
Pomidory nadziewane rybą i cukinią
Autor: thiessa @ 6:39am, Poniedziałek 20 Sierpień 2012.
Źródło: Źródło: "Potrawy z cukinii i bakłażanów" Cornelia Schinharl
Lubię nadziewane pomidory, ale zdecydowanie świeże. Są pyszne wypełnione jakąś sałatką, zwłaszcza z dodatkiem tuńczyka. Postanowiłam jednak z okazji akcji psiankowate zapiec je z jakimś nietypowym nadzieniem. I znowu z pomocą przyszła ulubiona książka. Przepis nieco zmodyfikowałam wyrzucając z nadzienia pieczywo tostowe. Niewątpliwie jest to element pozwalający zachować bardziej zwartą strukturę nadzienia, mnie jednak nie przeszkadza rzadsza konsystencja i wolałam jednak pozbyć się zbędnych węglowodanów. Wydrążyny pomidorowe zamiast zapiekać osobno dołożyłam do przygotowanego nadzienia.
Pozostanę jednak przy pomidorach świeżych. Ja po prostu chyba nie przepadam za pieczonymi, ale nadzienie bardzo smaczne.
Składniki:
6 dużych pomidorów,
200g młodej cukini, pokrojonej w małą kostkę (u mnie zielona i żółta),
200g filetów rybnych, pokrojonych w kostkę,
2 ząbki czosnku, posiekanego,
4 gałązki tymianku, posiekanego,
2 gałązki mięty, posiekanej,
2 łyżki oliwy,
1 jajko,
1/2 łyżeczki mielonej papryki,
sól i pieprz.
Z każdego z pomidorów odkroić wierzch, miąższ wydrążyć i drobno posiekać. Do dania użyć tylko miąższu bez soku i pestek.
Nagrzać piekarnik do 200C. Na patelni rozgrzać oliwę i usmażyć cukinię. Dodać czosnek i smażyć przez chwilę. Dodać rybę, jajko, zioła, paprykę i posiekane pomidory. Doprawić do smaku solą i pieprzem
Wydrążone pomidory posolić i popieprzyć w środku, napełnić przygotowaną masą i przykryć odkrojonym wierzchem. Ułożyć w żaroodpornym naczyniu. Wstawić do piekarnika i piec przez 20 minut.

Komentarze
W końcu jakieś fajne faszerowane pomidorki w mojej akcji ;) Chętnie wypróbuję ten farsz.
mopswkuchni - 2:24pm, Wtorek 21 Sierpień 2012.http://wlodarczyki.net/mopswkuchni/
Też muszę spróbować :)
Adrijah - 10:39pm, Sobota 1 Wrzesień 2012.http://breakfast.blox.pl