
100 zupa na blogu -jesienna i rozgrzewajÄ…ca
Autor: thiessa @ 6:45am, Poniedziałek 24 Wrzesień 2012.
Źródło: "Dynie, cukinie, kabaczki" Anna Borowska
Wszyscy, którzy mnie znają wiedzą, że jestem potworną zupoholiczką. Uważam, że zupa jest dobra na wszystko. Za pogodę i na niepogodę na radości i na smutki, na zdrowie i na chorobę. Wystarczy tylko ugotować odpowiednią. Najlepiej, żeby bywa zawsze. W moim rodzinny domy tak właśnie było i ja staram się, żeby i w moim zawsze była.
Zastanawiałam się, jaką zupę ugotować, żeby uczcić zupowy jubileusz, ale w końcu doszłam do wniosku, że nie będę specjalnie przebierać a raczej zastosuję metodę "na którą wypadnie na tą bęc". I musze powiedzieć, że świetnie trafiło, bo to naprawdę przepyszna zupa. Na dodatek sezonowa, pożywna i bardzo atrakcyjna wizualnie, tzn. mogłaby być bardziej, ale nie miałam zielonej cukini, która jest w przepisie, dlatego zastąpiłam ją kabaczkiem. Nie dało to już niestety takiego efektu kolorystycznego. Ciekawe, że już drugi rok pod rząd na mojej działce przeważają żółte cukinie, których Mąż zawsze sadzi mniej od zielonych. Inna sprawa to użycie mojej ulubionej curry Madras, które nie jest takie żółte od kurkumy jak obecne w sprzedaży polskie mieszanki, co pozwoliłoby uzyskać jeszcze ładniejszy efekt wizualny.
Składniki:
1 zielona cukinia (300g), pokrojona w kostkÄ™,
1 żółta cukinia (300g), pokrojona w kostkę,
1 pierÅ› z kurczaka, pokrojona w 1 cm kostkÄ™,
4 łyżki ryżu,
duża cebula, posiekana,
1/2 strÄ…czka chilli, posiekane,
2 duże ząbki czosnku, posiekane,
1 l wody,
3/4 szklanki mleka kokosowego,
1 łyżeczka garam masala,
czubata łyżeczka curry,
sól do smaku, świeżo zmielony pieprz.
W sporym garnku rozgrzać olej. Smażyć na n im cebulę, aż zmięknie. Dodać czosnek i chilli, smażyć przez chwilę a następnie dodać mięso. Kiedy zbieleje, dodać cukinię i ryż. Przyprawić curry i garam masalą, wymieszać. Po minucie wlać wodę, zupę osolić i gotować pod przykryciem 15-20 minut, aż wszystkie składniki zmiękną. Dodać mleko kokosowe, wymieszać przyprawić solą i sporą ilością pieprzu.
Komentarze
Proszę jeszcze popracować nad głębią ostrości. Na tym zdjęciu jest trochę za mała. Pozdrawiam.
xxx - 3:29pm, Czwartek 27 Wrzesień 2012.
A może jakies bardziej szczegolowe instrukcje, zeby byl jakis kompromis? Ja bardzo lubie zdjecia z mala glebia ostrosci o ile oczywiscie nadal widac potrawe:-)
thiessa - 5:08pm, Czwartek 27 Wrzesień 2012.
A proszÄ™ bardzo :) Chodzi o to by zdjÄ™cie prezentowaÅ‚o coÅ› co jest tematem gÅ‚ównym. W tym przypadku potrawa. To, że te papryczki czy coÅ› innego w tle sÄ… rozmyte to jest OK. Ale już przód miski i tyÅ‚ w okolicy Å‚yżki wydajÄ… siÄ™ nieostre. Gdyby trochÄ™ zwiÄ™kszyć głębiÄ™ ostroÅ›ci tak aby ostrość obejmowaÅ‚a te obszary tzn. całą potrawÄ™ to myÅ›lÄ™, że byÅ‚o by idealnie :)
xxx - 10:20am, Piątek 28 Wrzesień 2012.
To jest dla mnie jasne, tylko, ze troche trudne do wykonania, bo nie mam statywu i robie zdjecia "z reki". Nie jestem, wiec w stanie zrobic dokladnie takich samych ujec z innymi parametrami. Na malym wyswietlaczu aparatu nie widze, czy caly obszar, ktory mial byc ostry, jest ostry. Okazuje sie to dopiero po wgraniu zdjec do komputera.
thiessa - 8:52pm, Piątek 28 Wrzesień 2012.
To prawda. Można zrobić kilka ujęć z różnymi ustawieniami przysÅ‚ony i wybrać najlepsze :)
Ale też proszę się nie przejmować moimi uwagami. Widziałem na tym blogu sporo dobrze skomponowanych i zrobionych zdjęć. Na pewno nie powstały przez przypadek :) Pozdrawiam.
anonim - 2:31pm, Poniedziałek 1 Październik 2012.
Staram sie panowac nad aparatem, chociaz nie zawsze wychodzi z roznych powodow, chociazby zastanego swiatla, a w najblizszym czasie musze nabyc nowy statyw, bo stary chyba juz sie nie nadaje do naprawy.
thiessa - 11:03pm, Wtorek 2 Październik 2012.