
Pasta z wędzonej makreli i chrupiąca pita
Autor: thiessa @ 6:55am, Czwartek 15 Listopad 2012.
Źródło: "Apetit" sierpień 2012 wydanie czeskie
Klasyka, ale z ciekawym dodatkiem. Pity upieczone z oliwą i koperkiem świetnie się sprawdzą nie tylko jako dodatek do tej pasty. W tym przypadku dodatkiem zarówno do pity, jak i pasty jest koperek, ale równie dobrze w przepadku innych past motywem przewodnim może być tymianek, rozmaryn, sumak, sezam, czy zaathar
Wiadomo, że najsmaczniejsze pity, to domowe pity, ale jeśli mamy lenia i zmierzamy wykorzystać kupne to polecam pełnoziarniste marki Tesco, o których już kiedyś pisałam, że są świetne. Nie jest to żaden wpis sponsorowany. Sami widzicie, że na tym blogu nie pojawiają się reklamy. Po prostu uważam, że jeśli coś jest dobre to, dlaczego miałabym o tym nie napisać? Skład: mąka, woda, drożdże, sól i cukier. Żadnych zbędnych dodatków i polepszaczy.
Na pastÄ™:
250g wędzonej makreli (może być pstrąg),
200g kwaśnej śmietany,
2 łyżki drobno posiekanych ogórków konserwowych,
2 łyżki posiekanego kopru,
pieprz,
Makrelę rozgnieść w misce widelcem, podać pozostałe składniki i wymieszać.
Na chleby:
4 chleby pita,
2 łyżki oliwy,
koper,
sól.
Chleby pita przepołowić, posmarować oliwą i posypać koperkiem. Opiekać w piekarniku nagrzanym do 210C około 10 minut, chociaż to zależy od piekarnika. Kawałki pity powinny zrobić się chrupiące. Po upieczeniu posypać solą.
Komentarze
Te koperkowe pity mnie urzekly!
Maggie - 10:56am, Czwartek 15 Listopad 2012.http://maggiegotuje.blogspot.com
Tak jak lubiÄ™ najbardziej, nie przekombinowane, ale z twistem.
Witek - 3:00am, Niedziela 18 Listopad 2012.http://zmagazynu.blogspot.kr/