<<Strona główna

Staropolska zupa piwna

Autor: thiessa @ 6:54am, Poniedziałek 3 Wrzesień 2012.

Staropolska zupa piwna, Old fashion Polish beer soup

Źródło: "W staropolskiej kuchni i przy polskim stole" Maria Lemnis, Henryk Vitry


Małgosia, współczesna nastolatka zostaje przeniesiona za sprawą psotnego licha zwanego dytkiem do XVII w. dworku, zastępując tam swoją rówieśnicę, która z kolei zajmuje jej miejsce. Któż nie zna tej opowieści. Jeśli nawet jej nie czytał to zapewne oglądał jej ekranizację.
Mowa oczywiście o książce "Małgosia contra Małgosia" Ewy Nowackiej. Nie bez powodu piszę dzisiaj o tej książce. Tak się składa, że jej bohaterka jest moją imienniczką a także imienniczką Maggie, która zorganizowała akcję "Literatura na talerzu". Na pierwszy ogień idzie zupa piwna, ale nie wykluczam, że jeszcze do tej książki wrócę. Zupę zrobiłam nieco z przekory, ponieważ zupełnie nie lubię piwa, ale muszę przyznać, że smakowała.
Najciekawsze jest to, że zupę tą podawano niegdyś na śniadanie, zanim ustąpiła miejsca kawie. Możnaby rzec: no ładnie! W ten oto sposób parę wieków temu ludność od rana chodziła podchmielona.
Do przygotowania tej zupy zainspirował mnie fragment:

"Na rogu jednego z gigantycznych stołów, nakrytym kawałkiem czystego płótna, czekało na mnie mnóstwo jedzenia. Jakaś zupa mocno pachnąca piwem, gęsta od śmietany i posiekanego w kostkę sera, kilka gatunków wędlin, cienko pokrajany chleb. miód i powidła śliwkowe.
To im trzeba było przyznać, że znali się na dobrym jedzeniu, ta zupa z piwa też była bardzo dobra."

Z pomocą przy znalezieniu odpowiedniego przepisu przyszła książka "W staropolskiej kuchni i przy polskim stole" Marii Lemnis i Henryka Vitry.

Przepis cytuję:

W emaliowanym rondlu zagotowujemy 3/4 l jasnego piwa, a gdy się raz zagotuje, dodajemy 1/4 l gęstej, niezbyt kwaśnej śmietany. Gorącą zupę zaciągamy natychmiast 3 surowymi żółtkami utartymi "na puch" z 8-10 dag cukru. Na każdy talerz kładziemy nieco pokruszonego (lub pokrajanego w kostkę) niekwaśnego twarogu i zalewamy gorącą zupą. Oddzielnie można podać lekko przyrumienione na maśle grzanki chleba.

( Literatura na talerzu
Related Posts with Thumbnails
  • Del.icio.us
  • Digg
  • Technorati
  • Blinklist
  • Furl
  • Reddit
  • Facebook

Komentarze

Wow! Nigdy takiej nie jadłam.

AZgotuj - 5:10pm, Poniedziałek 3 Wrzesień 2012.http://www.azgotuj.blogspot.com

Ja dzisiaj dopiero drugi raz:-) Chodzilam kolo niej od dawna, az w koncu zwedzilam Mamie ksiazke:-)

thiessa - 8:36pm, Poniedziałek 3 Wrzesień 2012.

Mam gdzieś przepis również na zupę z piwa, tylko trochę inny i jakoś tak patrzę na niego czasem, ale jakoś nie mogę sie do niego przekonać, chociaż akurat piwo bardzo lubię. U Ciebie ładnie wygląda i jeszcze piszesz, że smakowała. Może kiedyś w końcu się odważę ją zrobić :)

Olka - 11:15am, Wtorek 4 Wrzesień 2012.http://napady-szalonego-kucharza.blogspot.com/

Dodaj swój komentarz

Użytkownik:
Strona:

