<<Strona główna

Zapiekanka trzech sióstr

Autor: thiessa @ 6:40am, Poniedziałek 27 Sierpień 2012.

Zapiekanka trzech sióstr, Gratin of the three sisters

Źródło: "Seasonal Southwest cooking" Barbara Pool Fenzl


Dzisiaj przepis z książki, o której pisałam w poprzednim wpisie, czyli dalej o kuchni Południowo Zachodnich Stanów.
Kukurydza, fasola i dynia to świÄ™ta trójca rodzimej kuchni amerykańskiej i składniki jedzenia indiańskiego obu Ameryk. Właśnie z wszystkich tych roślin składa siÄ™ dzisiejsza zapiekanka. Przeczytajcie historiÄ™ trzech sióstr a wówczas zrozumiecie, co ma wspólnego nazwa dania z warzywami, z których siÄ™ składa. Ponieważ wiÄ™kszość indiańskich narodów posiada własną wersjÄ™ tej legendy poczytajcie i Wy dwie jej wersje.

LEGENDA O TRZECH SIOSTRACH I

Trzy młode dziewczyny z trzech różnych klanów spÄ™dzały lato razem i stały siÄ™ nierozłączne. Gdy nadszedł czas, gdy trzeba było je rozdzielić, by każda z nich udała siÄ™ na zimowe tereny łowieckie każdego z trzech klanów, skryły siÄ™ i uknuły spisek, by nadal pozostać razem. Gdy ludzie obudzili siÄ™ tego ranka, gdy miały wyruszyć, spojrzeli na pole i zobaczyli, że ta, która przewodziła w krÄ™gu, silna i zdrowa dziewczyna, stała siÄ™ wysoką łodygą kukurydzy. Ta, która potrzebowała oparcia, stała siÄ™ oplatającą kukurydzÄ™ łodygą fasoli. A szczÄ™śliwa i radosna mała dziewczyna przemieniła siÄ™ w krzak dyni, zagłuszając chwasty i utrzymując wilgoć dla całej trójki. W ten sposób wiedziały, że zawsze jedna drugiej może pomóc w rośniÄ™ciu i że zawsze bÄ™dą razem.

LEGENDA O TRZECH SIOSTRACH II

Trzy siostry nie mogły siÄ™ ze sobą pogodzić. By dać im lekcjÄ™, ich babcia wziÄ™ła je do ogrodu.
-Powiedzcie mi, co widzicie? - zapytała babcia.
Jedna z dziewcząt powiedziała: "Jest tu wysoka kukurydza, babciu".
Inna powiedziała: "I są tu fasole". A trzecia dziewczyna wskazała na dyniÄ™.
-Macie racjÄ™ - odpowiedziała babcia. - Każda z was powiedziała czÄ™ść prawdy i tylko wówczas, gdy każda z was powiedziała to, co powiedziała, cała historia została opowiedziana. Tak jak trzy rosnące w ogrodzie siostry - kukurydza, fasola i dynia - każda z was ma dar dla ludzi. Wasze dary nie dojrzeją jednak, chyba że zrobicie to, co rośliny: pomożecie sobie wzajemnie i bÄ™dziecie razem rosły".

Warstwa z fasoli:

1 łyżka oleju z kukurydzy,
1 puszka czarnej fasoli (użyłam namoczonej i ugotowanej),
2 ząbki czosnku, drobno posiekane,
1 chile chipotle w sosie adobo, pozbawione pestek i posiekane (do kupienia w sklepach typu kuchnie świata).

Warstwa z cukini

1 łyżka masła,
1/2 szklanki cebuli drobno posiekanej,
4 cukinie (ok. 700g), pokrojone w kostkÄ™,
sól i świeżo zmielony pieprz.

Warstwa z kukurydzy

1 łyżka masła,
1 1/2 szklanki ziaren kukurydzy,
1 łyżka mąki kukurydzianej,
1/2 szklanki mleka,
sól,
1 chile serrano pozbawione pestek i posiekane,
2 łyżki kolendry, posiekanej.

1 szklanka sera queso fresco (u mnie zastÄ™pczo ser typu włoskiego).

