<<Strona główna

Treacle tart

Autor: thiessa @ 10:28pm, Niedziela 30 Wrzesień 2012.

Treacle tart

Źródło: Galeria Potraw

"Kiedy wszyscy najedli się do syta, resztki po prostu znikły ze talerzy, które znowu zalśniły czystością. W chwilę później pojawiły się desery: bloki lodów we wszystkich smakach, jakie można było sobie wymyślić, strucle jabłkowe, ciastka z owocami polane syropem, polane czekoladą eklerki, pączki nadziewane konfiturą, biszkopty z kremem, truskawki, marmoladki, ryżowy budyń.
Harry nałożył sobie wielkie ciastko z owocami i syropem a tymczasem rozmowa zeszła na koligacje rodzinne.
...
-Ale żarcie, co? – mruknął zza zasłony Ron. – Zjeżdżaj Parszywku! Zabiera się do mojego prześcieradła!
Harry zamierzał zapytać Rona, czy próbował ciastek z owocami i kremem, ale nie zdążył, bo zasnął."

Treacle tart to ulubiony deser Harry Pottera, tylko, że pewnie niewielu polskich czytelników zdaje sobie z tego sprawę a to za sprawą zupełnie nietrafnego tłumaczenia w polskim wydaniu powieści o Młodym Czarodzieju. Sama nie za bardzo mam koncepcje jak przetłumaczyć ten deser, ale na pewno nie należy mieszać w to wszystko owoców, których tam po prostu nie ma. Aby unaocznić w czym rzecz cytuję dokładnie te same fragmenty z oryginalnego wydania. 

"When everyone had eaten as much as they could, the remains of the foodfaded from the plates, leaving them sparkling clean as before. A moment later the desserts appeared. Blocks of ice cream in every flavor you could think of, apple pies, treacle tarts, chocolate eclairs and jam doughnuts, trifle, strawberries, Jell-O, rice pudding.
As Harry helped himself to a treacle tart, the talk turned to their families.
...
- Great food, isn't it? - Ron muttered to Harry through the hangings - Get off, Scabbers! He's chewing my sheets.
Harry was going to ask Ron if he'd had any of the treacle tart, but he fell asleep almost at once."

Kiedy pierwszy raz spróbowałam tego ciasta (oj to już 6,5 roku minęło) po prostu przepadłam. Jest to jeden ze specjałów, który nie każdemu przypadnie do gustu, bo zapewne nie każdy obywatel naszego kraju zagustuje w cieście z tartą bułką. Ja jednak nie mogę się mu oprzeć. Równocześnie słodkie i kwaśne nadzienie jest czymś, co szalenie mi smakuje. Jeśli chodzi o nadzienie skorzystałam z przepisu Szellki, bo był to mój pierwowzór, natomiast ciasto do tarty zrobiłam zgodnie z przepisem z którego zawsze korzystam. Złoty syrop z powodzeniem zastępuję sztucznym miodem. Nie może to jednak być miód prawdziwy.

Treacle tart

Składniki:

200g golden syrup lub sztucznego miodu,
sok z 1 cytryny,
skórkę otarta z 1 cytryny,
130g drobnej bułki tartej (używam takiej własnej produkcji),
kruche ciasto przyrządzone z 400g mąki

Pierwsze trzy składniki wkładamy do garnka i podgrzewamy przez 5 minut. Zdejmujemy z ognia i dodajemy bułkę tartą. Dokładnie mieszamy.
Ciasto dzielimy na 2 części., w proporcji 2/3 i 1/3 . Większym kawałkiem ciasto wykładamy formę na tartę i wkładamy do lodówki na pół godziny. Wyjmujemy ciasto, nakłuwamy ciasto w paru miejscach widelcem, przykrywamy papierem do pieczenia i wsypujemy groch lub ceramiczne kulki do pieczenia, jeśli ktoś takowe posiada. Pieczemy "na ślepo" 10 minut w temperaturze 200C.
Po tym czasie zdejmujemy papier i wlewamy na tartę przygotowane nadzienie. Wyrównujemy jego powierzchnię. Pozostałe ciasto rozwałkowujemy, tniemy na paski i układamy na tarcie kratkę.
Wkładamy ponownie do piekarnika i pieczemy do zrumienienia – ok. 20 minut. Można kratkę na tarcie posmarować roztrzepanym jajkiem przed włożeniem do piekarnika.

