<<Strona główna

Lepsze od nutelli powidła śliwkowe z budyniem i kakao

Autor: thiessa @ 6:44am, Wtorek 9 Październik 2012.

Powidła śliwkowe z budyniem i kakao, Plum jam with pudding and cocoa

Źródło: "Apetit" sierpień 2012, wydanie czeskie


Jedne z najlepszych powideł, jakie jadłam. Generalnie jestem wierna powidłom śliwkowym, które robi Małżonek ze śliwek węgierek. Bez dodatku cukru, za to z dodatkiem skórki pomarańczowej. Są świetnym dodatkiem do piernika staropolskiego.
Przepis na ten specjał mocno mnie zaintrygował, więc zrobiłam próbnie z podanej niżej proporcji. Wyszło tak genialne "coś" (czy to jeszcze powidła?),że trwam w postanowieniu, żeby dorobić jeszcze trochę na zimę, bo czymże jest jeden słoiczek? Proponuję podwoić, potroić, albo zdziesięciokrotnić podaną w przepisie ilość składników.

Składniki:

1/2 kg śliwek węgierek,
3 łyżki cukru,
1 cukier waniliowy,
1 opakowanie budyniu waniliowego,
1 łyżka rumu,
1 łyżka kakao

Całe śliwki, razem z pestkami włożyć do garnka i zalać 150 ml wody z cukrem. Przykryć i gotować 2 godziny na małym ogniu. Po tym czasie odstawić śliwki do ostudzenia, po czym wypestkować.
Włożyć śliwki z powrotem do garnka, mieszać całość, aż śliwki niemal całkowicie się rozpadną. Wsypać budyń i cukier waniliowy. Mieszając zagotować i po chwili ponownie zostawić do wystudzenia. Kiedy powidła będą zimne dodać kakao i rum. Dokładnie wymieszać i przełożyć do słoika. Powidła można zapasteryzować. W lodówce mogą stać 2 tygodnie.
Related Posts with Thumbnails
  • Del.icio.us
  • Digg
  • Technorati
  • Blinklist
  • Furl
  • Reddit
  • Facebook

Komentarze

O, muszą być o wiele zdrowsze od nutelli, a na pewno pyszne :)

whiness - 7:05am, Wtorek 9 Październik 2012.http://www.relishmeals.blgospot.com

Opisujesz to tak, że mam ochotÄ™ spróbować chociaż trudno mi uwierzyć, żeby powidÅ‚a Å›liwkowe mogÅ‚y być lepsze od nutelli.

beva - 8:26am, Wtorek 9 Październik 2012.http://beva-handmade.blogspot.com

świetne i apetyczne zdjęcie

margot - 9:46am, Wtorek 9 Październik 2012.http://kuchniaalicji.blogspot.com/

Whiness moja na pewno byly zdrowsze, bo zmniejszylam ilosc cukru - zamiast waniliowego dalam pare kropel ekstraktu.

Beva nutella jest mdla i nie da sie jej zjesc duzo a powidel tak.

Margot dzieki.

thiessa - 6:54am, środa 10 Październik 2012.

Ja właśnie robię i nie wiem, czy tę wodę po gotowaniu trzeba wylać, czy zostawić?

monika - 11:25am, Czwartek 18 Październik 2012.

Juz pewnie po ptakach, ale wody zadnej nie wylewalam, zreszta malo co jej zostalo, wiekszosc wyparowala podczas gotowania.

thiessa - 2:36pm, Niedziela 28 Październik 2012.

to na 2 kg sliwek nalezy uzyc 4 budyni????

iwra33 - 9:55am, Wtorek 24 Wrzesień 2013.

Iwra33 dokladnie tak.

thiessa - 5:47pm, Sobota 12 Październik 2013.

