
Krewetki i chayote w kurkumowym sosie (Grand Prix Malezji)
Autor: thiessa @ 6:41am, Wtorek 14 Sierpień 2012.
ŹródÅ‚o: "ÄŒÃnská kuchynÄ›" Linda Doeser
Tytuł książki, z której pochodzi przepis jest nieco mylący. Tak naprawdę zawarte w niej dania pochodzą z różnych części Azji a ten konkretnie przepis jest daniem malajskim. Przy okazji tego dania jest okazja, żeby Was zapoznać z jednym z egzotycznych warzyw, jakim jest chayote, czyli po polsku kolczoch jadalny. Występuje on na świecie pod wieloma nazwami. Najbardziej znane to: christophene albo christophine, cho-cho, mirliton, merleton, pear squash, gruszka warzywna, chouchoute, choko, pipinola. Chociaż pierwotną ojczyzną chayote jest Meksyk to obecnie jest ono uprawiane również w innych częściach świata. Ja pozostanę przy pierwszej nazwie, jako, że jest najbardziej rozpoznawalna.
Chayote należy do tej samej rodziny (Cucurbitaceae) do której należą ogórki, melony i dynie.
Chayote uprawia się głównie na Kostaryce i w meksykańskim regionie Veracruz. I o ile te z Veracruz trafiają do Stanów to ponoć te z Kostaryki eksportowane są do Unii Europejskiej stąd pojawia się moje pytanie: ktokolwiek widział? Ktokolwiek wie? Mnie udało się jakieś 2 lata temu kupić chayote w markecie w Pradze I to byłoby na tyle. Czy jest odstępne na Wyspach? A co z Hiszpanią? Ponoć jest to jedna z roślin, której sadzonki zostały przywiezione do Europy przez wczesnych odkrywców.
Chayote można spożywać zarówno w postaci surowej, gdzie świetnie smakuje w surówkach i salsach oraz marynowane w soku z cytryny lub limonki, jak i po wcześniejszej obróbce cieplnej. Lekko podgotowane, tak, żeby zachowało jeszcze chrupkość smakuje podobnie do cukinii. Korzenie, liście, nasiona i łodygi chayote również są jadalne, aczkolwiek pozostałe części są wykorzystywane tylko w Azji. O ile, więc owoc jeszcze jakoś można zdobyć to pozostałe części chayote pozostają raczej dla nas niedostępne.
Warzywo to jest bogatym źródłem aminokwasów oraz witaminy C.
A teraz mała ciekawostka. W Australii, gdzie chayote jest nazywane choko, stale powtarzana plotka głosi, że podawane w McDonald's ciastko jabłkowe jest tak naprawdę robione z choko, a nie z jabłek. Z tego powodu McDonald's oficjalnie podkreśla, że jego ciasta są robione z prawdziwych jabłek. Ta legenda pochodzi z wcześniejszej legendy w myśl, której gruszki w syropie z puszki to tak naprawdę często zakamuflowane choko. Prawdopodobną przyczyną powstania tych plotek było to, że w Australii krąży wiele przepisów, które polecają zastępowanie częściowo jabłek w puszce przez choko - i w ten sposób powstał pomysł, by używać choko do robienia ciasta jabłkowego. Ten zaś pomysł prawdopodobnie ma korzenie w polityce gospodarczej "zastępczych" zamienników żywności w latach Wielkiego Kryzysu, braku dostępu do puszkowanych owoców w okresie II Wojny Światowej oraz faktu, że jabłka nie rosną w wielu tropikalnych i subtropikalnych rejonach Australii, co sprawia, że są rarytasem. Z drugiej zaś strony choko rosną bujnie w Australii, a na wielu podmiejskich podwórkach pnącza choko oplatają płoty. Inną przypuszczalną przyczyną plotki o tym, że ciasto jabłkowe z McDonald'sa zawiera choko, było to, że ludzie myśleli, że jabłka zdegradują się, staną się rozmoknięte i niejadalne w cieście z McDonald'sa, podczas gdy powszechna jest wiedza, że choko zachowuje swoją konsystencję i twardość po ugotowaniu, zamrożeniu i odgrzaniu. Z tego też powodu pojawiła się myśl, że kawałki jabłka w cieście to w rzeczywistości kawałki choko, a sos i nadzienie były tylko doprawianą i aromatyzowaną jabłkiem pulpą. (na podstawie Wikipedii)
Różne odmiany chayote począwszy od gładkiej po najbardziej kolczastą
Składniki:
1-2 chayote, albo 2-3 małe cukinie,2 czerwone papryczki chilli, pozbawione pestek i posiekane,
1 cebula pokrojona na ćwiartki,
2,5 cm kawałek korzenia świeżej kurkumy, lub 1 łyżeczki mielonej kurkumy,
1 źdźbło trawy cytrynowej, posiekanej (tylko biała cześć),
0,5 cm kawałek korzenia galangalu, posiekany,
1 niepełna szklanka wody,
sok z cytryny,
1 puszka mleka kokosowego,
450 g krewetek,
sól do smaku,
chilli posiekana na krążki do ozdoby.
