
Zupa tikka – Grand Prix Indii
Autor: thiessa @ 6:55am, Piątek 2 Listopad 2012.
Źródło: "Na ostro" Rachel Lane, Ting Morris
Każdemu miłośnikowi kuchni indyjskiej znany jest kurczak tikka nie każdy jednak słyszał o zupie podawanej z tymże kurczakiem.
Jest to jedna z tych indyjskich potraw do przyrządzenie, której lista składników jest bardzo długa jednak nie należy się tym stresować, bo w gruncie rzeczy wykonanie nie jest specjalnie problematyczne ani skomplikowane. Jedyne, o czym musimy pamiętać to danie sobie czasu na marynowanie mięsa. Kurczaka można oczywiście przygotować poprzedniego dnia i marynować przez całą noc. Dodatkowo do przyrządzenia tej zupy potrzebna jest pasta tikka, którą też można przygotować poprzedniego dnia. Powstaje jej więcej niż jest potrzebne do przyrządzenia zupy, ale ze zużyciem tego, co zostało nie miałam najmniejszego problemu.
Kurczak:
5 łyżek jogurtu naturalnego,
1 łyżeczka soli,
2 łyżki pasty tikka*,
2 połówki piersi z kurczaka.
Zupa:
2 łyżki masła,
2 łyżki oleju,
3 małe cebulki, posiekane,
1 średnia, czerwona chilli, pokrojona na plasterki, po usunięciu pestek,
1 duża zielona chilli, drobno pokrojona, po usunięciu pestek,
4 cm kawałek imbiru, starty,
2 zÄ…bki czosnku, posiekane,
4 liście curry (opcjonalnie),
1 łyżeczka mielonej kurkumy,
1 łyżeczka mielonej papryki,
1 łyżeczka mielonej kolendry,
1 łyżeczka mielonego kuminu,
1/2 łyżeczki świeżo zmielonego czarnego pieprzu,
650 ml bulionu z kurczaka,
100 g zielonej lub czerwonej, ugotowanej soczewicy,
180 ml mleka kokosowego,
1/2 łyżeczki soli,
3 łyżki jogurtu,
100g świeżych posiekanych liści kolendry oraz dodatkowa porcja do dekoracji.
Przyrządzić marynatę. Wymieszać w misce jogurt, sól i pastę tikka. Rozsmarować marynatę na mięsie i włożyć do lodówki na 2-3 godziny.
Aby przyrządzić zupę na małym, ogniu rozgrzać masło i olej w dużym garnku,. Wrzucić cebulę i smażyć na złoty kolor przez około 15-20 minut. Dodać papryczki chilli, imbir, czosnek i ewentualnie curry. Nakryć garnek i podgrzewać przyprawy przez 4 minuty. Dodać kurkumę, mieloną paprykę, mieloną kolendrę, kumin i pieprz. Gotować 2 minuty a następnie wlać bulion, dodać soczewicę oraz mleko kokosowe. Posolić, wymieszać i na małym ogniu doprowadzić do wrzenia. Gotować 10 minut a następnie zmiksować.
Aby upiec kurczaka mocno rozgrzać grill i poło/żyć mięso na ruszcie. Opiekać około 5 minut z każdej strony, co jakiś czas smarując marynatą. Gdy mięso zmięknie zdjąć je z grilla, chwilę odczekać i pokroić kurczaka na kawałki. Resztę marynaty wlać do zupy, dodać 2 łyżki jogurtu oraz większą część liści kolendry. Podgrzewać 1-2 2minuty, często mieszając. Zupa nie powinna się zagotować.
Doprawić zupę, rozlać do miseczek i umieścić na każdej porcję kurczaka. Posypać liśćmi kolendry, polać pozostałym jogurtem.
*Pasta tikka:
2 ząbki czosnku, zmiażdżone,
2 łyżeczki startego imbiru,
2 zielone chilli, posiekane po usunięciu nasion,
1 łagodna, czerwona chilli, posiekana, po usunięciu nasion,
1 łyżeczka garam masala,
1/2 łyżeczki mielonej kolendry,
1/2 łyżeczki mielonego kuminu,
3/4 łyżeczki średnio ostrej curry (u mnie curry Madras),
1/4 łyżeczki soli morskiej,
1 łyżka soku z cytryny,
4 łyżki oleju arachidowego.
Wszystkie składniki zmiksować w blenderze.
Pastę tikka można przechowywać w lodówce do jednego tygodni, jeśli umieścimy ją w zamykanym pojemniku i pokryjemy warstwą oleju. Wykorzystujemy ją do potraw curry i w charakterze marynaty. Stosuje się ją również do smarowania mięs przeznaczonych do grillowania i pieczenia. Dobrym rozwiązaniem będzie też zamrożenie pasty.

Komentarze
Rzeczywiście nie słyszałam o zupie tikka. Podoba mi się, że jest z dodatkiem soczewicy - gdy zrobiło się chłodniej, mam apetyt na takie pożywne zupy.
hania-kasia - 8:02am, Piątek 2 Listopad 2012.http://hania-kasia.blogspot.com
PS. Mam tę książkę. Czas coś z niej ugotować.
hania-kasia - 8:04am, Piątek 2 Listopad 2012.http://hania-kasia.blogspot.com
Hania-kasia ja z niej robilam juz pare rzeczy. Bardzo dobra ksiazka. A do przyrzadzenia zupy sklonil mnie chwilowy stan posiadania wszytskich skladnikow jakie byly do niej potrzebne. Nie zawsze mam ugotowany rosol i nie zawsze mam w domu swieza, gruntowa kolendre.
thiessa - 4:15pm, Piątek 2 Listopad 2012.
Świetna zupa.Tutaj na prawdę przyprawy grają pierwsze skrzypce.No i to wg. mnie najlepsze curry . Teraz już można u nas w Polsce dostać te oryginalne przyprawy.Pamiętam jak pierwszy raz przywiozłem z Indii gram masala czy też curry - to był szał.
Christopher - 4:53am, Poniedziałek 5 Listopad 2012.http://edicook.blogspot.com
I zupa i przyprawa super. Musi być bardzo aromatyczna. Fakt, lista skÅ‚adników trochÄ™ przeraża na pierwszy rzut oka;-) Postaram siÄ™ jÄ… w najbliższym czasie przygotować:-) Ostatnio robiÅ‚am Twojego kurczaka po gruziÅ„sku i jak zwykle wyszedÅ‚ bombowy:-)
Marzena - 12:40pm, Poniedziałek 5 Listopad 2012.http://zaciszekuchenne.blogspot.com/
Christopher ja od poczatku robilam mieszanki przypraw samodzielnie, wiec kiedy pojawily sie gotowe mieszanki nie bylam nimi zainteresowana. Tylko curry madras kupuje gotowa.
Marzena ja juz dawno nie robilam tego kurczaka, ale faktycznie wychodzi przepyszny. Zupa tez jest ekstra.
thiessa - 4:25pm, Czwartek 8 Listopad 2012.
hello guos 9128738511
buy cialis online cheap - 11:29pm, Poniedziałek 4 Styczeń 2021.https://pharmacyusaofficial.com