
Nonya satay ayam – Grand Prix Singapuru
Autor: thiessa @ 9:42pm, Sobota 6 Październik 2012.
Źródło: "Modern Nonya" Sylvia Tan
W okresie wakacyjnym zwykle przerzucam się na kuchnie śródziemnomorską. Przerabiam mnóstwo pomidorów, bakłażanów i cukini. Jest to taka zwyczajna, codzienna kuchnia, dlatego zwykle nie trafia na bloga.
Stosunkowo dawno zatem nie było niczego azjatyckiego a teraz nadrabiam, więc w najbliższym czasie należy się spodziewać więcej dań z Azji.
Danie to nazywa się satay, ale nie ma nic wspólnego z malajskim satay'em, którego głównym składnikiem jest aromatyczna mieszanka kolendry i kurkumy. Wciąż jednak pozostaje daniem, które czerpie z kuchni malajskiej.
U nas satay'e znane są bardziej z kuchni tajskiej. Są to małe grillowane szaszłyczki, które często podaje się z sosem z orzechów ziemnych. Tutaj możecie zobaczyć jak wygląda indonezyjska wersja.
Nonya satay ayam
2 czerwone chilli, posiekane,
1 łyżka pasty krewetkowej, belacan,
2 duże cebule, z grubsza posiekane,
4-5 listków limonki kaffir, posiekane,
2 źdźbła trawy cytrynowej, posiekanej,
1 łyżka soli,
1 łyżeczka cukru,
20 pałek z kurczaka (mogą być pół na pół z podudziami),
250 ml śmietanki kokosowej,
olej.
Użyć robota kuchennego do zmiksowania na pastę cebuli, chilli, pasty krewetkowej i listków limonki kaffir. Dodać sól i pieprz.
Przygotowaną pastą natrzeć pałki kurczaka z wierzchu i pod skórą. Układać w misce i posmarowaniu całości polać śmietanką kokosową. Odstawić do lodówki na minimum godzinę, żeby się zamarynowały. Można wszystko to zrobić poprzedniego dnia i marynować pałki przez całą noc.
BlachÄ™ do pieczenia, lub naczynie z rusztem posmarować olejem, uÅ‚ożyć paÅ‚ki i opiekać pod grillem, aż siÄ™ zarumieniÄ…. Wtedy zmniejszyć temperaturÄ™ w piekarniku i przenieść miÄ™so na niższy poziom. Piec, aż bÄ™dÄ… miÄ™kkie i soczyste. ÅÄ…cznie caÅ‚a operacja zajmuje okoÅ‚o godziny.
Podawać kurczaka z relishem ananasowo-ogórkowym.
Relish ananasowo-ogórkowy
1 mały ananas, pokrojony w kostkę,
1 ogórek-wąż pozbawiony pestek i pokrojony w kostkę,
1 łyżka oleju,
1 łyżka sosu sojowego,
1 łyżka brązowego cukru,
czubata łyżka sambal belacan,*
Parę listków sałaty (opcjonalnie),
Do woka wlać olej, rozgrzać a następnie wrzucić ogórek i ananas. Smażyć mieszając około minuty. Następnie dodać cukier, sos sojowy i sambal belacan. Smażyć jeszcze przez chwilę.
*Sambal belacan
Jest to dodatek, który zawsze można znaleźć na stole Nonya. Najlepsza jest oczywiście świeża.
Duże papryki chilli możemy zastąpić malutkimi chilli "ptasie oczko", jeśli sambal belacan ma być ostrzejszy. Należy jednak pamiętać, że proporcja chilli do pasty krewetkowej powinna wynosić 8:1.
2 łyżki oleju,
1 łyżka pasty krewetkowej, belacan,
10 dużych czerwonych chilli, pokrojonych na mniejsze części, uprzednio pozbawione pestek,
2 listki limonki kaffir,
szczypta soli.
Wymieszać olej z pastą krewetkową, włożyć do mikrofalówki i prażyć przez 2 minuty. Można zrobić to metodą tradycyjną i pastę podgrzać na ogniu.
Użyć robota kuchennego do zmiksowania chilli. Wymieszać z podprażoną a pastą krewetkową i listkami limonki kaffir porwanymi na mniejsze kawałki. Posolić.
Umieścić w małym słoiku, lub zamrozić w porcjach.

Komentarze