
Bakłażany zapiekane z ziołami i mozzarellą
Autor: thiessa @ 6:48am, Poniedziałek 13 Sierpień 2012.
Źródło: "Potrawy z cukinii i bakłażanów" Cornelia Schinharl
Postanowiłam, że w tym roku akcję warzywa psiankowate zainauguruję moim ulubionym warzywem z tej rodziny – bakłażanem. Uwielbiam go przede wszystkim za to, że jest taki kremowy i pasuje praktycznie do wszystkiego. Jeśli zaś bakłażan to powrót do mojej ulubionej książki "Potrawy z cukinii i bakłażanów" Cornelii Schinharl, którą przerobiłam już niemal w całości. Niektóre dania weszły na stałe do domowego bakłażanowo-cukiniowego repertuaru. Wiele z nich towarzyszyło mi podczas diety, którą zmuszona byłam przeprowadzić trzy lata temu. Tym razem wybrałam przepis, którego jeszcze nie próbowałam, właściwie nie wiem dlaczego, wszak wszystkie składniki w sezonie letnim mam zawsze na stanie (zioła mam z działki).
Składniki:
2 podłużne, wąskie bakłażany,
1 cebula, posiekana,
2 zÄ…bki czosnku, posiekane,
1 czerwona papryczka chilli, posiekana (dla złagodzenia ostrości pozbawiona pestek),
1 pęczek natki pietruszki, posiekany,
1/2 pęczka mięty, posiekane,
4 gałązki tymianku, listki oderwane od łodyżek,
6 listków szałwii, posiekane,
2 łyżki oliwy,
125g mozzarelli,
sól.
Piekarnik nagrzać do temperatury 200C. Bakłażany przekroić wzdłuż na pół. Położyć na blasze do pieczenia skórką do góry i wstawić do piekarnika. Piec 20 minut, albo do miękkości bakłażanów. Wszystko zależy od piekarnika. U mnie po 20 minutach były upieczone.
W czasie, kiedy bakłażany się pieką podsmażyć na oliwie cebulę, kiedy się zrumieni dodać czosnek i chilli i smażyć jeszcze przez chwilę. Wymieszać z ziołami i posolić.
Mozzarellę pokroić na 12 plasterków. Bakłażany posolić, posmarować ziołową masą i obłożyć mozzarellą. Wstawić do piekarnika na 10-15 minut. Podawać gorące lub, gdy nieco ostygną.
![]() | ![]() |
Komentarze
Bardzo udana inauguracja akcji psiankowatej :) U mnie też bakÅ‚ażan byÅ‚ na poczÄ…tek. Strasznie ubolewam, że wiele osób nie przepada za tym warzywem. Najgorsze jest to, że nawet czÄ™sto nie chcÄ… spróbować. Odpowiednio przyrzÄ…dzony jest wspaniaÅ‚y. A daje tyle możliwoÅ›ci w kuchni. Mam nadziejÄ™, że zaproponujesz jeszcze coÅ› równie wspaniaÅ‚ego z jego udziaÅ‚em.
mopswkuchni - 12:18pm, Poniedziałek 13 Sierpień 2012.http://wlodarczyki.net/mopswkuchni/
Oj, usmiechaja sie do mnie te zapiekane baklazany... Moj Mezczyzna nie lubi, wiec bede musiala poczekac z ich przygotowaniem, az wyjedzie na pare dni. A wtedy - hulaj dusza :) Piekne zdjecie.
Maggie - 2:36pm, Poniedziałek 13 Sierpień 2012.http://maggiegotuje.blogspot.com
Nie wiem Dziewczyny co jest nie tak z baklazanem, ze tak duzo osob twierdzi, ze go nie lubi. Dla mnie jest to jedno z najsmacznmiejszych warzyw. Gdyby tak nie bylo, to powstrzymywalabym sie przed jego zakupem zima, co czynie w przypadku wszystkich innych warzyw, ktore jem sezonowo.
thiessa - 9:13pm, Poniedziałek 13 Sierpień 2012.
BakÅ‚ażana odkryÅ‚am dopiero w tym roku, ale od tej pory moge go jeÅ›c i jeÅ›c i wcale mi siÄ™ nie nudzi--uwielbiam! kolejny przepis do wypróbowania ;)
Bee - 11:58pm, Poniedziałek 13 Sierpień 2012.http://walnut-kitchen.blogspot.com
gay dating a trans man
dating sites gay chubby
<a href=gaydatinglosangeles.com?>manhunt dating gay</a>
MichaelDof - 3:50am, środa 8 Wrzesień 2021.http://gay-singles-dating.com