Pudding dyniowy
Autor: thiessa @ 6:49am, Wtorek 30 Październik 2012.
Źródło: "Dynia, melon, arbuz i cukinia" Wyd. Neumann & Göbel
Pudding ten robię od prawie sześciu lat i uwielbiam jego słodko-kwaśny smak. Jest to zdecydowanie coś, czym można zaskoczyć gości. Osobiście gdybym została gdziekolwiek tym poczęstowana żyłabym w przekonaniu, ze to rodzaj sernika, przy czym jedynie intensywny kolor może być mylący, chociaż to i tak zależy od gatunku dyni. Zdarzało mi się przygotowywać ten deser z dyni bardzo bladej.
Dodatkową zaletą jest błyskawiczność wykonania. Dynia bardzo szybko gotuje się na parze a pozostałe składniki wystarczy wrzucić do blendera i gotowe. Nie liczę oczywiście czasu oczekiwania a jedynie faktycznie wykonaną pracę.
Składniki:
300 g dyni (waga po obraniu i oczyszczeniu),
125 ml słodkiej śmietanki, (36%), ale jeśli nie macie to z kwaśną 18% też wychodzi,
125 ml mleka,
150 g cukru,
4 jaja,
75 g maki,
szczypta soli,
sok z 1/2 cytryny,
tłuszcz do formy (ja robiłam w silikonie),
syrop klonowy,
posiekane orzechy włoskie.
Dynie drobno pokroić i ugotować na parze.
Do blendera wlać mleko i śmietankę, dodać cukier, jajka, mąkę, sól, sok z cytryny i ugotowaną dynie. Całość zmiksować. Wlać do natłuszczonej formy i piec 30 minut w piekarniku nagrzanym do 200C.
Pozostawić do schłodzenia. Podzielić na porcje, polać syropem i posypać siekanymi
orzechami.
Komentarze
Nigdy nie spotkałam się z takim deserem, ale przyznam, że mnie zachwycił! Musi być naprawdę pyszny, zapisuję do zrobienia :)
whiness - 7:02am, Wtorek 30 Październik 2012.http://www.relishmeals.blogspot.com
Naprawdę nie doceniałam dyni...
Marzena - 10:29am, Wtorek 30 Październik 2012.http://zaciszekuchenne.blogspot.com/
To są dwie wersje / dwa sposoby wykonania / a może 2 warstwy ?
joannna63 - 1:33pm, Wtorek 30 Październik 2012.http://rodzinna-kuchnia.blogspot.com
Joanna nie ma 2 warstw. Jesli chodzi Ci o to, ze w przekroju sa rozne odcienie to jest to efekt splywania syropu klonowego.
thiessa - 2:41pm, Wtorek 30 Październik 2012.
Nie, chodzi mi o wykonanie:
1. Do blendera wlać mleko i śmietankę, dodać cukier, jajka, mąkę, sól, sok z cytryny i ugotowaną dynie. Całość zmiksować. Wlać do natłuszczonej formy i piec 20-30 minut w piekarniku nagrzanym do 180C.
2. Puree dyniowe połączyć ze śmietaną, mlekiem, cukrem, jajkami. Dodać mąkę, sól, sok z
cytryny, wymieszać na gładka masę, przełożyć do formy i piec 30 min w 200 C.
joannna63 - 5:09pm, Wtorek 30 Październik 2012.http://rodzinna-kuchnia.blogspot.com
Oj nie. Napisalam najpierw zgodnie z ksiazka a potem wpisalam zgodnie ze swoim wykonaniem i po moich poprawkach nie wykasowalam oryginalu. Tylko pierwszy akapit. Reszte kasuje.
thiessa - 6:05pm, Wtorek 30 Październik 2012.
O fajnie :)
Dziękuję :)
joannna63 - 4:22pm, środa 31 Październik 2012.http://rodzinna-kuchnia.blogspot.com
Wiedziałam, że dynia daje dużo możliwości, ale nie myślałam, że aż tak wiele!
mopswkuchni - 10:42am, Wtorek 6 Listopad 2012.http://wlodarczyki.net/mopswkuchni/