<<Strona główna

Muszelki z pieczoną dynią, mozzarellą i szałwią

Autor: thiessa @ 6:46am, Wtorek 13 Listopad 2012.

Muszelki z pieczoną dynią, mozzarellą i szałwią, Noodle shells with baked pumpkin, mozzarella and sage

Źródło: GoodFood Magazine "Makarony i kluski"


Uwielbiam. To jedno z dyniowych dań, które tak bardzo przypadło mi do gustu, że odkąd je wypróbowałam gości na moim stole cyklicznie każdego roku i nie tylko w sezonie stricte dyniowym. Już kiedyś o tym pisałam, że dynie wyhodowane samodzielnie na działce przechowują się doskonale w piwnicy do następnego sezonu. Zdarzało się, że nawet do lipca, czy sierpnia. Ponoć dynia piżmowa wytrzymuje nawet dwa lata. Tego nie sprawdziłam. W tamtym roku wyrosły takie dwie i szybko zostały skonsumowane. Nie radziłabym jednak eksperymentować z dynią hokkaido. To dynia przeznaczona na szybkie zużycie.

Składniki:

3 łyżki oliwy,
2 ząbki czosnku, posiekane,
125g mozzarelli,
50g miękkiego masła,
nieco świeżych liści szałwi oraz dodatkowo do posypania,
starta skórka i sok z 1/2-1 cytryny,
1/2 kg dyni (waga ze skórką), obranej, pozbawionej pestek, pociętej na 2 cm kawałki,
300g makaronu muszelki,
sól i pieprz,
85g parmezanu, startego.

Czosnek zmiękczyć smażąc go na 1 łyżce oliwy, następnie rozdrobnić w robocie kuchennym n gruboziarnistą pastę z mozzarella, masłem, szałwią, sokiem i skórką z cytryny oraz przyprawami. Pastę zawinąć w rulon pergaminu i schładzać przez pół godziny.
W piekarniku rozgrzanym do 200C zapiekać dynię wysmarowaną oliwą. Od czasu do czasu przekładać ją na drugą stronę.
Ugotować makaron al dente. Odcedzić, wrzucić z powrotem do garnka, dodać dynię, parmezan, sól, pieprz i listki szałwi, pokroić zawartość rulonu, wrzucić do garnka, wymieszać, by się roztopiło.
Posypać pozostałą szałwią.
Related Posts with Thumbnails
  • Del.icio.us
  • Digg
  • Technorati
  • Blinklist
  • Furl
  • Reddit
  • Facebook

Komentarze

Pyszny makaron. Z dynia i szalwia komponuje sie znakomicie (to moje ulubione polaczenie:)

Pozdrowienia.

majka - 12:59pm, Wtorek 13 Listopad 2012.http://kalejdoskopkulinarny.blogspot.com

Skoro piszesz, że jest tak dobre, to muszę wypróbować ;)

mopswkuchni - 3:08pm, Wtorek 13 Listopad 2012.http://wlodarczyki.net/mopswkuchni/

Nie łączyłam jeszcze dyni z szałwią, chyba trzeba to nadrobić. A pieczona dynia jest wspaniała, bardzo ją lubię.

Shinju - 8:23pm, Wtorek 13 Listopad 2012.http://kuchenne-wedrowki.blogspot.com

ale się ładnie prezentuje, lubię połączenie dyni z szałwią! Pozdrawiam, A

asiathinksthings - 12:44am, środa 14 Listopad 2012.http://asiathinksthings.com

Musi przepysznie smakować:) Świetnie wygląda:)

atina - 9:30am, środa 14 Listopad 2012.http://www.atinabc.blox.pl

Szałwia z dynią znakomicie pasują. Oj chyba zrobię jutro Twoje danie na obiad, wszystko mam. Pozdrawiam serdecznie:-)

Marzena - 12:58pm, środa 14 Listopad 2012.http://zaciszekuchenne.blogspot.com/

Dodaj swój komentarz

Użytkownik:
Strona:

