<<Strona główna

Gochujang jjigae z wieprzowinÄ… - Grand Prix Korei

Autor: thiessa @ 6:41am, Czwartek 18 Październik 2012.

Gochujang jjigae z wieprzowinÄ…, Gochujang pork jjigae

Źródło: "The complete book of Korean cooking" Young Jin Song

Jjigae to koreańskie danie przypominające gulasz o ile słowo "gulasz" jest tutaj właściwym określeniem. W języku polskim nie ma bowiem słowa, które oddawałoby istotę tego dania a które Anglosasi określają mianem "stew". Można jeszcze użyć słowa potrawka, chociaż nie wiem, czy odda ono istotę rzeczy. Ogólnie chodzi o to, że jest to danie jednogarnkowe przypominające gęstą zupę, która z kolei w języku koreańskim określana jest mianem guk (znacznie rzadsza).
Istnieje wiele wariantów jjigae, ale najbardziej typowe przygotowuje się z mięsa, owoców morza lub warzyw i doprawia się jednym z czterech dodatków: gochujang (pasta z chilli, soi i ryżu kleistego), doenjang (pasta z fermentowanej soi), ganjang (rodzaj koreańskiego sosu sojowego) lub saeujeot (fermentowane krewetki).
Jednym z najbardziej znanych i rozpoznawalnych dań tego typu jest kimchi jjigae.
Jak przystało na koreańskie danie jest piekielnie ostre, ale tak typowe dla tej kuchni, że spożywając je czuje się, że stoi się jedną nogą na Półwyspie Koreańskim.
Podałam z ryżem, kimchi z mieszanych warzyw oraz z jeszcze innym daniem

Składniki:

250g polędwicy wieprzowej, pokrojonej w kostkę,
2 łyżki oleju,
1 ząbek czosnku, zmiażdżony,
2 łyżki gochujang (koreańska pasta z chilli i soi),
1 łyżeczka gochugaru (koreańskie chilli w płatkach),
1 średni ziemniak (90g), pokrojony w kostkę,
20g kawałek imbiru, obrany,
1 zielone chilli, pokrojone na plasterki,
1/2 pora, pokrojonego na plasterki,
1 cukinia, pokrojona na plasterki,
1 łyżeczka oleju sezamowego,
50g rukwi wodnej lub rukoli, pokrojonej na większe kawałki,
1 łyżeczka nasion sezamu do posypania.

W woku lub ciężkiej patelni rozgrzać olej. Wrzucić czosnek oraz wieprzowiną. Smażyć mieszając, aż zbrązowieje ze wszystkich stron. Następnie dodać gochujang i koreańskie chilli,. Smażyć mieszając, tak, żeby mięso pokryło się w całości pastą.
Dodać ziemniaki, kawałek imbiru w całości, zielone chilli oraz wlać taką ilość wody, żeby przykryła składniki. Doprowadzić do wrzenia, dodać cukinię, pora i olej sezamowy. Dobrze wymieszać i przykryć patelnię. Gotować na dużym ogniu przez 3 minuty, następnie zmniejszyć ogień i gotować przez kolejne 5 minut. Zdjąć z ognia, wrzucić rukiew lub rukolę, wymieszać a kawałek imbiru wyrzucić. Nabrać do miseczek i posypać sezamem. Podawać z miseczką ryżu, który złagodzi ostry smak jjigae.

F1 od kuchni 2012
Related Posts with Thumbnails
  • Del.icio.us
  • Digg
  • Technorati
  • Blinklist
  • Furl
  • Reddit
  • Facebook

Komentarze

Dostałam ślinotoku patrząc na zdjęcie. Musi być obłędnie pyszne.

Olka - 8:08am, Czwartek 18 Październik 2012.http://napady-szalonego-kucharza.blogspot.com/

Olka tylko dla kogos kto lubi ostro i po azjatycku. Kuchnia koreanska jest dosyc charakterystyczna. Zdecydowanie rozni sie od bardziej nam znanej kuchni chinskiej, czy wietnamskiej.

thiessa - 9:30pm, Czwartek 18 Październik 2012.

JeÅ›li mam być szczery, danie smakowaÅ‚o jak ostra woda, dopóki nie doprawiliÅ›my go sosem sojowym. Może popeÅ‚niliÅ›my zbrodniÄ™ na kuchni koreaÅ„skiej, ale ta odrobina sÅ‚onego wydobyÅ‚a z "zupy" ciekawy smak, którego przedtem nijak nie mogliÅ›my wyczuć.

Liar - 12:52am, Piątek 18 Styczeń 2013.