( Literatura na talerzu
Related Posts with Thumbnails
  • Del.icio.us
  • Digg
  • Technorati
  • Blinklist
  • Furl
  • Reddit
  • Facebook

Komentarze

Nie czytałam polskiej wersji, ale Harry'ego Pottera w oryginale uwielbiam, więc choćby dlatego kiedyś się skuszę, żeby zrobić tę tartę :)

Olka - 11:13pm, Niedziela 30 Wrzesień 2012.http://napady-szalonego-kucharza.blogspot.com/

Faktycznie dziwne nadzienie, ale bardzo intrygujące;-)

Marzena - 12:15am, Poniedziałek 1 Październik 2012.http://zaciszekuchenne.blogspot.com/

No powiem Ci, że zaciekawiłaś mnie tym nadzieniem. Kalorii to pewnie ma sporo ;)

anonim - 9:54am, Poniedziałek 1 Październik 2012.

Brzmi ciekawie. Będę musiał zrobić...

A co do tłumaczenia: Polkowski regularnie psuje nazwy słodyczy - nie sprawdzałem, czy innych dań też. I w Harrym Potterze, i w Opowieściach z Narnii daje przykłady braku kompetencji w tym zakresie. Co czasem może być istotne...

Czy z czarnej melasy też wyjdzie?

A przy okazji: przeglądam właśnie stare polskie książki kucharskie. Ówczesne \"torty\" to po obecnemu \"tarty\" - czyli zamieściłaś przepis na tort :)

djdomin - 6:43pm, Wtorek 2 Październik 2012.http://kaflowakuchnia.blogspot.com/

Bułka tarta w cieście? Ciekawe, z przyjemnością bym spróbowałą :)

gin - 9:22pm, Wtorek 2 Październik 2012.http://razadobrze.blogspot.com

Djdomin zgadzam sie co do tego, ze moze byc istotne. Jesli nie chcvial uzywac oryginalnej nazwy to przynajmniej mogl zamiescic przypis, co w tym przypadku wydaje sie uzasadnione.
Przykladem dobrego tlumaczenia ksiazek kucharskich sa polskie wydania Nigelli z bardzo rzetalnymi przypisami wyjasniajacymi istote rzeczy.
Z czarnej melasy niestety nie wyjdzie. Tzn. pewnie cos wyjdzie, ale zupelnie nie to. Sztuczny miod jest na prawde swietnym zastepnikiem zlotego syropy i kosztuje grosze.
Plaski troche ten "tort":-)

thiessa - 10:45pm, Wtorek 2 Październik 2012.

Chdzi za mną tarta w tym stylu, ale mam troszeczkę inny pomysł na nią. Mam nadzieję że w końcu znajdę czas. Co do tłumaczenia- to chyba chwilka, skonsultować się z ekspertem w dziedzinie tłumaczeń nazw żarcia... Nie lubię jak ktoś przekręca istotę rzeczy ;/ Myślę, że większość blogerów kulinarnych się orientuje co jest czym w jakim języku- przecież nie pozwolę na to żeby bariera językowa powstrzymała mnie przed wykonaniem jakiegoś wypieku! :)
Pozdrawiam

Ola Mała - 1:43pm, Piątek 5 Październik 2012.http://olamalagotuje.blogspot.com/

Ola ja mysle, ze wiekszosc osob interesujacych sie kulinariami wie co bylo w oryginale, nawet jak jest zle przetlumaczone. Przykladem najpopularniejszym jest cumin, ktory jest tlumaczony na polski jako kminek. Wiadomo przeciez, ze jesli wystepuje w indyjskim, arabskim, czy meksykanskim przepisie to kminkiem na pewno nie jest.
W przypadku tej tarty to tlumacz nie dal nawet odrobiny szansy na domysly. Spartolil totalnie.

thiessa - 10:24pm, Sobota 6 Październik 2012.