Chayote pokroić na ćwiartki (razem ze skórką i miękką wewnętrzną pestką) a następnie każdą ze ćwiartek pokroić na plasterki. Jeśli zamiast chayote używacie krewetek pokrójcie je wzdłuż na pół a następnie na plasterki.
W blenderze zmiksować cebulę, chilli, galangal, trawę cytrynową oraz kurkumę na pastę.
Aby lepiej wszystko zmiksować dolać nieco wody. Po zmiksowaniu dodać cukier i sok z cytryny.
Zawartość blendera wylać na patelnie, dodać górę trawy cytrynowej i gotować 2 minuty. Następnie dodać chayote, albo cukinię i gotować kolejne 2 minuty. Na koniec wrzucić krewetki i gotować je do momentu, kiedy zrobią się różowe. Jeśli używamy krewetek gotowanych należy jedynie je podgrzać. Należy wówczas nieco dłużej gotować chayote lub cukinię, bo już nie będą się gotowały razem z krewetkami. Przed podaniem wyjąć łodygę trawy cytrynowej. Podawać z ryżem.
![]() | ![]() |
Komentarze
no i jak tu nie zaglądać jak za każdym razem ucze sie czegos nowego:) Thiesso jest niezastąpiona.
bernika - 12:24am, środa 15 Sierpień 2012.http://mojkulinarnypamietnik.blogspot.com/
Zdarza mi siÄ™ czasem natknąć na kolczocha jadalnego w sklepiku azjatyckim, w którym siÄ™ zaopatrujÄ™, ale pojawia siÄ™ tam niezmiernie rzadko. Raz go kupiÅ‚am na spróbowanie - poÅ‚owÄ™ dodaÅ‚am do jajecznicy, a poÅ‚owÄ™ schrupaÅ‚am na surowo. Na surowo bardzo mi smakowaÅ‚. Jak jeszcze na niego kiedyÅ› trafiÄ™, na pewno znowu kupiÄ™.
hania-kasia - 12:41pm, środa 15 Sierpień 2012.http://hania-kasia.blogspot.com
Berenika a mi sprawia przyjemnosc szerzenie wiedzy:-)
Hania-kasia tak myslalam, ze bedziesz cos wiedziec na ten temat. Nie jestem zdziwiona, moglam sie tego spodziewac, ze w Warszawie i kolczoch jest do dostania. Po raz kolejny zaluje, ze nie mieszkam w Stolicy.
thiessa - 8:54pm, środa 15 Sierpień 2012.
Chayote jest też popularny w Portugalii. Praktycznie jest w każdym sklepie spożywczym.
piotr - 3:16pm, Wtorek 16 Październik 2012.
Piotrze tym bardziej nie rozumiem dlaczego nie ma w Polsce. Banany mozna sprowadzac ipomarancze z krajow bardziej egzotycznych a chayote nie.
thiessa - 2:49pm, Niedziela 28 Październik 2012.
Thiessa-też nie rozumiem. Tym bardziej ze chayote w Portugalii można kupić w sklepie Pingo Doce. Sieć tych sklepów należy do wÅ‚aÅ›ciciela Biedronki. I czÄ™sto bywajÄ… wybrane polskie produkty w Pingo Doce.
Teraz w sklepie warzywnym w Porto-widziaÅ‚em biaÅ‚o-zóÅ‚tawÄ… odmianÄ™ chayote. Taniutko okoÅ‚o 5zÅ‚ za kilo.
Też dodaję ją do curry. Robiłem też zapiekaną -faszerowaną z pieczarkami itp.
Książkę też mam -ale angielską wersję. Pozdrawiam. Piotr
Piotr - 11:28am, Wtorek 30 Październik 2012.
5 zl za kg? Marzenie. A w Czechach mozna kupic... przynajmniej ja kupowalam w Pradze.
thiessa - 5:28pm, Czwartek 6 Grudzień 2012.
I intended to send you this little bit of note so as to say thank you over again for all the precious basics you have documented above. It was really incredibly generous with people like you to allow without restraint all a number of people could possibly have advertised for an electronic book to make some money for themselves, precisely given that you might have tried it in the event you considered necessary. These solutions also served as a fantastic way to fully grasp someone else have the identical passion similar to my own to figure out lots more with respect to this condition. Certainly there are a lot more pleasant times up front for folks who start reading your blog post.
goyard outlet - 10:23am, Czwartek 25 Maj 2023.http://www.goyardoutlets.us
I am commenting to make you know of the brilliant experience my friend's daughter undergone using yuor web blog. She learned a wide variety of pieces, which include what it's like to possess a great teaching style to let many people without hassle know just exactly selected tricky topics. You undoubtedly exceeded our own expected results. I appreciate you for presenting the productive, safe, informative and also unique thoughts on this topic to Mary.
alexander mcqueen outlet - 12:34am, Wtorek 13 Czerwiec 2023.http://www.alexandermcqueenoutlet.us