
Muszelki z pieczoną dynią, mozzarellą i szałwią
Autor: thiessa @ 6:46am, Wtorek 13 Listopad 2012.
Źródło: GoodFood Magazine "Makarony i kluski"
Uwielbiam. To jedno z dyniowych dań, które tak bardzo przypadło mi do gustu, że odkąd je wypróbowałam gości na moim stole cyklicznie każdego roku i nie tylko w sezonie stricte dyniowym. Już kiedyś o tym pisałam, że dynie wyhodowane samodzielnie na działce przechowują się doskonale w piwnicy do następnego sezonu. Zdarzało się, że nawet do lipca, czy sierpnia. Ponoć dynia piżmowa wytrzymuje nawet dwa lata. Tego nie sprawdziłam. W tamtym roku wyrosły takie dwie i szybko zostały skonsumowane. Nie radziłabym jednak eksperymentować z dynią hokkaido. To dynia przeznaczona na szybkie zużycie.
Składniki:
3 łyżki oliwy,
2 zÄ…bki czosnku, posiekane,
125g mozzarelli,
50g miękkiego masła,
nieco świeżych liści szałwi oraz dodatkowo do posypania,
starta skórka i sok z 1/2-1 cytryny,
1/2 kg dyni (waga ze skórką), obranej, pozbawionej pestek, pociętej na 2 cm kawałki,
300g makaronu muszelki,
sól i pieprz,
85g parmezanu, startego.
Czosnek zmiękczyć smażąc go na 1 łyżce oliwy, następnie rozdrobnić w robocie kuchennym n gruboziarnistą pastę z mozzarella, masłem, szałwią, sokiem i skórką z cytryny oraz przyprawami. Pastę zawinąć w rulon pergaminu i schładzać przez pół godziny.
W piekarniku rozgrzanym do 200C zapiekać dynię wysmarowaną oliwą. Od czasu do czasu przekładać ją na drugą stronę.
Ugotować makaron al dente. Odcedzić, wrzucić z powrotem do garnka, dodać dynię, parmezan, sól, pieprz i listki szałwi, pokroić zawartość rulonu, wrzucić do garnka, wymieszać, by się roztopiło.
Posypać pozostałą szałwią.
Komentarze
Pyszny makaron. Z dynia i szalwia komponuje sie znakomicie (to moje ulubione polaczenie:)
Pozdrowienia.
majka - 12:59pm, Wtorek 13 Listopad 2012.http://kalejdoskopkulinarny.blogspot.com
Skoro piszesz, że jest tak dobre, to muszÄ™ wypróbować ;)
mopswkuchni - 3:08pm, Wtorek 13 Listopad 2012.http://wlodarczyki.net/mopswkuchni/
Nie łączyłam jeszcze dyni z szałwią, chyba trzeba to nadrobić. A pieczona dynia jest wspaniała, bardzo ją lubię.
Shinju - 8:23pm, Wtorek 13 Listopad 2012.http://kuchenne-wedrowki.blogspot.com
ale się ładnie prezentuje, lubię połączenie dyni z szałwią! Pozdrawiam, A
asiathinksthings - 12:44am, środa 14 Listopad 2012.http://asiathinksthings.com
Musi przepysznie smakować:) Świetnie wygląda:)
atina - 9:30am, środa 14 Listopad 2012.http://www.atinabc.blox.pl
Szałwia z dynią znakomicie pasują. Oj chyba zrobię jutro Twoje danie na obiad, wszystko mam. Pozdrawiam serdecznie:-)
Marzena - 12:58pm, środa 14 Listopad 2012.http://zaciszekuchenne.blogspot.com/