
Staropolska zupa piwna
Autor: thiessa @ 6:54am, Poniedziałek 3 Wrzesień 2012.
ŹródÅ‚o: "W staropolskiej kuchni i przy polskim stole" Maria Lemnis, Henryk Vitry
MaÅ‚gosia, wspóÅ‚czesna nastolatka zostaje przeniesiona za sprawą psotnego licha zwanego dytkiem do XVII w. dworku, zastępując tam swoją rówieśnicę, która z kolei zajmuje jej miejsce. Któż nie zna tej opowieści. Jeśli nawet jej nie czytaÅ‚ to zapewne oglądaÅ‚ jej ekranizację.
Mowa oczywiście o książce "MaÅ‚gosia contra MaÅ‚gosia" Ewy Nowackiej. Nie bez powodu piszę dzisiaj o tej książce. Tak się skÅ‚ada, że jej bohaterka jest moją imienniczką a także imienniczką Maggie, która zorganizowaÅ‚a akcję "Literatura na talerzu". Na pierwszy ogień idzie zupa piwna, ale nie wykluczam, że jeszcze do tej książki wrócę. Zupę zrobiÅ‚am nieco z przekory, ponieważ zupeÅ‚nie nie lubię piwa, ale muszę przyznać, że smakowaÅ‚a.
Najciekawsze jest to, że zupę tą podawano niegdyś na śniadanie, zanim ustąpiÅ‚a miejsca kawie. Możnaby rzec: no Å‚adnie! W ten oto sposób parę wieków temu ludność od rana chodziÅ‚a podchmielona.
Do przygotowania tej zupy zainspirował mnie fragment:
"Na rogu jednego z gigantycznych stoÅ‚ów, nakrytym kawaÅ‚kiem czystego pÅ‚ótna, czekaÅ‚o na mnie mnóstwo jedzenia. Jakaś zupa mocno pachnąca piwem, gęsta od śmietany i posiekanego w kostkę sera, kilka gatunków wędlin, cienko pokrajany chleb. miód i powidÅ‚a śliwkowe.
To im trzeba byÅ‚o przyznać, że znali się na dobrym jedzeniu, ta zupa z piwa też byÅ‚a bardzo dobra."
Z pomocą przy znalezieniu odpowiedniego przepisu przyszÅ‚a książka "W staropolskiej kuchni i przy polskim stole" Marii Lemnis i Henryka Vitry.
Przepis cytuję:
W emaliowanym rondlu zagotowujemy 3/4 l jasnego piwa, a gdy się raz zagotuje, dodajemy 1/4 l gęstej, niezbyt kwaśnej śmietany. Gorącą zupę zaciągamy natychmiast 3 surowymi żóÅ‚tkami utartymi "na puch" z 8-10 dag cukru. Na każdy talerz kÅ‚adziemy nieco pokruszonego (lub pokrajanego w kostkę) niekwaśnego twarogu i zalewamy gorącą zupą. Oddzielnie można podać lekko przyrumienione na maśle grzanki chleba.

Komentarze
Wow! Nigdy takiej nie jadłam.
AZgotuj - 5:10pm, Poniedziałek 3 Wrzesień 2012.http://www.azgotuj.blogspot.com
Ja dzisiaj dopiero drugi raz:-) Chodzilam kolo niej od dawna, az w koncu zwedzilam Mamie ksiazke:-)
thiessa - 8:36pm, Poniedziałek 3 Wrzesień 2012.
Mam gdzieś przepis również na zupę z piwa, tylko trochę inny i jakoś tak patrzę na niego czasem, ale jakoś nie mogę sie do niego przekonać, chociaż akurat piwo bardzo lubię. U Ciebie ładnie wygląda i jeszcze piszesz, że smakowała. Może kiedyś w końcu się odważę ją zrobić :)
Olka - 11:15am, Wtorek 4 Wrzesień 2012.http://napady-szalonego-kucharza.blogspot.com/