<<Strona główna

Zupa tikka – Grand Prix Indii

Autor: thiessa @ 6:55am, Piątek 2 Listopad 2012.

Zupa tikka, Chicken tikka soup

Źródło: "Na ostro" Rachel Lane, Ting Morris


Każdemu miłośnikowi kuchni indyjskiej znany jest kurczak tikka nie każdy jednak słyszał o zupie podawanej z tymże kurczakiem.
Jest to jedna z tych indyjskich potraw do przyrządzenie, której lista składników jest bardzo długa jednak nie należy się tym stresować, bo w gruncie rzeczy wykonanie nie jest specjalnie problematyczne ani skomplikowane. Jedyne, o czym musimy pamiętać to danie sobie czasu na marynowanie mięsa. Kurczaka można oczywiście przygotować poprzedniego dnia i marynować przez całą noc. Dodatkowo do przyrządzenia tej zupy potrzebna jest pasta tikka, którą też można przygotować poprzedniego dnia. Powstaje jej więcej niż jest potrzebne do przyrządzenia zupy, ale ze zużyciem tego, co zostało nie miałam najmniejszego problemu.

Kurczak:

5 łyżek jogurtu naturalnego,
1 łyżeczka soli,
2 łyżki pasty tikka*,
2 połówki piersi z kurczaka.

Zupa:

2 łyżki masła,
2 łyżki oleju,
3 małe cebulki, posiekane,
1 średnia, czerwona chilli, pokrojona na plasterki, po usunięciu pestek,
1 duża zielona chilli, drobno pokrojona, po usunięciu pestek,
4 cm kawałek imbiru, starty,
2 ząbki czosnku, posiekane,
4 liście curry (opcjonalnie),
1 łyżeczka mielonej kurkumy,
1 łyżeczka mielonej papryki,
1 łyżeczka mielonej kolendry,
1 łyżeczka mielonego kuminu,
1/2 łyżeczki świeżo zmielonego czarnego pieprzu,
650 ml bulionu z kurczaka,
100 g zielonej lub czerwonej, ugotowanej soczewicy,
180 ml mleka kokosowego,
1/2 łyżeczki soli,
3 łyżki jogurtu,
100g świeżych posiekanych liści kolendry oraz dodatkowa porcja do dekoracji.

Przyrządzić marynatę. Wymieszać w misce jogurt, sól i pastę tikka. Rozsmarować marynatę na mięsie i włożyć do lodówki na 2-3 godziny.
Aby przyrządzić zupę na małym, ogniu rozgrzać masło i olej w dużym garnku,. Wrzucić cebulę i smażyć na złoty kolor przez około 15-20 minut. Dodać papryczki chilli, imbir, czosnek i ewentualnie curry. Nakryć garnek i podgrzewać przyprawy przez 4 minuty. Dodać kurkumę, mieloną paprykę, mieloną kolendrę, kumin i pieprz. Gotować 2 minuty a następnie wlać bulion, dodać soczewicę oraz mleko kokosowe. Posolić, wymieszać i na małym ogniu doprowadzić do wrzenia. Gotować 10 minut a następnie zmiksować.
Aby upiec kurczaka mocno rozgrzać grill i poło/żyć mięso na ruszcie. Opiekać około 5 minut z każdej strony, co jakiś czas smarując marynatą. Gdy mięso zmięknie zdjąć je z grilla, chwilę odczekać i pokroić kurczaka na kawałki. Resztę marynaty wlać do zupy, dodać 2 łyżki jogurtu oraz większą część liści kolendry. Podgrzewać 1-2 2minuty, często mieszając. Zupa nie powinna się zagotować.
Doprawić zupę, rozlać do miseczek i umieścić na każdej porcję kurczaka. Posypać liśćmi kolendry, polać pozostałym jogurtem.

