
Bulgogi z kurczaka (dak bulgogi) – F1 Grand Prix Korei
Autor: thiessa @ 7:47pm, Sobota 27 Październik 2012.
Źródło: http://www.koreanbapsang.com
Bulgogi to chyba jedno z najbardziej znanych i rozpoznawalnych koreańskich dań. Jest to najpierw marynowane a następnie grillowane mięso wołowe, wieprzowe, bądź z kurczaka.
Słowo bulgogi oznacza dosłownie w języku koreańskim "ogniowe mięso" i wywodzi się z dialektu pyongan, którym posługują się mieszkańcy północno-zachodniego półwyspu koreańskiego. Danie to często podawane jest z liśćmi sałaty, w które zawija się mięso. W południowokoreańskich restauracjach podaje się nawet hamburgery z bulgogi, do których dodatkiem jest sałata, cebula, pomidor i czasem ser żółty.
W zeszłym roku CNN Go opublikowała listę 50 najsmaczniejszych dań świata i w tym zestawieniu bulgogi znalazło się na 23 pozycji. Myślę, że lista jest mocno kontrowersyjna i można się z nią zgodzić bądź nie, ale fakt jest faktem:-).
Bulgogi podałam ze smażonymi warzywami z tteok , kimchi, oraz z bardzo popularnym dodatkiem do koreańskich dań – mieszanką różnych gatunków, ryżu, zbóż i strączkowych.
Składniki:
450g podudzi lub piersi z kurczaka, albo mieszanka jednego i drugiego,
Marynata:
3 łyżki sosu sojowego,
1 łyżka soku z cytryny,
1 łyżka brązowego cukru,
1 łyżka miodu ( lub jeszcze jedna łyżka brązowego cukru),
1 łyżka mirinu,
1 łyżka zmiażdżonego czosnku,
1 łyżka startego imbiru,
1/2 łyżki oleju sezamowego,
szczypta czarnego pieprzu,
1 łyżeczka sezamu.
Kurczaka po umyciu dokładnie osuszyć, usunąć zbędny tłuszcz i podzielić na kawałki 3x1,5 cm.
Wymieszać w misce składniki marynaty, aż cukier całkiem się rozpuści.
Kurczaka wymieszać z marynatą i odstawić na 30 minut do lodówki.
Rozgrzać patelnię i na średnim ogniu smażyć wyjęte z marynaty kawałki kurczaka przez około 2 minuty. Cukier i miód z marynaty łatwo się przypalają, więc trzeba uważać i kiedy patelnia robi się sucha podlewać kurczaka marynatą.

Komentarze
No, takim hamburgerem z taką zawartością sama bym nie pogardziła;-)
anonim - 10:38pm, Niedziela 28 Październik 2012.
Znowu się nie podpisałam...Oj wyglądają super:-)
Marzena - 10:40pm, Niedziela 28 Październik 2012.http://zaciszekuchenne.blogspot.com/
Rozwazam mozliwosc wyprobowania takiego hamburgera. Na pewno bylaby to ciekawe doznanie kulinarne:-)
thiessa - 10:01pm, Poniedziałek 29 Październik 2012.
W moim domu bulgogi gotowaÅ‚a koreanka i miÄ™so musiaÅ‚o być woÅ‚owe(polÄ™dwica) No i miaÅ‚a jakÄ…Å› swojÄ… koreaÅ„skÄ… miksture to znaczy zalewe i przez całą noc miÄ™so musiaÅ‚o siÄ™ marynowac.Jedlismy to z makaronem z batata( dla mnie troche ten makaron za sÅ‚odki) ogólnie jadalne :)
ja - 11:49am, Poniedziałek 29 Kwiecień 2013.