<<Strona główna

Deser z królewskiej kuchni Anny Jagiellonki

Autor: thiessa @ 6:51am, Wtorek 27 Listopad 2012.

http://sfinjak.wroclaw.pl/images/kulinarne/polska/dsc_5029b.jpg

Źródło: "W staropolskiej kuchni" Maria Lemnis, Henryk Vitry


Deser niezwykle ciekawy i dość pracochłonny. Przyrządza się go z kaszy krakowskiej, kiedyś bardzo popularnej i cenionej, obecnie zupełnie zapomnianej. Pamiętam z czasów dzieciństwa, że w rodzinnym domu była stale obecna. Dzisiaj moja Mama przyznaje, że nie kupuje, bo nie pamięta, kiedy ostatnio ją widziała w sprzedaży. Ja mam prostsze zadanie, bo sklep ze zdrową żywnością niemal za rogiem.
Kaszę krakowską uzyskuje się ze zmielenia niepalonej gryki. Wyglądem przypomina kaszę jęczmienną, tylko jest od niej drobniejsza. Zawiera duże ilości dobrze przyswajalnego białka i jest bogata w unikatowe aminokwasy: lizynę i tryptofan, których nasz organizm sam nie wytwarza.
Była ulubioną kaszą królowej Anny Jagiellonki (żony Stefana Batorego), która kazała ją sobie sprowadzać z Krakowa (stąd nazwa kaszy) po przeniesieniu się na Mazowsze.
Deser z niej przyrządzony smakuje równie dobrze podany na gorąco i na zimno. Tak podobno przyrządzano kaszkę krakowską w kuchni królewskiej Anny Jagiellonki na zamku warszawskim. A po dziś dzień ten rdzennie polski deser zachował swą nienaruszoną czasem urodę.
Podany poniżej przepis cytuję dokładnie z książki. Wypiekałam w tortownicy wyłożonej papierem do pieczenia w temperaturze 180C. Kaszkę zatartą jajem suszyłam na stolnicy niemal przez dobę.

Deser z królewskiej kuchni Anny Jagiellonki, Polish old style royal dessert

Kaszka krakowska z rodzynkami, zwana "królewską"


1/4 l kaszki krakowskiej zatartej jajem* i dobrze wysuszonej zalewamy 1/2 l wrzącego mleka z dodatkiem 6 dag masła i 1/2 laski (rozciętej wzdłuż) wanilii. Przez chwilę kaszkę gotujemy na małym ogniu, nie mieszając. Gdy zacznie gęstnieć, wypiekamy ją w przykrytym garnku przez 45 minut w średnio gorącym piekarniku, kaszka, bowiem nie powinna się w czasie wypiekania przyrumienić. Kaszkę po wypieczeniu ochłodzić, usuwając wanilię.
Teraz ucieramy 4 surowe żółtka z 15 dag cukru "na puch" dodają ewentualnie w czasie ucierania nieco otartej skórki cytrynowej. Utarte żółtka dokładnie łączymy z ochłodzoną kaszką, dodając 10-15 dag rodzynek, a następnie bardzo sztywno ubitą pianę z 4 białek.
Tak przygotowaną kaszkę przekładamy do suto wysmarowanego masłem rondla (formy) i ponownie wypiekamy w średnio gorącym piekarniku przez około 40 minut.
Wypieczoną kaszkę przekładamy na okrągły półmisek, oprószony cukrem pudrem i podajemy na deser, ozdobioną konfiturą z wiśni. Sok wiśniowy można podać oddzielnie.

Kaszka krakowska zatarta jajem

2 szklanki kaszki dokładnie wymieszać z 1 surowym jajem, następnie rozsypać na stolnicy i wysuszyć uważając, by ziarenka się nie zlepiły (zlepione rozetrzeć w ręku). 

Related Posts with Thumbnails
  • Del.icio.us
  • Digg
  • Technorati
  • Blinklist
  • Furl
  • Reddit
  • Facebook

Komentarze

Cenię tradycję kulinarną, więc ten przepis bardzo mnie zainteresował....

Droczilka - 7:27am, Wtorek 27 Listopad 2012.http://swiatpachnieszarlotka.blogspot.com/

Szalenie ciekawy przepis! Milo jest dowiedziec sie czegos nowego, nawet, jesli prawdopodobienstwo wyprobowania przepisu jest niewielkie (a u mnie jest niemal zerowe, bo takiej kaszki prawie na pewno nie uda mi sie tutaj dorwac...)

Maggie - 7:48am, Wtorek 27 Listopad 2012.http://www.maggiegotuje.blogspot.com

Kaszę krakowską można bez problemu kupić na wagę na bazarach. Niestety jest w niej mnóstwo piasku i drobniutkich kamyczków, których nie da się do końca pozbyć podczas płukania i później zgrzytają w zębach, co doprowadza mnie do szału. U mnie na blogu jest ten sam przepis :) Pięknie podałaś ten deser, Thiesso. Kaszę krakowską najbardziej lubię wystudzoną z dodatkiem natki lub koperku, pokrojoną w kostkę i zalaną gorącym bulionem.

anonim - 12:12pm, Wtorek 27 Listopad 2012.

Maggie, ale chyba czasem bywasz w Polsce? Moze wtedy?

