
Zupa z ogórków i tomatillos
Autor: thiessa @ 7:50pm, Piątek 7 Wrzesień 2012.
ŹródÅ‚o: "Seasonal Southwest cooking" Barbara Pool Fenzl
Z uwagi na kończącą się akcję psiankowate postanowiÅ‚am raz jeszcze zareklamować tomatillos, czyli miechunkę pomidorową. Zupa przyrządzona wedÅ‚ug tego przepisu jest tak naprawdę chÅ‚odnikiem, ale zimne zupy, tak samo jak zimny makaron zaliczam do kategorii niejadalne, zwÅ‚aszcza, że przyrządzona jest na rosole, który na zimno zalicza się do kategorii super niejadalne. Zupa przyrządzona z podanych proporcji jest maÅ‚o gęsta i świetnie się sprawdza jako rozgrzewacz do popijania, który można wlać do kubka. Noc spędzona w lodówce świetnie jej zrobi, bo smaki się przegryzą. Starczy dla 6 osób pod warunkiem, że ktoś nie postanowi, tak jak ja wypić 2 dokÅ‚adek.SkÅ‚adniki:
1 Å‚yżka oliwy,
1 szklanka posiekanej cebuli,
2 ząbki czosnku, posiekane,
225g tomatillos (miechunki pomidorowej), posiekanej,
1 ogórek saÅ‚atkowy, obrany i posiekany,
2 zielone papryki (oryginalnie chilles poblanos) , upieczone, obrane ze skórki, pozbawione pestek i posiekane,
4 szklanki rosołu z kurczaka,
1 chile jalepeño, pozbawione pestek i posiekane,
2 Å‚yżki soku z limonki,
2 Å‚yżki posiekanej kolendry,
sól i pieprz do smaku,
1/2 szklanki śmietany,
1/4 szklanki cebulki dymki, posiekanej.
W rondelku rozgrzać oliwę, dodać cebulę i udusić do momentu, kiedy będzie miękka. Dodać czosnek i smażyć jeszcze przez chwilę. Wrzucić tomatillos i ogórka. Smażyć 5 minut. Wlać rosóÅ‚, dodać zieloną paprykę, doprowadzić do wrzenia, zmniejszyć ogień i gotować przez 10 minut. WyÅ‚ączyć gaz, dodać jalapeño, sok z limonki, kolendrę oraz sól i pieprz. Wystudzić i zmiksować ze śmietaną. SchÅ‚adzać przynajmniej przez 2 godziny lub przez noc. Zupę podawać posypaną cebulką dymką. Ja oczywiście zupę podaÅ‚am na ciepÅ‚o.

Komentarze
Ostatni dzień akcji psiankowatej jest w niedzielę, więc jeszcze masz dwa dni na przygotowanie czegoś z psiankowatych;) Bardzo się cieszę, że dodałaś II przepis z miechunką, bo niestety poza Tobą nikt nie zainteresował się tym warzywem. Ciekawa jestem smaku tomatillos, nie mam jak teraz kupić, bo jestem poza domem, daleko od cywilizacji ;) Ale w III edycji akcji na pewno ją będę miała.
mopswkuchni - 9:35pm, Piątek 7 Wrzesień 2012.http://wlodarczyki.net/mopswkuchni/
Mopswkuchni zmieniam w takim razie we wpisie. Nie wiem dlaczego, ale tak sobie zakodowalam, ze do dzisiaj i nawet nie sprawdzilam. Pisalam juz, wczesniej, ze przepis z tomatillos jest 3 w akcji, bo w daniu z chiles poblanos sos byl z tomatillos.
Ciesze sie, ze nastepna edycja zapowiada sie z tomatillos nie tylko w moim wydaniu. Nadal bede promowac to warzywo.
thiessa - 11:00pm, Piątek 7 Wrzesień 2012.
I precisely wished to say thanks all over again. I'm not certain the things that I could possibly have taken care of in the absence of the actual solutions shown by you on such a industry. It truly was a very horrifying circumstance in my circumstances, but noticing your skilled technique you managed the issue made me to leap for joy. Extremely thankful for your advice as well as pray you know what a powerful job your are carrying out instructing people today thru your web site. I'm certain you have never got to know all of us.
bape clothing - 8:15pm, Niedziela 18 Czerwiec 2023.https://www.bapesoutlet.com