<<Strona główna

Zupa z czerwonej pieczonej papryki z bazyliową śmietaną

Autor: thiessa @ 8:04pm, Sobota 25 Sierpień 2012.

Zupa z czerwonej pieczonej papryki z bazyliową śmietaną, Red bell pepper soup with basil cream

Źródło: "Seasonal Southwest cooking" Barbara Pool Fenzl


O kuchni Południowo Zachodniej części Stanów Zjednoczonych pisałam tutaj, a dzisiaj zabieram Was w dalszą część podróży kulinarnej po tym rejonie. Tym razem zupa, która w oryginale była chłodnikiem, czyli coś, co idealnie wpasuje się w panującą pogodę, o ile ktoś oczywiście chłodniki lubi. Dla mnie zimne zupy nie istnieją, dlatego podałam ją na ciepło.
Przepis pochodzi z genialnej książki "Seasonal Southwest cooking" Barbary Pool Fenzl z przedmową Jacques'a Pepin. Barbara jest ważną figurą na amerykańskiej scenie kulinarnej, autorką dwóch innych książek, gościem telewizyjnych programów kulinarnych, redaktorem działu kulinarnego w dwóch czasopismach. Ponadto często pisuje do "Bon Appétit" i innych amerykańskich czasopism. Lista stowarzyszeń, komitetów i fundacji, w których była prezesem, jest spora, więc nie będę jej cytować natomiast dodam, że jest właścicielką szkoły kulinarnej w Phoenix.
Ta książka to mercedes wśród książek kulinarnych. Spora, z twardą, płócienną oprawą oraz dodatkowo obwolutą, wewnątrz na kredowym papierze. Poza zdjęciami potraw książka przeplatana jest nieprawdopodobnie pięknymi zdjęciami z parków narodowych, gór i kanionów. Przedstawiają one przyrodę o różnych porach roku, tak samo jak książka prezentuje potrawy z podziałem na pory roku i poszczególne miesiące. Mnie najbardziej przypadły do gustu krajobrazy zimowe i wiosenne. Może, dlatego że byłam w Stanach w lecie i doświadczyłam nieprawdopodobnych upałów, zobaczyłam pustynne krajobrazy i suche jak pieprz kaniony. Nie mogę zatem przejść obojętnie obok zdjęć zrobionych przy użyciu filtrów polaryzacyjnych i długich czasów naświetlania, gdzie niebo poraża swoim błękitem a woda tworzy efekt waty cukrowej.
Same przepisy są niezwykle inspirujące, typowe dla kuchni południowo-zachodnich Stanów. Książka przenosi nas na inny kontynent i zabiera w całoroczną podróż zarówno po pięknych zakątkach kraju, jak i podróż kulinarną. Nawet jeśli czasem zdarza się, że składniki do przyrządzenia potraw są trudno dostępne w naszym kraju, to liczą się przecież również walory edukacyjne i estetyczne, których tutaj nie brakuje.
W najbliższym czasie zaproszę Was na zapiekankę Trzech sióstr wg przepisu z tej książki. Jest to danie z legendą.


Składniki:

1 łyżeczka nasion kolendry,
1 łyżeczka nasion kuminu,
2 łyżki oliwy,
1 szklanka cebuli, posiekanej,
1/2 szklanki marchewki, pokrojonej w kostkÄ™,
1 łyżka posiekanego czosnku,
1/4 łyżeczki cayenne,
sól i świeżo mielony pieprz,
6 średnich czerwonych papryk, upieczonych, obranych ze skórki, pozbawionych pestek i pokrojonych na kawałki,
4 szklanki wywaru warzywnego,
1/2 szklanki soku z pomarańczy,
8 dużych liści szpinaku,
1 szklanka bazylii,
1/2 szklanki śmietany.

Na suchej patelni prażyć nasiona kuminu i kolendry, aż lekko zbrązowieją i zaczną pachnieć. Przesypać do młynka do kawy lub przypraw i zmielić.
W dużym rondlu rozgrzać oliwę, a następnie wrzucić cebulę i marchewkę. Smażyć, aż cebula zeszkli się i zmięknie. Dodać czosnek, zmielone przyprawy, sól, pieprz, i cayenne, smażyć jeszcze chwilę. Dodać paprykę, wlać wywar, zagotować, zmniejszyć ogień i gotować przez 30 minut. Przelać do blendera i zmiksować na gładko. Wlać sok z pomaraczowy.
Szpinak zalać gorącą wodą, a kiedy straci jędrność wyjąć łyżką cedzakową i wypłukać pod zimną wodą, a następnie wycisnąć. Włożyć liście szpinaku, bazylię i śmietanę do blendera i zmiksować. Przecedzić przez sito.
Śmietaną polać zupę i podawać. Ja polałam taką przecedzona śmietaną tylko porcję do zdjęcia, resztę zaś wykorzystałam w całości. Prawdę powiedziawszy śmietana wygląda tak ładnie, że szkoda pozbywać się z niej zieleniny.