Liar to zadna zbrodnia. W kuchni koreanskiej uzywa sie przeciez sosu sojowego. Ja niemal w ogole nie uzywam soli dlatego wystarczylo mi, ze gochujang bylo slone i juz niczego nie potrzebowalam. A ze piekielnie ostre ostrzegalam:-)

thiessa - 9:07pm, Piątek 18 Styczeń 2013.

Dodaj swój komentarz

Użytkownik:
Strona:

CAPTCHA Image
Wpisz kod z obrazka:
Zmień obrazek

Gotuje:
zdjęcie Thiessa

Zaloguj Się



 

my foodgawker gallery

Wykrywacz smaku - www.wykrywacz-smaku.pl - moja galeria

Słowa Kluczowe
Ugotowano
  • czerwiec 2018
    • Cytrynowe szparagi i rzodkiewki pieczone z dukkah
  • luty 2018
  • styczeń 2018
  • grudzień 2017
  • październik 2017
  • wrzesień 2017
  • lipiec 2017
  • maj 2017
  • kwiecień 2017
  • marzec 2017
  • luty 2017
  • styczeń 2017
  • grudzień 2016
  • listopad 2016
  • październik 2016
  • wrzesień 2016
  • sierpień 2016
  • lipiec 2016
  • czerwiec 2016
  • maj 2016
  • kwiecień 2016
  • marzec 2016
  • styczeń 2016
  • grudzień 2015
  • listopad 2015
  • październik 2015
  • wrzesień 2015
  • sierpień 2015
  • lipiec 2015
  • czerwiec 2015
  • maj 2015
  • kwiecień 2015
  • marzec 2015
  • luty 2015
  • styczeń 2015
  • grudzień 2014
  • listopad 2014
  • październik 2014
  • wrzesień 2014
  • sierpień 2014
  • lipiec 2014
  • czerwiec 2014
  • maj 2014
  • kwiecień 2014
  • marzec 2014
  • luty 2014
  • styczeń 2014
  • grudzień 2013
  • listopad 2013
  • październik 2013
  • wrzesień 2013
  • sierpień 2013
  • lipiec 2013
  • czerwiec 2013
  • maj 2013
  • kwiecień 2013
  • marzec 2013
  • luty 2013
  • styczeń 2013
  • grudzień 2012
  • listopad 2012
  • październik 2012
  • wrzesień 2012
  • sierpień 2012
  • lipiec 2012
  • czerwiec 2012
  • maj 2012
  • kwiecień 2012
  • marzec 2012
  • luty 2012
  • styczeń 2012
  • grudzień 2011
  • listopad 2011
  • październik 2011
  • wrzesień 2011
  • sierpień 2011
  • lipiec 2011
  • czerwiec 2011
  • maj 2011
  • kwiecień 2011
  • marzec 2011
  • luty 2011
  • styczeń 2011
  • grudzień 2010
  • listopad 2010
  • październik 2010
  • wrzesień 2010
  • sierpień 2010
  • lipiec 2010
  • czerwiec 2010
  • maj 2010
  • kwiecień 2010
  • marzec 2010
  • luty 2010
  • styczeń 2010
Forum

Sport Ernährung wie ...
hallo ich bin POO :P ich wohne in IR. Das...
pooGem @ 5:08am, 18 Czerwiec 2022

hello, how can i solve th...
hello, how can i solve this problem with this page...
eyevag @ 6:57pm, 24 Wrzesień 2021

Como se llamo esto
Como se llamo esto i am from SPAIN. I registere...
killlix @ 1:48am, 27 Lipiec 2021

ВыгодÐ...
variant3ГарантироÐ...
Myronhip @ 6:31am, 21 Kwiecień 2021

Do you need a specialist?...
I choose between these positions https://www.goo...
narmatov-74 @ 11:33pm, 17 Kwiecień 2021

Zdjęcia
Wszystkie zdjęcia oraz teksty opublikowane na tym blogu są moją własnością i nie wyrażam zgody na ich kopiowanie bez mojej wiedzy i zgody - Dz. U. 94 Nr 24 poz. 83, sprost.: Dz. U. 94 Nr 43 poz. 170
Uczestniczę w akcjach Z Widelcem przez Afrykę, Australię i Oceanię

 

F1 od kuchni 2012

 

 

(Kuchnia chińska 2012-ZAPROSZENIE

 

 

 

(kuchnia japonska-zaproszenie

 

(II Festiwal kuchni arabskiej-ZAPROSZENIE

 

Z Widelcem po Azji

 

Z widelcem przez kuchnię obu Ameryk

 

Kuchnie Kaukazu zaproszenie

 

Smaki Afryki zaproszenie

 

Durszlak.pl
Mikser Kulinarny - przepisy kulinarne i wyszukiwarka przepisów