<<Strona główna

Krewetki smażone z chermoulą

Autor: thiessa @ 7:48pm, Sobota 15 Maj 2010.


Źródło: "Cooking Moroccan" Murdoch Books

Chermoula jest mieszanką ziół i przypraw typową dla kuchni marokańskiej, która w szczególności pasuje do ryb i owoców morza. Można jej używać do marynowania ryb, kalmarów, małych ośmiorniczek oraz krewetek, które później można wrzucić na grilla. Marynowanie ryby nie powinno trwać zbyt długo, aby sok z cytryny nie zdążył jej "ugotować".
Chermoula do ryb może być również używana "na surowo", tzn. można nią posmarować usmażoną rybę i nie poddawać już obróbce cieplnej.
Poniższy przepis jest kombinacją dwóch przepisów i muszę powiedzieć, że jest to jeden z najsmaczniejszych sposobów na podanie krewetek. Sos, który się wytworzył z chermouli i krewetek dziecko po prostu wypiło z miseczki. Ponieważ krewetki były już ugotowane, smażyłam je króciutko, żeby nie zrobiły się gumowe.

Składniki:

600g krewetek, 

1/2 łyżeczki mielonej kolendry,
1 łyżeczka mielonego kuminu,
1 łyżeczka mielonej papryki,
szczypta chilli,
szczypta soli,
4 łyżki posiekanej kolendry,
2 łyżki posiekanej natki pietruszki,
2 zÄ…bki czosnku, posiekane,
1 łyżka soku z cytryny,
2 łyżki oliwy i odrobina do smażenia.

Na patelni rozgrzać oliwę i smażyć krewetki przez chwilę (ok. 30 sek.), dodać chermoulę sporządzoną ze zmieszania wszystkich pozostałych skałdników i smażyć jakieś 2 min. Usmażone krewetki wyłożyć do miseczek. Podawać z cząstką cytryny.

Related Posts with Thumbnails
  • Del.icio.us
  • Digg
  • Technorati
  • Blinklist
  • Furl
  • Reddit
  • Facebook

Komentarze

ale pysznie wyglÄ…da!

anonim - 11:09pm, środa 19 Maj 2010.

O, to jest to, czego szukałam do mojej marokańskiej kolacji! Potrzebowałam czegoś niesłodkiego, bo na słodko będzie jagnięcina z suszonymi śliwkami, Twoje krewetki są jak znalazł!

Malgoshka - 12:26am, środa 28 Marzec 2012.

Byly re-we-la-cyj-ne! Poniewaz nagotowalam jak dzika (na poczatek chyba z 5 meze, a potem dwa dania glowne z kuskusem i salatka), to zostala mi garstka krewetek, nawet na drugi dzien byly pyszne. Dzieki.

Malgoshka - 12:30am, środa 4 Kwiecień 2012.

Też je uwielbiam. Zebys widziala jak moje dziecko zachlannie sie na nie rzuca:-)

thiessa - 6:44am, Czwartek 5 Kwiecień 2012.

Dodaj swój komentarz

Użytkownik:
Strona:

CAPTCHA Image
Wpisz kod z obrazka:
Zmień obrazek

Gotuje:
zdjęcie Thiessa

Zaloguj Się



 

my foodgawker gallery

Wykrywacz smaku - www.wykrywacz-smaku.pl - moja galeria

Słowa Kluczowe
Ugotowano
  • czerwiec 2018
    • Cytrynowe szparagi i rzodkiewki pieczone z dukkah
  • luty 2018
  • styczeń 2018
  • grudzień 2017
  • październik 2017
  • wrzesień 2017
  • lipiec 2017
  • maj 2017
  • kwiecień 2017
  • marzec 2017
  • luty 2017
  • styczeń 2017
  • grudzień 2016
  • listopad 2016
  • październik 2016
  • wrzesień 2016
  • sierpień 2016
  • lipiec 2016
  • czerwiec 2016
  • maj 2016
  • kwiecień 2016
  • marzec 2016
  • styczeń 2016
  • grudzień 2015
  • listopad 2015
  • październik 2015
  • wrzesień 2015
  • sierpień 2015
  • lipiec 2015
  • czerwiec 2015
  • maj 2015
  • kwiecień 2015
  • marzec 2015
  • luty 2015
  • styczeń 2015
  • grudzień 2014
  • listopad 2014
  • październik 2014
  • wrzesień 2014
  • sierpień 2014
  • lipiec 2014
  • czerwiec 2014
  • maj 2014
  • kwiecień 2014
  • marzec 2014
  • luty 2014
  • styczeń 2014
  • grudzień 2013
  • listopad 2013
  • październik 2013
  • wrzesień 2013
  • sierpień 2013
  • lipiec 2013
  • czerwiec 2013
  • maj 2013
  • kwiecień 2013
  • marzec 2013
  • luty 2013
  • styczeń 2013
  • grudzień 2012
  • listopad 2012
  • październik 2012
  • wrzesień 2012
  • sierpień 2012
  • lipiec 2012
  • czerwiec 2012
  • maj 2012
  • kwiecień 2012
  • marzec 2012
  • luty 2012
  • styczeń 2012
  • grudzień 2011
  • listopad 2011
  • październik 2011
  • wrzesień 2011
  • sierpień 2011
  • lipiec 2011
  • czerwiec 2011
  • maj 2011
  • kwiecień 2011
  • marzec 2011
  • luty 2011
  • styczeń 2011
  • grudzień 2010
  • listopad 2010
  • październik 2010
  • wrzesień 2010
  • sierpień 2010
  • lipiec 2010
  • czerwiec 2010
  • maj 2010
  • kwiecień 2010
  • marzec 2010
  • luty 2010
  • styczeń 2010
Forum

Sport Ernährung wie ...
hallo ich bin POO :P ich wohne in IR. Das...
pooGem @ 5:08am, 18 Czerwiec 2022

hello, how can i solve th...
hello, how can i solve this problem with this page...
eyevag @ 6:57pm, 24 Wrzesień 2021

Como se llamo esto
Como se llamo esto i am from SPAIN. I registere...
killlix @ 1:48am, 27 Lipiec 2021

ВыгодÐ...
variant3ГарантироÐ...
Myronhip @ 6:31am, 21 Kwiecień 2021

Do you need a specialist?...
I choose between these positions https://www.goo...
narmatov-74 @ 11:33pm, 17 Kwiecień 2021

Zdjęcia
Wszystkie zdjęcia oraz teksty opublikowane na tym blogu są moją własnością i nie wyrażam zgody na ich kopiowanie bez mojej wiedzy i zgody - Dz. U. 94 Nr 24 poz. 83, sprost.: Dz. U. 94 Nr 43 poz. 170
Uczestniczę w akcjach Z Widelcem przez Afrykę, Australię i Oceanię

 

F1 od kuchni 2012

 

 

(Kuchnia chińska 2012-ZAPROSZENIE

 

 

 

(kuchnia japonska-zaproszenie

 

(II Festiwal kuchni arabskiej-ZAPROSZENIE

 

Z Widelcem po Azji

 

Z widelcem przez kuchnię obu Ameryk

 

Kuchnie Kaukazu zaproszenie

 

Smaki Afryki zaproszenie

 

Durszlak.pl
Mikser Kulinarny - przepisy kulinarne i wyszukiwarka przepisów