
Co jeść pod namiotem? Wakacje w USA.
Autor: thiessa @ 7:12am, Piątek 24 Sierpień 2012.
Zapewne nie raz osoby biwakujące pod namiotem zastanawiały się, co jeść w takich prymitywnych warunkach. Nie chodzi tu o wskazanie konkretnych przepisów, a jedynie o to, żeby potrafić się znaleźć w takiej sytuacji i nie być skazanym na gotowce w słoikach oraz puszki jakie pamiętamy z minionej epoki.
Niektórzy już się pewnie domyślili, że tegoroczne wakacje spędziłam w Stanach Zjednoczonych. Wylądowaliśmy w San Francisco i poprzez Kalifornię, Nevadę i Utah dotarliśmy do Tucson w stanie Arizona.
Pełna relacja ze zdjęciami z tej wyprawy znajduje się na stronie głównej (żółty napis po prawej stronie mojego zdjęcia).
Jak wiadomo Stany nie są tanim krajem, a my zawsze staraliśmy się podróżować niskobudżetowo. Tak samo i tym razem postanowiliśmy ograniczyć wszelkie możliwe koszty. Pewne wydatki musiały być poniesione jak te na bilety lotnicze i wynajem samochodu. Na wstępy do parków narodowych mieliśmy wykupiony karnet. Na noclegach zaoszczędziliśmy, śpiąc pod namiotem. Jak wiadomo, wydatki na jedzenie można zawsze ograniczyć. Mogliśmy się stołować w restauracjach i ponosić jak dla nas ogromne koszty albo gotować sobie samemu – i tę właśnie opcję wybraliśmy. Mamy już doświadczenie na tym polu, bo wcześniej dwa razy podróżowaliśmy w ten sposób po RPA.
Nie w tym jednak rzecz, gdzie biwakujemy, czy w kraju, czy za granicą, chodzi o to, żeby sobie poradzić, a jadłospis dostosować do otaczających nas warunków i do tego, co jest dostępne w sklepach. W przypadku pobytu za granicą często jest to okazja, żeby spróbować nowych rzeczy, a często możemy najeść się do woli tym, co u nas trudno dostępne.
Ale wróćmy do tej konkretnie podróży. Zorganizowanie żywienia w takich warunkach jest o tyle trudne, że trzeba się obyć bez lodówki, a nie codziennie jest dostęp do sklepu a nawet, jeśli znajdzie się jakiś sklep, to niekoniecznie oferuje to, co chcielibyśmy kupić. Czasem jedzenie trzeba kupić na 2-3 dni. Dodatkowo wszystkie te manewry utrudnia panująca temperatura, często przekraczająca 40C.
Tymczasem organizmowi trzeba dostarczyć niezbędnych składników odżywczych: białka, węglowodanów i witamin zwłaszcza, że potrzebowaliśmy dużo energii, bo codziennie pokonywaliśmy pieszo 7-15 km.
W tej sytuacji dietę oparliśmy na roślinach strączkowych, które spożywaliśmy codziennie bądź to w postaci dania głównego, bądź w sałatce. Mięso i ryby kupowaliśmy jedynie do natychmiastowego spożycia. Jeśli udało się nam w drodze na kemping mijać sklep, korzystaliśmy z okazji. Codziennie na śniadanie jedliśmy owsiankę z suszonymi morelami lub jajecznicę na bogato, z dodatkiem warzyw i przypraw. Do tego owoce lub gotowana kukurydza.
Niemal stały zestaw warzyw to: cukinie, bakłażany, pomidory, cebula, czosnek, świeży imbir, chile serrano, słodkie ziemniaki, rzepa, dynia, oraz puszkowane: biała i czerwona fasola, ciecierzyca, fasola czarne oczko. W miarę możliwości jako zielenina świeża kolendra, która nigdy mi się nie przeje. Dysponowałam jedynie czterema przyprawami: solą, pieprzem, kuminem i kolendrą. Zestaw ten po raz trzeci już się sprawdził jako uniwersalny. Na stanie również zawsze był olej.
Do gotowania używamy maszynki na różne rodzaje paliwa, a jako naczynia służył nam zestaw 2 garnków z jedną pokrywką, która od biedy mogła służyć za patelnię. Poza tym w wyposażeniu naszej polowej kuchni znalazła się plastikowa deska do krojenia, jeden nóż oraz zestaw sztućców. Jedliśmy z jednorazowych papierowych talerzy oraz styropianowych misek.
Wynotowałam wybiórczo niektóre posiłki. Nie podaję proporcji i konkretnych przepisów, bo nie o to tutaj chodzi, ale o to, żeby sobie uzmysłowić, jak z tych samych niemal produktów można skomponować różne potrawy.
Jajecznica ( pomidory, kolendra, kumin, sól pieprz, jajka, świeża kolendra), sałatka (kurczak, mango, pomidory, cebula, świeża kolendra, sól, pieprz), gotowana kukurydza, owsianka z suszonymi morelami.
