<<Strona główna

100 zupa na blogu -jesienna i rozgrzewająca

Autor: thiessa @ 6:45am, Poniedziałek 24 Wrzesień 2012.

Jesienna i rozgrzewająca zupa cukiniowa, Fall courgette soup

Źródło: "Dynie, cukinie, kabaczki" Anna Borowska


Wszyscy, którzy mnie znają wiedzą, że jestem potworną zupoholiczką. Uważam, że zupa jest dobra na wszystko. Za pogodę i na niepogodę na radości i na smutki, na zdrowie i na chorobę. Wystarczy tylko ugotować odpowiednią. Najlepiej, żeby bywa zawsze. W moim rodzinny domy tak właśnie było i ja staram się, żeby i w moim zawsze była.
Zastanawiałam się, jaką zupę ugotować, żeby uczcić zupowy jubileusz, ale w końcu doszłam do wniosku, że nie będę specjalnie przebierać a raczej zastosuję metodę "na którą wypadnie na tą bęc". I musze powiedzieć, że świetnie trafiło, bo to naprawdę przepyszna zupa. Na dodatek sezonowa, pożywna i bardzo atrakcyjna wizualnie, tzn. mogłaby być bardziej, ale nie miałam zielonej cukini, która jest w przepisie, dlatego zastąpiłam ją kabaczkiem. Nie dało to już niestety takiego efektu kolorystycznego. Ciekawe, że już drugi rok pod rząd na mojej działce przeważają żÃ³łte cukinie, których Mąż zawsze sadzi mniej od zielonych. Inna sprawa to użycie mojej ulubionej curry Madras, które nie jest takie żÃ³łte od kurkumy jak obecne w sprzedaży polskie mieszanki, co pozwoliłoby uzyskać jeszcze ładniejszy efekt wizualny.

Składniki:

1 zielona cukinia (300g), pokrojona w kostkę,
1 żÃ³łta cukinia (300g), pokrojona w kostkę,
1 pierś z kurczaka, pokrojona w 1 cm kostkę,
4 łyżki ryżu,
duża cebula, posiekana,
1/2 strączka chilli, posiekane,
2 duże ząbki czosnku, posiekane,
1 l wody,
3/4 szklanki mleka kokosowego,
1 łyżeczka garam masala,
czubata łyżeczka curry,
sól do smaku, świeżo zmielony pieprz.

W sporym garnku rozgrzać olej. Smażyć na n im cebulę, aż zmięknie. Dodać czosnek i chilli, smażyć przez chwilę a następnie dodać mięso. Kiedy zbieleje, dodać cukinię i ryż. Przyprawić curry i garam masalą, wymieszać. Po minucie wlać wodę, zupę osolić i gotować pod przykryciem 15-20 minut, aż wszystkie składniki zmiękną. Dodać mleko kokosowe, wymieszać przyprawić solą i sporą ilością pieprzu.
Related Posts with Thumbnails
  • Del.icio.us
  • Digg
  • Technorati
  • Blinklist
  • Furl
  • Reddit
  • Facebook

Komentarze

Proszę jeszcze popracować nad głębią ostrości. Na tym zdjęciu jest trochę za mała. Pozdrawiam.

xxx - 3:29pm, Czwartek 27 Wrzesień 2012.

A może jakies bardziej szczegolowe instrukcje, zeby byl jakis kompromis? Ja bardzo lubie zdjecia z mala glebia ostrosci o ile oczywiscie nadal widac potrawe:-)

thiessa - 5:08pm, Czwartek 27 Wrzesień 2012.

A proszę bardzo :) Chodzi o to by zdjęcie prezentowało coś co jest tematem głównym. W tym przypadku potrawa. To, że te papryczki czy coś innego w tle są rozmyte to jest OK. Ale już przód miski i tył w okolicy łyżki wydają się nieostre. Gdyby trochę zwiększyć głębię ostrości tak aby ostrość obejmowała te obszary tzn. całą potrawę to myślę, że było by idealnie :)

xxx - 10:20am, Piątek 28 Wrzesień 2012.

To jest dla mnie jasne, tylko, ze troche trudne do wykonania, bo nie mam statywu i robie zdjecia "z reki". Nie jestem, wiec w stanie zrobic dokladnie takich samych ujec z innymi parametrami. Na malym wyswietlaczu aparatu nie widze, czy caly obszar, ktory mial byc ostry, jest ostry. Okazuje sie to dopiero po wgraniu zdjec do komputera.

thiessa - 8:52pm, Piątek 28 Wrzesień 2012.

To prawda. Można zrobić kilka ujęć z różnymi ustawieniami przysłony i wybrać najlepsze :)
Ale też proszę się nie przejmować moimi uwagami. Widziałem na tym blogu sporo dobrze skomponowanych i zrobionych zdjęć. Na pewno nie powstały przez przypadek :) Pozdrawiam.

anonim - 2:31pm, Poniedziałek 1 Październik 2012.

