<<Strona główna

Nonya satay ayam – Grand Prix Singapuru

Autor: thiessa @ 9:42pm, Sobota 6 Październik 2012.


Źródło: "Modern Nonya" Sylvia Tan


W okresie wakacyjnym zwykle przerzucam się na kuchnie śródziemnomorską. Przerabiam mnóstwo pomidorów, bakłażanów i cukini. Jest to taka zwyczajna, codzienna kuchnia, dlatego zwykle nie trafia na bloga.
Stosunkowo dawno zatem nie było niczego azjatyckiego a teraz nadrabiam, więc w najbliższym czasie należy się spodziewać więcej dań z Azji.
Danie to nazywa się satay, ale nie ma nic wspólnego z malajskim satay'em, którego głównym składnikiem jest aromatyczna mieszanka kolendry i kurkumy. Wciąż jednak pozostaje daniem, które czerpie z kuchni malajskiej.
U nas satay'e znane są bardziej z kuchni tajskiej. Są to małe grillowane szaszłyczki, które często podaje się z sosem z orzechów ziemnych. Tutaj możecie zobaczyć jak wygląda indonezyjska wersja.

Nonya satay ayam

2 czerwone chilli, posiekane,
1 łyżka pasty krewetkowej, belacan,
2 duże cebule, z grubsza posiekane,
4-5 listków limonki kaffir, posiekane,
2 źdźbła trawy cytrynowej, posiekanej,
1 łyżka soli,
1 łyżeczka cukru,
20 pałek z kurczaka (mogą być pół na pół z podudziami),
250 ml śmietanki kokosowej,
olej.

Użyć robota kuchennego do zmiksowania na pastę cebuli, chilli, pasty krewetkowej i listków limonki kaffir. Dodać sól i pieprz.
Przygotowaną pastą natrzeć pałki kurczaka z wierzchu i pod skórą. Układać w misce i posmarowaniu całości polać śmietanką kokosową. Odstawić do lodówki na minimum godzinę, żeby się zamarynowały. Można wszystko to zrobić poprzedniego dnia i marynować pałki przez całą noc.
Blachę do pieczenia, lub naczynie z rusztem posmarować olejem, ułożyć pałki i opiekać pod grillem, aż się zarumienią. Wtedy zmniejszyć temperaturę w piekarniku i przenieść mięso na niższy poziom. Piec, aż będą miękkie i soczyste. Łącznie cała operacja zajmuje około godziny.
Podawać kurczaka z relishem ananasowo-ogórkowym.

Relish ananasowo-ogórkowy

1 mały ananas, pokrojony w kostkę,
1 ogórek-wąż pozbawiony pestek i pokrojony w kostkę,
1 łyżka oleju,
1 łyżka sosu sojowego,
1 łyżka brązowego cukru,
czubata łyżka sambal belacan,*
Parę listków sałaty (opcjonalnie),

Do woka wlać olej, rozgrzać a następnie wrzucić ogórek i ananas. Smażyć mieszając około minuty. Następnie dodać cukier, sos sojowy i sambal belacan. Smażyć jeszcze przez chwilę.

*Sambal belacan

Jest to dodatek, który zawsze można znaleźć na stole Nonya. Najlepsza jest oczywiście świeża.
Duże papryki chilli możemy zastąpić malutkimi chilli "ptasie oczko", jeśli sambal belacan ma być ostrzejszy. Należy jednak pamiętać, że proporcja chilli do pasty krewetkowej powinna wynosić 8:1.

2 łyżki oleju,
1 łyżka pasty krewetkowej, belacan,
10 dużych czerwonych chilli, pokrojonych na mniejsze części, uprzednio pozbawione pestek,
2 listki limonki kaffir,
szczypta soli.

Wymieszać olej z pastą krewetkową, włożyć do mikrofalówki i prażyć przez 2 minuty. Można zrobić to metodą tradycyjną i pastę podgrzać na ogniu.
Użyć robota kuchennego do zmiksowania chilli. Wymieszać z podprażoną a pastą krewetkową i listkami limonki kaffir porwanymi na mniejsze kawałki. Posolić.
Umieścić w małym słoiku, lub zamrozić w porcjach.

