<<Strona główna

Tofu z pikantnÄ… wieprzowinÄ… (Mabo dofu) - Grand Prix Japonii

Autor: thiessa @ 7:44pm, Niedziela 14 Październik 2012.

Tofu z pikantnÄ… wieprzowinÄ…, Tofu with spicy pork,  Mabo dofu

Źródło: Japenese bible" Fiona Hammond


To danie to klasyczny przykÅ‚ad japoÅ„skiej interpretacji dania pochodzÄ…cego z Chin, konkretnie z Syczuanu. Tutaj  możecie zobaczyć, jak wyglÄ…da oryginalna wersja. JapoÅ„czycy zamiast bulionu z kurczaka używajÄ… oczywiÅ›cie dashi i doprawiajÄ… danie olejem sezamowym. Obie wersje uważam za równie smaczne.

Składniki:

450g tofu jedwabistego, ścisłego,
250g mielonej wieprzowiny (ja drobno posiekałam),
1/3 szklanki (80 ml) japońskiego sosu sojowego (dałam 60 ml),
1 łyżka sake,
5 cebulek dymek, pokrojonych na skośne kawałki (tzw. końskie uszy),
1 łyżka oleju,
2 łyżeczki oleje sezamowego,
2 ząbki czosnku, zmiażdżone,
1 łyżka tartego imbiru,
1 łyżka pasty chilli – chińska pasta chilli z bobem (chilli bean paste) albo koreańskiej pasty gochujang,
1 szklanka dashi II,
2 łyżeczki cukru,
1 łyżka skrobi kukurydzianej lub mąki ziemniaczanej,
pieprz sansho (syczuański) i olej sezamowy do posypania i skropienia potrawy.

Tofu owinąć papierowym ręcznikiem, położyć na talerzu i przykryć drugim talerzem na 30 minut w celu pozbycia się nadmiaru płynu. Następnie pokroić tofu w kostkę i ponownie osuszyć ręcznikiem papierowym.
Wieprzowinę polać łyżką sosu sojowego i połową sake, odstawić na 10 minut, żeby się zamarynowała.
W patelni o grubym dnie rozgrzać olej, wrzucić cebulkę dymkę (trochę odłożyć do posypania) i smażyć przez 3 minuty na średnim ogniu, aż zmięknie. Dodać czosnek i imbir. Smażyć 30-45 sekund. Dodać pastę chilli i mielone mięso, dobrze wymieszać i smażyć 8-10 minut, albo do momentu, kiedy mięso nabierze brązowej barwy regularnie mieszając. Wrzucić tofu i wymieszać w mięsem. Wlać dashi, dodać cukier, pozostały sos sojowy i sake. Zagotować. Wymieszać skrobie (nie mąkę!) kukurydzianą lub mąkę ziemniaczaną z odrobiną zimnej wody, wlać na patelnię i dobrze wymieszać. Zmniejszyć ogień i gotować do momentu, kiedy sos zgęstnieje.
Nałożyć do miseczek porcję ryżu, na ryż nałożyć potrawę. Posypać pieprzem syczuańskiem i odłożoną dymką.

F1 od kuchni 2012
Related Posts with Thumbnails
  • Del.icio.us
  • Digg
  • Technorati
  • Blinklist
  • Furl
  • Reddit
  • Facebook

Komentarze

Dodaj swój komentarz

Użytkownik:
Strona:

CAPTCHA Image
Wpisz kod z obrazka:
Zmień obrazek

Gotuje:
zdjęcie Thiessa

Zaloguj Się



 

my foodgawker gallery

Wykrywacz smaku - www.wykrywacz-smaku.pl - moja galeria

Słowa Kluczowe
Ugotowano
  • czerwiec 2018
    • Cytrynowe szparagi i rzodkiewki pieczone z dukkah
  • luty 2018
  • styczeń 2018
  • grudzień 2017
  • październik 2017
  • wrzesień 2017
  • lipiec 2017
  • maj 2017
  • kwiecień 2017
  • marzec 2017
  • luty 2017
  • styczeń 2017
  • grudzień 2016
  • listopad 2016
  • październik 2016
  • wrzesień 2016
  • sierpień 2016
  • lipiec 2016
  • czerwiec 2016
  • maj 2016
  • kwiecień 2016
  • marzec 2016
  • styczeń 2016
  • grudzień 2015
  • listopad 2015
  • październik 2015
  • wrzesień 2015
  • sierpień 2015
  • lipiec 2015
  • czerwiec 2015
  • maj 2015
  • kwiecień 2015
  • marzec 2015
  • luty 2015
  • styczeń 2015
  • grudzień 2014
  • listopad 2014
  • październik 2014
  • wrzesień 2014
  • sierpień 2014
  • lipiec 2014
  • czerwiec 2014
  • maj 2014
  • kwiecień 2014
  • marzec 2014
  • luty 2014
  • styczeń 2014
  • grudzień 2013
  • listopad 2013
  • październik 2013
  • wrzesień 2013
  • sierpień 2013
  • lipiec 2013
  • czerwiec 2013
  • maj 2013
  • kwiecień 2013
  • marzec 2013
  • luty 2013
  • styczeń 2013
  • grudzień 2012
  • listopad 2012
  • październik 2012
  • wrzesień 2012
  • sierpień 2012
  • lipiec 2012
  • czerwiec 2012
  • maj 2012
  • kwiecień 2012
  • marzec 2012
  • luty 2012
  • styczeń 2012
  • grudzień 2011
  • listopad 2011
  • październik 2011
  • wrzesień 2011
  • sierpień 2011
  • lipiec 2011
  • czerwiec 2011
  • maj 2011
  • kwiecień 2011
  • marzec 2011
  • luty 2011
  • styczeń 2011
  • grudzień 2010
  • listopad 2010
  • październik 2010
  • wrzesień 2010
  • sierpień 2010
  • lipiec 2010
  • czerwiec 2010
  • maj 2010
  • kwiecień 2010
  • marzec 2010
  • luty 2010
  • styczeń 2010
Forum

Sport Ernährung wie ...
hallo ich bin POO :P ich wohne in IR. Das...
pooGem @ 5:08am, 18 Czerwiec 2022

hello, how can i solve th...
hello, how can i solve this problem with this page...
eyevag @ 6:57pm, 24 Wrzesień 2021

Como se llamo esto
Como se llamo esto i am from SPAIN. I registere...
killlix @ 1:48am, 27 Lipiec 2021

ВыгодÐ...
variant3ГарантироÐ...
Myronhip @ 6:31am, 21 Kwiecień 2021

Do you need a specialist?...
I choose between these positions https://www.goo...
narmatov-74 @ 11:33pm, 17 Kwiecień 2021

Zdjęcia
Wszystkie zdjęcia oraz teksty opublikowane na tym blogu są moją własnością i nie wyrażam zgody na ich kopiowanie bez mojej wiedzy i zgody - Dz. U. 94 Nr 24 poz. 83, sprost.: Dz. U. 94 Nr 43 poz. 170
Uczestniczę w akcjach Z Widelcem przez Afrykę, Australię i Oceanię

 

F1 od kuchni 2012

 

 

(Kuchnia chińska 2012-ZAPROSZENIE

 

 

 

(kuchnia japonska-zaproszenie

 

(II Festiwal kuchni arabskiej-ZAPROSZENIE

 

Z Widelcem po Azji

 

Z widelcem przez kuchnię obu Ameryk

 

Kuchnie Kaukazu zaproszenie

 

Smaki Afryki zaproszenie

 

Durszlak.pl
Mikser Kulinarny - przepisy kulinarne i wyszukiwarka przepisów