<<Strona główna

Ciasto kruche podstawowe

Autor: thiessa @ 10:20pm, Niedziela 30 Wrzesień 2012.

Ciasto kruche podstawowe, Basic pie crust dough


Przyrządzając ciasto kruche zawsze trzymam się zasad, które przekazała mi moja mama a te z kolei pokrywają się z zasadami doskonałego mistrza cukiernika Jana Czernikowskiego. Pisze on, że najczęściej wyrabia się ciasto kruche w ten sposób, że ilość tłuszczu stanowi połowę ilości mąki, z kolei w przypadku słodkich ciast kruchych ilość cukru stanowi połowę ilości tłuszczu i tak dla przykładu na 1 kg mąki przypada 1/2 kg masła i 250g cukru.

Kruche ciasto wyrabia się z mąki krupczatki, ale od biedy można ją zastąpić zwykłą mąka.
Najlepszym tłuszczem do ciasta kruchego jest masło, którego cześć można zastąpić smalcem, przy czym 2/3 powinno stanowić masło a smalec 1/3 części. Zawartość tłuszczu w smalcu jest wyższa niż w maśle, dlatego zastępując masło smalcem należy go użyć o 25% mniej niż samego masła. O margarynie nie będę nawet pisać, bo jej nie używam i uważam, że tylko ciasto kruche z masłem posiada niezrównany aromat. Tłuszcz do ciasta kruchego dodajemy schłodzony.
Do wyrobu ciasta kruchego powinno się w zasadzie używać cukru pudru. Z braku cukru pudru można stosować bardzo drobny cukier kryształ. Gruby zmniejsza kruchość ciasta i pogarsza wygląd wypieku, którym widoczne są ciemne kryształy skarmelizowanego cukru.
O ile cukier puder może być bezpośrednio łączony z mąką o tyle cukier kryształ, nawet drobny, należy wcześniej utrzeć z żółtkami i wymieszać ze śmietaną a dopiero wówczas dodać mąkę.
Do kruchego ciasta dodaje się również żółtka. Czasem gotowane i utarte, ale ja dodaję zawsze surowe żółtka. 
Trzymam się zasady, że na każdy kilogram mąki przypada 4-5 żółtek. Część żółtek można zastąpić śmietaną. Ja do ciasta dodaję i jedno i drugie.
W przypadku ciast kruchych słonych na każdy kg mąki dajemy 20g soli.

Przykładowa proporcja (mniejsza ilość – patrz uwagi wyżej)

1 kg mąki krupczatki
1/2 kg masła,
250g cukru (20g soli w przypadku ciasta słonego),
4 żółtka,
śmietany tyle ile zabierze ciasto.

Najpierw należy przesiać mąkę, dodać do niej masło w stanie twardym i posiekać nożem przesypując mąką. Następnie dodać żółtka utarte z cukrem i tyle śmietany, żeby składniki się ze sobą połączyły. Ciasta kruchego nie można długo wyrabiać, ponieważ tłuszcz w nim zawarty staje się mazisty, oblepia ręce i stolnicę. Ciasto po wyrobieniu należy włożyć do lodówki, na co najmniej godzinę w celu ochłodzenia.

Ze słodkiego ciasta kruchego można wypiekać placki z jabłkami (szarlotka), śliwkami i powidłami. Może służyć jako spodnia warstwa do serników i słodkich tart oraz jako ciasto do babeczek.
Z kruchego ciasta słonego można wypiekać paluszki i precelki, kulebiaki i pasztety. Może służyć jako spodnia warstwa wytrawnych tart oraz słonych bankietowych babeczek.
Related Posts with Thumbnails
  • Del.icio.us
  • Digg
  • Technorati
  • Blinklist
  • Furl
  • Reddit
  • Facebook

Komentarze

kształt, świetny kształt! ciasteczkowe świnki!:) urocze!

magda - 10:23pm, Niedziela 30 Wrzesień 2012.http://www.tastyy.blogspot.com

Super świnki ! :D

Magda - 10:47pm, Niedziela 30 Wrzesień 2012.

Wiele wnoszący do mojej wiedzy wpis i super świnie!!!

mopswkuchni - 10:31am, Wtorek 2 Październik 2012.http://wlodarczyki.net/mopswkuchni/

Adres bloga do czegos zobowiazuje:-)

Mopswkuchni w takim raziem moze w przyszlosci powstanie wpis o biszkopcie, ktory zawsze mi wychodzi.

thiessa - 10:58pm, Wtorek 2 Październik 2012.