*Pasta tikka:

2 ząbki czosnku, zmiażdżone,
2 łyżeczki startego imbiru,
2 zielone chilli, posiekane po usunięciu nasion,
1 łagodna, czerwona chilli, posiekana, po usunięciu nasion,
1 łyżeczka garam masala,
1/2 łyżeczki mielonej kolendry,
1/2 łyżeczki mielonego kuminu,
3/4 łyżeczki średnio ostrej curry (u mnie curry Madras),
1/4 łyżeczki soli morskiej,
1 łyżka soku z cytryny,
4 łyżki oleju arachidowego.

Wszystkie składniki zmiksować w blenderze.
Pastę tikka można przechowywać w lodówce do jednego tygodni, jeśli umieścimy ją w zamykanym pojemniku i pokryjemy warstwą oleju. Wykorzystujemy ją do potraw curry i w charakterze marynaty. Stosuje się ją również do smarowania mięs przeznaczonych do grillowania i pieczenia. Dobrym rozwiązaniem będzie też zamrożenie pasty.

F1 od kuchni 2012
Related Posts with Thumbnails
  • Del.icio.us
  • Digg
  • Technorati
  • Blinklist
  • Furl
  • Reddit
  • Facebook

Komentarze

Rzeczywiście nie słyszałam o zupie tikka. Podoba mi się, że jest z dodatkiem soczewicy - gdy zrobiło się chłodniej, mam apetyt na takie pożywne zupy.

hania-kasia - 8:02am, Piątek 2 Listopad 2012.http://hania-kasia.blogspot.com

PS. Mam tę książkę. Czas coś z niej ugotować.

hania-kasia - 8:04am, Piątek 2 Listopad 2012.http://hania-kasia.blogspot.com

Hania-kasia ja z niej robilam juz pare rzeczy. Bardzo dobra ksiazka. A do przyrzadzenia zupy sklonil mnie chwilowy stan posiadania wszytskich skladnikow jakie byly do niej potrzebne. Nie zawsze mam ugotowany rosol i nie zawsze mam w domu swieza, gruntowa kolendre.

thiessa - 4:15pm, Piątek 2 Listopad 2012.

Świetna zupa.Tutaj na prawdę przyprawy grają pierwsze skrzypce.No i to wg. mnie najlepsze curry . Teraz już można u nas w Polsce dostać te oryginalne przyprawy.Pamiętam jak pierwszy raz przywiozłem z Indii gram masala czy też curry - to był szał.

Christopher - 4:53am, Poniedziałek 5 Listopad 2012.http://edicook.blogspot.com

I zupa i przyprawa super. Musi być bardzo aromatyczna. Fakt, lista składników trochę przeraża na pierwszy rzut oka;-) Postaram się ją w najbliższym czasie przygotować:-) Ostatnio robiłam Twojego kurczaka po gruzińsku i jak zwykle wyszedł bombowy:-)

Marzena - 12:40pm, Poniedziałek 5 Listopad 2012.http://zaciszekuchenne.blogspot.com/

Christopher ja od poczatku robilam mieszanki przypraw samodzielnie, wiec kiedy pojawily sie gotowe mieszanki nie bylam nimi zainteresowana. Tylko curry madras kupuje gotowa.

Marzena ja juz dawno nie robilam tego kurczaka, ale faktycznie wychodzi przepyszny. Zupa tez jest ekstra.

thiessa - 4:25pm, Czwartek 8 Listopad 2012.

hello guos 9128738511

buy cialis online cheap - 11:29pm, Poniedziałek 4 Styczeń 2021.https://pharmacyusaofficial.com

Dodaj swój komentarz

Użytkownik:
Strona:

