  • Furl
  • Reddit
  • Facebook

Komentarze

Wpadła bym do Ciebie na takiego kurczaka:) Pysznie się prezentuje i pewnie niesamowicie smakuje patrząc na składniki :)

Zapraszam do zabawy, jeÅ›li tylko masz ochotÄ™ :) SzczegóÅ‚y u mnie : http://atinabc.blox.pl/2012/12/Libster-blog.html
Pozdrawiam:)

atina - 10:14am, Niedziela 2 Grudzień 2012.

Atina dziekuje za zaproszenie, odpowiedzialam u Ciebie na blogu.

thiessa - 11:44pm, Niedziela 2 Grudzień 2012.

Gdzie pod WrocÅ‚awiem? Szybciej pojechać i kupić niż czekać na zamówienie z internetu :)

ceres - 2:29pm, środa 21 Maj 2014.

hello guos 9128738517

buying cialis online safely - 1:52pm, Poniedziałek 4 Styczeń 2021.https://pharmacyusaofficial.com

Dodaj swój komentarz

Użytkownik:
Strona:

CAPTCHA Image
Wpisz kod z obrazka:
Zmień obrazek

Gotuje:
zdjęcie Thiessa

Zaloguj Się



 

my foodgawker gallery

Wykrywacz smaku - www.wykrywacz-smaku.pl - moja galeria

Słowa Kluczowe
Ugotowano
  • czerwiec 2018
    • Cytrynowe szparagi i rzodkiewki pieczone z dukkah
  • luty 2018
  • styczeń 2018
  • grudzień 2017
  • październik 2017
  • wrzesień 2017
  • lipiec 2017
  • maj 2017
  • kwiecień 2017
  • marzec 2017
  • luty 2017
  • styczeń 2017
  • grudzień 2016
  • listopad 2016
  • październik 2016
  • wrzesień 2016
  • sierpień 2016
  • lipiec 2016
  • czerwiec 2016
  • maj 2016
  • kwiecień 2016
  • marzec 2016
  • styczeń 2016
  • grudzień 2015
  • listopad 2015
  • październik 2015
  • wrzesień 2015
  • sierpień 2015
  • lipiec 2015
  • czerwiec 2015
  • maj 2015
  • kwiecień 2015
  • marzec 2015
  • luty 2015
  • styczeń 2015
  • grudzień 2014
  • listopad 2014
  • październik 2014
  • wrzesień 2014
  • sierpień 2014
  • lipiec 2014
  • czerwiec 2014
  • maj 2014
  • kwiecień 2014
  • marzec 2014
  • luty 2014
  • styczeń 2014
  • grudzień 2013
  • listopad 2013
  • październik 2013
  • wrzesień 2013
  • sierpień 2013
  • lipiec 2013
  • czerwiec 2013
  • maj 2013
  • kwiecień 2013
  • marzec 2013
  • luty 2013
  • styczeń 2013
  • grudzień 2012
  • listopad 2012
  • październik 2012
  • wrzesień 2012
  • sierpień 2012
  • lipiec 2012
  • czerwiec 2012
  • maj 2012
  • kwiecień 2012
  • marzec 2012
  • luty 2012
  • styczeń 2012
  • grudzień 2011
  • listopad 2011
  • październik 2011
  • wrzesień 2011
  • sierpień 2011
  • lipiec 2011
  • czerwiec 2011
  • maj 2011
  • kwiecień 2011
  • marzec 2011
  • luty 2011
  • styczeń 2011
  • grudzień 2010
  • listopad 2010
  • październik 2010
  • wrzesień 2010
  • sierpień 2010
  • lipiec 2010
  • czerwiec 2010
  • maj 2010
  • kwiecień 2010
  • marzec 2010
  • luty 2010
  • styczeń 2010
Forum

Sport Ernährung wie ...
hallo ich bin POO :P ich wohne in IR. Das...
pooGem @ 5:08am, 18 Czerwiec 2022

hello, how can i solve th...
hello, how can i solve this problem with this page...
eyevag @ 6:57pm, 24 Wrzesień 2021

Como se llamo esto
Como se llamo esto i am from SPAIN. I registere...
killlix @ 1:48am, 27 Lipiec 2021

ВыгодÐ...
variant3ГарантироÐ...
Myronhip @ 6:31am, 21 Kwiecień 2021

Do you need a specialist?...
I choose between these positions https://www.goo...
narmatov-74 @ 11:33pm, 17 Kwiecień 2021

Zdjęcia
Wszystkie zdjęcia oraz teksty opublikowane na tym blogu są moją własnością i nie wyrażam zgody na ich kopiowanie bez mojej wiedzy i zgody - Dz. U. 94 Nr 24 poz. 83, sprost.: Dz. U. 94 Nr 43 poz. 170
Uczestniczę w akcjach Z Widelcem przez Afrykę, Australię i Oceanię

 

F1 od kuchni 2012

 

 

(Kuchnia chińska 2012-ZAPROSZENIE

 

 

 

(kuchnia japonska-zaproszenie

 

(II Festiwal kuchni arabskiej-ZAPROSZENIE

 

Z Widelcem po Azji

 

Z widelcem przez kuchnię obu Ameryk

 

Kuchnie Kaukazu zaproszenie

 

Smaki Afryki zaproszenie

 

Durszlak.pl
Mikser Kulinarny - przepisy kulinarne i wyszukiwarka przepisów