
Lepsze od nutelli powidła śliwkowe z budyniem i kakao
Autor: thiessa @ 6:44am, Wtorek 9 Październik 2012.
Źródło: "Apetit" sierpień 2012, wydanie czeskie
Jedne z najlepszych powideł, jakie jadłam. Generalnie jestem wierna powidłom śliwkowym, które robi Małżonek ze śliwek węgierek. Bez dodatku cukru, za to z dodatkiem skórki pomarańczowej. Są świetnym dodatkiem do piernika staropolskiego.
Przepis na ten specjał mocno mnie zaintrygował, więc zrobiłam próbnie z podanej niżej proporcji. Wyszło tak genialne "coś" (czy to jeszcze powidła?),że trwam w postanowieniu, żeby dorobić jeszcze trochę na zimę, bo czymże jest jeden słoiczek? Proponuję podwoić, potroić, albo zdziesięciokrotnić podaną w przepisie ilość składników.
Składniki:
1/2 kg śliwek węgierek,
3 łyżki cukru,
1 cukier waniliowy,
1 opakowanie budyniu waniliowego,
1 łyżka rumu,
1 łyżka kakao
Całe śliwki, razem z pestkami włożyć do garnka i zalać 150 ml wody z cukrem. Przykryć i gotować 2 godziny na małym ogniu. Po tym czasie odstawić śliwki do ostudzenia, po czym wypestkować.
Włożyć śliwki z powrotem do garnka, mieszać całość, aż śliwki niemal całkowicie się rozpadną. Wsypać budyń i cukier waniliowy. Mieszając zagotować i po chwili ponownie zostawić do wystudzenia. Kiedy powidła będą zimne dodać kakao i rum. Dokładnie wymieszać i przełożyć do słoika. Powidła można zapasteryzować. W lodówce mogą stać 2 tygodnie.
Komentarze
O, muszą być o wiele zdrowsze od nutelli, a na pewno pyszne :)
whiness - 7:05am, Wtorek 9 Październik 2012.http://www.relishmeals.blgospot.com
Opisujesz to tak, że mam ochotÄ™ spróbować chociaż trudno mi uwierzyć, żeby powidÅ‚a Å›liwkowe mogÅ‚y być lepsze od nutelli.
beva - 8:26am, Wtorek 9 Październik 2012.http://beva-handmade.blogspot.com
świetne i apetyczne zdjęcie
margot - 9:46am, Wtorek 9 Październik 2012.http://kuchniaalicji.blogspot.com/
Whiness moja na pewno byly zdrowsze, bo zmniejszylam ilosc cukru - zamiast waniliowego dalam pare kropel ekstraktu.
Beva nutella jest mdla i nie da sie jej zjesc duzo a powidel tak.
Margot dzieki.
thiessa - 6:54am, środa 10 Październik 2012.
Ja właśnie robię i nie wiem, czy tę wodę po gotowaniu trzeba wylać, czy zostawić?
monika - 11:25am, Czwartek 18 Październik 2012.
Juz pewnie po ptakach, ale wody zadnej nie wylewalam, zreszta malo co jej zostalo, wiekszosc wyparowala podczas gotowania.
thiessa - 2:36pm, Niedziela 28 Październik 2012.
to na 2 kg sliwek nalezy uzyc 4 budyni????
iwra33 - 9:55am, Wtorek 24 Wrzesień 2013.
Iwra33 dokladnie tak.
thiessa - 5:47pm, Sobota 12 Październik 2013.