
Topinambury smażone ze szpinakiem
Autor: thiessa @ 6:30pm, Poniedziałek 24 Maj 2010.
Źródło: "The almost vegetarian cookbook" Josceline Dimbleby
Tego dania nie było w planie, bo sezon na topinambury już minął. Wyszło przypadkiem, bo małżonek przekopywał działkę i wykopał parę z miejsca, w którym się ich nie spodziewaliśmy. Jak już wykopał to trzeba było je jakoś spożytkować. Wszystkie dania, które do tej pory zrobiłam z zastosowaniem topinamburów bardzo mi smakowały, ale to było wyjątkowo dobre. Oblizuję się na samą myśl o nim, bo jeszcze mi została porcyjka na jutro.
Składniki:
500g topinamburów, albo mała rzepa,
1/2 kapusty pekińskiej, lub pak-choya a u mnie szpinak liściasty mrożony,
1 czerwona papryczka chilli,
1 garść natki pietruszki, grubo posiekanej,
ghee do smażenia lub w wersji wegańskiej olej,
2 zÄ…bki czosnku,
sos sojowy do skropienia, parÄ™ kropli oleju sezamowego,
sól i pieprz do smaku.
Topinambury dokładnie umyć, ale ich nie obierać. Ja moje obrałam, bo były posezonowe. Następnie pokroić na cienkie plasterki.
Chińską zieleninę posiekać. Ja użyłam mrożonego szpinaku liściastego, który włożyłam do garnka w ilości "na oko". Garnek przykryłam i podgrzewałam na małym gazie. Pod wpływem temperatury szpinak się rozmroził, ale pozostał ciągle zielony. Lepiej prezentowałby się pewnie świeży, ale go nie miałam a mrożony w zamrażarce owszem.
Na patelni roztopić ghee, albo olej i podsmażać na nim topinambury do momentu, kiedy będą miękkie, ale jeszcze jędrne. Następnie dodać posiekany czosnek i chilli, smażyć 1 minutę. Dodać kapustę lub pak-choya, albo rozmrożony szpinak. Smażyć do momentu, kiedy kapusta lekko zwiędnie. Wrzucić natkę pietruszki. Skropić potrawę sosem sojowym, olejem sezamowym,. Doprawić solą i pieprzem. Dobrze wymieszać i podawać.
Komentarze
A ja szukam i szukam gdzie można by dostać topinambura - sadzonki, żeby posadzić na dziaÅ‚ce. Jak do tej pory nie jadÅ‚am a bardzo bym chciaÅ‚a spróbować.
anonim - 10:04pm, Poniedziałek 24 Maj 2010.
MusiaÅ‚abyÅ› dorwać jakiegoÅ› znajomego dziaÅ‚kowca, żeby Ci trochÄ™ wykopaÅ‚ w jesieni, albo na wiosnÄ™. Oni czesto je majÄ… na dziaÅ‚ce jako roÅ›liny ozdobne i nie zdajÄ… sobie nawet z tego sprawy, że pod spodem jest jadalna bulwa. Można też kupić na allegro ze 2 kg, wsadzić w ziemiÄ™ i już zawsze je bÄ™dziesz miaÅ‚a, bo to roÅ›lina, którÄ… trudno wytÄ™pić. SmakujÄ… trochÄ™ jak karczochy, stÄ…d pewnie ich angielska nazwa "jerusalem artichoke".
thiessa - 10:24pm, Poniedziałek 24 Maj 2010.