<<Strona główna

Bulgogi z kurczaka (dak bulgogi) – F1 Grand Prix Korei

Autor: thiessa @ 7:47pm, Sobota 27 Październik 2012.

Bulgogi z kurczaka (dak bulgogi), Chicken bulgogi

Źródło: http://www.koreanbapsang.com


Bulgogi to chyba jedno z najbardziej znanych i rozpoznawalnych koreańskich dań. Jest to najpierw marynowane a następnie grillowane mięso wołowe, wieprzowe, bądź z kurczaka.
Słowo bulgogi oznacza dosłownie w języku koreańskim "ogniowe mięso" i wywodzi się z dialektu pyongan, którym posługują się mieszkańcy północno-zachodniego półwyspu koreańskiego. Danie to często podawane jest z liśćmi sałaty, w które zawija się mięso. W południowokoreańskich restauracjach podaje się nawet hamburgery z bulgogi, do których dodatkiem jest sałata, cebula, pomidor i czasem ser żółty.
W zeszłym roku CNN Go opublikowała listę 50 najsmaczniejszych dań świata i w tym zestawieniu bulgogi znalazło się na 23 pozycji. Myślę, że lista jest mocno kontrowersyjna i można się z nią zgodzić bądź nie, ale fakt jest faktem:-).
Bulgogi podałam ze smażonymi warzywami z tteok , kimchi, oraz z bardzo popularnym dodatkiem do koreańskich dań – mieszanką różnych gatunków, ryżu, zbóż i strączkowych.

Składniki:

450g podudzi lub piersi z kurczaka, albo mieszanka jednego i drugiego,

Marynata:

3 łyżki sosu sojowego,
1 łyżka soku z cytryny,
1 łyżka brązowego cukru,
1 łyżka miodu ( lub jeszcze jedna łyżka brązowego cukru),
1 łyżka mirinu,
1 łyżka zmiażdżonego czosnku,
1 łyżka startego imbiru,
1/2 łyżki oleju sezamowego,
szczypta czarnego pieprzu,
1 łyżeczka sezamu.

Kurczaka po umyciu dokładnie osuszyć, usunąć zbędny tłuszcz i podzielić na kawałki 3x1,5 cm.
Wymieszać w misce składniki marynaty, aż cukier całkiem się rozpuści.
Kurczaka wymieszać z marynatą i odstawić na 30 minut do lodówki.
Rozgrzać patelnię i na średnim ogniu smażyć wyjęte z marynaty kawałki kurczaka przez około 2 minuty. Cukier i miód z marynaty łatwo się przypalają, więc trzeba uważać i kiedy patelnia robi się sucha podlewać kurczaka marynatą.

F1 od kuchni 2012
Related Posts with Thumbnails
  • Del.icio.us
  • Digg
  • Technorati
  • Blinklist
  • Furl
  • Reddit
  • Facebook

Komentarze

No, takim hamburgerem z taką zawartością sama bym nie pogardziła;-)

anonim - 10:38pm, Niedziela 28 Październik 2012.

Znowu się nie podpisałam...Oj wyglądają super:-)

Marzena - 10:40pm, Niedziela 28 Październik 2012.http://zaciszekuchenne.blogspot.com/

Rozwazam mozliwosc wyprobowania takiego hamburgera. Na pewno bylaby to ciekawe doznanie kulinarne:-)

thiessa - 10:01pm, Poniedziałek 29 Październik 2012.

W moim domu bulgogi gotowaÅ‚a koreanka i miÄ™so musiaÅ‚o być woÅ‚owe(polÄ™dwica) No i miaÅ‚a jakÄ…Å› swojÄ… koreaÅ„skÄ… miksture to znaczy zalewe i przez caÅ‚Ä… noc miÄ™so musiaÅ‚o siÄ™ marynowac.Jedlismy to z makaronem z batata( dla mnie troche ten makaron za sÅ‚odki) ogólnie jadalne :)

ja - 11:49am, Poniedziałek 29 Kwiecień 2013.

