<<Strona główna

Zupa z czerwonej pieczonej papryki z bazyliową śmietaną

Autor: thiessa @ 8:04pm, Sobota 25 Sierpień 2012.

Zupa z czerwonej pieczonej papryki z bazyliową śmietaną, Red bell pepper soup with basil cream

Źródło: "Seasonal Southwest cooking" Barbara Pool Fenzl


O kuchni Południowo Zachodniej części Stanów Zjednoczonych pisałam tutaj, a dzisiaj zabieram Was w dalszą część podróży kulinarnej po tym rejonie. Tym razem zupa, która w oryginale była chłodnikiem, czyli coś, co idealnie wpasuje się w panującą pogodę, o ile ktoś oczywiście chłodniki lubi. Dla mnie zimne zupy nie istnieją, dlatego podałam ją na ciepło.
Przepis pochodzi z genialnej książki "Seasonal Southwest cooking" Barbary Pool Fenzl z przedmową Jacques'a Pepin. Barbara jest ważną figurą na amerykańskiej scenie kulinarnej, autorką dwóch innych książek, gościem telewizyjnych programów kulinarnych, redaktorem działu kulinarnego w dwóch czasopismach. Ponadto często pisuje do "Bon Appétit" i innych amerykańskich czasopism. Lista stowarzyszeń, komitetów i fundacji, w których była prezesem, jest spora, więc nie będę jej cytować natomiast dodam, że jest właścicielką szkoły kulinarnej w Phoenix.
Ta książka to mercedes wśród książek kulinarnych. Spora, z twardą, płócienną oprawą oraz dodatkowo obwolutą, wewnątrz na kredowym papierze. Poza zdjęciami potraw książka przeplatana jest nieprawdopodobnie pięknymi zdjęciami z parków narodowych, gór i kanionów. Przedstawiają one przyrodę o różnych porach roku, tak samo jak książka prezentuje potrawy z podziałem na pory roku i poszczególne miesiące. Mnie najbardziej przypadły do gustu krajobrazy zimowe i wiosenne. Może, dlatego że byłam w Stanach w lecie i doświadczyłam nieprawdopodobnych upałów, zobaczyłam pustynne krajobrazy i suche jak pieprz kaniony. Nie mogę zatem przejść obojętnie obok zdjęć zrobionych przy użyciu filtrów polaryzacyjnych i długich czasów naświetlania, gdzie niebo poraża swoim błękitem a woda tworzy efekt waty cukrowej.
Same przepisy są niezwykle inspirujące, typowe dla kuchni południowo-zachodnich Stanów. Książka przenosi nas na inny kontynent i zabiera w całoroczną podróż zarówno po pięknych zakątkach kraju, jak i podróż kulinarną. Nawet jeśli czasem zdarza się, że składniki do przyrządzenia potraw są trudno dostępne w naszym kraju, to liczą się przecież również walory edukacyjne i estetyczne, których tutaj nie brakuje.
W najbliższym czasie zaproszę Was na zapiekankę Trzech sióstr wg przepisu z tej książki. Jest to danie z legendą.


Składniki:

1 łyżeczka nasion kolendry,
1 łyżeczka nasion kuminu,
2 łyżki oliwy,
1 szklanka cebuli, posiekanej,
1/2 szklanki marchewki, pokrojonej w kostkę,
1 łyżka posiekanego czosnku,
1/4 łyżeczki cayenne,
sól i świeżo mielony pieprz,
6 średnich czerwonych papryk, upieczonych, obranych ze skórki, pozbawionych pestek i pokrojonych na kawałki,
4 szklanki wywaru warzywnego,
1/2 szklanki soku z pomarańczy,
8 dużych liści szpinaku,
1 szklanka bazylii,
1/2 szklanki śmietany.

Na suchej patelni prażyć nasiona kuminu i kolendry, aż lekko zbrązowieją i zaczną pachnieć. Przesypać do młynka do kawy lub przypraw i zmielić.
W dużym rondlu rozgrzać oliwę, a następnie wrzucić cebulę i marchewkę. Smażyć, aż cebula zeszkli się i zmięknie. Dodać czosnek, zmielone przyprawy, sól, pieprz, i cayenne, smażyć jeszcze chwilę. Dodać paprykę, wlać wywar, zagotować, zmniejszyć ogień i gotować przez 30 minut. Przelać do blendera i zmiksować na gładko. Wlać sok z pomaraczowy.
Szpinak zalać gorącą wodą, a kiedy straci jędrność wyjąć łyżką cedzakową i wypłukać pod zimną wodą, a następnie wycisnąć. Włożyć liście szpinaku, bazylię i śmietanę do blendera i zmiksować. Przecedzić przez sito.
Śmietaną polać zupę i podawać. Ja polałam taką przecedzona śmietaną tylko porcję do zdjęcia, resztę zaś wykorzystałam w całości. Prawdę powiedziawszy śmietana wygląda tak ładnie, że szkoda pozbywać się z niej zieleniny.

