
100 zupa na blogu -jesienna i rozgrzewająca
Autor: thiessa @ 6:45am, Poniedziałek 24 Wrzesień 2012.
Źródło: "Dynie, cukinie, kabaczki" Anna Borowska
Wszyscy, którzy mnie znają wiedzą, że jestem potworną zupoholiczką. Uważam, że zupa jest dobra na wszystko. Za pogodę i na niepogodę na radości i na smutki, na zdrowie i na chorobę. Wystarczy tylko ugotować odpowiednią. Najlepiej, żeby bywa zawsze. W moim rodzinny domy tak właśnie było i ja staram się, żeby i w moim zawsze była.
Zastanawiałam się, jaką zupę ugotować, żeby uczcić zupowy jubileusz, ale w końcu doszłam do wniosku, że nie będę specjalnie przebierać a raczej zastosuję metodę "na którą wypadnie na tą bęc". I musze powiedzieć, że świetnie trafiło, bo to naprawdę przepyszna zupa. Na dodatek sezonowa, pożywna i bardzo atrakcyjna wizualnie, tzn. mogłaby być bardziej, ale nie miałam zielonej cukini, która jest w przepisie, dlatego zastąpiłam ją kabaczkiem. Nie dało to już niestety takiego efektu kolorystycznego. Ciekawe, że już drugi rok pod rząd na mojej działce przeważają żÃ³łte cukinie, których Mąż zawsze sadzi mniej od zielonych. Inna sprawa to użycie mojej ulubionej curry Madras, które nie jest takie żÃ³łte od kurkumy jak obecne w sprzedaży polskie mieszanki, co pozwoliłoby uzyskać jeszcze ładniejszy efekt wizualny.
Składniki:
1 zielona cukinia (300g), pokrojona w kostkę,
1 żÃ³łta cukinia (300g), pokrojona w kostkę,
1 pierś z kurczaka, pokrojona w 1 cm kostkę,
4 łyżki ryżu,
duża cebula, posiekana,
1/2 strączka chilli, posiekane,
2 duże ząbki czosnku, posiekane,
1 l wody,
3/4 szklanki mleka kokosowego,
1 łyżeczka garam masala,
czubata łyżeczka curry,
sól do smaku, świeżo zmielony pieprz.
W sporym garnku rozgrzać olej. Smażyć na n im cebulę, aż zmięknie. Dodać czosnek i chilli, smażyć przez chwilę a następnie dodać mięso. Kiedy zbieleje, dodać cukinię i ryż. Przyprawić curry i garam masalą, wymieszać. Po minucie wlać wodę, zupę osolić i gotować pod przykryciem 15-20 minut, aż wszystkie składniki zmiękną. Dodać mleko kokosowe, wymieszać przyprawić solą i sporą ilością pieprzu.
Komentarze
Proszę jeszcze popracować nad głębią ostrości. Na tym zdjęciu jest trochę za mała. Pozdrawiam.
xxx - 3:29pm, Czwartek 27 Wrzesień 2012.
A może jakies bardziej szczegolowe instrukcje, zeby byl jakis kompromis? Ja bardzo lubie zdjecia z mala glebia ostrosci o ile oczywiscie nadal widac potrawe:-)
thiessa - 5:08pm, Czwartek 27 Wrzesień 2012.
A proszę bardzo :) Chodzi o to by zdjęcie prezentowało coś co jest tematem głównym. W tym przypadku potrawa. To, że te papryczki czy coś innego w tle są rozmyte to jest OK. Ale już przód miski i tył w okolicy łyżki wydają się nieostre. Gdyby trochę zwiększyć głębię ostrości tak aby ostrość obejmowała te obszary tzn. całą potrawę to myślę, że było by idealnie :)
xxx - 10:20am, Piątek 28 Wrzesień 2012.
To jest dla mnie jasne, tylko, ze troche trudne do wykonania, bo nie mam statywu i robie zdjecia "z reki". Nie jestem, wiec w stanie zrobic dokladnie takich samych ujec z innymi parametrami. Na malym wyswietlaczu aparatu nie widze, czy caly obszar, ktory mial byc ostry, jest ostry. Okazuje sie to dopiero po wgraniu zdjec do komputera.
thiessa - 8:52pm, Piątek 28 Wrzesień 2012.
To prawda. Można zrobić kilka ujęć z różnymi ustawieniami przysłony i wybrać najlepsze :)
Ale też proszę się nie przejmować moimi uwagami. Widziałem na tym blogu sporo dobrze skomponowanych i zrobionych zdjęć. Na pewno nie powstały przez przypadek :) Pozdrawiam.
anonim - 2:31pm, Poniedziałek 1 Październik 2012.
Staram sie panowac nad aparatem, chociaz nie zawsze wychodzi z roznych powodow, chociazby zastanego swiatla, a w najblizszym czasie musze nabyc nowy statyw, bo stary chyba juz sie nie nadaje do naprawy.
thiessa - 11:03pm, Wtorek 2 Październik 2012.