CAPTCHA Image
Wpisz kod z obrazka:
Zmień obrazek

Gotuje:
zdjęcie Thiessa

Zaloguj Się



 

my foodgawker gallery

Wykrywacz smaku - www.wykrywacz-smaku.pl - moja galeria

Słowa Kluczowe
Ugotowano
  • czerwiec 2018
    • Cytrynowe szparagi i rzodkiewki pieczone z dukkah
  • luty 2018
  • styczeń 2018
  • grudzień 2017
  • październik 2017
  • wrzesień 2017
  • lipiec 2017
  • maj 2017
  • kwiecień 2017
  • marzec 2017
  • luty 2017
  • styczeń 2017
  • grudzień 2016
  • listopad 2016
  • październik 2016
  • wrzesień 2016
  • sierpień 2016
  • lipiec 2016
  • czerwiec 2016
  • maj 2016
  • kwiecień 2016
  • marzec 2016
  • styczeń 2016
  • grudzień 2015
  • listopad 2015
  • październik 2015
  • wrzesień 2015
  • sierpień 2015
  • lipiec 2015
  • czerwiec 2015
  • maj 2015
  • kwiecień 2015
  • marzec 2015
  • luty 2015
  • styczeń 2015
  • grudzień 2014
  • listopad 2014
  • październik 2014
  • wrzesień 2014
  • sierpień 2014
  • lipiec 2014
  • czerwiec 2014
  • maj 2014
  • kwiecień 2014
  • marzec 2014
  • luty 2014
  • styczeń 2014
  • grudzień 2013
  • listopad 2013
  • październik 2013
  • wrzesień 2013
  • sierpień 2013
  • lipiec 2013
  • czerwiec 2013
  • maj 2013
  • kwiecień 2013
  • marzec 2013
  • luty 2013
  • styczeń 2013
  • grudzień 2012
  • listopad 2012
  • październik 2012
  • wrzesień 2012
  • sierpień 2012
  • lipiec 2012
  • czerwiec 2012
  • maj 2012
  • kwiecień 2012
  • marzec 2012
  • luty 2012
  • styczeń 2012
  • grudzień 2011
  • listopad 2011
  • październik 2011
  • wrzesień 2011
  • sierpień 2011
  • lipiec 2011
  • czerwiec 2011
  • maj 2011
  • kwiecień 2011
  • marzec 2011
  • luty 2011
  • styczeń 2011
  • grudzień 2010
  • listopad 2010
  • październik 2010
  • wrzesień 2010
  • sierpień 2010
  • lipiec 2010
  • czerwiec 2010
  • maj 2010
  • kwiecień 2010
  • marzec 2010
  • luty 2010
  • styczeń 2010
Forum

hello, how can i solve th...
hello, how can i solve this problem with this page...
eyevag @ 6:57pm, 24 Wrzesień 2021

Como se llamo esto
Como se llamo esto i am from SPAIN. I registere...
killlix @ 1:48am, 27 Lipiec 2021

Выгодное пред...
variant3Гарантированная эффек...
Myronhip @ 6:31am, 21 Kwiecień 2021

Do you need a specialist?...
I choose between these positions https://www.goo...
narmatov-74 @ 11:33pm, 17 Kwiecień 2021

How do I move a thread to...
thanksfor answer
upsslix @ 1:04pm, 27 Marzec 2021

Zdjęcia
Wszystkie zdjęcia oraz teksty opublikowane na tym blogu są moją własnością i nie wyrażam zgody na ich kopiowanie bez mojej wiedzy i zgody - Dz. U. 94 Nr 24 poz. 83, sprost.: Dz. U. 94 Nr 43 poz. 170
Uczestniczę w akcjach Z Widelcem przez Afrykę, Australię i Oceanię

 

F1 od kuchni 2012

 

 

(Kuchnia chińska 2012-ZAPROSZENIE

 

 

 

(kuchnia japonska-zaproszenie

 

(II Festiwal kuchni arabskiej-ZAPROSZENIE

 

Z Widelcem po Azji

 

Z widelcem przez kuchnię obu Ameryk

 

Kuchnie Kaukazu zaproszenie

 

Smaki Afryki zaproszenie

 

Durszlak.pl
Mikser Kulinarny - przepisy kulinarne i wyszukiwarka przepisów