
Zupa z czerwonej pieczonej papryki z bazyliową śmietaną
Autor: thiessa @ 8:04pm, Sobota 25 Sierpień 2012.
Źródło: "Seasonal Southwest cooking" Barbara Pool Fenzl
O kuchni Południowo Zachodniej części Stanów Zjednoczonych pisałam tutaj, a dzisiaj zabieram Was w dalszą część podróży kulinarnej po tym rejonie. Tym razem zupa, która w oryginale była chłodnikiem, czyli coś, co idealnie wpasuje się w panującą pogodę, o ile ktoś oczywiście chłodniki lubi. Dla mnie zimne zupy nie istnieją, dlatego podałam ją na ciepło.
Przepis pochodzi z genialnej książki "Seasonal Southwest cooking" Barbary Pool Fenzl z przedmową Jacques'a Pepin. Barbara jest ważną figurą na amerykańskiej scenie kulinarnej, autorką dwóch innych książek, gościem telewizyjnych programów kulinarnych, redaktorem działu kulinarnego w dwóch czasopismach. Ponadto często pisuje do "Bon Appétit" i innych amerykańskich czasopism. Lista stowarzyszeń, komitetów i fundacji, w których była prezesem, jest spora, więc nie będę jej cytować natomiast dodam, że jest właścicielką szkoły kulinarnej w Phoenix.
Ta książka to mercedes wśród książek kulinarnych. Spora, z twardą, płócienną oprawą oraz dodatkowo obwolutą, wewnątrz na kredowym papierze. Poza zdjęciami potraw książka przeplatana jest nieprawdopodobnie pięknymi zdjęciami z parków narodowych, gór i kanionów. Przedstawiają one przyrodę o różnych porach roku, tak samo jak książka prezentuje potrawy z podziałem na pory roku i poszczególne miesiące. Mnie najbardziej przypadły do gustu krajobrazy zimowe i wiosenne. Może, dlatego że byłam w Stanach w lecie i doświadczyłam nieprawdopodobnych upałów, zobaczyłam pustynne krajobrazy i suche jak pieprz kaniony. Nie mogę zatem przejść obojętnie obok zdjęć zrobionych przy użyciu filtrów polaryzacyjnych i długich czasów naświetlania, gdzie niebo poraża swoim błękitem a woda tworzy efekt waty cukrowej.
Same przepisy są niezwykle inspirujące, typowe dla kuchni południowo-zachodnich Stanów. Książka przenosi nas na inny kontynent i zabiera w całoroczną podróż zarówno po pięknych zakątkach kraju, jak i podróż kulinarną. Nawet jeśli czasem zdarza się, że składniki do przyrządzenia potraw są trudno dostępne w naszym kraju, to liczą się przecież również walory edukacyjne i estetyczne, których tutaj nie brakuje.
W najbliższym czasie zaproszę Was na zapiekankę Trzech sióstr wg przepisu z tej książki. Jest to danie z legendą.
1 łyżeczka nasion kolendry,
1 łyżeczka nasion kuminu,
2 łyżki oliwy,
1 szklanka cebuli, posiekanej,
1/2 szklanki marchewki, pokrojonej w kostkÄ™,
1 łyżka posiekanego czosnku,
1/4 łyżeczki cayenne,
sól i świeżo mielony pieprz,
6 średnich czerwonych papryk, upieczonych, obranych ze skórki, pozbawionych pestek i pokrojonych na kawałki,
4 szklanki wywaru warzywnego,
1/2 szklanki soku z pomarańczy,
8 dużych liści szpinaku,
1 szklanka bazylii,
1/2 szklanki śmietany.
Na suchej patelni prażyć nasiona kuminu i kolendry, aż lekko zbrązowieją i zaczną pachnieć. Przesypać do młynka do kawy lub przypraw i zmielić.
W dużym rondlu rozgrzać oliwę, a następnie wrzucić cebulę i marchewkę. Smażyć, aż cebula zeszkli się i zmięknie. Dodać czosnek, zmielone przyprawy, sól, pieprz, i cayenne, smażyć jeszcze chwilę. Dodać paprykę, wlać wywar, zagotować, zmniejszyć ogień i gotować przez 30 minut. Przelać do blendera i zmiksować na gładko. Wlać sok z pomaraczowy.
Szpinak zalać gorącą wodą, a kiedy straci jędrność wyjąć łyżką cedzakową i wypłukać pod zimną wodą, a następnie wycisnąć. Włożyć liście szpinaku, bazylię i śmietanę do blendera i zmiksować. Przecedzić przez sito.
Śmietaną polać zupę i podawać. Ja polałam taką przecedzona śmietaną tylko porcję do zdjęcia, resztę zaś wykorzystałam w całości. Prawdę powiedziawszy śmietana wygląda tak ładnie, że szkoda pozbywać się z niej zieleniny.

Komentarze
Chciałabym przejrzeć tę książkę, zapowiada się ciekawie, pewnie nie jedną potrawę z niej przygotujesz. Czekam na zupkę w akcji ;)
mopswkuchni - 8:49pm, Sobota 25 Sierpień 2012.http://wlodarczyki.net/mopswkuchni/
Mopswkuchni na pewno pojawią się jeszcze przepisy z tej ksiażki, może nawet w psiankowatej akcji.
thiessa - 10:06pm, Sobota 25 Sierpień 2012.
nice recipe and great pics!
swati - 4:08pm, środa 29 Sierpień 2012.http://makeityum.com/phyllo.html
Mmm... Też nie przepadam za chłodnikami, w Twojej wersji zjadłabym taką zupkę z przyjemnością :)
gin - 4:17pm, Sobota 1 Wrzesień 2012.http://razadobrze.blogspot.com
Thank you so much for giving everyone an extremely remarkable opportunity to read from this website. It is often very sweet and also full of fun for me personally and my office friends to visit your website at least 3 times a week to see the latest items you will have. And definitely, we're at all times fulfilled with all the astonishing strategies served by you. Certain two areas on this page are in reality the finest I've ever had.
off white jordan - 2:04am, Poniedziałek 29 Maj 2023.http://www.off---whiteshoes.com