Dodaj swój komentarz

Użytkownik:
Strona:

CAPTCHA Image
Wpisz kod z obrazka:
Zmień obrazek

Gotuje:
zdjęcie Thiessa

Zaloguj Się



 

my foodgawker gallery

Wykrywacz smaku - www.wykrywacz-smaku.pl - moja galeria

Słowa Kluczowe
Ugotowano
  • czerwiec 2018
    • Cytrynowe szparagi i rzodkiewki pieczone z dukkah
  • luty 2018
  • styczeń 2018
  • grudzień 2017
  • październik 2017
  • wrzesień 2017
  • lipiec 2017
  • maj 2017
  • kwiecień 2017
  • marzec 2017
  • luty 2017
  • styczeń 2017
  • grudzień 2016
  • listopad 2016
  • październik 2016
  • wrzesień 2016
  • sierpień 2016
  • lipiec 2016
  • czerwiec 2016
  • maj 2016
  • kwiecień 2016
  • marzec 2016
  • styczeń 2016
  • grudzień 2015
  • listopad 2015
  • październik 2015
  • wrzesień 2015
  • sierpień 2015
  • lipiec 2015
  • czerwiec 2015
  • maj 2015
  • kwiecień 2015
  • marzec 2015
  • luty 2015
  • styczeń 2015
  • grudzień 2014
  • listopad 2014
  • październik 2014
  • wrzesień 2014
  • sierpień 2014
  • lipiec 2014
  • czerwiec 2014
  • maj 2014
  • kwiecień 2014
  • marzec 2014
  • luty 2014
  • styczeń 2014
  • grudzień 2013
  • listopad 2013
  • październik 2013
  • wrzesień 2013
  • sierpień 2013
  • lipiec 2013
  • czerwiec 2013
  • maj 2013
  • kwiecień 2013
  • marzec 2013
  • luty 2013
  • styczeń 2013
  • grudzień 2012
  • listopad 2012
  • październik 2012
  • wrzesień 2012
  • sierpień 2012
  • lipiec 2012
  • czerwiec 2012
  • maj 2012
  • kwiecień 2012
  • marzec 2012
  • luty 2012
  • styczeń 2012
  • grudzień 2011
  • listopad 2011
  • październik 2011
  • wrzesień 2011
  • sierpień 2011
  • lipiec 2011
  • czerwiec 2011
  • maj 2011
  • kwiecień 2011
  • marzec 2011
  • luty 2011
  • styczeń 2011
  • grudzień 2010
  • listopad 2010
  • październik 2010
  • wrzesień 2010
  • sierpień 2010
  • lipiec 2010
  • czerwiec 2010
  • maj 2010
  • kwiecień 2010
  • marzec 2010
  • luty 2010
  • styczeń 2010
Forum

vxcweemabsdsnultoz
online viagra <a href="http://viagraazmhj....
bcxsnult @ 2:55am, 4 Czerwiec 2018

Hefralidnj Insessyohg
tadalafil best price <a href="t;https://au...
GbtempaRi @ 9:56am, 1 Kwiecień 2018

rgrezcsxpdjibwm
<a href=https://iceecigarettes.com/>viagra c...
KmaPiews @ 11:45pm, 28 Marzec 2018

dyagvhmtsckrao
<a href=https://fundeconp.org/>non prescript...
GbvIdort @ 10:15am, 28 Marzec 2018

lajjbbxtmm
<a href=https://fundeconp.org/>cialis 20mg&l...
Ftuflurl @ 9:44am, 28 Marzec 2018

Zdjęcia
Wszystkie zdjęcia oraz teksty opublikowane na tym blogu są moją własnością i nie wyrażam zgody na ich kopiowanie bez mojej wiedzy i zgody - Dz. U. 94 Nr 24 poz. 83, sprost.: Dz. U. 94 Nr 43 poz. 170
Uczestniczę w akcjach Z Widelcem przez Afrykę, Australię i Oceanię

 

F1 od kuchni 2012

 

 

(Kuchnia chińska 2012-ZAPROSZENIE

 

 

 

(kuchnia japonska-zaproszenie

 

(II Festiwal kuchni arabskiej-ZAPROSZENIE

 

Z Widelcem po Azji

 

Z widelcem przez kuchnię obu Ameryk

 

Kuchnie Kaukazu zaproszenie

 

Smaki Afryki zaproszenie

 

Durszlak.pl
Mikser Kulinarny - przepisy kulinarne i wyszukiwarka przepisów