<<Strona główna

O wolnowarze oraz dip z czarnej fasoli do chipsów tortilla

Autor: thiessa @ 6:53am, Wtorek 28 Sierpień 2012.

O wolnowarze oraz dip z czarnej fasoli do chipsów tortilla, About slow-cooker and hot black bean dip

Źródłó: "Southwest Slow Cooking" Tammy Biber i Theresa Howell


Dzisiejszym wpisem chciałabym rozpocząć nowy cykl poświęcony przepisom z wolnowara. Zapewne wielu osobom coś mówi ta nazwa a inni nawet o nim nie słyszeli. Zapewne większy kontakt z tym urządzeniem mają emigranci, ponieważ jest on bardzo popularny w Stanach, Kanadzie, Australii i Anglii. Najczęściej stosowana w języku angielskim nazwa to "slow cooker". W Stanach Zjednoczonych, Kanadzie i Australii można się spotkać z terminem "Crock-Pot", a w Anglii - "Slo-Cooker". Są to nazwy handlowe, które nosiły sprzedawane w tych krajach slow cookery, ale określa się nimi czasem wszystkie urządzenia tego typu. Pomysł narodził się w latach 60-tych i został rozpropagowany w USA w latach 70-tych. Zastosowana technika przygotowywania potraw polega na gotowaniu w stosunkowo bardzo niskiej temperaturze, nieprzekraczającej 95 stopni Celsiusa. Proces ten trwa wiele godzin, ale możemy bez obaw pozostawić gotującą się potrawę i pójść np. do pracy lub na dłuższe zakupy. Gdy wrócimy do domu, potrawa będzie gotowa a w drzwiach powita nas zniewalający zapach.
Większość slow cookerów ma możliwość gotowania w dwóch temperaturach: ok. 75-85 stopni Celsiusa – ustawienie "Low" oraz 85-95 stopni Celsiusa – ustawienie "High". Ustawienie "Warm" – to podgrzewanie: potrawa pozostaje gorąca, ale jej temperatura jest niższa niż 75 stopni Celsiusa, potrawa nie gotuje się.
Urządzenie składa się z ceramicznego lub porcelanowego owalnego lub okrągłego naczynia, które spoczywa wewnątrz metalowej obudowy, zawierającej również elementy grzewcze. Jest ona przykryta pokrywą, zazwyczaj wykonaną ze szkła. Gromadzi się na niej para wodna, jednak nie jest szczelna, więc wewnątrz nie powstaje nadciśnienie. Dlatego można bez obaw pozostawić naczynie bez nadzoru. Budowa powoduje, że potrawa nie wyschnie i nie spali się.
Osoby, które obawiają się, że włączone na wiele godzin do prądu urządzenie pobierze dużo energii, mogą spać spokojnie. Gruba ceramika znajdującego się wewnątrz slow cookera naczynia gromadzi ciepło. Gdy grzałki podgrzeją naczynie, wyłączają się, a naczynie przez długi czas przekazuje ciepło potrawie.
Wadą slow cookerów jest to, że wiele witamin w warzywach ulega podczas długiego gotowania w niskiej temperaturze zniszczeniu przez enzymy komórkowe. Gdy się je gotuje w wysokiej temperaturze, podlegają one denaturacji i przestają być aktywne. Dlatego też zaleca się blanszowanie warzyw przed włożeniem do slow cookera, co w pewnym stopniu powoduje denaturację enzymów i pozwala potrawom zachować więcej witamin.
 Należy również pamiętać, że pewne rośliny strączkowe (w szczególności czerwona fasola, ale także bób) zawierają fitotoksynę, która ulega rozkładowi podczas gotowania w wysokiej temperaturze. Należy zatem gotować je tradycyjnie. (na podstawie Wikipedii)
Slow cooker pozwala gotować potrawy bez użycia tłuszczu. Praktycznie nie można mimo braku dodatku tłuszczu potrawy przypalić, (chociaż trzeba zauważyć, że jeżeli będzie się gotowała faktycznie ekstremalnie długo, może utracić swój smak). Zasada jest prosta. Wrzucamy do slow cookera wszystkie składniki potrawy, mieszamy, przykrywamy i gotujemy. Wszystkie składniki można przygotować wieczorem. Do oddzielnych pojemników wkładamy pokrojone warzywa i mięso, chowamy do lodówki i rano wystarczy je włożyć do slow cookera, przykryć i włączyć urządzanie przed wyjściem do pracy.
Miło jest pomyśleć sobie, że jak przyjdziemy zmęczeni do domu to będzie na nas czekała nasza "gosposia" z ciepłym obiadem, który praktycznie można wykładać na talerze.
Dobrze, a teraz o tym gdzie kupić takie urządzenie. Najlepiej zrobić to za granicą. W Polsce jego cena jest 3-4 razy wyższa niż z granicą. Moje urządzenie było kupione na brytyjskim Amazonie, kosztowało 18£. Zaletą skorzystania z tej opcji jest brak kosztów wysyłki do Polski. Należy jednak pamiętać o innym standardzie wtyczek i kupić sobie już w Polsce przejściówkę, której koszt wraz z kosztami przesyłki nie powinien przekroczyć 10 zł.
Nie będę wstawiała żadnego zdjęcia slow cookera. Najlepiej będzie zajrzeć tutaj, żeby móc się przekonać o różnorodności modeli tego urządzenia.