Dodaj swój komentarz

Użytkownik:
Strona:

CAPTCHA Image
Wpisz kod z obrazka:
Zmień obrazek

Gotuje:
zdjęcie Thiessa

Zaloguj Się



 

my foodgawker gallery

Wykrywacz smaku - www.wykrywacz-smaku.pl - moja galeria

Słowa Kluczowe
Ugotowano
  • czerwiec 2018
    • Cytrynowe szparagi i rzodkiewki pieczone z dukkah
  • luty 2018
  • styczeń 2018
  • grudzień 2017
  • październik 2017
  • wrzesień 2017
  • lipiec 2017
  • maj 2017
  • kwiecień 2017
  • marzec 2017
  • luty 2017
  • styczeń 2017
  • grudzień 2016
  • listopad 2016
  • październik 2016
  • wrzesień 2016
  • sierpień 2016
  • lipiec 2016
  • czerwiec 2016
  • maj 2016
  • kwiecień 2016
  • marzec 2016
  • styczeń 2016
  • grudzień 2015
  • listopad 2015
  • październik 2015
  • wrzesień 2015
  • sierpień 2015
  • lipiec 2015
  • czerwiec 2015
  • maj 2015
  • kwiecień 2015
  • marzec 2015
  • luty 2015
  • styczeń 2015
  • grudzień 2014
  • listopad 2014
  • październik 2014
  • wrzesień 2014
  • sierpień 2014
  • lipiec 2014
  • czerwiec 2014
  • maj 2014
  • kwiecień 2014
  • marzec 2014
  • luty 2014
  • styczeń 2014
  • grudzień 2013
  • listopad 2013
  • październik 2013
  • wrzesień 2013
  • sierpień 2013
  • lipiec 2013
  • czerwiec 2013
  • maj 2013
  • kwiecień 2013
  • marzec 2013
  • luty 2013
  • styczeń 2013
  • grudzień 2012
  • listopad 2012
  • październik 2012
  • wrzesień 2012
  • sierpień 2012
  • lipiec 2012
  • czerwiec 2012
  • maj 2012
  • kwiecień 2012
  • marzec 2012
  • luty 2012
  • styczeń 2012
  • grudzień 2011
  • listopad 2011
  • październik 2011
  • wrzesień 2011
  • sierpień 2011
  • lipiec 2011
  • czerwiec 2011
  • maj 2011
  • kwiecień 2011
  • marzec 2011
  • luty 2011
  • styczeń 2011
  • grudzień 2010
  • listopad 2010
  • październik 2010
  • wrzesień 2010
  • sierpień 2010
  • lipiec 2010
  • czerwiec 2010
  • maj 2010
  • kwiecień 2010
  • marzec 2010
  • luty 2010
  • styczeń 2010
Forum

Sport Ernährung wie ...
hallo ich bin POO :P ich wohne in IR. Das...
pooGem @ 5:08am, 18 Czerwiec 2022

hello, how can i solve th...
hello, how can i solve this problem with this page...
eyevag @ 6:57pm, 24 Wrzesień 2021

Como se llamo esto
Como se llamo esto i am from SPAIN. I registere...
killlix @ 1:48am, 27 Lipiec 2021

ВыгодÐ...
variant3ГарантироÐ...
Myronhip @ 6:31am, 21 Kwiecień 2021

Do you need a specialist?...
I choose between these positions https://www.goo...
narmatov-74 @ 11:33pm, 17 Kwiecień 2021

Zdjęcia
Wszystkie zdjęcia oraz teksty opublikowane na tym blogu są moją własnością i nie wyrażam zgody na ich kopiowanie bez mojej wiedzy i zgody - Dz. U. 94 Nr 24 poz. 83, sprost.: Dz. U. 94 Nr 43 poz. 170
Uczestniczę w akcjach Z Widelcem przez Afrykę, Australię i Oceanię

 

F1 od kuchni 2012

 

 

(Kuchnia chińska 2012-ZAPROSZENIE

 

 

 

(kuchnia japonska-zaproszenie

 

(II Festiwal kuchni arabskiej-ZAPROSZENIE

 

Z Widelcem po Azji

 

Z widelcem przez kuchnię obu Ameryk

 

Kuchnie Kaukazu zaproszenie

 

Smaki Afryki zaproszenie

 

Durszlak.pl
Mikser Kulinarny - przepisy kulinarne i wyszukiwarka przepisów