
Udon z kimchi, schiitake, pak choi'em i wędzonym łososiem
Autor: thiessa @ 6:51am, Piątek 21 Wrzesień 2012.
Mam w kolejce czekające na publikację ponad dziesięć potraw, ale smak tego makaronu urzekł mnie na tyle, że po prostu musiałam się nim z Wami podzielić, bo wciąż za mną chodzi. Uwielbiam sprężystość makaronu udon i uwielbiam kimchi na ciepło (smażone, gotowane), za zimnym nie przepadam. W sieci natrafiłam na ten przepis, dodałam trochę od siebie i wyszło przepyszne, wciągające danie. Występujące w oryginale, niedostępne mentaiko (marynowana ikra czarniaka), zastąpiłam wędzonym łososiem. Tak prawdę powiedziawszy to nie wiem nawet, czy chciałabym je próbować ( mowa oczywiście o mentaiko). Pak choi to moja "duma działkowca".
Składniki:
2 bloki udon,
1 plaster wędzonego łososia, bardzo drobno posiekany,
4 grzyby shiitake, pokrojone w plasterki,
1 łyżka oleju o neutralnym smaku,
3 dymki, pokrojone na plasterki,
2 łyżki kimchi,
2 łyżki masła,
1 pak choi, posiekany,
gochugaru do posypania (opcjonalnie).
Makaron udon ugotować według instrukcji na opakowaniu. Na małej patelni stopić masło.
W tym czasie rozgrzać w woku olej, wrzucić łososia oraz schiitake. Smażyć około minuty ciągle mieszając. Dodać odciśnięte z soku kimchi i smażyć1-2 minuty. Na końcu wrzucić pak choi, smażyć, aż lekko zwiędnie. Wrzucić makaron, polać stopionym masłem i całość wymieszać. Danie podawać posypane dymką. Można posypać gochugaru.
Komentarze
Kurcze, ale się namęczyłam przy tym daniu. Nic nie wiem o takiej kuchni więc musiałam sprawdzić najpierw u cioci wikipedii co to udon, pak choi, kimchi, gochugaru...
SpodobaÅ‚o mi siÄ™ kimchi, chyba spróbujÄ™ zrobić. To taka nasza kapusta kiszona prawda? OczywiÅ›cie z innymi przyprawami wiÄ™c smakuje zapewne inaczej?
kaczodajnia - 8:27am, Piątek 21 Wrzesień 2012.http://www.kaczodajnia.blogspot.com
Super, danie jak dla mnie :) Też uwielbiam sprężysty udon, to jest naprawdÄ™ pyszny makaron. Nazwa dania dla kogoÅ› kto w ogóle nie interesuje siÄ™ azjatyckÄ… kuchniÄ… może brzmieć nieco zÅ‚owieszczo :)
Shinju - 11:23am, Piątek 21 Wrzesień 2012.http://kuchenne-wedrowki.blogspot.com
Kaczodajna a czyz nie jest przyjemnie od czasu do czasu dowiedziec sie czegos nowego?
Tak, kimchi to taka koreanska kiszona kapusta, ale smakuje zupelnie inaczej niz nasza. Ja nie lubie zwyklej polskiej kapusty, a w tej wersji bardzo mi smakuje. Wystarczy tylko kupic gochugaru w jakims sklepie internetowym (koniecznie przechowywac po otwarciu w zamrazarce) i juz mozna robic.
Jak sobie wpiszesz u mnie w wyszukiwarce "kimchi" to zobaczysz pare innych dan z jego wykorzystaniem.
Shinju szkoda, ze w wersji takiej grubasnej, mrozonej jest u nas najmniej dostepnym makaronem azjatyckim. A jak napisalam nazwe dania to nawet powiedzialam mezowi, ze jak sie to czyta to doslownie masakra.
thiessa - 4:29pm, Piątek 21 Wrzesień 2012.
Recipe amazing and amazing pictures, well done
recipes - 3:56pm, Poniedziałek 24 Wrzesień 2012.http://picrest.blogspot.com/
Thank you Recipes.
thiessa - 6:52am, Wtorek 25 Wrzesień 2012.