<<Strona główna

Pozole z kurczakiem i tomatillos

Autor: thiessa @ 6:53am, Piątek 31 Sierpień 2012.

Posole z kurczakiem i tomatillos, Posole with chicken and tomatillos

Źródło: "Seasonal Southwest cooking" Barbara Pool Fenzl

Słowo "pozole" w języku Nahuatl, którym posługiwali się meksykańscy Aztekowie, oznacza "pienisty". Jest to nazwa prekolumbijskiej zupy czy też rodzaju gulaszu (o ile tego słowa można by użyć na określenie zawiesistej, gęstej półpłynnej potrawy), która onegdaj miała także znaczenie rytualne. O pozole wspomniano już w książce "Ogólna historia spraw Nowej Hiszpanii" wydanej przez ojca Bernardino de Sahagún w pierwszej połowie XVI wieku. Podstawowym jej składnikiem jest specjalny rodzaj odpowiednio spreparowanej kukurydzy. Nie wiem, czy istnieje jakaś polska nazwa na ten proces, ale termin angielski to "nixtamalization". Polega on na moczeniu ziaren, następnie ich gotowaniu w zasadowym roztworze, zazwyczaj jest to woda wapienna, czyli chemicznie mówiąc, wodny roztwór wodorotlenku wapnia. Starożytni mieszkańcy Meksyku potrafili uzyskiwać wodę wapienną z miejscowych minerałów. Następnie kukurydzę łuskano. Tak przygotowaną kukurydzę łatwiej się mieli, wzrasta jej wartość odżywcza i smakowa, a przy okazji można pozbyć się szkodliwych dla człowieka mykotoksyn, czyli trucizn wytwarzanych przez grzyby, które mogły zaatakować ziarna.
Pozostałe składniki pozole to mięso, zazwyczaj wieprzowina, kurczak, indyk, wieprzowe skórki, papryczki chili oraz różne przyprawy i dodatki. Istnieją także wersje wegańskie i wegetariańskie. Kolonizacja przez Hiszpanów spowodowała zmianę składu pozole, ale spreparowane ziarna kukurydzy pozostały głównym jej składnikiem. Jest to typowe danie w wielu stanach Meksyku: Sinaloa, Michoacán, Guerrero, Jalisco, Morelos, México i Distrito Federal, a można go skosztować także w meksykańskich restauracji południowego-zachodu USA.
Ciekawostką jest to, że zdaniem badaczy w prekolumbijskim Meksyku, którego cywilizacje – jak wiemy – odznaczały się dość krwawymi zwyczajami, mięsem dodawanym do pozole w przypadku rytualnego spożywania tej potrawy było mięso ludzi wcześniej złożonych w ofierze. (na podstawie Wikipedii)
Oczywiście nie namawiam nikogo do obcięcia sobie członków ciała w celach gastronomicznych, a tym bardziej do wykorzystania w takich celach innych ludzi. Musimy się zadowolić nie-sakralną wersją pozole.

Składniki:

2 duże piersi z kurczaka,
450g tomatillos (miechunki pomidorowej),
5 szklanek wody,
1 łyżeczka soli,
2 chiles chipotles w sosie adobo,
2 łyżki oleju kukurydzianego,
2 szklanki posiekanej cebuli,
1 łyżka posiekanego czosnku,
2 łyżeczki mielonego kuminu,
1 łyżeczka suszonego oregano,
sól i świeżo mielony pieprz,
1 puszka (800g) białej kukurydzy pozolero, odsączonej z zalewy (do kupienia w sklepach typu kuchnie świata i w sklepach internetowych),
1 łyżka soku z limonki.

Do podania:

2 szklanki poszatkowanej kapusty,
1 awokado, obrane, pozbawione pestki i pokrojone na plasterki,
1 limonka, pokrojona na cząstki,
1 szklanka startego sera typu włoskiego (oryginalnie Cotija).

Do garnka włożyć piersi z kurczaka i tomatillos, zalać 2 szklankami wody, sól i zagotować. Zmniejszyć ogień i gotować 15 minut. Piersi z kurczaka wyjąć i odstawić do ostygnięcia. Resztę wlać do blendera, dodać chiles w sosie adobo i zmiksować. Wlać z powrotem do garnka.
Na patelni rozgrzać olej, wrzucić cebulę i smażyć, aż zmięknie. Dodać czosnek, kumin, oregano, pieprz i sól. Smażyć jeszcze około 3 minut.
Zawartość patelni przełożyć go garnka, dodać białą kukurydzę pozolero i trzy szklanki wody, zagotować i gotować przez 20 minut. Piersi kurczaka porwać na kawałki i dodać do pozole razem z sokiem z limonki. Całość podgrzać i przyprawić ewentualnie do smaku. Nałożyć do talerzy i podawać z dodatkami.

Warzywa psiankowate 2012
Related Posts with Thumbnails
  • Del.icio.us
  • Digg
  • Technorati
  • Blinklist
  • Furl
  • Reddit
  • Facebook

Komentarze

Skoro mozna bez obcinania czlonkow, to ja bardzo chetnie :)

Maggie - 7:57am, Piątek 31 Sierpień 2012.http://maggiegotuje.blogspot.com

Cóż za pikantny wpis, uwspółcześniona wersja pozole bardzo interesująca, a znając historię tego dania tym bardziej..

