
Pascal kontra Okrasa. Kurczak z Antyli wg tego pierwszego.
Autor: thiessa @ 6:58am, środa 5 Wrzesień 2012.
wg Pascala
Stało się. Przeczytałam przepis i dałam się skusić pierwszy raz od początku trwania reklamy Lidla. Do tej pory jakoś szczególnie żaden z przepisów mnie nie przekonał, chociaż przyznać muszę, że palmę pierwszeństwa dawałam Okrasie. Swoją drogą Lidl zrobił niezły interes na tej kampanii reklamowej. Podejrzewam, że inne sieci marketów polują sobie w brodę, że sami nie wpadli na taki pomysł. Przepisy wywołują spore poruszenie, co widać nawet na blogach kulinarnych.Nie będę się tutaj rozwodzić na temat tego, czy zmieścimy się w obiecanym limicie cenowym, czy nie, bo nie o to mi chodzi. Danie jest po prostu smaczne i faktycznie starczy dla czteroosobowej rodziny. Muszę się przyznać, że kusiło mnie, żeby je sprofanować sosem rybnym. Nic na to nie poradzę, ale dla mnie mleko kokosowe, aż się o niego prosi. Ale spokojnie, nie zrobiłam tego. Preferuję bardziej płynne sosy, więc niedostateczna ilość wiórków kokosowych, jakie miałam w domu była mi nawet na rękę. Gotowałam przepisowe 20 minut i otrzymałam coś takiego, co widać na zdjęciu. Nijak się to ma do tego, co wyszło Pascalowi, ale to dobrze, bo jego danie było jakieś brązowe i paciajowate.
Składniki:
45g wiórków kokosowych, (u mnie 20g),
4 pojedyncze piersi kurczaka, każda pokrojona na 3 kawałki,
400 ml mleka kokosowego,
1 szczypta kurkumy,
2 pomidory obrane ze skórki, pokrojone w kosteczkę (bez pestek),
2 cebule, pokrojone w piórka (u mnie jedna duża),
3 gałązki tymianku,
75 ml wody (pominęłam),
sól i pieprz do smaku
1/2 ananasa pokrojonego w kostkÄ™,
3 łyżki kolendry (żałuję, że nie miałam takiej ilości, działkowa starczyła tylko do posypania),
2 łyżki oleju,
200g ryżu basmati do podania.
Kurczaka doprawić solą i pieprzem z obu stron.
Na patelni lub w woku rozgrzać 2 łyżki oleju. Wrzucić kurczaka na rozgrzany tłuszcz. Obsmażyć z obu stron na rumiano. Dodać cebulę, smażyć 3 minuty. Dodać wiórki kokosowe, smażyć około 1 minuty, cały czas mieszając. Wlać mleko kokosowe, dodać kurkumę, pomidory, ananasa i 3 gałązki tymianku. Przykryć i gotować około 20 minut. Doprawiamy solą i pieprzem. Na koniec po wyłączeniu gazu dodajemy kolendrę.
Podajemy z ryżem basmati.
Komentarze
Twoje wygląda dużo lepiej:-)
Marzena - 7:12am, środa 5 Wrzesień 2012.http://zaciszekuchenne.blogspot.com/
bardzo apetycznie wyglÄ…da, a jak Twoje kubki smakowe zareagowaÅ‚y?... ja również muszÄ™ w koÅ„cu wypróbować któryÅ› z reklamowanych przepisów bo tak sobie obiecuje i obiecuje....
justyna - 10:55am, środa 5 Wrzesień 2012.http://sosweetsospicy.blogspot.com/
Marzena musze nieskromnie przyznac, ze lepiej. Kolor zdecydowanie zacheca do sporobowania.
Justyna Kubki smakowe zadowolone. Bardzo mi smakowalo, dluzej nie zwlekaj.
thiessa - 7:45pm, środa 5 Wrzesień 2012.
NaprawdÄ™ pysznie wyglÄ…da, ja robiÅ‚am wersjÄ™ Okrasy, równie pyszna, czekam już na nowe pomysÅ‚y chÅ‚opaków:)
Goga - 7:36pm, Piątek 7 Wrzesień 2012.
hello guos 9128738519
cialis generic - 1:04pm, Poniedziałek 4 Styczeń 2021.https://pharmacyusaofficial.com