Warzywa psiankowate 2012
Related Posts with Thumbnails
  • Del.icio.us
  • Digg
  • Technorati
  • Blinklist
  • Furl
  • Reddit
  • Facebook

Komentarze

Chciałabym przejrzeć tę książkę, zapowiada się ciekawie, pewnie nie jedną potrawę z niej przygotujesz. Czekam na zupkę w akcji ;)

mopswkuchni - 8:49pm, Sobota 25 Sierpień 2012.http://wlodarczyki.net/mopswkuchni/

Mopswkuchni na pewno pojawią się jeszcze przepisy z tej ksiażki, może nawet w psiankowatej akcji.

thiessa - 10:06pm, Sobota 25 Sierpień 2012.

nice recipe and great pics!

swati - 4:08pm, środa 29 Sierpień 2012.http://makeityum.com/phyllo.html

Mmm... Też nie przepadam za chłodnikami, w Twojej wersji zjadłabym taką zupkę z przyjemnością :)

gin - 4:17pm, Sobota 1 Wrzesień 2012.http://razadobrze.blogspot.com

Dodaj swój komentarz

Użytkownik:
Strona:

CAPTCHA Image
Wpisz kod z obrazka:
Zmień obrazek

Gotuje:
zdjęcie Thiessa

Zaloguj Się



 

my foodgawker gallery

Wykrywacz smaku - www.wykrywacz-smaku.pl - moja galeria

Słowa Kluczowe
Ugotowano
  • czerwiec 2018
    • Cytrynowe szparagi i rzodkiewki pieczone z dukkah
  • luty 2018
  • styczeń 2018
  • grudzień 2017
  • październik 2017
  • wrzesień 2017
  • lipiec 2017
  • maj 2017
  • kwiecień 2017
  • marzec 2017
  • luty 2017
  • styczeń 2017
  • grudzień 2016
  • listopad 2016
  • październik 2016
  • wrzesień 2016
  • sierpień 2016
  • lipiec 2016
  • czerwiec 2016
  • maj 2016
  • kwiecień 2016
  • marzec 2016
  • styczeń 2016
  • grudzień 2015
  • listopad 2015
  • październik 2015
  • wrzesień 2015
  • sierpień 2015
  • lipiec 2015
  • czerwiec 2015
  • maj 2015
  • kwiecień 2015
  • marzec 2015
  • luty 2015
  • styczeń 2015
  • grudzień 2014
  • listopad 2014
  • październik 2014
  • wrzesień 2014
  • sierpień 2014
  • lipiec 2014
  • czerwiec 2014
  • maj 2014
  • kwiecień 2014
  • marzec 2014
  • luty 2014
  • styczeń 2014
  • grudzień 2013
  • listopad 2013
  • październik 2013
  • wrzesień 2013
  • sierpień 2013
  • lipiec 2013
  • czerwiec 2013
  • maj 2013
  • kwiecień 2013
  • marzec 2013
  • luty 2013
  • styczeń 2013
  • grudzień 2012
  • listopad 2012
  • październik 2012
  • wrzesień 2012
  • sierpień 2012
  • lipiec 2012
  • czerwiec 2012
  • maj 2012
  • kwiecień 2012
  • marzec 2012
  • luty 2012
  • styczeń 2012
  • grudzień 2011
  • listopad 2011
  • październik 2011
  • wrzesień 2011
  • sierpień 2011
  • lipiec 2011
  • czerwiec 2011
  • maj 2011
  • kwiecień 2011
  • marzec 2011
  • luty 2011
  • styczeń 2011
  • grudzień 2010
  • listopad 2010
  • październik 2010
  • wrzesień 2010
  • sierpień 2010
  • lipiec 2010
  • czerwiec 2010
  • maj 2010
  • kwiecień 2010
  • marzec 2010
  • luty 2010
  • styczeń 2010
Forum

Como se llamo esto
Como se llamo esto i am from SPAIN. I registere...
killlix @ 1:48am, 27 Lipiec 2021

Выгодное пред...
variant3Гарантированная эффек...
Myronhip @ 6:31am, 21 Kwiecień 2021

Do you need a specialist?...
I choose between these positions https://www.goo...
narmatov-74 @ 11:33pm, 17 Kwiecień 2021

How do I move a thread to...
thanksfor answer
upsslix @ 1:04pm, 27 Marzec 2021

How To Get Free IMVU Cred...
https://lbwic.com/wp-content/uploads/2021/03/IMVU-...
Mixgurat @ 3:07am, 13 Marzec 2021

Zdjęcia
Wszystkie zdjęcia oraz teksty opublikowane na tym blogu są moją własnością i nie wyrażam zgody na ich kopiowanie bez mojej wiedzy i zgody - Dz. U. 94 Nr 24 poz. 83, sprost.: Dz. U. 94 Nr 43 poz. 170
Uczestniczę w akcjach Z Widelcem przez Afrykę, Australię i Oceanię

 

F1 od kuchni 2012

 

 

(Kuchnia chińska 2012-ZAPROSZENIE

 

 

 

(kuchnia japonska-zaproszenie

 

(II Festiwal kuchni arabskiej-ZAPROSZENIE

 

Z Widelcem po Azji

 

Z widelcem przez kuchnię obu Ameryk

 

Kuchnie Kaukazu zaproszenie

 

Smaki Afryki zaproszenie

 

Durszlak.pl
Mikser Kulinarny - przepisy kulinarne i wyszukiwarka przepisów