Aby przygotować warstwÄ™ z fasoli rozgrzać na patelni olej, dodać fasolÄ™ razem z płynem albo jeśli używamy fasoli samodzielnie gotowanej z wodą z gotowania. Dodać czosnek i chile chipotle. Gotować fasolÄ™ około 10 minut ugniatając ją łyżką lub widelcem, tak, żeby powstało puree. Nie musi być ono całkiem gładkie. Gotową fasolÄ™ ułożyć na dnie naczynia żaroodpornego.
W celu przyrządzenia warstwy cukiniowej na patelni roztopić masło, dodać cebulÄ™ i cukiniÄ™ i smażyć aż bÄ™dą złote. Przyprawić solą i pieprzem. Przełożyć usmażoną cukiniÄ™ do żaroodpornego naczynia i rozłożyć na warstwie z fasoli.
Przyrządzenie warstwy kukurydzianej rozpocząć również od roztopienia na patelni masła, dodać kukurydzÄ™, mleko, mąkÄ™ kukurydzianą, chile i sól. Gotować, aż zgÄ™stnieje ok. 10 minut. Odstawić z ognia i dodać posiekaną kolendrÄ™. Wlać przygotowaną miksturÄ™ na warstwÄ™ z cukinią.
Posypać zapiekankÄ™ pokruszonym serem i zapiekać do momentu, kiedy siÄ™ stopi.

Tą zapiekankÄ™ można przygotować dzień wcześniej. PracÄ™ należy wówczas zakończyć na trzeciej warstwie i przykrytą wstawić do lodówki. Na nastÄ™pny dzień naczynie z zapiekanką odgrzewać w piekarniku przez 15 minut. NastÄ™pnie posypać zapiekankÄ™ serem i zapiekać do momentu, kiedy ser siÄ™ zacznie rozpuszczać.



Related Posts with Thumbnails
  • Del.icio.us
  • Digg
  • Technorati
  • Blinklist
  • Furl
  • Reddit
  • Facebook

Komentarze

Ciekawe, nigdy wcześniej nie słyszałam tej historii. ;) A zapiekanka sama w sobie prezentuje się bardzo zachęcająco.

whiness - 11:41am, Poniedziałek 27 Sierpień 2012.http://www.relishingmeals.blogspot.com

Zapowiada się pysznie:)

kaczodajnia - 1:58pm, Poniedziałek 27 Sierpień 2012.http://www.kaczodajnia.blogspot.com

Lubię dania z legendą, a że w tym roku \"dorosłam\" do jedzenia dyni (trzydziecha na karku... ale pocieszam się lepiej późno niż wcale) z pewnością przetestuję ten przepis a że z legendą i wiekowy to z pewnością będzie strzałem w dziesiątkę pozdrawiam kami

Fabryka Odkryć Kulinarnych Mn - 5:51pm, Poniedziałek 27 Sierpień 2012.http://fkom.pl

Nigdy nie piszę takich rzeczy, ale dziś muszę, bo się uduszę: Thiesso, masz jeden z najfajniejszych i najbardziej inspirujących blogów w całej blogosferze :) Dzięki za te wszystkie przepisy!

quionamatorka - 8:11pm, Poniedziałek 27 Sierpień 2012.http://kaszaprodzekt.blogspot.com

Whiness, bo z tego co sie zorientowalam to zupelnie nieznana u nas historia:-)

Kami trzydziestka na karku to najwyzsza pora, zeby wyprobowac dyniowe przysmaki. Tylko nie pomijaj chile chipotle, bo to wlasnie ono nadaje daniu lekko dymny smak. Taka papryczka nie kosztuje za wiele a niezuzyta zamrazam.

Quinoamatorka Ty wiesz, ze takie komplement, od weteranki kulinarnej blogosfery to dla mnie ogromny zaszczyt?

thiessa - 9:02am, Wtorek 28 Sierpień 2012.

I precisely desired to appreciate you yet again. I do not know what I could possibly have achieved without the actual strategies shared by you regarding such theme. It actually was a hard circumstance in my circumstances, but seeing this skilled style you resolved the issue took me to weep for delight. I'm just happy for your help and in addition hope you know what a powerful job that you are carrying out training many others via your web site. I know that you've never met all of us.

cheap jordans - 12:31pm, Czwartek 25 Maj 2023.http://www.cheapjordanss.us.com

I must show my passion for your generosity giving support to individuals who actually need guidance on the concern. Your special commitment to getting the message all through came to be really good and have specifically enabled those much like me to get to their pursuits. The interesting guide implies a lot to me and somewhat more to my mates. Best wishes; from all of us.

jordan shoes - 8:32am, środa 7 Czerwiec 2023.http://www.air-jordan.us.com

Dodaj swój komentarz

Użytkownik:
Strona:

CAPTCHA Image
Wpisz kod z obrazka:
Zmień obrazek

Gotuje:
zdjęcie Thiessa

Zaloguj Się



 

my foodgawker gallery

Wykrywacz smaku - www.wykrywacz-smaku.pl - moja galeria

Słowa Kluczowe
Ugotowano
  • czerwiec 2018
    • Cytrynowe szparagi i rzodkiewki pieczone z dukkah
  • luty 2018
  • styczeń 2018
  • grudzień 2017
  • październik 2017
  • wrzesień 2017
  • lipiec 2017
  • maj 2017
  • kwiecień 2017
  • marzec 2017
  • luty 2017
  • styczeń 2017
  • grudzień 2016
  • listopad 2016
  • październik 2016
  • wrzesień 2016
  • sierpień 2016
  • lipiec 2016
  • czerwiec 2016
  • maj 2016
  • kwiecień 2016
  • marzec 2016
  • styczeń 2016
  • grudzień 2015
  • listopad 2015
  • październik 2015
  • wrzesień 2015
  • sierpień 2015
  • lipiec 2015
  • czerwiec 2015
  • maj 2015
  • kwiecień 2015
  • marzec 2015
  • luty 2015
  • styczeń 2015
  • grudzień 2014
  • listopad 2014
  • październik 2014
  • wrzesień 2014
  • sierpień 2014
  • lipiec 2014
  • czerwiec 2014
  • maj 2014
  • kwiecień 2014
  • marzec 2014
  • luty 2014
  • styczeń 2014
  • grudzień 2013
  • listopad 2013
  • październik 2013
  • wrzesień 2013
  • sierpień 2013
  • lipiec 2013
  • czerwiec 2013
  • maj 2013
  • kwiecień 2013
  • marzec 2013
  • luty 2013
  • styczeń 2013
  • grudzień 2012
  • listopad 2012
  • październik 2012
  • wrzesień 2012
  • sierpień 2012
  • lipiec 2012
  • czerwiec 2012
  • maj 2012
  • kwiecień 2012
  • marzec 2012
  • luty 2012
  • styczeń 2012
  • grudzień 2011
  • listopad 2011
  • październik 2011
  • wrzesień 2011
  • sierpień 2011
  • lipiec 2011
  • czerwiec 2011
  • maj 2011
  • kwiecień 2011
  • marzec 2011
  • luty 2011
  • styczeń 2011
  • grudzień 2010
  • listopad 2010
  • październik 2010
  • wrzesień 2010
  • sierpień 2010
  • lipiec 2010
  • czerwiec 2010
  • maj 2010
  • kwiecień 2010
  • marzec 2010
  • luty 2010
  • styczeń 2010
Forum

Sport Ernährung wie ...
hallo ich bin POO :P ich wohne in IR. Das...
pooGem @ 5:08am, 18 Czerwiec 2022

hello, how can i solve th...
hello, how can i solve this problem with this page...
eyevag @ 6:57pm, 24 Wrzesień 2021

Como se llamo esto
Como se llamo esto i am from SPAIN. I registere...
killlix @ 1:48am, 27 Lipiec 2021

ВыгодÐ...
variant3ГарантироÐ...
Myronhip @ 6:31am, 21 Kwiecień 2021

Do you need a specialist?...
I choose between these positions https://www.goo...
narmatov-74 @ 11:33pm, 17 Kwiecień 2021

Zdjęcia
Wszystkie zdjęcia oraz teksty opublikowane na tym blogu są moją własnością i nie wyrażam zgody na ich kopiowanie bez mojej wiedzy i zgody - Dz. U. 94 Nr 24 poz. 83, sprost.: Dz. U. 94 Nr 43 poz. 170
Uczestniczę w akcjach Z Widelcem przez Afrykę, Australię i Oceanię

 

F1 od kuchni 2012

 

 

(Kuchnia chińska 2012-ZAPROSZENIE

 

 

 

(kuchnia japonska-zaproszenie

 

(II Festiwal kuchni arabskiej-ZAPROSZENIE

 

Z Widelcem po Azji

 

Z widelcem przez kuchnię obu Ameryk

 

Kuchnie Kaukazu zaproszenie

 

Smaki Afryki zaproszenie

 

Durszlak.pl
Mikser Kulinarny - przepisy kulinarne i wyszukiwarka przepisów