Warzywa psiankowate 2012
Related Posts with Thumbnails
  • Del.icio.us
  • Digg
  • Technorati
  • Blinklist
  • Furl
  • Reddit
  • Facebook

Komentarze

Chciałabym przejrzeć tę książkę, zapowiada się ciekawie, pewnie nie jedną potrawę z niej przygotujesz. Czekam na zupkę w akcji ;)

mopswkuchni - 8:49pm, Sobota 25 Sierpień 2012.http://wlodarczyki.net/mopswkuchni/

Mopswkuchni na pewno pojawią się jeszcze przepisy z tej ksiażki, może nawet w psiankowatej akcji.

thiessa - 10:06pm, Sobota 25 Sierpień 2012.

nice recipe and great pics!

swati - 4:08pm, środa 29 Sierpień 2012.http://makeityum.com/phyllo.html

Mmm... Też nie przepadam za chłodnikami, w Twojej wersji zjadłabym taką zupkę z przyjemnością :)

gin - 4:17pm, Sobota 1 Wrzesień 2012.http://razadobrze.blogspot.com

Thank you so much for giving everyone an extremely remarkable opportunity to read from this website. It is often very sweet and also full of fun for me personally and my office friends to visit your website at least 3 times a week to see the latest items you will have. And definitely, we're at all times fulfilled with all the astonishing strategies served by you. Certain two areas on this page are in reality the finest I've ever had.

off white jordan - 2:04am, Poniedziałek 29 Maj 2023.http://www.off---whiteshoes.com

Dodaj swój komentarz

Użytkownik:
Strona:

CAPTCHA Image
Wpisz kod z obrazka:
Zmień obrazek

Gotuje:
zdjęcie Thiessa

Zaloguj Się



 

my foodgawker gallery

Wykrywacz smaku - www.wykrywacz-smaku.pl - moja galeria

Słowa Kluczowe
Ugotowano
  • czerwiec 2018
    • Cytrynowe szparagi i rzodkiewki pieczone z dukkah
  • luty 2018
  • styczeń 2018
  • grudzień 2017
  • październik 2017
  • wrzesień 2017
  • lipiec 2017
  • maj 2017
  • kwiecień 2017
  • marzec 2017
  • luty 2017
  • styczeń 2017
  • grudzień 2016
  • listopad 2016
  • październik 2016
  • wrzesień 2016
  • sierpień 2016
  • lipiec 2016
  • czerwiec 2016
  • maj 2016
  • kwiecień 2016
  • marzec 2016
  • styczeń 2016
  • grudzień 2015
  • listopad 2015
  • październik 2015
  • wrzesień 2015
  • sierpień 2015
  • lipiec 2015
  • czerwiec 2015
  • maj 2015
  • kwiecień 2015
  • marzec 2015
  • luty 2015
  • styczeń 2015
  • grudzień 2014
  • listopad 2014
  • październik 2014
  • wrzesień 2014
  • sierpień 2014
  • lipiec 2014
  • czerwiec 2014
  • maj 2014
  • kwiecień 2014
  • marzec 2014
  • luty 2014
  • styczeń 2014
  • grudzień 2013
  • listopad 2013
  • październik 2013
  • wrzesień 2013
  • sierpień 2013
  • lipiec 2013
  • czerwiec 2013
  • maj 2013
  • kwiecień 2013
  • marzec 2013
  • luty 2013
  • styczeń 2013
  • grudzień 2012
  • listopad 2012
  • październik 2012
  • wrzesień 2012
  • sierpień 2012
  • lipiec 2012
  • czerwiec 2012
  • maj 2012
  • kwiecień 2012
  • marzec 2012
  • luty 2012
  • styczeń 2012
  • grudzień 2011
  • listopad 2011
  • październik 2011
  • wrzesień 2011
  • sierpień 2011
  • lipiec 2011
  • czerwiec 2011
  • maj 2011
  • kwiecień 2011
  • marzec 2011
  • luty 2011
  • styczeń 2011
  • grudzień 2010
  • listopad 2010
  • październik 2010
  • wrzesień 2010
  • sierpień 2010
  • lipiec 2010
  • czerwiec 2010
  • maj 2010
  • kwiecień 2010
  • marzec 2010
  • luty 2010
  • styczeń 2010
Forum

Sport Ernährung wie ...
hallo ich bin POO :P ich wohne in IR. Das...
pooGem @ 5:08am, 18 Czerwiec 2022

hello, how can i solve th...
hello, how can i solve this problem with this page...
eyevag @ 6:57pm, 24 Wrzesień 2021

Como se llamo esto
Como se llamo esto i am from SPAIN. I registere...
killlix @ 1:48am, 27 Lipiec 2021

ВыгодÐ...
variant3ГарантироÐ...
Myronhip @ 6:31am, 21 Kwiecień 2021

Do you need a specialist?...
I choose between these positions https://www.goo...
narmatov-74 @ 11:33pm, 17 Kwiecień 2021

Zdjęcia
Wszystkie zdjęcia oraz teksty opublikowane na tym blogu są moją własnością i nie wyrażam zgody na ich kopiowanie bez mojej wiedzy i zgody - Dz. U. 94 Nr 24 poz. 83, sprost.: Dz. U. 94 Nr 43 poz. 170
Uczestniczę w akcjach Z Widelcem przez Afrykę, Australię i Oceanię

 

F1 od kuchni 2012

 

 

(Kuchnia chińska 2012-ZAPROSZENIE

 

 

 

(kuchnia japonska-zaproszenie

 

(II Festiwal kuchni arabskiej-ZAPROSZENIE

 

Z Widelcem po Azji

 

Z widelcem przez kuchnię obu Ameryk

 

Kuchnie Kaukazu zaproszenie

 

Smaki Afryki zaproszenie

 

Durszlak.pl
Mikser Kulinarny - przepisy kulinarne i wyszukiwarka przepisów