<<Strona główna

Chile poblano nadziewane warzywnym picadillo

Autor: thiessa @ 8:13pm, środa 15 Sierpień 2012.

Chile poblano nadziewane warzywnym picadillo, Vegetable picadillo chile relleno

Źródło: "Elote caffe cookbook" Jeff Smedstad

Przeciętnemu Polakowi kuchnia Stanów Zjednoczonych kojarzy się z hamburgerami, hot dogami, stekami i frytkami zapijanymi hektolitrami coli. Tymczasem dziedzictwo kulinarne Stanów jest bardzo bogate a wpływ na nie wywarły całe rzesze emigrantów przyjeżdżających, aby osiedlić się na tamtejszych ziemiach. Wiele dań było modyfikowanych przez amerykańskich kucharzy w taki sposób, że obecnie są one rozpoznawalne jako typowo amerykańskie. Oprócz wymienionych potraw z kuchnia amerykańska kojarzą się dania tex-mex oraz już większym znawcom kuchnia Luizjany ze słynnym gumbo. Ja w najbliższym czasie będę starała się nieco przybliżyć kuchnią Południowo Zachodnich Stanów. W tym celu rozpocznę od podstawowych informacji.
Kuchnia Południowo Zachodnich Stanów jest połączeniem przepisów, które mogły być jedzone przez Hiszpańskich osadników, Kowbojów, Indian oraz Meksykanów przez cały okres od przybycia Kolumba. Istnieje jednak duża różnorodność, jeśli chodzi o tę kuchnię w różnych stanach południowego-zachodu. 
W dużym uproszczeniu można powiedzieć, że jest to kuchnia podobna do kuchni meksykańskiej jednak pozbawiona podrobów, które nie są w Stanach zbytnio poważane i po zastąpieniu ich dużymi kawałkami mięsa. Dużym spożyciem fasoli, różnego rodzaju gęstych zup i chilli (mowa oczywiście o potrawie o tej nazwie a nie papryce). Papryczki chilli to oczywiście podstawa kuchni Południowego Zachodu. Stan Nowy Meksyk szczyci się tym, że posiada własne pytanie stanowe "'Red or green?" (czerwone, czy zielone?), które zada nam kelner w każdej restauracji a odnosi się do rodzaju chilli lub ostrego sosu, który preferujemy. Nowomeksykańska kuchnia jest najbardziej popularna w części południowo zachodniej stanu Nowy Meksyk, w stanie Colorado i Utah. W Teksasie mamy do czynienia z kuchnia Tex-mex, w Arizonie zaś króluje styl gotowania zwany Sonorańskim (od nazwy pustyni -Sonora). Reasumując kuchnia Południowo Zachodniej Ameryki obejmuje stany: Nowy Meksyk, Arizona, Teksas, Kolorado, Nevada, Utah a także Kalifornię. Jest również obecna w stanach: Oklahoma, Illinois, Oregon i Washington.
Oto najpopularniejsze dania kuchni Południowo Zachodnich Stanów – podaję oryginalne nazwy, żeby je można łatwo namierzyć w sieci: burrito, burrito with enchilada sauce, Arizona/California burrito, Colorado burrito, Arizona cheese crisp, chile relleno, chili con carne, chili con queso, chimichanga, enchilada casserole, fajitas, King Ranch chicken, menudo, nachos, pozole, quesadilla, rattlesnake fillet, rice and beans, salsa, sopapillas, stuffed peppers, taco, taco salad, taquitos. (na podstawie Wikipedii)
Niektóre z tych dań pojawią się na blogu w najbliższym czasie. Dzisiaj jedno z nich: chile relleno. Jest to oczywiście danie wywodzące się z kuchni meksykańskiej, w którym tradycyjne mięsne nadzienie zostało zastąpione warzywnym. Całość jest wybitnie smaczna, chociaż podana do chile salsa verde jest bardzo ostra to idealnie komponuje się z łagodnym nadzieniem. Daję 5/5 i jeszcze mały plusik za wygląd. Jeśli komuś kuchnia meksykańska kojarzy się jedynie z tortillami, burrito, quesadillą i tacos to musi wiedzieć, że tak właśnie wyglądają autentyczne dania meksykańskie.
Powinnam jeszcze wyjaśnić parę pojęć.
Picadillo jest to tradycyjne danie kuchni południowoamerykańskich zrobione z mielonego mięsa, pomidorów i innych dodatków. Spożywa się je z ryżem, albo nadziewa nim tacos.
Chile poblano to największa odmiana chile, często większa od znanej nam odmiany zielonej papryki. Charakteryzuje się tym, że ma intensywny, ciemnozielony kolor i zakończona jest czubkiem. Jest ona bardzo łagodna w smaku, dlatego też dodaje się ją często do sałatek. Bardzo często się ją również opieka i w takiej formie służy jako dodatek do zup, sosów, chille oraz oczywiście do nadziewania. Do tego dania można użyć zielonej papryki, ale będzie się znacznie dużej opiekała. Sprawdziłam, bo wsadziłam jedną do piekarnika razem z poblano na porcję dla dziecka.

