
Kokosowe ogórki i papryka z orzechami
Autor: thiessa @ 6:37am, Czwartek 9 Sierpień 2012.
Źródło: "Kuchnia indyjska. Najlepsze przepisy" praca zbiorowa, Wydawnictwo Publicat
To nie jest dietetyczne danie. Pasta kokosowa jest na prawdę tłusta i oleista, dlatego też potrawa ta nie nadaje się do jedzenia, jako samodzielny posiłek a raczej jako dodatek do dań mięsnych i dań przygotowanych ze strączkowych. U mnie została podana z czerwonym pikantnym curry z kurczaka a raczej to kurczak został podany z nią.
Pastę kokosową można kupić w sklepach specjalizujących się w kuchniach świata. Ma ona formę prostokątnego bloku (wygląd jak smalec) a pod wpływem temperatury przybiera postać płynną. Niewielka ilość tej pasty dodana do smażenia aromatyzuje całe danie. Będzie świetnie pasować do mięsnych i warzywnych curry oraz nawet wymieszana z ryżem.
Składniki:
1/2 szklanki wody,
70g kokosowego kremu lub 1/2 szklanki śmietanki kokosowej,
1/2 łyżeczki kurkumy,
sól do smaku,
1 łyżeczka brązowego cukru,
1 duży ogórek, pokrojony na kawałki,
1 duża, czerwona papryka, pokrojona na kawałki,
1/2 szklanki posiekanych orzechów ziemnych,
4 łyżki oleju,
2 suszone czerwone chilli,
1 łyżeczka nasion kuminu,
1 łyżeczka nasion czarnej gorczycy,
4-6 liści curry,
4 zÄ…bki czosnku, rozgniecione,
całe orzechy ziemne do posypania.
Zagotować w garnku wodę, dodać pastę kokosową, kurkumę, sól i cukier. Gotować, aż pasta się rozpuści i powstanie gładki, gęsty sos. Dodać kawałki ogórka, papryki, oraz posiekane orzechy ziemne. Gotować 5 minut na wolnym ogniu.
Na patelni rozgrzać olej, wrzucić chilli w całości oraz nasiona czarnej gorczycy. Smażyć pod przykryciem na małym ogniu, aż zaczną strzelać. Zmniejszyć płomień, wrzucić liście curry oraz czosnek i smażymy około 2 minuty. Tłuszczem z dodatkami polewamy ogórkowo-paprykowe danie. Przybieramy orzechami ziemnymi.
![]() | ![]() |
Komentarze