<<Strona główna

100 zupa na blogu -jesienna i rozgrzewajÄ…ca

Autor: thiessa @ 6:45am, Poniedziałek 24 Wrzesień 2012.

Jesienna i rozgrzewajÄ…ca zupa cukiniowa, Fall courgette soup

Źródło: "Dynie, cukinie, kabaczki" Anna Borowska


Wszyscy, którzy mnie znają wiedzą, że jestem potworną zupoholiczką. Uważam, że zupa jest dobra na wszystko. Za pogodę i na niepogodę na radości i na smutki, na zdrowie i na chorobę. Wystarczy tylko ugotować odpowiednią. Najlepiej, żeby bywa zawsze. W moim rodzinny domy tak właśnie było i ja staram się, żeby i w moim zawsze była.
Zastanawiałam się, jaką zupę ugotować, żeby uczcić zupowy jubileusz, ale w końcu doszłam do wniosku, że nie będę specjalnie przebierać a raczej zastosuję metodę "na którą wypadnie na tą bęc". I musze powiedzieć, że świetnie trafiło, bo to naprawdę przepyszna zupa. Na dodatek sezonowa, pożywna i bardzo atrakcyjna wizualnie, tzn. mogłaby być bardziej, ale nie miałam zielonej cukini, która jest w przepisie, dlatego zastąpiłam ją kabaczkiem. Nie dało to już niestety takiego efektu kolorystycznego. Ciekawe, że już drugi rok pod rząd na mojej działce przeważają żółte cukinie, których Mąż zawsze sadzi mniej od zielonych. Inna sprawa to użycie mojej ulubionej curry Madras, które nie jest takie żółte od kurkumy jak obecne w sprzedaży polskie mieszanki, co pozwoliłoby uzyskać jeszcze ładniejszy efekt wizualny.

Składniki:

1 zielona cukinia (300g), pokrojona w kostkÄ™,
1 żółta cukinia (300g), pokrojona w kostkę,
1 pierÅ› z kurczaka, pokrojona w 1 cm kostkÄ™,
4 łyżki ryżu,
duża cebula, posiekana,
1/2 strÄ…czka chilli, posiekane,
2 duże ząbki czosnku, posiekane,
1 l wody,
3/4 szklanki mleka kokosowego,
1 łyżeczka garam masala,
czubata łyżeczka curry,
sól do smaku, świeżo zmielony pieprz.

W sporym garnku rozgrzać olej. Smażyć na n im cebulę, aż zmięknie. Dodać czosnek i chilli, smażyć przez chwilę a następnie dodać mięso. Kiedy zbieleje, dodać cukinię i ryż. Przyprawić curry i garam masalą, wymieszać. Po minucie wlać wodę, zupę osolić i gotować pod przykryciem 15-20 minut, aż wszystkie składniki zmiękną. Dodać mleko kokosowe, wymieszać przyprawić solą i sporą ilością pieprzu.
Related Posts with Thumbnails
  • Del.icio.us
  • Digg
  • Technorati
  • Blinklist
  • Furl
  • Reddit
  • Facebook

Komentarze

Proszę jeszcze popracować nad głębią ostrości. Na tym zdjęciu jest trochę za mała. Pozdrawiam.

xxx - 3:29pm, Czwartek 27 Wrzesień 2012.

A może jakies bardziej szczegolowe instrukcje, zeby byl jakis kompromis? Ja bardzo lubie zdjecia z mala glebia ostrosci o ile oczywiscie nadal widac potrawe:-)

thiessa - 5:08pm, Czwartek 27 Wrzesień 2012.

A proszÄ™ bardzo :) Chodzi o to by zdjÄ™cie prezentowaÅ‚o coÅ› co jest tematem gÅ‚ównym. W tym przypadku potrawa. To, że te papryczki czy coÅ› innego w tle sÄ… rozmyte to jest OK. Ale już przód miski i tyÅ‚ w okolicy Å‚yżki wydajÄ… siÄ™ nieostre. Gdyby trochÄ™ zwiÄ™kszyć głębiÄ™ ostroÅ›ci tak aby ostrość obejmowaÅ‚a te obszary tzn. całą potrawÄ™ to myÅ›lÄ™, że byÅ‚o by idealnie :)

xxx - 10:20am, Piątek 28 Wrzesień 2012.

To jest dla mnie jasne, tylko, ze troche trudne do wykonania, bo nie mam statywu i robie zdjecia "z reki". Nie jestem, wiec w stanie zrobic dokladnie takich samych ujec z innymi parametrami. Na malym wyswietlaczu aparatu nie widze, czy caly obszar, ktory mial byc ostry, jest ostry. Okazuje sie to dopiero po wgraniu zdjec do komputera.

thiessa - 8:52pm, Piątek 28 Wrzesień 2012.