Staram sie panowac nad aparatem, chociaz nie zawsze wychodzi z roznych powodow, chociazby zastanego swiatla, a w najblizszym czasie musze nabyc nowy statyw, bo stary chyba juz sie nie nadaje do naprawy.

thiessa - 11:03pm, Wtorek 2 Październik 2012.

Dodaj swój komentarz

Użytkownik:
Strona:

CAPTCHA Image
Wpisz kod z obrazka:
Zmień obrazek

Gotuje:
zdjęcie Thiessa

Zaloguj Się



 

my foodgawker gallery

Wykrywacz smaku - www.wykrywacz-smaku.pl - moja galeria

Słowa Kluczowe
Ugotowano
  • czerwiec 2018
    • Cytrynowe szparagi i rzodkiewki pieczone z dukkah
  • luty 2018
  • styczeń 2018
  • grudzień 2017
  • październik 2017
  • wrzesień 2017
  • lipiec 2017
  • maj 2017
  • kwiecień 2017
  • marzec 2017
  • luty 2017
  • styczeń 2017
  • grudzień 2016
  • listopad 2016
  • październik 2016
  • wrzesień 2016
  • sierpień 2016
  • lipiec 2016
  • czerwiec 2016
  • maj 2016
  • kwiecień 2016
  • marzec 2016
  • styczeń 2016
  • grudzień 2015
  • listopad 2015
  • październik 2015
  • wrzesień 2015
  • sierpień 2015
  • lipiec 2015
  • czerwiec 2015
  • maj 2015
  • kwiecień 2015
  • marzec 2015
  • luty 2015
  • styczeń 2015
  • grudzień 2014
  • listopad 2014
  • październik 2014
  • wrzesień 2014
  • sierpień 2014
  • lipiec 2014
  • czerwiec 2014
  • maj 2014
  • kwiecień 2014
  • marzec 2014
  • luty 2014
  • styczeń 2014
  • grudzień 2013
  • listopad 2013
  • październik 2013
  • wrzesień 2013
  • sierpień 2013
  • lipiec 2013
  • czerwiec 2013
  • maj 2013
  • kwiecień 2013
  • marzec 2013
  • luty 2013
  • styczeń 2013
  • grudzień 2012
  • listopad 2012
  • październik 2012
  • wrzesień 2012
  • sierpień 2012
  • lipiec 2012
  • czerwiec 2012
  • maj 2012
  • kwiecień 2012
  • marzec 2012
  • luty 2012
  • styczeń 2012
  • grudzień 2011
  • listopad 2011
  • październik 2011
  • wrzesień 2011
  • sierpień 2011
  • lipiec 2011
  • czerwiec 2011
  • maj 2011
  • kwiecień 2011
  • marzec 2011
  • luty 2011
  • styczeń 2011
  • grudzień 2010
  • listopad 2010
  • październik 2010
  • wrzesień 2010
  • sierpień 2010
  • lipiec 2010
  • czerwiec 2010
  • maj 2010
  • kwiecień 2010
  • marzec 2010
  • luty 2010
  • styczeń 2010
Forum

Sport Ernährung wie ...
hallo ich bin POO :P ich wohne in IR. Das...
pooGem @ 5:08am, 18 Czerwiec 2022

hello, how can i solve th...
hello, how can i solve this problem with this page...
eyevag @ 6:57pm, 24 Wrzesień 2021

Como se llamo esto
Como se llamo esto i am from SPAIN. I registere...
killlix @ 1:48am, 27 Lipiec 2021

ВыгодÐ...
variant3ГарантироÐ...
Myronhip @ 6:31am, 21 Kwiecień 2021

Do you need a specialist?...
I choose between these positions https://www.goo...
narmatov-74 @ 11:33pm, 17 Kwiecień 2021

Zdjęcia
Wszystkie zdjęcia oraz teksty opublikowane na tym blogu są moją własnością i nie wyrażam zgody na ich kopiowanie bez mojej wiedzy i zgody - Dz. U. 94 Nr 24 poz. 83, sprost.: Dz. U. 94 Nr 43 poz. 170
Uczestniczę w akcjach Z Widelcem przez Afrykę, Australię i Oceanię

 

F1 od kuchni 2012

 

 

(Kuchnia chińska 2012-ZAPROSZENIE

 

 

 

(kuchnia japonska-zaproszenie

 

(II Festiwal kuchni arabskiej-ZAPROSZENIE

 

Z Widelcem po Azji

 

Z widelcem przez kuchnię obu Ameryk

 

Kuchnie Kaukazu zaproszenie

 

Smaki Afryki zaproszenie

 

Durszlak.pl
Mikser Kulinarny - przepisy kulinarne i wyszukiwarka przepisów