Chow mein z kurczakiem i trzema paprykami
Autor: thiessa @ 6:48am, Wtorek 4 Wrzesień 2012.
ŹródÅ‚o: "Dania jednogarnkowe" Ming Tsai i Arthur Boehm
Kolejne danie z genialnej książki Minga. Jak zwykle w przypadku jego przepisów dodaje jakiś ciekawy, nietypowy akcent do dań często będących klasyką. W tym przypadku jest to dodatek miodu i soku z limonki.
Danie z woka gwarantuje bÅ‚yskawiczny obiad. W zasadzie danie przygotowujemy w czasie, kiedy gotuje się ryż.
Składniki:
225g chińskiego makaronu pszennego (u mnie mie),
sól,
6 Å‚yżek oleju,
675g piersi z kurczaka, pokrojonych w cienkie paseczki,
3 Å‚yżki czosnku, posiekane,
2 Å‚yżki imbiru, posiekane,
1 pęczek dymki, biaÅ‚e i zielone części pokrojone w 2,5 cm kawaÅ‚ki,
4 Å‚yżki sosu sojowego,
85g miodu,
sok z 1 limonki (w przepisie z 2, ale jestem zdania, że za dużo),
3 strąki papryki (zielony, czerwony i żóÅ‚ty), pokrojone na 2,5 cm kawaÅ‚ki,
2 Å‚yżeczki prażonego oleju sezamowego do skropienia.
Ugotować makaron w dużej ilości wody wg przepisu na opakowaniu, odcedzić, przelać zimną wodą, skropić lekko olejem i wymieszać.
Wok sezonować, wlać 4 Å‚yżki nowego oleju, zakręcić garnkiem, by tÅ‚uszcz pokryÅ‚ ścianki. Na rozgrzany olej wrzucić kurczaka, smażyć, mieszając, aż mięso będzie dobrze ścięte, okoÅ‚o 6 minut. Usmażone mięso przeÅ‚ożyć na talerz.
Do woka wlać pozostaÅ‚e 2 Å‚yżki oleju, zakręcić, a gdy się rozgrzeje, wrzucić czosnek, imbir i dymkę. Smażyć mieszając, aż zmiękną, okoÅ‚o 1 minuty. Wlać sos sojowy, deglasować wok, dodać miód i sok z limonki. Wolno gotować, aż pÅ‚yn odparuje w jednej czwartej, okoÅ‚o 30 sekund. Kurczaka wraz z wyciekÅ‚ym sosem wÅ‚ożyć z powrotem do woka, dodać paprykę. Smażyć 3 minuty. Wmieszać makaron i dobrze wszystko podgrzać.
PrzeÅ‚ożyć na póÅ‚misek i skropić olejem sezamowym.
Komentarze
Apetyczne i interesujące, cóż napisać więcej, kolejna wspaniała propozycja do mojej akcji psiankowatej z Twojej strony.
mopswkuchni - 9:29am, Wtorek 4 Wrzesień 2012.http://wlodarczyki.net/mopswkuchni/