
Bakłażan z miso (Nasu dengaku)
Autor: thiessa @ 6:41am, Wtorek 23 Październik 2012.
Źródło: Japenese bible" Fiona Hammond
Z kuchnia japońską jest tak, że nie każdemu odpowiada. Ja wielu rzeczy bym nie zjadła, zwłaszcza surowych ryb i mięsa, do niektórych podchodzę z obojętnością a inne bardzo mi smakują. Bakłażany zapiekane z miso dengaku należy do tej trzeciej kategorii. Połączenie bakłażana i miso bardzo mi odpowiada, zwłaszcza, jeśli jest to delikatne białe miso. W oryginalnym przepisie bakłażana smaży się po 2 minuty każdą ze stron a następnie zapieka pod grillem 3-4 minuty. Nie wiem, jakim piekarnikiem dysponuje autorka książki, ale moim zdaniem w tak krótkim czasie nie ma szans, żeby bakłażan nie pozostał surowy a zdaje się, że na surowo jest trujący, bo zawiera duże ilości solaniny, którą neutralizuje obróbka cieplna. Ja piekłam bakłażana do miękkości, tak jak robię to w przypadku przyrządzanie baba ghanoush.
Bakłażana podałam do kurczaka teriyaki.
Składniki:
2 średnie bakłażany (ok. 300g każdy),
olej do posmarowania,
1 łyżka nasion sezamu.
Miso dengaku:
100g czerwonej lub białej pasty miso ( u mnie biała),
2 żółtka,
1 łyżka cukru,
2 łyżki mirinu,
2 łyżki sake,
1/2 szklanki dashi II.
Aby przyrządzić miso dengaku połączyć w rondelku miso, żóltka, cukier, mirin oraz sake. Mieszać do momentu, kiedy cały cukier się rozpuści. Dodać dashi i podgrzewać przez 3-4 minuty. Cały czas trzeba mieszać,, żeby żółtko po ścięciu nie zaczęło przylegać do dna garnka. Odstawić z ognia.
Każdy bakłażan przekroić wzdłuż na pół. Ponacinać wewnętrzną powierzchnię w kratkę na głębokość 1 cm i posmarować olejem. Ułożyć na blasze do pieczenia, przeciętą strona do spodu i piec do momentu, kiedy bakłażan będzie zupełnie miękki. Wyjąć, posmarować przygotowaną pastę i włożyć ponownie do piekarnika pod grill. Zapiekać do momentu, kiedy powierzchnia posmarowana pastą miso ładnie się zezłoci. Posypać sezamem i od razu podawać.
Komentarze