
Zapiekanka w stylu meksykańskim
Autor: thiessa @ 6:55am, środa 19 Wrzesień 2012.
Żródło: "Cooking Light way to cook vegetarian"
Pomimo długiej listy składników przyrządzenie tego dania nie zajmuje za dużo czasu o ile wcześniej ugotujemy fasolę. Można oczywiście użyć produktu z puszki, czego ja staram się unikać, mając zwykle w zamrażarce kilka gatunków już ugotowanej.
Składniki:
3 łyżki oliwy,
1 cebula, posiekana,
1 duży ząbek czosnku, posiekany,
1 chile jalapeño lub innego zielonego chile ( u mnie serrano),
1 łyżeczka mieszanki chilli,
1/2 łyżeczki mielonego kuminu,
1/4 łyżeczki czarnego pieprzu,
170g granulatu sojowego (można użyć 350g mielonego mięsa wołowego),
1 listek laurowy,
2 ziela angielskie,
2 łyżki sosu sojowego lub soli do smaku,
3 łyżki ketchupu (1 łyżka koncentratu pomidorowego),
48 chipsów tortilla,
1 1/2 szklanki ugotowanej fasoli pinto (może być czerwona),
1 łyżka soku z limonki,
2 szklanki posiekanych drobno pomidorów,
2 łyżki kolendry, posiekanej,
1 szklanka startego cheddara (oryginalnie Monterey Jack),
2 łyżki śmietany,
2 łyżki posiekanej cebulki dymki,
1/2 szklanki czarnych oliwek, pokrojonych w plasterki.
Wsypać do rondelka granulat sojowy, dodać listki laurowe oraz ziele angielskie (ja dodałam jeszcze ząbek czosnku w całości), zalać gorącą wodą i gotować przez 5-10 minut, aż cała woda się wchłonie.
W międzyczasie na patelni rozgrzać 2 łyżki oliwy i smażyć cebulę, aż zmięknie. Dodać czosnek i jalapeño, smażyć przez minutę. Dodać mieszankę chilli, kumin, pieprz oraz granulat sojowy, ketchup i smażyć 2-3 minuty. Przyprawić do smaku solą lub sosem sojowym.
Na patelni rozgrzać pozostałą oliwę, dodać fasolę i smażyć rozgniatając ją łyżką, aż zrobi się z niej dosyć klejąca papka. Wymieszać z sokiem z limonki, pomidorami i kolendrą oraz przyprawić solą.
Naczynie żaroodporne wysmarować oliwą. Na dnie rozłożyć połowę chipsów tortilla i wyłożyć na nią masę z granulatu sojowego. Warstwę wyrównać i położyć na nią masę z fasoli, wyrównać i rozłożyć na tej warstwie drugą połowę chipsów. W razie potrzeby lekko je docisnąć i posypać wierzch zapiekanki startym żółtym serem.
Zapiekać 15-20 minut, aż ser lekko się zrumieni.
Zapiekankę po upieczeniu podzielić na sześć równych części. Podawać każdy kawałek z kleksem śmietany, posypany oliwkami i cebulką dymką.
Komentarze
kocham zapiekanki, te z miÄ™sem szczególnie
Ola - 12:05pm, środa 19 Wrzesień 2012.http://kokilka.blogspot.com
Ciekawy pomysł na zapiekankę z nachosami. Podoba mi się ta propozycja :D
Shinju - 4:44pm, środa 19 Wrzesień 2012.http://kuchenne-wedrowki.blogspot.com