
Tajska zupa marchewkowa
Autor: thiessa @ 6:50am, Piątek 9 Listopad 2012.
Źródło: http://thaifood.about.com
Tą tajską wersję zupy marchewkowej mogę zaliczyć do najsmaczniejszych marchwianek jakie jadłam. Jest niesamowicie aksamitna i genialnie doprawiona. Zawiera sporą dawkę witaminy A i C oraz wapń i będzie świetnym antidotum na przeziębienia oraz objawy grypy. Nie mam nic przeciwko wielokrotnemu spożyciu takiego specyfiku podczas nadchodzącej zimy.
Spróbowałam jak smakuje przed doprawieniem sosem rybnym oraz sokiem z limonki i doszłam do wniosku, że na dobra sprawę można jej już nie doprawiać a to oznacza, że jeśli ktoś jest na diecie niskosodowej nie odczuje w bolesny sposób braku soli.
Składniki:
1 małą cebula, posiekana,
3 zÄ…bki czosnku,
2-3 cm kawałek imbiru lub galangalu,
4 szklanki bulionu warzywnego lub z kurczaka,
1 czerwone chilli, posiekane,
1/4 szklanki ryżu jaśminowego,
2 łyżeczki mielonego kuminu,
1 łyżeczka mielonego kardamonu,
1/4 łyżeczki gałki muszkatołowej,
1 źdźbło trawy cytrynowej, zmiażdżonej,
7 średnich marchewek, pokrojonych w plasterki,
1 puszka mleka kokosowego (400 ml),
1-2 łyżki sosu rybnego (wegetarianie mogą doprawić większą ilością sosu sojowego),
2 łyżeczki sosu sojowego.
kolendra do posypania.
sok z 1/2 limonki.
olej do smażenia.
Do garnka, w którym będziemy gotować zupę wlać 2 łyżki oleju, dodać cebulę i smażyć, aż zmięknie. Dodać imbir lub galangal, czosnek oraz chilli. Smażyć chwilę, żeby wydobyć aromat, ale uważać, żeby nie przypalić.
Wlać bulion, wrzucić ryż, trawę cytrynową, kumin, kardamon oraz gałkę muszkatołową i gotować do momentu, kiedy marchewka będzie miękka. Wyjąć trawę cytrynową, wlać mleko kokosowe i zmiksować zupę w blenderze. Wlać z powrotem do garnka, podgrzać, doprawić sosem rybnym oraz sojowym oraz sokiem z limonki.
Po nałożeniu do misek posypać kolendrą.
Komentarze
Podoba mi siÄ™ kolor tej zupy. Jeszcze nigdy nie ugotowaÅ‚am zupy, w której gÅ‚ównym skÅ‚adnikiem byÅ‚aby marchewka, choć miaÅ‚am to w planach. MuszÄ™ koniecznie to nadrobić.
hania-kasia - 8:17am, Piątek 9 Listopad 2012.http://hania-kasia.blogspot.com
Lista przypraw faktycznie smakowita - cos mi sie zdaje, ze wkrotce ta zupa pojawi sie i na moim stole.
Maggie - 9:50am, Piątek 9 Listopad 2012.http://maggiegotuje.blogspot.com
Bardzo mi sie podoba. Akurat mi zdzblo trawy zostalo po stir-fry'u...
Malgoshka - 7:47pm, Piątek 9 Listopad 2012.
Hania-kasia w takiem razie koniecznie musisz sprobowac tej zupy, albo tej: http://www.sfinjak.wroclaw.pl/eggblog/news.php?id=559. Probowalam tez inne wersje, miedzy innymi z sokiem z pomaranczy i to juz nie to.
Maggie bedzie Ci smakowac.
Malgoshka do zrobienia zupy namawiam, a zdzblo trawy gdyby nie zupa mozna zamrozic.
thiessa - 11:18pm, Niedziela 11 Listopad 2012.
Teraz w czasie choroby tylko takie zupki bym jadÅ‚a, na nic wiÄ™cej nie mam ochoty...Tylko ta papryczka teraz mogÅ‚aby mi podrażnić gardÅ‚o;-( WypróbujÄ™ jÄ… na pewno, bo wyglÄ…da extra:-)
anonim - 6:58pm, Poniedziałek 12 Listopad 2012.
Thiesso, to chyba jakaś złośliwość i moja nieuwaga:-9 Sorry, znowu zrobiłam to samo - nie podpisałam się...;-(
Marzena - 6:59pm, Poniedziałek 12 Listopad 2012.http://zaciszekuchenne.blogspot.com/
Świetna słoneczna i rozgrzewająca zupa na jesienne dni!
mopswkuchni - 3:09pm, Wtorek 13 Listopad 2012.http://wlodarczyki.net/mopswkuchni/