CAPTCHA Image
Wpisz kod z obrazka:
Zmień obrazek

Gotuje:
zdjęcie Thiessa

Zaloguj Się



 

my foodgawker gallery

Wykrywacz smaku - www.wykrywacz-smaku.pl - moja galeria

Słowa Kluczowe
Ugotowano
  • czerwiec 2018
    • Cytrynowe szparagi i rzodkiewki pieczone z dukkah
  • luty 2018
  • styczeń 2018
  • grudzień 2017
  • październik 2017
  • wrzesień 2017
  • lipiec 2017
  • maj 2017
  • kwiecień 2017
  • marzec 2017
  • luty 2017
  • styczeń 2017
  • grudzień 2016
  • listopad 2016
  • październik 2016
  • wrzesień 2016
  • sierpień 2016
  • lipiec 2016
  • czerwiec 2016
  • maj 2016
  • kwiecień 2016
  • marzec 2016
  • styczeń 2016
  • grudzień 2015
  • listopad 2015
  • październik 2015
  • wrzesień 2015
  • sierpień 2015
  • lipiec 2015
  • czerwiec 2015
  • maj 2015
  • kwiecień 2015
  • marzec 2015
  • luty 2015
  • styczeń 2015
  • grudzień 2014
  • listopad 2014
  • październik 2014
  • wrzesień 2014
  • sierpień 2014
  • lipiec 2014
  • czerwiec 2014
  • maj 2014
  • kwiecień 2014
  • marzec 2014
  • luty 2014
  • styczeń 2014
  • grudzień 2013
  • listopad 2013
  • październik 2013
  • wrzesień 2013
  • sierpień 2013
  • lipiec 2013
  • czerwiec 2013
  • maj 2013
  • kwiecień 2013
  • marzec 2013
  • luty 2013
  • styczeń 2013
  • grudzień 2012
  • listopad 2012
  • październik 2012
  • wrzesień 2012
  • sierpień 2012
  • lipiec 2012
  • czerwiec 2012
  • maj 2012
  • kwiecień 2012
  • marzec 2012
  • luty 2012
  • styczeń 2012
  • grudzień 2011
  • listopad 2011
  • październik 2011
  • wrzesień 2011
  • sierpień 2011
  • lipiec 2011
  • czerwiec 2011
  • maj 2011
  • kwiecień 2011
  • marzec 2011
  • luty 2011
  • styczeń 2011
  • grudzień 2010
  • listopad 2010
  • październik 2010
  • wrzesień 2010
  • sierpień 2010
  • lipiec 2010
  • czerwiec 2010
  • maj 2010
  • kwiecień 2010
  • marzec 2010
  • luty 2010
  • styczeń 2010
Forum

hello, how can i solve th...
hello, how can i solve this problem with this page...
eyevag @ 6:57pm, 24 Wrzesień 2021

Como se llamo esto
Como se llamo esto i am from SPAIN. I registere...
killlix @ 1:48am, 27 Lipiec 2021

Выгодное пред...
variant3Гарантированная эффек...
Myronhip @ 6:31am, 21 Kwiecień 2021

Do you need a specialist?...
I choose between these positions https://www.goo...
narmatov-74 @ 11:33pm, 17 Kwiecień 2021

How do I move a thread to...
thanksfor answer
upsslix @ 1:04pm, 27 Marzec 2021

Zdjęcia
Wszystkie zdjęcia oraz teksty opublikowane na tym blogu są moją własnością i nie wyrażam zgody na ich kopiowanie bez mojej wiedzy i zgody - Dz. U. 94 Nr 24 poz. 83, sprost.: Dz. U. 94 Nr 43 poz. 170
Uczestniczę w akcjach Z Widelcem przez Afrykę, Australię i Oceanię

 

F1 od kuchni 2012

 

 

(Kuchnia chińska 2012-ZAPROSZENIE

 

 

 

(kuchnia japonska-zaproszenie

 

(II Festiwal kuchni arabskiej-ZAPROSZENIE

 

Z Widelcem po Azji

 

Z widelcem przez kuchnię obu Ameryk

 

Kuchnie Kaukazu zaproszenie

 

Smaki Afryki zaproszenie

 

Durszlak.pl
Mikser Kulinarny - przepisy kulinarne i wyszukiwarka przepisów