F1 od kuchni 2012
Related Posts with Thumbnails
  • Del.icio.us
  • Digg
  • Technorati
  • Blinklist
  • Furl
  • Reddit
  • Facebook

Komentarze

Dodaj swój komentarz

Użytkownik:
Strona:

CAPTCHA Image
Wpisz kod z obrazka:
Zmień obrazek

Gotuje:
zdjęcie Thiessa

Zaloguj Się



 

my foodgawker gallery

Wykrywacz smaku - www.wykrywacz-smaku.pl - moja galeria

Słowa Kluczowe
Ugotowano
  • czerwiec 2018
    • Cytrynowe szparagi i rzodkiewki pieczone z dukkah
  • luty 2018
  • styczeń 2018
  • grudzień 2017
  • październik 2017
  • wrzesień 2017
  • lipiec 2017
  • maj 2017
  • kwiecień 2017
  • marzec 2017
  • luty 2017
  • styczeń 2017
  • grudzień 2016
  • listopad 2016
  • październik 2016
  • wrzesień 2016
  • sierpień 2016
  • lipiec 2016
  • czerwiec 2016
  • maj 2016
  • kwiecień 2016
  • marzec 2016
  • styczeń 2016
  • grudzień 2015
  • listopad 2015
  • październik 2015
  • wrzesień 2015
  • sierpień 2015
  • lipiec 2015
  • czerwiec 2015
  • maj 2015
  • kwiecień 2015
  • marzec 2015
  • luty 2015
  • styczeń 2015
  • grudzień 2014
  • listopad 2014
  • październik 2014
  • wrzesień 2014
  • sierpień 2014
  • lipiec 2014
  • czerwiec 2014
  • maj 2014
  • kwiecień 2014
  • marzec 2014
  • luty 2014
  • styczeń 2014
  • grudzień 2013
  • listopad 2013
  • październik 2013
  • wrzesień 2013
  • sierpień 2013
  • lipiec 2013
  • czerwiec 2013
  • maj 2013
  • kwiecień 2013
  • marzec 2013
  • luty 2013
  • styczeń 2013
  • grudzień 2012
  • listopad 2012
  • październik 2012
  • wrzesień 2012
  • sierpień 2012
  • lipiec 2012
  • czerwiec 2012
  • maj 2012
  • kwiecień 2012
  • marzec 2012
  • luty 2012
  • styczeń 2012
  • grudzień 2011
  • listopad 2011
  • październik 2011
  • wrzesień 2011
  • sierpień 2011
  • lipiec 2011
  • czerwiec 2011
  • maj 2011
  • kwiecień 2011
  • marzec 2011
  • luty 2011
  • styczeń 2011
  • grudzień 2010
  • listopad 2010
  • październik 2010
  • wrzesień 2010
  • sierpień 2010
  • lipiec 2010
  • czerwiec 2010
  • maj 2010
  • kwiecień 2010
  • marzec 2010
  • luty 2010
  • styczeń 2010
Forum

Sport Ernährung wie ...
hallo ich bin POO :P ich wohne in IR. Das...
pooGem @ 5:08am, 18 Czerwiec 2022

hello, how can i solve th...
hello, how can i solve this problem with this page...
eyevag @ 6:57pm, 24 Wrzesień 2021

Como se llamo esto
Como se llamo esto i am from SPAIN. I registere...
killlix @ 1:48am, 27 Lipiec 2021

ВыгодÐ...
variant3ГарантироÐ...
Myronhip @ 6:31am, 21 Kwiecień 2021

Do you need a specialist?...
I choose between these positions https://www.goo...
narmatov-74 @ 11:33pm, 17 Kwiecień 2021

Zdjęcia
Wszystkie zdjęcia oraz teksty opublikowane na tym blogu są moją własnością i nie wyrażam zgody na ich kopiowanie bez mojej wiedzy i zgody - Dz. U. 94 Nr 24 poz. 83, sprost.: Dz. U. 94 Nr 43 poz. 170
Uczestniczę w akcjach Z Widelcem przez Afrykę, Australię i Oceanię

 

F1 od kuchni 2012

 

 

(Kuchnia chińska 2012-ZAPROSZENIE

 

 

 

(kuchnia japonska-zaproszenie

 

(II Festiwal kuchni arabskiej-ZAPROSZENIE

 

Z Widelcem po Azji

 

Z widelcem przez kuchnię obu Ameryk

 

Kuchnie Kaukazu zaproszenie

 

Smaki Afryki zaproszenie

 

Durszlak.pl
Mikser Kulinarny - przepisy kulinarne i wyszukiwarka przepisów