Aga - 2:28pm, Piątek 31 Sierpień 2012.http://wsezonie.blogspot.com

Pierwszy wpis w akcji psiankowatej z miechunką w tym roku, super! Liczę na kolejne :)

mopswkuchni - 6:19pm, Piątek 31 Sierpień 2012.http://wlodarczyki.net/mopswkuchni/

Mospwkuchni oj nie pierwszy, tutaj byl sos z tomatillos:
http://www.sfinjak.wroclaw.pl/eggblog/news.php?id=528

thiessa - 8:57pm, Piątek 31 Sierpień 2012.

Super pomysłowe i niezwykle apetyczne! Pozdrawiam serdecznie!

basia - 9:19pm, Piątek 31 Sierpień 2012.

Dodaj swój komentarz

Użytkownik:
Strona:

CAPTCHA Image
Wpisz kod z obrazka:
Zmień obrazek

Gotuje:
zdjęcie Thiessa

Zaloguj Się



 

my foodgawker gallery

Wykrywacz smaku - www.wykrywacz-smaku.pl - moja galeria

Słowa Kluczowe
Ugotowano
  • czerwiec 2018
    • Cytrynowe szparagi i rzodkiewki pieczone z dukkah
  • luty 2018
  • styczeń 2018
  • grudzień 2017
  • październik 2017
  • wrzesień 2017
  • lipiec 2017
  • maj 2017
  • kwiecień 2017
  • marzec 2017
  • luty 2017
  • styczeń 2017
  • grudzień 2016
  • listopad 2016
  • październik 2016
  • wrzesień 2016
  • sierpień 2016
  • lipiec 2016
  • czerwiec 2016
  • maj 2016
  • kwiecień 2016
  • marzec 2016
  • styczeń 2016
  • grudzień 2015
  • listopad 2015
  • październik 2015
  • wrzesień 2015
  • sierpień 2015
  • lipiec 2015
  • czerwiec 2015
  • maj 2015
  • kwiecień 2015
  • marzec 2015
  • luty 2015
  • styczeń 2015
  • grudzień 2014
  • listopad 2014
  • październik 2014
  • wrzesień 2014
  • sierpień 2014
  • lipiec 2014
  • czerwiec 2014
  • maj 2014
  • kwiecień 2014
  • marzec 2014
  • luty 2014
  • styczeń 2014
  • grudzień 2013
  • listopad 2013
  • październik 2013
  • wrzesień 2013
  • sierpień 2013
  • lipiec 2013
  • czerwiec 2013
  • maj 2013
  • kwiecień 2013
  • marzec 2013
  • luty 2013
  • styczeń 2013
  • grudzień 2012
  • listopad 2012
  • październik 2012
  • wrzesień 2012
  • sierpień 2012
  • lipiec 2012
  • czerwiec 2012
  • maj 2012
  • kwiecień 2012
  • marzec 2012
  • luty 2012
  • styczeń 2012
  • grudzień 2011
  • listopad 2011
  • październik 2011
  • wrzesień 2011
  • sierpień 2011
  • lipiec 2011
  • czerwiec 2011
  • maj 2011
  • kwiecień 2011
  • marzec 2011
  • luty 2011
  • styczeń 2011
  • grudzień 2010
  • listopad 2010
  • październik 2010
  • wrzesień 2010
  • sierpień 2010
  • lipiec 2010
  • czerwiec 2010
  • maj 2010
  • kwiecień 2010
  • marzec 2010
  • luty 2010
  • styczeń 2010
Forum

Замена экрана...
Аксессуары http://i7phone.com.ua/remont-...
TimothyLaf @ 4:05pm, 5 Październik 2019

New,s 2019 -2020
По вашему желанию я делаю л...
Ceciltap @ 8:42pm, 29 Wrzesień 2019

New,s 2019 -2020
Подарки из серебра с Ручной...
Ceciltap @ 8:47am, 16 Wrzesień 2019

Срочный ремон...
Срочный ремонт iPhone, iPad и др. ...
Ceciltap @ 4:58pm, 28 Sierpień 2019

New Health. Youth. 2019
ВНИМАНИЕ! 10 августа 2019 г. в ...
Dennisbeamy @ 4:32am, 21 Sierpień 2019

Zdjęcia
Wszystkie zdjęcia oraz teksty opublikowane na tym blogu są moją własnością i nie wyrażam zgody na ich kopiowanie bez mojej wiedzy i zgody - Dz. U. 94 Nr 24 poz. 83, sprost.: Dz. U. 94 Nr 43 poz. 170
Uczestniczę w akcjach Z Widelcem przez Afrykę, Australię i Oceanię

 

F1 od kuchni 2012

 

 

(Kuchnia chińska 2012-ZAPROSZENIE

 

 

 

(kuchnia japonska-zaproszenie

 

(II Festiwal kuchni arabskiej-ZAPROSZENIE

 

Z Widelcem po Azji

 

Z widelcem przez kuchnię obu Ameryk

 

Kuchnie Kaukazu zaproszenie

 

Smaki Afryki zaproszenie

 

Durszlak.pl
Mikser Kulinarny - przepisy kulinarne i wyszukiwarka przepisów