W tym przepisie została wykorzystana fasola, która została uprzednio ugotowana w tradycyjny sposób z powodów, o których pisałam wyżej.

Składniki (4 szklanki):

450g ugotowanej czarnej fasoli,
1 puszka posiekanych pomidorów,
3 chile chipotle w sosie adobo, pozbawione pestek i posiekane (do kupienia w sklepach typu kuchnie świata i sklepach internetowych),
1 łyżka sosu adobo (spod chiles),
3 łyżki cebuli, drobno posiekanej,
1/2 łyżeczki suszonego oregano,
2 łyżki kolendry, posiekanej,
1 ząbek czosnku, zmiażdżony,
sok z 1/2 limonki,
1/2 szklanki pokruszonej fety.

Wymieszać wszystkie składniki w wolnowrze, za wyjątkiem fety. Przykryć i gotować przez godzinę na ustawieniu high. Rozgnieść fasolę przyciskając ją do brzegów wolnowara. Posypać serem, przykryć i gotować przez 30 minut. Podawać ciepłe z chipsami tortilla.
Zrobiłam ten dip, kiedy nie byłam jeszcze w posiadaniu wolnowara. Gotowałam fasolę przez 40 minut podlewając ją w razie potrzeby odrobiną wody z jej gotowania i od czasu do czasu rozgniatając fasolę o brzegi garnka. Po tym czasie wyłączyłam gaz i trzymałam pod przykryciem jeszcze 20 minut.

Related Posts with Thumbnails
  • Del.icio.us
  • Digg
  • Technorati
  • Blinklist
  • Furl
  • Reddit
  • Facebook

Komentarze

oooo wolnowar , na forum wegedzieciak robi furorę(ja miałam kupić ,ale pewne bardzo tragiczne chwile w moim życiu , zupełnie odciągnęły mnie od tego tematu), dziewczyny min. uzwajają go do przetworów
A dip bardzo mi się podoba

margot - 7:42pm, Wtorek 28 Sierpień 2012.http://kuchniaalicji.blogspot.com/

Do przetworów powiadasz? Zaraz tam zajrzę i obadam sprawę. Nie jest to głupi pomysł. Pewnie Malzonka to ucieszy, bo to on raczej robi w naszym domu przetwory.

thiessa - 7:49pm, Wtorek 28 Sierpień 2012.

tak , tak , nawet jest chyba osobny temat o tym o przetworach w wolnowarze , bo o samym wolnowarze chyba tez są z 2 :D

margot - 8:27am, środa 29 Sierpień 2012.http://kuchniaalicji.blogspot.com/

Dodaj swój komentarz

Użytkownik:
Strona:

