<<Strona główna

Paella z kurczakiem, królikiem, oliwkami i oliwą pietruszkową

Autor: thiessa @ 7:30pm, Wtorek 18 Maj 2010.

Źródło: "¡Baja! cooking on the edge" Deborah M. Schneider.

Chociaż to paella to tym razem nie jest to danie hiszpańskie a meksykańskie.
Małżonek wybrał sobie to danie, kupił wszystkie składniki i zadowolony oczekiwał rezultatów. Kiedy zobaczyłam, że przepis składa się z ogromnej ilości składników i na dodatek instruktaż do jego wykonania zajmuje całą stronę w książce oświadczyłam Mu, że sam sobie będzie robił, po czym włożyłam do zamrażarki połowę królika na zupę i piersi kurczaka, (mąż kupił zamiast pałek) na nie wiem jeszcze co. Jak tak zaczęłam dumać nad tym co zostało to się zdecydowałam w końcu na zrobienie tej paelli,. Oczywiście z połowy porcji. Poniżej podaję przepis oryginalny na całość.

Sofrito

4 łyżki oliwy,
1 małą cebula, posiekana,
4 zÄ…bki czosnku, pokrojone na cienkie plasterki,
1 łyżeczka nasion kopru włoskiego,
1 zielona papryka, pocięta na paski,
1 czerwona papryka, pocięta na paski,
1 1/2 łyżki słodkiej papryki,
3 pomidory lima, posiekane (wiadomo, że teraz są niedostępne, ale podaję aby ocenić ilość zamiennika).

Oliwa pietruszkowo-czosnkowa

1/2 szklanki natki pietruszki,
3 zÄ…bki czosnku, posiekane,
1 łyżeczka soli (dałam tylko szczyptę),
2/3 szklanki oliwy extra virgine najlepszej jakości

Paella

1 łyżeczka szafranu,
1/2 szklanki białego wina,
4 plasterki boczku, bekonu lub pancetty, podzielone na połowę,
1 cały królik, podzielony na 8 części,
8 pałek z kurczaka,
sól i świeżo mielony pieprz,
4 łyżki oliwy,
115g chorizo, andouille, albo kiełbasy, pociętej na cienkie półplasterki,
3 szklanki ryżu długoziarnistego,
4 1/2 szklanki rosołu z kurczaka,
2/3 szklanki zielonych oliwek, 1 szklanka groszku (opcjonalnie)

Przygotować sofrito. Na patelni rozgrzać oliwę i podsmażyć na niej cebulę, czosnek, paprykę i nasiona kopru włoskiego. Smażyć do momentu, kiedy papryka i cebula będą miękkie. Następnie dodać paprykę w proszku, smażyć minutę i wrzucić pomidory. Smażyć mieszając, aż sok z pomidorów prawie cały wyparuje.
Przygotować oliwę pietruszkowo-czosnkową. Wszystkie składniki zmiksować w blenderze, albo zrobić tak jak ja. Pietruszkę posiekać bardzo drobno i wymieszać z pozostałymi składnikami. Taka oliwa jest pyszna i można jej używać nie tylko do paelli. Wyobraziłam sobie, że pomidor polany taka oliwą smakowałby wyśmienicie.
Rozgrzać małą patelnię i kiedy będzie gorąca zdjąć z ognia. Wrzucić szafran, zamieszać parę razy i odłożyć. Kiedy ostygnie rozdrobnić czubkiem noża na proszek, zalać winem i odstawić na 1 godzinę. Kurczaka przyprawić solą i pieprzem a każdy kawałek królika obwinąć boczkiem i spiąć wykałaczką.
Na średnim ogniu rozgrzać patelnię do paelli i smażyć kurczaka i królika z obu stron aż będą złotobrązowe. Na patelnię wrzucić chorizo i smażyć, aż krawędzie staną się chrupiące. Mięso razem z chorizo odłożyć na bok.
Na patelni ryż wymieszać z sofrito i smażyć, aż wchłonie z niego cały kolor. Wlać rosół i mieszankę szafranu z winem. Wszystko dokładnie wymieszać.
Na wierzchu położyć kurczaka, królika, wciskając pomiędzy ryż i bulion. Posypać oliwkami.
Piec paelle w piekarniku 35-45 minut (piekłam 25 minut), albo do momentu, kiedy ryż wchłonie cały płyn a kurczak i królik będą dopieczone.
Paelle wyjąć z piekarnika i posypać groszkiem. Przykryć folią aluminiową i owinąć ściereczkami kuchennymi. Odstawić na 15 minut. Ja moją owinęłam kocem i poszłam na działkę. Po powrocie czekała ciepła, gotowa na to, aby ją spożyć.
Gotową paelle polać oliwą pietruszkowo-czosnkową.

Z widelcem przez kuchniÄ™ obu Ameryk

Related Posts with Thumbnails
  • Del.icio.us
  • Digg
  • Technorati
  • Blinklist
  • Furl
  • Reddit
  • Facebook

Komentarze

Thiesso, z pewnym opóźnieniem odkryÅ‚am, że masz bloga i sobie go dodaÅ‚am do widgeta na Durszlaku. Nie wiem jednak czemu, i czy to Ty możesz to zmienić, ale link prowadzi w kosmos, tj. do takiej strony:
http://localhost/~pzieba/MONALBUM/eggblog/admin.phpnews.php?id=55
Pokazuje siÄ™ tytuÅ‚ nowego posta - choć bez zdjęć i z krzaczkami zamiast pl znaków - no, ale jak klikam, to trafiam gdzie wyżej.
Pozdrawiam,
Ptasia

anonim - 10:45am, środa 19 Maj 2010.