Był też wariant potrawki z okrą – kolejna okazja do szaleństwa (bakłażan, cukinia, papryka, pomidory, fasola, okra, cebula, czosnek, imbir, kolendra, kumin, sól, pieprz, świeża kolendra) oraz coś, co Małżonek nazwał duszonką (cebula, czosnek, imbir, zielone chilli, papryka, pieczarki, tofu, dymka, świeża kolendra, sos sojowy). Powód? Tak małe garnki biwakowe nijak nie spełnią funkcji woka.
Często na drogę zabieraliśmy kanapki z pełnoziarnistego pieczywa z hummusem, serem żółtym i ogórkiem oraz jako przekąskę suszoną wołowinę (jerky beef), mój ulubiony wariant jest z sosem teriyaki.
Z serów żółtych najbardziej smakował mi taki z chile jalapeño, natomiast na pyszne cinnabons skusiliśmy się jedynie raz.
Na wiele rzeczy nie pozwoliliśmy sobie ze względów praktycznych, jak chociażby te piękne grzyby i soliród, widoczny na zdjęciu jako sea beans, który od dawna chciałam spróbować. Po prostu, żeby je przygotować musiałabym kupić kilka butelek i słoików dodatków, których nie byłabym w stanie zużyć przez cały pobyt a które po otwarciu nie mogą być raczej przechowywane poza lodówką.
Cioppino – kraby, krewetki, małże i przegrzebki w rybno-pomidorowymm bulionie podane w słynnym chlebie na zakwasie z San Francisco, a poniżej widać specjalny śliniak, który zakładamy, aby spożyć to danie.
Krewetki w pomarańczowej glazurze z papryką i edamame.
Komentarze
Mieliście ze sobą te wszystkie miseczki i talerzyki pod namiotem? Też często śpimy w namiotach tzn. spaliśmy bo teraz mamy malutkie dzieci;) i już się nie mogę doczekać kiedy choć troszkę podrosnąć żeby znowu wyruszyć gdzieś z namiotem.
kaczodajnia - 9:39am, Piątek 24 Sierpień 2012.http://www.kaczodajnia.blogspot.com
Male dzieci? Zaden problem, my podrozujemy z naszym od malego. A talerzyki i miseczki to jednorazowki. Te szklane kupilam na miejscu z zamiarem zabrania do domu, bo mam swira na punkcie niebieskich naczyn, wiec od razu robily za modelki, co zaznaczylam pod zdjeciem.
thiessa - 10:46am, Piątek 24 Sierpień 2012.
Thiesso, teraz imponujesz mi jeszcze bardziej. :) Fantastycznie to wszystko zorganizowaliscie, a na widok tych menu i zdjec obslinilam sie niemozebnie. :) Niebieska miseczka sliczna.
Karolina - 1:22pm, Piątek 24 Sierpień 2012.http://zmyslywkuchni.blogspot.co.uk/
Karolina miło mi to czytać, zwłaszcza, że wszystko przygotowane i fotografowane w polowych warunkach.
thiessa - 8:11am, Sobota 25 Sierpień 2012.
Thiesso, wspaniałe zestawy, świetnie skomponowane, jednak największe wrażenie zrobiło na mnie to, że w trudnych, polowych warunkach udało Ci się wszystko tak estetycznie przygotować i podać.
quionamatorka - 9:29pm, Sobota 25 Sierpień 2012.http://kaszaprodzekt.blogspot.com
Quinoamatorka ogromnie sie ciesze, ze Ci sie podoba. Cenie Twoje zdanie.
thiessa - 9:34pm, Poniedziałek 27 Sierpień 2012.
I intended to send you the tiny observation just to thank you so much the moment again relating to the lovely pointers you have shown at this time. This is really pretty open-handed of people like you to make openly what exactly a lot of people would have made available as an electronic book to earn some cash on their own, mostly given that you could have done it if you ever wanted. These good ideas as well served to provide a good way to be sure that other people have a similar dream like my personal own to learn a lot more related to this problem. I'm sure there are numerous more enjoyable moments in the future for people who view your site.
chrome hearts outlet - 4:52am, środa 24 Maj 2023.http://www.chromeheartstoreonline.com
I am writing to make you be aware of of the awesome discovery my friend's princess found visiting your blog. She learned several details, with the inclusion of what it's like to possess an ideal teaching mood to make many others with ease know specified complicated subject matter. You actually exceeded my expectations. Thank you for giving these warm and helpful, dependable, explanatory and in addition easy tips on the topic to Evelyn.
golden goose - 5:03pm, Poniedziałek 29 Maj 2023.http://www.goldengoosessale.com
My spouse and i were really more than happy that John could conclude his homework out of the ideas he gained when using the site. It is now and again perplexing to simply be giving freely guides which usually some people could have been trying to sell. And we all keep in mind we have got the website owner to be grateful to for that. All of the explanations you've made, the simple blog navigation, the friendships your site make it possible to promote - it's many incredible, and it's helping our son in addition to our family reckon that that matter is amusing, and that is seriously essential. Thank you for the whole thing!
golden goose - 4:28pm, środa 31 Maj 2023.http://www.goldengooseonlinestore.com