
Zupa z czerwonej pieczonej papryki z bazyliową śmietaną
Autor: thiessa @ 8:04pm, Sobota 25 Sierpień 2012.
Źródło: "Seasonal Southwest cooking" Barbara Pool Fenzl
O kuchni Południowo Zachodniej części Stanów Zjednoczonych pisałam tutaj, a dzisiaj zabieram Was w dalszą część podróży kulinarnej po tym rejonie. Tym razem zupa, która w oryginale była chłodnikiem, czyli coś, co idealnie wpasuje się w panującą pogodę, o ile ktoś oczywiście chłodniki lubi. Dla mnie zimne zupy nie istnieją, dlatego podałam ją na ciepło.
Przepis pochodzi z genialnej książki "Seasonal Southwest cooking" Barbary Pool Fenzl z przedmową Jacques'a Pepin. Barbara jest ważną figurą na amerykańskiej scenie kulinarnej, autorką dwóch innych książek, gościem telewizyjnych programów kulinarnych, redaktorem działu kulinarnego w dwóch czasopismach. Ponadto często pisuje do "Bon Appétit" i innych amerykańskich czasopism. Lista stowarzyszeń, komitetów i fundacji, w których była prezesem, jest spora, więc nie będę jej cytować natomiast dodam, że jest właścicielką szkoły kulinarnej w Phoenix.
Ta książka to mercedes wśród książek kulinarnych. Spora, z twardą, płócienną oprawą oraz dodatkowo obwolutą, wewnątrz na kredowym papierze. Poza zdjęciami potraw książka przeplatana jest nieprawdopodobnie pięknymi zdjęciami z parków narodowych, gór i kanionów. Przedstawiają one przyrodę o różnych porach roku, tak samo jak książka prezentuje potrawy z podziałem na pory roku i poszczególne miesiące. Mnie najbardziej przypadły do gustu krajobrazy zimowe i wiosenne. Może, dlatego że byłam w Stanach w lecie i doświadczyłam nieprawdopodobnych upałów, zobaczyłam pustynne krajobrazy i suche jak pieprz kaniony. Nie mogę zatem przejść obojętnie obok zdjęć zrobionych przy użyciu filtrów polaryzacyjnych i długich czasów naświetlania, gdzie niebo poraża swoim błękitem a woda tworzy efekt waty cukrowej.
Same przepisy są niezwykle inspirujące, typowe dla kuchni południowo-zachodnich Stanów. Książka przenosi nas na inny kontynent i zabiera w całoroczną podróż zarówno po pięknych zakątkach kraju, jak i podróż kulinarną. Nawet jeśli czasem zdarza się, że składniki do przyrządzenia potraw są trudno dostępne w naszym kraju, to liczą się przecież również walory edukacyjne i estetyczne, których tutaj nie brakuje.
W najbliższym czasie zaproszę Was na zapiekankę Trzech sióstr wg przepisu z tej książki. Jest to danie z legendą.
1 łyżeczka nasion kolendry,
1 łyżeczka nasion kuminu,
2 łyżki oliwy,
1 szklanka cebuli, posiekanej,
1/2 szklanki marchewki, pokrojonej w kostkę,
1 łyżka posiekanego czosnku,
1/4 łyżeczki cayenne,
sól i świeżo mielony pieprz,
6 średnich czerwonych papryk, upieczonych, obranych ze skórki, pozbawionych pestek i pokrojonych na kawałki,
4 szklanki wywaru warzywnego,
1/2 szklanki soku z pomarańczy,
8 dużych liści szpinaku,
1 szklanka bazylii,
1/2 szklanki śmietany.
Na suchej patelni prażyć nasiona kuminu i kolendry, aż lekko zbrązowieją i zaczną pachnieć. Przesypać do młynka do kawy lub przypraw i zmielić.
W dużym rondlu rozgrzać oliwę, a następnie wrzucić cebulę i marchewkę. Smażyć, aż cebula zeszkli się i zmięknie. Dodać czosnek, zmielone przyprawy, sól, pieprz, i cayenne, smażyć jeszcze chwilę. Dodać paprykę, wlać wywar, zagotować, zmniejszyć ogień i gotować przez 30 minut. Przelać do blendera i zmiksować na gładko. Wlać sok z pomaraczowy.
Szpinak zalać gorącą wodą, a kiedy straci jędrność wyjąć łyżką cedzakową i wypłukać pod zimną wodą, a następnie wycisnąć. Włożyć liście szpinaku, bazylię i śmietanę do blendera i zmiksować. Przecedzić przez sito.
Śmietaną polać zupę i podawać. Ja polałam taką przecedzona śmietaną tylko porcję do zdjęcia, resztę zaś wykorzystałam w całości. Prawdę powiedziawszy śmietana wygląda tak ładnie, że szkoda pozbywać się z niej zieleniny.

Komentarze
Chciałabym przejrzeć tę książkę, zapowiada się ciekawie, pewnie nie jedną potrawę z niej przygotujesz. Czekam na zupkę w akcji ;)
mopswkuchni - 8:49pm, Sobota 25 Sierpień 2012.http://wlodarczyki.net/mopswkuchni/
Mopswkuchni na pewno pojawią się jeszcze przepisy z tej ksiażki, może nawet w psiankowatej akcji.
thiessa - 10:06pm, Sobota 25 Sierpień 2012.
nice recipe and great pics!
swati - 4:08pm, środa 29 Sierpień 2012.http://makeityum.com/phyllo.html
Mmm... Też nie przepadam za chłodnikami, w Twojej wersji zjadłabym taką zupkę z przyjemnością :)
gin - 4:17pm, Sobota 1 Wrzesień 2012.http://razadobrze.blogspot.com