
Tofu z pikantnÄ… wieprzowinÄ… (Mabo dofu) - Grand Prix Japonii
Autor: thiessa @ 7:44pm, Niedziela 14 Październik 2012.
Źródło: Japenese bible" Fiona Hammond
To danie to klasyczny przykład japońskiej interpretacji dania pochodzącego z Chin, konkretnie z Syczuanu. Tutaj możecie zobaczyć, jak wygląda oryginalna wersja. Japończycy zamiast bulionu z kurczaka używają oczywiście dashi i doprawiają danie olejem sezamowym. Obie wersje uważam za równie smaczne.
Składniki:
450g tofu jedwabistego, ścisłego,
250g mielonej wieprzowiny (ja drobno posiekałam),
1/3 szklanki (80 ml) japońskiego sosu sojowego (dałam 60 ml),
1 łyżka sake,
5 cebulek dymek, pokrojonych na skośne kawałki (tzw. końskie uszy),
1 łyżka oleju,
2 łyżeczki oleje sezamowego,
2 ząbki czosnku, zmiażdżone,
1 łyżka tartego imbiru,
1 łyżka pasty chilli – chińska pasta chilli z bobem (chilli bean paste) albo koreańskiej pasty gochujang,
1 szklanka dashi II,
2 łyżeczki cukru,
1 łyżka skrobi kukurydzianej lub mąki ziemniaczanej,
pieprz sansho (syczuański) i olej sezamowy do posypania i skropienia potrawy.
Tofu owinąć papierowym ręcznikiem, położyć na talerzu i przykryć drugim talerzem na 30 minut w celu pozbycia się nadmiaru płynu. Następnie pokroić tofu w kostkę i ponownie osuszyć ręcznikiem papierowym.
Wieprzowinę polać łyżką sosu sojowego i połową sake, odstawić na 10 minut, żeby się zamarynowała.
W patelni o grubym dnie rozgrzać olej, wrzucić cebulkę dymkę (trochę odłożyć do posypania) i smażyć przez 3 minuty na średnim ogniu, aż zmięknie. Dodać czosnek i imbir. Smażyć 30-45 sekund. Dodać pastę chilli i mielone mięso, dobrze wymieszać i smażyć 8-10 minut, albo do momentu, kiedy mięso nabierze brązowej barwy regularnie mieszając. Wrzucić tofu i wymieszać w mięsem. Wlać dashi, dodać cukier, pozostały sos sojowy i sake. Zagotować. Wymieszać skrobie (nie mąkę!) kukurydzianą lub mąkę ziemniaczaną z odrobiną zimnej wody, wlać na patelnię i dobrze wymieszać. Zmniejszyć ogień i gotować do momentu, kiedy sos zgęstnieje.
Nałożyć do miseczek porcję ryżu, na ryż nałożyć potrawę. Posypać pieprzem syczuańskiem i odłożoną dymką.

Komentarze