Chiles poblanos

Picadillo:

4 łyżki oliwy,
1 szklanka ziemniaków, pokrojonych w kostkę,
1 szklanka dyni, lub cukini, pokrojonej w kostkę,
1 szklanka jabłek, pokrojonych w kostkę,
1 szklanka marchewki, pokrojonej w kostkę,
1 szklanka cebuli, pokrojonej w kostkę,
1 łyżka czosnku, posiekanego,
1/2 szklanki migdałów, pokrojonych w plasterki,
1/2 szklanki orzechów włoskich, posiekanych,
12 zielonych oliwek, pokrojonych w plasterki,
1/2 szklanki suszonych moreli, pokrojonych w kostkę,
1/2 szklanki kukurydzy,
1/2 szklanki pomidorów, posiekanych,
1/2 łyżeczki kuminu,
1/2 łyżeczki mielonego ziela angielskiego,
1/2 łyżeczki cynamonu,
1 łyżka oregano,
1 łyżeczka soli,
1 łyżeczka świeżo mielonego pieprzu,
2 łyżeczki brązowego cukru,
1/2 szklanki wywaru warzywnego,
1/2 szklanki białego wina.

Chile:

6 dużych chiles poblano, opieczonych, obranych ze skórki, pozbawionych pestek, ale zachowanych w całości (można użyć zielonej papryki),
1 szklanka pokruszonego sera z Oaxaca (jako zamiennik ser typu włoskiego),
1 szklanka świeżego koziego sera (jako zamiennik feta),
salsa verde*
do garnirunku ulubione dodatki: smażone paski tortilli, nasiona granatu, prażone pestki dyni, pokrojone awokado, posiekane pomidory, śmietana.

Aby przyrządzić picadillo w dużym garnku rozgrzać oliwę a następnie wrzucić cebulę, ziemniaki, dynię lub cukinię, jabłka oraz marchewkę. Smażyć całość, aż zmięknie i się lekko przyrumieni. Dodać czosnek, migdały, orzechy i smażyć jeszcze chwilę. Następnie dodać pozostałe składniki i gotować do momentu, kiedy niemal cały płyn wyparuje. Odstawić do ostygnięcia. Każde chile nadziać wystudzonym picadillo oraz każdym z serów. Piec przez 30 minut w temperaturze 200C. Naczynie z chile przykryć.
Podawać podlane salsą verde oraz posypane tradycyjnymi dodatkami.

*Salsa verde:

2 łyżki oliwy,
2 jalapeños,
4 chiles de arbol (zastąpiłam zwykłym zielonym chile),
1/2 szklanki cebuli, posiekanej,
1/2 łyżeczki soli,
2 szklanki wywaru z kurczaka lub wywaru warzywnego,
8 tomatillos (miechunka pomidorowa), posiekane,
2 łyżeczki oregano.

Na patelni rozgrzać oliwę i przysmażyć na nim chiles oraz cebulę. Kiedy zmiękną dodać czosnek i jeszcze chwilę smażyć. Wlać wywar, przyprawić solą, dodać oregano oraz tomatillos. Gotować do momentu, kiedy tomatillos będą miękkie. Sos zmiksować na gładko.

