
Deser z królewskiej kuchni Anny Jagiellonki
Autor: thiessa @ 6:51am, Wtorek 27 Listopad 2012.
Źródło: "W staropolskiej kuchni" Maria Lemnis, Henryk Vitry
Deser niezwykle ciekawy i dość pracochłonny. Przyrządza się go z kaszy krakowskiej, kiedyś bardzo popularnej i cenionej, obecnie zupełnie zapomnianej. Pamiętam z czasów dzieciństwa, że w rodzinnym domu była stale obecna. Dzisiaj moja Mama przyznaje, że nie kupuje, bo nie pamięta, kiedy ostatnio ją widziała w sprzedaży. Ja mam prostsze zadanie, bo sklep ze zdrową żywnością niemal za rogiem.
Kaszę krakowską uzyskuje się ze zmielenia niepalonej gryki. Wyglądem przypomina kaszę jęczmienną, tylko jest od niej drobniejsza. Zawiera duże ilości dobrze przyswajalnego białka i jest bogata w unikatowe aminokwasy: lizynę i tryptofan, których nasz organizm sam nie wytwarza.
Była ulubioną kaszą królowej Anny Jagiellonki (żony Stefana Batorego), która kazała ją sobie sprowadzać z Krakowa (stąd nazwa kaszy) po przeniesieniu się na Mazowsze.
Deser z niej przyrządzony smakuje równie dobrze podany na gorąco i na zimno. Tak podobno przyrządzano kaszkę krakowską w kuchni królewskiej Anny Jagiellonki na zamku warszawskim. A po dziś dzień ten rdzennie polski deser zachował swą nienaruszoną czasem urodę.
Podany poniżej przepis cytuję dokładnie z książki. Wypiekałam w tortownicy wyłożonej papierem do pieczenia w temperaturze 180C. Kaszkę zatartą jajem suszyłam na stolnicy niemal przez dobę.
Kaszka krakowska z rodzynkami, zwana "królewską"
1/4 l kaszki krakowskiej zatartej jajem* i dobrze wysuszonej zalewamy 1/2 l wrzącego mleka z dodatkiem 6 dag masła i 1/2 laski (rozciętej wzdłuż) wanilii. Przez chwilę kaszkę gotujemy na małym ogniu, nie mieszając. Gdy zacznie gęstnieć, wypiekamy ją w przykrytym garnku przez 45 minut w średnio gorącym piekarniku, kaszka, bowiem nie powinna się w czasie wypiekania przyrumienić. Kaszkę po wypieczeniu ochłodzić, usuwając wanilię.
Teraz ucieramy 4 surowe żółtka z 15 dag cukru "na puch" dodają ewentualnie w czasie ucierania nieco otartej skórki cytrynowej. Utarte żółtka dokładnie łączymy z ochłodzoną kaszką, dodając 10-15 dag rodzynek, a następnie bardzo sztywno ubitą pianę z 4 białek.
Tak przygotowaną kaszkę przekładamy do suto wysmarowanego masłem rondla (formy) i ponownie wypiekamy w średnio gorącym piekarniku przez około 40 minut.
Wypieczoną kaszkę przekładamy na okrągły półmisek, oprószony cukrem pudrem i podajemy na deser, ozdobioną konfiturą z wiśni. Sok wiśniowy można podać oddzielnie.
Kaszka krakowska zatarta jajem
2 szklanki kaszki dokładnie wymieszać z 1 surowym jajem, następnie rozsypać na stolnicy i wysuszyć uważając, by ziarenka się nie zlepiły (zlepione rozetrzeć w ręku).

Komentarze
Cenię tradycję kulinarną, więc ten przepis bardzo mnie zainteresował....
Droczilka - 7:27am, Wtorek 27 Listopad 2012.http://swiatpachnieszarlotka.blogspot.com/
Szalenie ciekawy przepis! Milo jest dowiedziec sie czegos nowego, nawet, jesli prawdopodobienstwo wyprobowania przepisu jest niewielkie (a u mnie jest niemal zerowe, bo takiej kaszki prawie na pewno nie uda mi sie tutaj dorwac...)
Maggie - 7:48am, Wtorek 27 Listopad 2012.http://www.maggiegotuje.blogspot.com
KaszÄ™ krakowskÄ… można bez problemu kupić na wagÄ™ na bazarach. Niestety jest w niej mnóstwo piasku i drobniutkich kamyczków, których nie da siÄ™ do koÅ„ca pozbyć podczas pÅ‚ukania i później zgrzytajÄ… w zÄ™bach, co doprowadza mnie do szaÅ‚u. U mnie na blogu jest ten sam przepis :) PiÄ™knie podaÅ‚aÅ› ten deser, Thiesso. KaszÄ™ krakowskÄ… najbardziej lubiÄ™ wystudzonÄ… z dodatkiem natki lub koperku, pokrojonÄ… w kostkÄ™ i zalanÄ… gorÄ…cym bulionem.
anonim - 12:12pm, Wtorek 27 Listopad 2012.
Maggie, ale chyba czasem bywasz w Polsce? Moze wtedy?
Anonimie, czyzbys byla Quinoamatorka? Tylko tam widzialam ten przepis.
Chyba nie znioslabym tych kamykow, wiec na bazar sie nie wybieram, ale jak juz pisalam nie mam problemow z jej dostaniem.
Mam jeszcze kaszke zatarta jajem i w postaci kostki tez jest w planie. Zreszta pamietam ja wlasnie w takiej formie z dziecinstwa. Moja Mama od czasu do czasu ja robila.
thiessa - 4:56pm, Wtorek 27 Listopad 2012.
Nie wpadłabym na to, że w tym deserze jest kasza, na podstawie jego wyglądu na zdjęciu.
Wydaje mi się, że jeszcze nigdy nie jadłam kaszy krakowskiej.
hania-kasia - 5:00pm, Wtorek 27 Listopad 2012.http://KUSENL
Tak, anonim to ja. Zapomniałam się podpisać :)
quinoamatorka - 9:30pm, Wtorek 27 Listopad 2012.http://kaszaprodzekt
gay chub speed dating
black gay dating website
<a href=datinggayservices.com?>gay dating generous</a>
MichaelDof - 3:14am, środa 8 Wrzesień 2021.http://gayonlinedating.net