
Krem dyniowo-paprykowy
Autor: thiessa @ 6:58am, Poniedziałek 29 Październik 2012.
Źródło: "Dynie, cukinie, kabaczki" Anna Borowska
To kolejne danie z dyni, które dołącza do listy wspaniałych zup. Trzeba przyznać, że należy ono do nieco pracochłonnych, bo i dynia wymaga trochę wysiłku siłowego, żeby ją obrać i oprawić i trzeba bawić się w obieranie papryki, której to czynności nie znoszę. Dochodzi jeszcze miksowanie na dwie tury (dlaczego blendery maja taką małą pojemność). Smak w pełni wynagradza poniesiony trud, bo pikantna zupa świetnie się komponuje ze słoną fetą. W oryginalnym przepisie zupę posypuje się dodatkowo grzankami, ja pominęłam ten dodatek i zamiast niego posypałam zupę szczypiorkiem. O wiele zdrowiej, chociaż nie przeczę, że z dodatkiem grzanek na pewno smakuje jeszcze lepiej.
Składniki:
1 kg dyni (waga po obraniu i oczyszczeniu z pestek), pokrojonej w kostkę,
1 duży ziemniak, pokrojony w kostkę,
2 duże strąki czerwonej papryki,
2 duże pomidory (najlepiej malinówki),
1 duża czerwona cebula, posiekana,
4 duże ząbki czosnku, posiekane,
4 szklanki wywaru warzywnego lub z kurczaka,
2 łyżeczki czerwonej pasty curry,
1 łyżeczka suszonego oregano,
2 łyżki oliwy,
sól i pieprz do smaku,
15 dag sera feta,
4-6 kromek bułki wrocławskiej,
szczypiorek.
Na blasze wyłożonej papierem do pieczenia wyłożyć paprykę oraz pomidory przekrojone na pół. Piec przez pół godziny w temperaturze 200C. Kiedy warzywa przestygną zdjąć z nich skórę i pokroić na mniejsze kawałki.
W garnku rozgrzać oliwę, wrzucić cebulę i smażyć aż lekko się zezłoci. Dodać czosnek, oregano i pastę curry. Smażyć mniej więcej minutę, mieszając. Dodać dynię i ziemniaki, wlać wywar i gotować, aż warzywa zmiękną. Następnie dodać upieczone warzywa i zagotować. Zupę zmiksować, przyprawić solą oraz pieprzem do smaku.
Podawać z pokruszonym serem feta oraz grzankami.

Komentarze