
Krewetki smażone z chermoulą
Autor: thiessa @ 7:48pm, Sobota 15 Maj 2010.
Źródło: "Cooking Moroccan" Murdoch Books
Chermoula jest mieszanką ziół i przypraw typową dla kuchni marokańskiej, która w szczególności pasuje do ryb i owoców morza. Można jej używać do marynowania ryb, kalmarów, małych ośmiorniczek oraz krewetek, które później można wrzucić na grilla. Marynowanie ryby nie powinno trwać zbyt długo, aby sok z cytryny nie zdążył jej "ugotować".Chermoula do ryb może być również używana "na surowo", tzn. można nią posmarować usmażoną rybę i nie poddawać już obróbce cieplnej.
Poniższy przepis jest kombinacją dwóch przepisów i muszę powiedzieć, że jest to jeden z najsmaczniejszych sposobów na podanie krewetek. Sos, który się wytworzył z chermouli i krewetek dziecko po prostu wypiło z miseczki. Ponieważ krewetki były już ugotowane, smażyłam je króciutko, żeby nie zrobiły się gumowe.
Składniki:
600g krewetek,
1 łyżeczka mielonego kuminu,
1 łyżeczka mielonej papryki,
szczypta chilli,
szczypta soli,
4 łyżki posiekanej kolendry,
2 łyżki posiekanej natki pietruszki,
2 zÄ…bki czosnku, posiekane,
1 łyżka soku z cytryny,
2 łyżki oliwy i odrobina do smażenia.
Na patelni rozgrzać oliwę i smażyć krewetki przez chwilę (ok. 30 sek.), dodać chermoulę sporządzoną ze zmieszania wszystkich pozostałych skałdników i smażyć jakieś 2 min. Usmażone krewetki wyłożyć do miseczek. Podawać z cząstką cytryny.
Komentarze
ale pysznie wyglÄ…da!
anonim - 11:09pm, środa 19 Maj 2010.
O, to jest to, czego szukałam do mojej marokańskiej kolacji! Potrzebowałam czegoś niesłodkiego, bo na słodko będzie jagnięcina z suszonymi śliwkami, Twoje krewetki są jak znalazł!
Malgoshka - 12:26am, środa 28 Marzec 2012.
Byly re-we-la-cyj-ne! Poniewaz nagotowalam jak dzika (na poczatek chyba z 5 meze, a potem dwa dania glowne z kuskusem i salatka), to zostala mi garstka krewetek, nawet na drugi dzien byly pyszne. Dzieki.
Malgoshka - 12:30am, środa 4 Kwiecień 2012.
Też je uwielbiam. Zebys widziala jak moje dziecko zachlannie sie na nie rzuca:-)
thiessa - 6:44am, Czwartek 5 Kwiecień 2012.