
ÅosoÅ› z panko i salsa fresca
Autor: thiessa @ 10:12pm, Czwartek 20 Maj 2010.

Źródło: simplyrecipes.com
      "Veganomicon" Isa Chandra Moskowitz & Terry Hope RomeroÂ
To moje pierwsze podejście do panko. Pogrzebałam sobie trochę w sieci i ten przepis najczęściej się przewija, z większymi lub mniejszymi zmianami, jeśli chodzi o proporcje. Panko został jeszcze cały słoik (przesypałam, żeby nie zwietrzało), zatem z pewnością jeszcze go (ja, to?) wykorzystam.
Salsa
1 szklanka posiekanych pomidorów,
1 szklanka posiekanego ananasa, mango, albo papaji,
1 awokado pokrojone na kawałki,
1/4 szklanki posiekanej kolendry,
sok z 1imonki.
ÅosoÅ›
4 łyżeczki oliwy,
4 kawałki łososia,
sól i pieprz,
2 łyżki musztardy miodowej lub słodko-ostrej (u mnie mieszanka dijon i miodu),
2 łyżeczki posiekanego świeżego tymianku,
2/3 szklanki panko,
2 łyżki posiekanej natki pietruszki,
1/2 łyżeczki słodkiej papryki.
Åososia poÅ‚ożyć na papierze do pieczenia lub folii strona ze skórÄ… do doÅ‚u (mój byÅ‚ bez skóry). Posypać solÄ… i pieprzem.
W miseczce wymieszać musztardę z tymiankiem a w kolejnej panko z pozostałymi składnikami: tymiankiem, oliwą, natką, papryką solą i pieprzem.
Pokryć rybę musztardą z tymiankiem i posypać mieszanką panko. Piec przez 12-14 minut (sprawdzić po 10 minutach).
Komentarze
powiesz coś więcej o panko? nigdy o nim nie słyszałam..
anonim - 10:27pm, Czwartek 20 Maj 2010.
Panko to japonska bulka tarta. Robiona jest z duzych okruszkow i panierowane w niej mieso, ryby, czy owoce morza sa bardziej chrupiace niz panierowane w zwyklej bulce. Poza tym, maja ladny jasny kolor (nie ma tam skorki) i bardziej "puszysta" strukture. Zwykla bulka tarta sie skleja a pomiedzy panko zostaja przestrzenie powietrzne. Zaleta panko jest tez to, ze wchlania mniej tluszczu.
Dalam jakies 7 zl za 1/2 kg.
thiessa - 10:54pm, Czwartek 20 Maj 2010.
ta panierka jest niesamowita! przepysznie to wyglÄ…da :)
anonim - 11:22pm, Czwartek 20 Maj 2010.
ale smacznie wyglÄ…da !
Zapraszam do mojego konkursu nr 2
http://smakuje.blox.pl/2010/05/Herbaty-Szlachetny-Smak-i-KONKURS.html
anonim - 10:29am, Piątek 21 Maj 2010.
RzeczywiÅ›cie puchato wyglÄ…da (choć ja ogólnie nie-panierkowa). I linki już dziaÅ‚ajÄ… :)
Ptasia
anonim - 11:10am, Piątek 21 Maj 2010.