Dodaj swój komentarz

Użytkownik:
Strona:

CAPTCHA Image
Wpisz kod z obrazka:
Zmień obrazek

Gotuje:
zdjęcie Thiessa

Zaloguj Się



 

my foodgawker gallery

Wykrywacz smaku - www.wykrywacz-smaku.pl - moja galeria

Słowa Kluczowe
Ugotowano
  • czerwiec 2018
    • Cytrynowe szparagi i rzodkiewki pieczone z dukkah
  • luty 2018
  • styczeń 2018
  • grudzień 2017
  • październik 2017
  • wrzesień 2017
  • lipiec 2017
  • maj 2017
  • kwiecień 2017
  • marzec 2017
  • luty 2017
  • styczeń 2017
  • grudzień 2016
  • listopad 2016
  • październik 2016
  • wrzesień 2016
  • sierpień 2016
  • lipiec 2016
  • czerwiec 2016
  • maj 2016
  • kwiecień 2016
  • marzec 2016
  • styczeń 2016
  • grudzień 2015
  • listopad 2015
  • październik 2015
  • wrzesień 2015
  • sierpień 2015
  • lipiec 2015
  • czerwiec 2015
  • maj 2015
  • kwiecień 2015
  • marzec 2015
  • luty 2015
  • styczeń 2015
  • grudzień 2014
  • listopad 2014
  • październik 2014
  • wrzesień 2014
  • sierpień 2014
  • lipiec 2014
  • czerwiec 2014
  • maj 2014
  • kwiecień 2014
  • marzec 2014
  • luty 2014
  • styczeń 2014
  • grudzień 2013
  • listopad 2013
  • październik 2013
  • wrzesień 2013
  • sierpień 2013
  • lipiec 2013
  • czerwiec 2013
  • maj 2013
  • kwiecień 2013
  • marzec 2013
  • luty 2013
  • styczeń 2013
  • grudzień 2012
  • listopad 2012
  • październik 2012
  • wrzesień 2012
  • sierpień 2012
  • lipiec 2012
  • czerwiec 2012
  • maj 2012
  • kwiecień 2012
  • marzec 2012
  • luty 2012
  • styczeń 2012
  • grudzień 2011
  • listopad 2011
  • październik 2011
  • wrzesień 2011
  • sierpień 2011
  • lipiec 2011
  • czerwiec 2011
  • maj 2011
  • kwiecień 2011
  • marzec 2011
  • luty 2011
  • styczeń 2011
  • grudzień 2010
  • listopad 2010
  • październik 2010
  • wrzesień 2010
  • sierpień 2010
  • lipiec 2010
  • czerwiec 2010
  • maj 2010
  • kwiecień 2010
  • marzec 2010
  • luty 2010
  • styczeń 2010
Forum

hello, how can i solve th...
hello, how can i solve this problem with this page...
eyevag @ 6:57pm, 24 Wrzesień 2021

Como se llamo esto
Como se llamo esto i am from SPAIN. I registere...
killlix @ 1:48am, 27 Lipiec 2021

Выгодное пред...
variant3Гарантированная эффек...
Myronhip @ 6:31am, 21 Kwiecień 2021

Do you need a specialist?...
I choose between these positions https://www.goo...
narmatov-74 @ 11:33pm, 17 Kwiecień 2021

How do I move a thread to...
thanksfor answer
upsslix @ 1:04pm, 27 Marzec 2021

Zdjęcia
Wszystkie zdjęcia oraz teksty opublikowane na tym blogu są moją własnością i nie wyrażam zgody na ich kopiowanie bez mojej wiedzy i zgody - Dz. U. 94 Nr 24 poz. 83, sprost.: Dz. U. 94 Nr 43 poz. 170
Uczestniczę w akcjach Z Widelcem przez Afrykę, Australię i Oceanię

 

F1 od kuchni 2012

 

 

(Kuchnia chińska 2012-ZAPROSZENIE

 

 

 

(kuchnia japonska-zaproszenie

 

(II Festiwal kuchni arabskiej-ZAPROSZENIE

 

Z Widelcem po Azji

 

Z widelcem przez kuchnię obu Ameryk

 

Kuchnie Kaukazu zaproszenie

 

Smaki Afryki zaproszenie

 

Durszlak.pl
Mikser Kulinarny - przepisy kulinarne i wyszukiwarka przepisów