Warzywa psiankowate 2012
Related Posts with Thumbnails
  • Del.icio.us
  • Digg
  • Technorati
  • Blinklist
  • Furl
  • Reddit
  • Facebook

Komentarze

I znów coś oryginalnego u Ciebie, cieszę się, że znów mogła dowiedzieć się czegoś nowego. Ciekawa jestem smaku tego dania.

mopswkuchni - 1:28pm, Czwartek 16 Sierpień 2012.http://wlodarczyki.net/mopswkuchni/

Dodaj swój komentarz

Użytkownik:
Strona:

CAPTCHA Image
Wpisz kod z obrazka:
Zmień obrazek

Gotuje:
zdjęcie Thiessa

Zaloguj Się



 

my foodgawker gallery

Wykrywacz smaku - www.wykrywacz-smaku.pl - moja galeria

Słowa Kluczowe
Ugotowano
  • czerwiec 2018
    • Cytrynowe szparagi i rzodkiewki pieczone z dukkah
  • luty 2018
  • styczeń 2018
  • grudzień 2017
  • październik 2017
  • wrzesień 2017
  • lipiec 2017
  • maj 2017
  • kwiecień 2017
  • marzec 2017
  • luty 2017
  • styczeń 2017
  • grudzień 2016
  • listopad 2016
  • październik 2016
  • wrzesień 2016
  • sierpień 2016
  • lipiec 2016
  • czerwiec 2016
  • maj 2016
  • kwiecień 2016
  • marzec 2016
  • styczeń 2016
  • grudzień 2015
  • listopad 2015
  • październik 2015
  • wrzesień 2015
  • sierpień 2015
  • lipiec 2015
  • czerwiec 2015
  • maj 2015
  • kwiecień 2015
  • marzec 2015
  • luty 2015
  • styczeń 2015
  • grudzień 2014
  • listopad 2014
  • październik 2014
  • wrzesień 2014
  • sierpień 2014
  • lipiec 2014
  • czerwiec 2014
  • maj 2014
  • kwiecień 2014
  • marzec 2014
  • luty 2014
  • styczeń 2014
  • grudzień 2013
  • listopad 2013
  • październik 2013
  • wrzesień 2013
  • sierpień 2013
  • lipiec 2013
  • czerwiec 2013
  • maj 2013
  • kwiecień 2013
  • marzec 2013
  • luty 2013
  • styczeń 2013
  • grudzień 2012
  • listopad 2012
  • październik 2012
  • wrzesień 2012
  • sierpień 2012
  • lipiec 2012
  • czerwiec 2012
  • maj 2012
  • kwiecień 2012
  • marzec 2012
  • luty 2012
  • styczeń 2012
  • grudzień 2011
  • listopad 2011
  • październik 2011
  • wrzesień 2011
  • sierpień 2011
  • lipiec 2011
  • czerwiec 2011
  • maj 2011
  • kwiecień 2011
  • marzec 2011
  • luty 2011
  • styczeń 2011
  • grudzień 2010
  • listopad 2010
  • październik 2010
  • wrzesień 2010
  • sierpień 2010
  • lipiec 2010
  • czerwiec 2010
  • maj 2010
  • kwiecień 2010
  • marzec 2010
  • luty 2010
  • styczeń 2010
Forum

Русскую девуш...
Всеобщий Приветик от Алинк...
Alinaplaip @ 1:33pm, 9 Sierpień 2019

News 2019
You have a vision. https://www.giftformotivation.c...
Dennisbeamy @ 12:12am, 4 Sierpień 2019

Get Registered European P...
w w w. buyrealdocuments.cc - the authentic registe...
MaciekI @ 2:13pm, 2 Sierpień 2019

Первая в СНГ К...
ВНИМАНИЕ! 10 августа 2019 г. в ...
Stevendox @ 9:41am, 1 Sierpień 2019

News 2019
Купить саженцы Роз в Украин...
Dennisbeamy @ 1:48am, 26 Lipiec 2019

Zdjęcia
Wszystkie zdjęcia oraz teksty opublikowane na tym blogu są moją własnością i nie wyrażam zgody na ich kopiowanie bez mojej wiedzy i zgody - Dz. U. 94 Nr 24 poz. 83, sprost.: Dz. U. 94 Nr 43 poz. 170
Uczestniczę w akcjach Z Widelcem przez Afrykę, Australię i Oceanię

 

F1 od kuchni 2012

 

 

(Kuchnia chińska 2012-ZAPROSZENIE

 

 

 

(kuchnia japonska-zaproszenie

 

(II Festiwal kuchni arabskiej-ZAPROSZENIE

 

Z Widelcem po Azji

 

Z widelcem przez kuchnię obu Ameryk

 

Kuchnie Kaukazu zaproszenie

 

Smaki Afryki zaproszenie

 

Durszlak.pl
Mikser Kulinarny - przepisy kulinarne i wyszukiwarka przepisów