<<Strona główna

Łosoś z panko i salsa fresca

Autor: thiessa @ 10:12pm, Czwartek 20 Maj 2010.


Źródło: simplyrecipes.com
           "Veganomicon" Isa Chandra Moskowitz & Terry Hope Romero 

To moje pierwsze podejście do panko. Pogrzebałam sobie trochę w sieci i ten przepis najczęściej się przewija, z większymi lub mniejszymi zmianami, jeśli chodzi o proporcje. Panko został jeszcze cały słoik (przesypałam, żeby nie zwietrzało), zatem z pewnością jeszcze go (ja, to?) wykorzystam.

Salsa

1 szklanka posiekanych pomidorów,
1 szklanka posiekanego ananasa, mango, albo papaji,
1 awokado pokrojone na kawałki,
1/4 szklanki posiekanej kolendry,
sok z 1imonki.

Łosoś

4 łyżeczki oliwy,
4 kawałki łososia,
sól i pieprz,
2 łyżki musztardy miodowej lub słodko-ostrej (u mnie mieszanka dijon i miodu),
2 łyżeczki posiekanego świeżego tymianku,
2/3 szklanki panko,
2 łyżki posiekanej natki pietruszki,
1/2 łyżeczki słodkiej papryki.

Łososia położyć na papierze do pieczenia lub folii strona ze skórą do dołu (mój był bez skóry). Posypać solą i pieprzem.
W miseczce wymieszać musztardę z tymiankiem a w kolejnej panko z pozostałymi składnikami: tymiankiem, oliwą, natką, papryką solą i pieprzem.
Pokryć rybę musztardą z tymiankiem i posypać mieszanką panko. Piec przez 12-14 minut (sprawdzić po 10 minutach).

Related Posts with Thumbnails
  • Del.icio.us
  • Digg
  • Technorati
  • Blinklist
  • Furl
  • Reddit
  • Facebook

Komentarze

powiesz coś więcej o panko? nigdy o nim nie słyszałam..

anonim - 10:27pm, Czwartek 20 Maj 2010.

Panko to japonska bulka tarta. Robiona jest z duzych okruszkow i panierowane w niej mieso, ryby, czy owoce morza sa bardziej chrupiace niz panierowane w zwyklej bulce. Poza tym, maja ladny jasny kolor (nie ma tam skorki) i bardziej "puszysta" strukture. Zwykla bulka tarta sie skleja a pomiedzy panko zostaja przestrzenie powietrzne. Zaleta panko jest tez to, ze wchlania mniej tluszczu.
Dalam jakies 7 zl za 1/2 kg.

thiessa - 10:54pm, Czwartek 20 Maj 2010.

ta panierka jest niesamowita! przepysznie to wyglÄ…da :)

anonim - 11:22pm, Czwartek 20 Maj 2010.

ale smacznie wyglÄ…da !

Zapraszam do mojego konkursu nr 2
http://smakuje.blox.pl/2010/05/Herbaty-Szlachetny-Smak-i-KONKURS.html

anonim - 10:29am, Piątek 21 Maj 2010.

RzeczywiÅ›cie puchato wyglÄ…da (choć ja ogólnie nie-panierkowa). I linki już dziaÅ‚ajÄ… :)
Ptasia

anonim - 11:10am, Piątek 21 Maj 2010.

Dodaj swój komentarz

Użytkownik:
Strona:

CAPTCHA Image
Wpisz kod z obrazka:
Zmień obrazek

Gotuje:
zdjęcie Thiessa

Zaloguj Się



 

my foodgawker gallery

Wykrywacz smaku - www.wykrywacz-smaku.pl - moja galeria

Słowa Kluczowe
Ugotowano
  • czerwiec 2018
    • Cytrynowe szparagi i rzodkiewki pieczone z dukkah
  • luty 2018
  • styczeń 2018
  • grudzień 2017
  • październik 2017
  • wrzesień 2017
  • lipiec 2017
  • maj 2017
  • kwiecień 2017
  • marzec 2017
  • luty 2017
  • styczeń 2017
  • grudzień 2016
  • listopad 2016
  • październik 2016
  • wrzesień 2016
  • sierpień 2016
  • lipiec 2016
  • czerwiec 2016
  • maj 2016
  • kwiecień 2016
  • marzec 2016
  • styczeń 2016
  • grudzień 2015
  • listopad 2015
  • październik 2015
  • wrzesień 2015
  • sierpień 2015
  • lipiec 2015
  • czerwiec 2015
  • maj 2015
  • kwiecień 2015
  • marzec 2015
  • luty 2015
  • styczeń 2015
  • grudzień 2014
  • listopad 2014
  • październik 2014
  • wrzesień 2014
  • sierpień 2014
  • lipiec 2014
  • czerwiec 2014
  • maj 2014
  • kwiecień 2014
  • marzec 2014
  • luty 2014
  • styczeń 2014
  • grudzień 2013
  • listopad 2013
  • październik 2013
  • wrzesień 2013
  • sierpień 2013
  • lipiec 2013
  • czerwiec 2013
  • maj 2013
  • kwiecień 2013
  • marzec 2013
  • luty 2013
  • styczeń 2013
  • grudzień 2012
  • listopad 2012
  • październik 2012
  • wrzesień 2012
  • sierpień 2012
  • lipiec 2012
  • czerwiec 2012
  • maj 2012
  • kwiecień 2012
  • marzec 2012
  • luty 2012
  • styczeń 2012
  • grudzień 2011
  • listopad 2011
  • październik 2011
  • wrzesień 2011
  • sierpień 2011
  • lipiec 2011
  • czerwiec 2011
  • maj 2011
  • kwiecień 2011
  • marzec 2011
  • luty 2011
  • styczeń 2011
  • grudzień 2010
  • listopad 2010
  • październik 2010
  • wrzesień 2010
  • sierpień 2010
  • lipiec 2010
  • czerwiec 2010
  • maj 2010
  • kwiecień 2010
  • marzec 2010
  • luty 2010
  • styczeń 2010
Forum

Sport Ernährung wie ...
hallo ich bin POO :P ich wohne in IR. Das...
pooGem @ 5:08am, 18 Czerwiec 2022

hello, how can i solve th...
hello, how can i solve this problem with this page...
eyevag @ 6:57pm, 24 Wrzesień 2021

Como se llamo esto
Como se llamo esto i am from SPAIN. I registere...
killlix @ 1:48am, 27 Lipiec 2021

ВыгодÐ...
variant3ГарантироÐ...
Myronhip @ 6:31am, 21 Kwiecień 2021

Do you need a specialist?...
I choose between these positions https://www.goo...
narmatov-74 @ 11:33pm, 17 Kwiecień 2021

Zdjęcia
Wszystkie zdjęcia oraz teksty opublikowane na tym blogu są moją własnością i nie wyrażam zgody na ich kopiowanie bez mojej wiedzy i zgody - Dz. U. 94 Nr 24 poz. 83, sprost.: Dz. U. 94 Nr 43 poz. 170
Uczestniczę w akcjach Z Widelcem przez Afrykę, Australię i Oceanię

 

F1 od kuchni 2012

 

 

(Kuchnia chińska 2012-ZAPROSZENIE

 

 

 

(kuchnia japonska-zaproszenie

 

(II Festiwal kuchni arabskiej-ZAPROSZENIE

 

Z Widelcem po Azji

 

Z widelcem przez kuchnię obu Ameryk

 

Kuchnie Kaukazu zaproszenie

 

Smaki Afryki zaproszenie

 

Durszlak.pl
Mikser Kulinarny - przepisy kulinarne i wyszukiwarka przepisów