Anonimie, czyzbys byla Quinoamatorka? Tylko tam widzialam ten przepis.
Chyba nie znioslabym tych kamykow, wiec na bazar sie nie wybieram, ale jak juz pisalam nie mam problemow z jej dostaniem.
Mam jeszcze kaszke zatarta jajem i w postaci kostki tez jest w planie. Zreszta pamietam ja wlasnie w takiej formie z dziecinstwa. Moja Mama od czasu do czasu ja robila.

thiessa - 4:56pm, Wtorek 27 Listopad 2012.

Nie wpadłabym na to, że w tym deserze jest kasza, na podstawie jego wyglądu na zdjęciu.

Wydaje mi się, że jeszcze nigdy nie jadłam kaszy krakowskiej.

hania-kasia - 5:00pm, Wtorek 27 Listopad 2012.http://KUSENL

Tak, anonim to ja. Zapomniałam się podpisać :)

quinoamatorka - 9:30pm, Wtorek 27 Listopad 2012.http://kaszaprodzekt

Dodaj swój komentarz

Użytkownik:
Strona:

CAPTCHA Image
Wpisz kod z obrazka:
Zmień obrazek

Gotuje:
zdjęcie Thiessa

Zaloguj Się



 

my foodgawker gallery

Wykrywacz smaku - www.wykrywacz-smaku.pl - moja galeria

Słowa Kluczowe
Ugotowano
  • czerwiec 2018
    • Cytrynowe szparagi i rzodkiewki pieczone z dukkah
  • luty 2018
  • styczeń 2018
  • grudzień 2017
  • październik 2017
  • wrzesień 2017
  • lipiec 2017
  • maj 2017
  • kwiecień 2017
  • marzec 2017
  • luty 2017
  • styczeń 2017
  • grudzień 2016
  • listopad 2016
  • październik 2016
  • wrzesień 2016
  • sierpień 2016
  • lipiec 2016
  • czerwiec 2016
  • maj 2016
  • kwiecień 2016
  • marzec 2016
  • styczeń 2016
  • grudzień 2015
  • listopad 2015
  • październik 2015
  • wrzesień 2015
  • sierpień 2015
  • lipiec 2015
  • czerwiec 2015
  • maj 2015
  • kwiecień 2015
  • marzec 2015
  • luty 2015
  • styczeń 2015
  • grudzień 2014
  • listopad 2014
  • październik 2014
  • wrzesień 2014
  • sierpień 2014
  • lipiec 2014
  • czerwiec 2014
  • maj 2014
  • kwiecień 2014
  • marzec 2014
  • luty 2014
  • styczeń 2014
  • grudzień 2013
  • listopad 2013
  • październik 2013
  • wrzesień 2013
  • sierpień 2013
  • lipiec 2013
  • czerwiec 2013
  • maj 2013
  • kwiecień 2013
  • marzec 2013
  • luty 2013
  • styczeń 2013
  • grudzień 2012
  • listopad 2012
  • październik 2012
  • wrzesień 2012
  • sierpień 2012
  • lipiec 2012
  • czerwiec 2012
  • maj 2012
  • kwiecień 2012
  • marzec 2012
  • luty 2012
  • styczeń 2012
  • grudzień 2011
  • listopad 2011
  • październik 2011
  • wrzesień 2011
  • sierpień 2011
  • lipiec 2011
  • czerwiec 2011
  • maj 2011
  • kwiecień 2011
  • marzec 2011
  • luty 2011
  • styczeń 2011
  • grudzień 2010
  • listopad 2010
  • październik 2010
  • wrzesień 2010
  • sierpień 2010
  • lipiec 2010
  • czerwiec 2010
  • maj 2010
  • kwiecień 2010
  • marzec 2010
  • luty 2010
  • styczeń 2010
Forum

Бургамистр Seva...
President Sevastopol.SU/Forpost.su ОБС ОДНА...
Matthewpneuh @ 8:54am, 28 Grudzień 2019

President Sevastopol.SU/F...
Даун Sevastopol.SU/Forpost.su ОБС ОДНА ...
Matthewpneuh @ 10:32pm, 27 Grudzień 2019

бесплатный ск...

ArthurCer @ 11:03am, 3 Listopad 2019

Замена экрана...
Аксессуары http://i7phone.com.ua/remont-...
TimothyLaf @ 4:05pm, 5 Październik 2019

New,s 2019 -2020
По вашему желанию я делаю л...
Ceciltap @ 8:42pm, 29 Wrzesień 2019

Zdjęcia
Wszystkie zdjęcia oraz teksty opublikowane na tym blogu są moją własnością i nie wyrażam zgody na ich kopiowanie bez mojej wiedzy i zgody - Dz. U. 94 Nr 24 poz. 83, sprost.: Dz. U. 94 Nr 43 poz. 170
Uczestniczę w akcjach Z Widelcem przez Afrykę, Australię i Oceanię

 

F1 od kuchni 2012

 

 

(Kuchnia chińska 2012-ZAPROSZENIE

 

 

 

(kuchnia japonska-zaproszenie

 

(II Festiwal kuchni arabskiej-ZAPROSZENIE

 

Z Widelcem po Azji

 

Z widelcem przez kuchnię obu Ameryk

 

Kuchnie Kaukazu zaproszenie

 

Smaki Afryki zaproszenie

 

Durszlak.pl
Mikser Kulinarny - przepisy kulinarne i wyszukiwarka przepisów