CAPTCHA Image
Wpisz kod z obrazka:
Zmień obrazek

Gotuje:
zdjęcie Thiessa

Zaloguj Się



 

my foodgawker gallery

Wykrywacz smaku - www.wykrywacz-smaku.pl - moja galeria

Słowa Kluczowe
Ugotowano
  • czerwiec 2018
    • Cytrynowe szparagi i rzodkiewki pieczone z dukkah
  • luty 2018
  • styczeń 2018
  • grudzień 2017
  • październik 2017
  • wrzesień 2017
  • lipiec 2017
  • maj 2017
  • kwiecień 2017
  • marzec 2017
  • luty 2017
  • styczeń 2017
  • grudzień 2016
  • listopad 2016
  • październik 2016
  • wrzesień 2016
  • sierpień 2016
  • lipiec 2016
  • czerwiec 2016
  • maj 2016
  • kwiecień 2016
  • marzec 2016
  • styczeń 2016
  • grudzień 2015
  • listopad 2015
  • październik 2015
  • wrzesień 2015
  • sierpień 2015
  • lipiec 2015
  • czerwiec 2015
  • maj 2015
  • kwiecień 2015
  • marzec 2015
  • luty 2015
  • styczeń 2015
  • grudzień 2014
  • listopad 2014
  • październik 2014
  • wrzesień 2014
  • sierpień 2014
  • lipiec 2014
  • czerwiec 2014
  • maj 2014
  • kwiecień 2014
  • marzec 2014
  • luty 2014
  • styczeń 2014
  • grudzień 2013
  • listopad 2013
  • październik 2013
  • wrzesień 2013
  • sierpień 2013
  • lipiec 2013
  • czerwiec 2013
  • maj 2013
  • kwiecień 2013
  • marzec 2013
  • luty 2013
  • styczeń 2013
  • grudzień 2012
  • listopad 2012
  • październik 2012
  • wrzesień 2012
  • sierpień 2012
  • lipiec 2012
  • czerwiec 2012
  • maj 2012
  • kwiecień 2012
  • marzec 2012
  • luty 2012
  • styczeń 2012
  • grudzień 2011
  • listopad 2011
  • październik 2011
  • wrzesień 2011
  • sierpień 2011
  • lipiec 2011
  • czerwiec 2011
  • maj 2011
  • kwiecień 2011
  • marzec 2011
  • luty 2011
  • styczeń 2011
  • grudzień 2010
  • listopad 2010
  • październik 2010
  • wrzesień 2010
  • sierpień 2010
  • lipiec 2010
  • czerwiec 2010
  • maj 2010
  • kwiecień 2010
  • marzec 2010
  • luty 2010
  • styczeń 2010
Forum

hello, how can i solve th...
hello, how can i solve this problem with this page...
eyevag @ 6:57pm, 24 Wrzesień 2021

Como se llamo esto
Como se llamo esto i am from SPAIN. I registere...
killlix @ 1:48am, 27 Lipiec 2021

Выгодное пред...
variant3Гарантированная эффек...
Myronhip @ 6:31am, 21 Kwiecień 2021

Do you need a specialist?...
I choose between these positions https://www.goo...
narmatov-74 @ 11:33pm, 17 Kwiecień 2021

How do I move a thread to...
thanksfor answer
upsslix @ 1:04pm, 27 Marzec 2021

Zdjęcia
Wszystkie zdjęcia oraz teksty opublikowane na tym blogu są moją własnością i nie wyrażam zgody na ich kopiowanie bez mojej wiedzy i zgody - Dz. U. 94 Nr 24 poz. 83, sprost.: Dz. U. 94 Nr 43 poz. 170
Uczestniczę w akcjach Z Widelcem przez Afrykę, Australię i Oceanię

 

F1 od kuchni 2012

 

 

(Kuchnia chińska 2012-ZAPROSZENIE

 

 

 

(kuchnia japonska-zaproszenie

 

(II Festiwal kuchni arabskiej-ZAPROSZENIE

 

Z Widelcem po Azji

 

Z widelcem przez kuchnię obu Ameryk

 

Kuchnie Kaukazu zaproszenie

 

Smaki Afryki zaproszenie

 

Durszlak.pl
Mikser Kulinarny - przepisy kulinarne i wyszukiwarka przepisów