Ptasiu wiem, ze tak jest. Poniewaz nie jestem zrzeszona nikt nie czuwa nad tym przedsiewzieciem odgornie. Blog jest podlaczony pod strone domowa. Sama sobie z tym nie poradze. Musze czekac na malzonka, jak wroci z delegacji i naprawi co trzeba.

thiessa - 5:54pm, środa 19 Maj 2010.

WróciÅ‚em z delegacji. Mam nadziejÄ™, że teraz bÄ™dzie dziaÅ‚ać. :-)
Mąż

anonim - 3:30pm, Czwartek 20 Maj 2010.

Dodaj swój komentarz

Użytkownik:
Strona:

CAPTCHA Image
Wpisz kod z obrazka:
Zmień obrazek

Gotuje:
zdjęcie Thiessa

Zaloguj Się



 

my foodgawker gallery

Wykrywacz smaku - www.wykrywacz-smaku.pl - moja galeria

Słowa Kluczowe
Ugotowano
  • czerwiec 2018
    • Cytrynowe szparagi i rzodkiewki pieczone z dukkah
  • luty 2018
  • styczeń 2018
  • grudzień 2017
  • październik 2017
  • wrzesień 2017
  • lipiec 2017
  • maj 2017
  • kwiecień 2017
  • marzec 2017
  • luty 2017
  • styczeń 2017
  • grudzień 2016
  • listopad 2016
  • październik 2016
  • wrzesień 2016
  • sierpień 2016
  • lipiec 2016
  • czerwiec 2016
  • maj 2016
  • kwiecień 2016
  • marzec 2016
  • styczeń 2016
  • grudzień 2015
  • listopad 2015
  • październik 2015
  • wrzesień 2015
  • sierpień 2015
  • lipiec 2015
  • czerwiec 2015
  • maj 2015
  • kwiecień 2015
  • marzec 2015
  • luty 2015
  • styczeń 2015
  • grudzień 2014
  • listopad 2014
  • październik 2014
  • wrzesień 2014
  • sierpień 2014
  • lipiec 2014
  • czerwiec 2014
  • maj 2014
  • kwiecień 2014
  • marzec 2014
  • luty 2014
  • styczeń 2014
  • grudzień 2013
  • listopad 2013
  • październik 2013
  • wrzesień 2013
  • sierpień 2013
  • lipiec 2013
  • czerwiec 2013
  • maj 2013
  • kwiecień 2013
  • marzec 2013
  • luty 2013
  • styczeń 2013
  • grudzień 2012
  • listopad 2012
  • październik 2012
  • wrzesień 2012
  • sierpień 2012
  • lipiec 2012
  • czerwiec 2012
  • maj 2012
  • kwiecień 2012
  • marzec 2012
  • luty 2012
  • styczeń 2012
  • grudzień 2011
  • listopad 2011
  • październik 2011
  • wrzesień 2011
  • sierpień 2011
  • lipiec 2011
  • czerwiec 2011
  • maj 2011
  • kwiecień 2011
  • marzec 2011
  • luty 2011
  • styczeń 2011
  • grudzień 2010
  • listopad 2010
  • październik 2010
  • wrzesień 2010
  • sierpień 2010
  • lipiec 2010
  • czerwiec 2010
  • maj 2010
  • kwiecień 2010
  • marzec 2010
  • luty 2010
  • styczeń 2010
Forum

Sport Ernährung wie ...
hallo ich bin POO :P ich wohne in IR. Das...
pooGem @ 5:08am, 18 Czerwiec 2022

hello, how can i solve th...
hello, how can i solve this problem with this page...
eyevag @ 6:57pm, 24 Wrzesień 2021

Como se llamo esto
Como se llamo esto i am from SPAIN. I registere...
killlix @ 1:48am, 27 Lipiec 2021

ВыгодÐ...
variant3ГарантироÐ...
Myronhip @ 6:31am, 21 Kwiecień 2021

Do you need a specialist?...
I choose between these positions https://www.goo...
narmatov-74 @ 11:33pm, 17 Kwiecień 2021

Zdjęcia
Wszystkie zdjęcia oraz teksty opublikowane na tym blogu są moją własnością i nie wyrażam zgody na ich kopiowanie bez mojej wiedzy i zgody - Dz. U. 94 Nr 24 poz. 83, sprost.: Dz. U. 94 Nr 43 poz. 170
Uczestniczę w akcjach Z Widelcem przez Afrykę, Australię i Oceanię

 

F1 od kuchni 2012

 

 

(Kuchnia chińska 2012-ZAPROSZENIE

 

 

 

(kuchnia japonska-zaproszenie

 

(II Festiwal kuchni arabskiej-ZAPROSZENIE

 

Z Widelcem po Azji

 

Z widelcem przez kuchnię obu Ameryk

 

Kuchnie Kaukazu zaproszenie

 

Smaki Afryki zaproszenie

 

Durszlak.pl
Mikser Kulinarny - przepisy kulinarne i wyszukiwarka przepisów