To prawda. Można zrobić kilka ujęć z różnymi ustawieniami przysÅ‚ony i wybrać najlepsze :)
Ale też proszę się nie przejmować moimi uwagami. Widziałem na tym blogu sporo dobrze skomponowanych i zrobionych zdjęć. Na pewno nie powstały przez przypadek :) Pozdrawiam.

anonim - 2:31pm, Poniedziałek 1 Październik 2012.

Staram sie panowac nad aparatem, chociaz nie zawsze wychodzi z roznych powodow, chociazby zastanego swiatla, a w najblizszym czasie musze nabyc nowy statyw, bo stary chyba juz sie nie nadaje do naprawy.

thiessa - 11:03pm, Wtorek 2 Październik 2012.

Dodaj swój komentarz

Użytkownik:
Strona:

CAPTCHA Image
Wpisz kod z obrazka:
Zmień obrazek

Gotuje:
zdjęcie Thiessa

Zaloguj Się



 

my foodgawker gallery

Wykrywacz smaku - www.wykrywacz-smaku.pl - moja galeria

Słowa Kluczowe
Ugotowano
  • czerwiec 2018
    • Cytrynowe szparagi i rzodkiewki pieczone z dukkah
  • luty 2018
  • styczeń 2018
  • grudzień 2017
  • październik 2017
  • wrzesień 2017
  • lipiec 2017
  • maj 2017
  • kwiecień 2017
  • marzec 2017
  • luty 2017
  • styczeń 2017
  • grudzień 2016
  • listopad 2016
  • październik 2016
  • wrzesień 2016
  • sierpień 2016
  • lipiec 2016
  • czerwiec 2016
  • maj 2016
  • kwiecień 2016
  • marzec 2016
  • styczeń 2016
  • grudzień 2015
  • listopad 2015
  • październik 2015
  • wrzesień 2015
  • sierpień 2015
  • lipiec 2015
  • czerwiec 2015
  • maj 2015
  • kwiecień 2015
  • marzec 2015
  • luty 2015
  • styczeń 2015
  • grudzień 2014
  • listopad 2014
  • październik 2014
  • wrzesień 2014
  • sierpień 2014
  • lipiec 2014
  • czerwiec 2014
  • maj 2014
  • kwiecień 2014
  • marzec 2014
  • luty 2014
  • styczeń 2014
  • grudzień 2013
  • listopad 2013
  • październik 2013
  • wrzesień 2013
  • sierpień 2013
  • lipiec 2013
  • czerwiec 2013
  • maj 2013
  • kwiecień 2013
  • marzec 2013
  • luty 2013
  • styczeń 2013
  • grudzień 2012
  • listopad 2012
  • październik 2012
  • wrzesień 2012
  • sierpień 2012
  • lipiec 2012
  • czerwiec 2012
  • maj 2012
  • kwiecień 2012
  • marzec 2012
  • luty 2012
  • styczeń 2012
  • grudzień 2011
  • listopad 2011
  • październik 2011
  • wrzesień 2011
  • sierpień 2011
  • lipiec 2011
  • czerwiec 2011
  • maj 2011
  • kwiecień 2011
  • marzec 2011
  • luty 2011
  • styczeń 2011
  • grudzień 2010
  • listopad 2010
  • październik 2010
  • wrzesień 2010
  • sierpień 2010
  • lipiec 2010
  • czerwiec 2010
  • maj 2010
  • kwiecień 2010
  • marzec 2010
  • luty 2010
  • styczeń 2010
Forum

Sport Ernährung wie ...
hallo ich bin POO :P ich wohne in IR. Das...
pooGem @ 5:08am, 18 Czerwiec 2022

hello, how can i solve th...
hello, how can i solve this problem with this page...
eyevag @ 6:57pm, 24 Wrzesień 2021

Como se llamo esto
Como se llamo esto i am from SPAIN. I registere...
killlix @ 1:48am, 27 Lipiec 2021

ВыгодÐ...
variant3ГарантироÐ...
Myronhip @ 6:31am, 21 Kwiecień 2021

Do you need a specialist?...
I choose between these positions https://www.goo...
narmatov-74 @ 11:33pm, 17 Kwiecień 2021

Zdjęcia
Wszystkie zdjęcia oraz teksty opublikowane na tym blogu są moją własnością i nie wyrażam zgody na ich kopiowanie bez mojej wiedzy i zgody - Dz. U. 94 Nr 24 poz. 83, sprost.: Dz. U. 94 Nr 43 poz. 170
Uczestniczę w akcjach Z Widelcem przez Afrykę, Australię i Oceanię

 

F1 od kuchni 2012

 

 

(Kuchnia chińska 2012-ZAPROSZENIE

 

 

 

(kuchnia japonska-zaproszenie

 

(II Festiwal kuchni arabskiej-ZAPROSZENIE

 

Z Widelcem po Azji

 

Z widelcem przez kuchnię obu Ameryk

 

Kuchnie Kaukazu zaproszenie

 

Smaki Afryki zaproszenie

 

Durszlak.pl
Mikser Kulinarny - przepisy kulinarne i wyszukiwarka przepisów