
Kurczak z sosem hoisin i sriracha
Autor: thiessa @ 6:42am, Wtorek 6 Listopad 2012.
Źródło: http://www.onthewoodside.com
Uwielbiam sos hoisin i kocham sos sriracha, który dodaję do wielu potraw dla zaostrzenia ich smaku. Jako miłośniczka pikantnego jedzenia używam go nie tylko do azjatyckich potraw. Połączenie dwóch ulubionych sosów wydało mi się świetnym pomysłem, czym prędzej go wypróbowałam. Wyszło niekoniecznie tak jak tego oczekiwałam. Kurczak po upieczeniu wydzielił sporo płynu, którego postanowiłam się pozbyć odparowując podczas gotowania. Po tej operacji danie wyglądało w końcu tak jak powinno. Wniosek z tego taki, że należy sobie darować pieczenie i od razu kurczaka gotować.
A teraz o sosie sriracha. Pochodzi z Tajlandii, a dokładnie z miasta Si Racha, położonego w jej centralnej prowincji. W skład sriracha wchodzi: chili, destylowany ocet czosnek, cukier i sól. Możnaby pomyśleć, że jest to zwykły sos chilli niczym się od innych nieróżniący, ale ma w sobie to coś, co sprawia, że się do niego wraca.
W Tajlandii, sriracha jest często używany jako dip, szczególnie do owoców morza. W kuchni Wietnamskiej pojawia się jako dodatek do słynnej zupy pho, do smażonego makaronu oraz polewa się nim sajgonki
Poza Azja największymi fanami tego sosu są Amerykanie. Wydaje mi się, że kompletnie oszaleli na jego punkcie. W sieci aż roi się od przepisów z jego dodatkiem, są tacy, którzy wytwarzają go samodzielnie w domu, co wymaga cierpliwości, bo papkę z chilli poddaje się procesowi fermentacji. Pojawiła się już nawet tematyczna książka "The Sriracha Cookbook: 50 "Rooster Sauce" Recipes that Pack a Punch", która oczywiście znajduje się na mojej liście "must have". Jest też blog blog.thesrirachacookbook.com
Składniki:
ok. 900g piersi z kurczaka,
1/2 szklanki sosu hoisin,
2 łyżki sriracha,
3 ząbki czosnku, przeciśniętego,
2 łyżki startego imbiru,
sok z 1 limonki,
szczypta soli,
1/2 pęczka cebulki dymki, posiekanej,
prażone ziarna sezamu.
Rozgrzać piekarnik do 200C. Naczynie żaroodporne wysmarować olejem. Piersi kurczaka przekroić wzdłuż na pół tak, aby uzyskać cieńsze kawałki, przypominające kotlety, a następnie każdy kawałek podzielić na 2-3 części i lekko posolić.
Wymieszać sos hoisin, sriracha, czosnek, imbir, sok z limonki i białe części dymki.
Kawałki kurczaka obtoczyć w sosie i przełożyć do żaroodpornego naczynia, polać pozostałym sosem. Przykryć naczynie folią aluminiową i piec przez pół godziny. Po tym czasie z kurczaka wyjdzie trochę wody, więc trzeba go przełożyć do garnka i gotować do zgęstnienia sosu, który powinien zacząć obklejać kawałki kurczaka.
Posypać prażonym sezamem oraz dymką. Podawać z ryżem.
Komentarze
Nigdy nie probowalam sosu sriracha. Ba, dopiero niedawno dowiedzialam sie o jego istnieniu. Ale cos mi sie zdaje, ze skoro taki ostry, to musialby mi zasmakowac :)
Maggie - 8:06am, Wtorek 6 Listopad 2012.http://maggiegotuje.blogspot.com
Cudowny obiadek :)
Kasia - 6:19pm, Wtorek 6 Listopad 2012.http://www.zielakowo.blogspot.com
Maggie ja mysle, ze na pewno bys go polubila.
thiessa - 5:03pm, środa 7 Listopad 2012.
wszystko fajnie tylko przepisu na Sriracha nie ma :/
A - 10:20pm, Poniedziałek 30 Grudzień 2013.