
Pikantna zupa ze słodkich ziemniaków
Autor: thiessa @ 7:45pm, Poniedziałek 17 Wrzesień 2012.
Źródło: "Southwest slow cooking" Tammy Biber, Theresa Howell
Niedługo jesień, więc na pewno częściej będę gotować rozgrzewające zupy i częściej będę korzystać z wolnowara. Przez najbliższe pół roku zostanie moim wiernym druhem. Nie ma nic przyjemniejszego niż ciepły posiłek czekający na mój powrót z pracy. Ponieważ jestem istotą wybitnie ciepłolubną żyję praktycznie od lata do lata. Kiedy tylko nadarzy się okazja chętnie spędzam wakacje w tropikach. Już teraz przytłacza mnie myśl o tym, że cały dzień spędzę w pracy. Wyjdę do niej, kiedy jeszcze będzie ciemno i wrócę, kiedy już będzie ciemno.
Zupa przygotowana zgodnie z tym przepisem jest bardzo pikantna tak, więc osoby, które nie lubią ostrych potraw powinny z chilli zrezygnować. Ja lubię, kiedy przepala mi wnętrzności, więc nie wyobrażam sobie, żeby dodatek chilli pominąć. Zrezygnowałabym natomiast następnym razem z dodatku rozmarynu, który za bardzo moim zdaniem uperfumował zupę, więc nie podaję go w jej składzie. Wolnowar nie jest oczywiście niezbędny. Zupę przygotować można tradycyjnym sposobem.
Składniki (6-8 porcji)
2 duże słodkie ziemniaki, obrane i pokrojone w kostkę,
1 średnia cebula, posiekana,
3 zÄ…bki czosnku, posiekane,
2 zielone chilli, posiekane (tylko dla miłośników chilli),
1/2 łyżeczki sproszkowanej chile chipotle (można użyć mieszanki przypraw do chilli),
1 łyżeczka soli,
1/2 łyżeczki czarnego pieprzu,
6 szklanek rosołu z kurczaka,
3 pomidory lima, posiekane,
śmietana,
parę gałązek kolendry.
Wysmarować ceramiczne naczynie slow cookera olejem. Włożyć słodkie ziemniaki, cebulę, czosnek, zielone chilli, chipotle, sól, pieprz oraz wlać rosół. Wszystko wymieszać, przykryć i gotować 6-8 godzin.
Po tym czasie zmiksować zupę z pomidorami, wlać z powrotem do slow cookera i gotować 15-20 minut.
Podawać z kleksem śmietany i ozdobioną paroma listkami kolendry.
Komentarze
Zachęcająco piękne zdjęcia!
Pati - 8:17pm, Poniedziałek 17 Wrzesień 2012.http://czerwieniblekit.blox.pl
Słodkie ziemniaki jadłam tylko w postaci frytek, były dla mnie nieco zbyt ciężkie, ale może to była kwestia przyprawienia. Dam im jeszcze jedną szansę na pewno, może właśnie w takiej zupce ;)
mopswkuchni - 11:08am, Wtorek 18 Wrzesień 2012.http://wlodarczyki.net/mopswkuchni/
Lubie takie ogniste zupy, wiec pewnie wkrotce wyprobuje twoj przepis. Ostatnio zajadam sie mocno doprawiona zupa marchewkowa z soczewica i cos mi sie zdaje, ze ta bedzie nastepna moja obsesja :)
Maggie - 1:52pm, Wtorek 18 Wrzesień 2012.http://maggiegotuje.blogspot.com
Pati dziekuje.
Mopswkuchni na poczatek radzilabym Ci zrobic zupe karaibska:
http://www.sfinjak.wroclaw.pl/eggblog/news.php?id=140
Sporo osob ja zrobilo po tym jak ja pokazalam na GP i generalnie wszystkim smakowala. Widzialam ja tez na kilku blogach.
Ta zupa to jednak troche hardkor z ta chilli.
Maggie tam u Ciebie o slodkie ziemniaki latwiej. Ja moge sobie pozwolic na cos z ich dodatkiem tylko jak upoluje.
thiessa - 4:15pm, Wtorek 18 Wrzesień 2012.
Bardzo smakowita ta zupa, ale czy trzeba tyle godzin gotować ziemniaki?
Anna - 1:35pm, środa 26 Wrzesień 2012.
Nie trzeba. Mozna zupe ugotowac w tradycyjnym garnku i czasie. Istota wolnowara jest gotowanie w niskiej temperaturze, dlatego proces ten moze trwac dlugo.
thiessa - 8:55pm, Piątek 28 Wrzesień 2012.