Bakłażany z orzechami włoskimi
Autor: thiessa @ 6:51am, Wtorek 21 Sierpień 2012.
Źródło: Źródło: "Potrawy z cukinii i bakłażanów" Cornelia Schinharl
Co prawda bakłażany te nie pobiją bakłażanów w imbirowo-miodowym sosie, ale są smaczne i świetnie pasują jako dodatek do dania głównego. Ponieważ orzechy nieco się rozmokną w zalewie to proponuję tym, którym zależy na ładnym wyglądzie potrawy i na elemencie zmieniającym strukturę na nieco chrupiącą dołożenie dodatkowej porcji orzechów, którymi posypią danie tuż przed podaniem.
Składniki:
2 bakłażany (ok. 700g),
6 łyżek oliwy,
sól i pieprz,
50g orzechów włoskich, obranych i grubo posiekanych,
2 suszone papryczki chilli, pokruszone,
sok wyciśnięty z 2 pomarańczy,
4 gałązki mięty, pokrojonej na cienkie paseczki,
2 łyżki likieru pomarańczowego (u mnie Grand Marnier),
2 łyżeczki miodu,
2 łyżki soku z cytryny,
szczypta mielonego cynamonu.
Bakłażany pokroić na plastry, położyć na posmarowanej oliwą blasze do pieczenia, posmarować z wierzchu oliwą i posypać solą i pieprzem. Opiekać przez około 10 minut na górnej półce piekarnika,, pod grillem. W tym czasie odwrócić i posmarować oliwą. Ja obsmażyłam bakłażany na patelni grillowej.
Orzechy włoskie włożyć na suchą patelnię i prażyć, aż się zrumienią. Wlać sok z pomarańczy i likier pomarańczowy, dodać chilli, miód, sok z cytryny i cymanom. Sos wymieszać, doprawić solą i pieprzem, zagotować i polać plastry bakłażana. Przybrać miętą i odstawić, na co najmniej 3 godziny w chłodne miejsce.
Komentarze
To coś dla mnie! Uwielbiam bakłażana!
Asia - 7:52am, Wtorek 21 Sierpień 2012.http://Www.oreganoicynamon.blogspot.com
To musi być cudownie pyszne, bakłażan w doborowym towarzystwie :)
burczymiwbrzuchu - 8:46pm, środa 22 Sierpień 2012.http://wbrzuchu.blogspot.com