Dodaj swój komentarz

Użytkownik:
Strona:

CAPTCHA Image
Wpisz kod z obrazka:
Zmień obrazek

Gotuje:
zdjęcie Thiessa

Zaloguj Się



 

my foodgawker gallery

Wykrywacz smaku - www.wykrywacz-smaku.pl - moja galeria

Słowa Kluczowe
Ugotowano
  • czerwiec 2018
    • Cytrynowe szparagi i rzodkiewki pieczone z dukkah
  • luty 2018
  • styczeń 2018
  • grudzień 2017
  • październik 2017
  • wrzesień 2017
  • lipiec 2017
  • maj 2017
  • kwiecień 2017
  • marzec 2017
  • luty 2017
  • styczeń 2017
  • grudzień 2016
  • listopad 2016
  • październik 2016
  • wrzesień 2016
  • sierpień 2016
  • lipiec 2016
  • czerwiec 2016
  • maj 2016
  • kwiecień 2016
  • marzec 2016
  • styczeń 2016
  • grudzień 2015
  • listopad 2015
  • październik 2015
  • wrzesień 2015
  • sierpień 2015
  • lipiec 2015
  • czerwiec 2015
  • maj 2015
  • kwiecień 2015
  • marzec 2015
  • luty 2015
  • styczeń 2015
  • grudzień 2014
  • listopad 2014
  • październik 2014
  • wrzesień 2014
  • sierpień 2014
  • lipiec 2014
  • czerwiec 2014
  • maj 2014
  • kwiecień 2014
  • marzec 2014
  • luty 2014
  • styczeń 2014
  • grudzień 2013
  • listopad 2013
  • październik 2013
  • wrzesień 2013
  • sierpień 2013
  • lipiec 2013
  • czerwiec 2013
  • maj 2013
  • kwiecień 2013
  • marzec 2013
  • luty 2013
  • styczeń 2013
  • grudzień 2012
  • listopad 2012
  • październik 2012
  • wrzesień 2012
  • sierpień 2012
  • lipiec 2012
  • czerwiec 2012
  • maj 2012
  • kwiecień 2012
  • marzec 2012
  • luty 2012
  • styczeń 2012
  • grudzień 2011
  • listopad 2011
  • październik 2011
  • wrzesień 2011
  • sierpień 2011
  • lipiec 2011
  • czerwiec 2011
  • maj 2011
  • kwiecień 2011
  • marzec 2011
  • luty 2011
  • styczeń 2011
  • grudzień 2010
  • listopad 2010
  • październik 2010
  • wrzesień 2010
  • sierpień 2010
  • lipiec 2010
  • czerwiec 2010
  • maj 2010
  • kwiecień 2010
  • marzec 2010
  • luty 2010
  • styczeń 2010
Forum

Sport Ernährung wie ...
hallo ich bin POO :P ich wohne in IR. Das...
pooGem @ 5:08am, 18 Czerwiec 2022

hello, how can i solve th...
hello, how can i solve this problem with this page...
eyevag @ 6:57pm, 24 Wrzesień 2021

Como se llamo esto
Como se llamo esto i am from SPAIN. I registere...
killlix @ 1:48am, 27 Lipiec 2021

ВыгодÐ...
variant3ГарантироÐ...
Myronhip @ 6:31am, 21 Kwiecień 2021

Do you need a specialist?...
I choose between these positions https://www.goo...
narmatov-74 @ 11:33pm, 17 Kwiecień 2021

Zdjęcia
Wszystkie zdjęcia oraz teksty opublikowane na tym blogu są moją własnością i nie wyrażam zgody na ich kopiowanie bez mojej wiedzy i zgody - Dz. U. 94 Nr 24 poz. 83, sprost.: Dz. U. 94 Nr 43 poz. 170
Uczestniczę w akcjach Z Widelcem przez Afrykę, Australię i Oceanię

 

F1 od kuchni 2012

 

 

(Kuchnia chińska 2012-ZAPROSZENIE

 

 

 

(kuchnia japonska-zaproszenie

 

(II Festiwal kuchni arabskiej-ZAPROSZENIE

 

Z Widelcem po Azji

 

Z widelcem przez kuchnię obu Ameryk

 

Kuchnie Kaukazu zaproszenie

 

Smaki Afryki zaproszenie

 

Durszlak.pl
Mikser Kulinarny - przepisy kulinarne i wyszukiwarka przepisów