CAPTCHA Image
Wpisz kod z obrazka:
Zmień obrazek

Gotuje:
zdjęcie Thiessa

Zaloguj Się



 

my foodgawker gallery

Wykrywacz smaku - www.wykrywacz-smaku.pl - moja galeria

Słowa Kluczowe
Ugotowano
  • czerwiec 2018
    • Cytrynowe szparagi i rzodkiewki pieczone z dukkah
  • luty 2018
  • styczeń 2018
  • grudzień 2017
  • październik 2017
  • wrzesień 2017
  • lipiec 2017
  • maj 2017
  • kwiecień 2017
  • marzec 2017
  • luty 2017
  • styczeń 2017
  • grudzień 2016
  • listopad 2016
  • październik 2016
  • wrzesień 2016
  • sierpień 2016
  • lipiec 2016
  • czerwiec 2016
  • maj 2016
  • kwiecień 2016
  • marzec 2016
  • styczeń 2016
  • grudzień 2015
  • listopad 2015
  • październik 2015
  • wrzesień 2015
  • sierpień 2015
  • lipiec 2015
  • czerwiec 2015
  • maj 2015
  • kwiecień 2015
  • marzec 2015
  • luty 2015
  • styczeń 2015
  • grudzień 2014
  • listopad 2014
  • październik 2014
  • wrzesień 2014
  • sierpień 2014
  • lipiec 2014
  • czerwiec 2014
  • maj 2014
  • kwiecień 2014
  • marzec 2014
  • luty 2014
  • styczeń 2014
  • grudzień 2013
  • listopad 2013
  • październik 2013
  • wrzesień 2013
  • sierpień 2013
  • lipiec 2013
  • czerwiec 2013
  • maj 2013
  • kwiecień 2013
  • marzec 2013
  • luty 2013
  • styczeń 2013
  • grudzień 2012
  • listopad 2012
  • październik 2012
  • wrzesień 2012
  • sierpień 2012
  • lipiec 2012
  • czerwiec 2012
  • maj 2012
  • kwiecień 2012
  • marzec 2012
  • luty 2012
  • styczeń 2012
  • grudzień 2011
  • listopad 2011
  • październik 2011
  • wrzesień 2011
  • sierpień 2011
  • lipiec 2011
  • czerwiec 2011
  • maj 2011
  • kwiecień 2011
  • marzec 2011
  • luty 2011
  • styczeń 2011
  • grudzień 2010
  • listopad 2010
  • październik 2010
  • wrzesień 2010
  • sierpień 2010
  • lipiec 2010
  • czerwiec 2010
  • maj 2010
  • kwiecień 2010
  • marzec 2010
  • luty 2010
  • styczeń 2010
Forum

Sport Ernährung wie ...
hallo ich bin POO :P ich wohne in IR. Das...
pooGem @ 5:08am, 18 Czerwiec 2022

hello, how can i solve th...
hello, how can i solve this problem with this page...
eyevag @ 6:57pm, 24 Wrzesień 2021

Como se llamo esto
Como se llamo esto i am from SPAIN. I registere...
killlix @ 1:48am, 27 Lipiec 2021

Выгодное пред...
variant3Гарантированная эффек...
Myronhip @ 6:31am, 21 Kwiecień 2021

Do you need a specialist?...
I choose between these positions https://www.goo...
narmatov-74 @ 11:33pm, 17 Kwiecień 2021

Zdjęcia
Wszystkie zdjęcia oraz teksty opublikowane na tym blogu są moją własnością i nie wyrażam zgody na ich kopiowanie bez mojej wiedzy i zgody - Dz. U. 94 Nr 24 poz. 83, sprost.: Dz. U. 94 Nr 43 poz. 170
Uczestniczę w akcjach Z Widelcem przez Afrykę, Australię i Oceanię

 

F1 od kuchni 2012

 

 

(Kuchnia chińska 2012-ZAPROSZENIE

 

 

 

(kuchnia japonska-zaproszenie

 

(II Festiwal kuchni arabskiej-ZAPROSZENIE

 

Z Widelcem po Azji

 

Z widelcem przez kuchnię obu Ameryk

 

Kuchnie Kaukazu zaproszenie

 

Smaki Afryki zaproszenie

 

Durszlak.pl
Mikser Kulinarny - przepisy kulinarne i wyszukiwarka przepisów