<<Strona główna

Orecchiette z czarną fasolą, pikantną wieprzowiną i brukułami

Autor: thiessa @ 6:49am, środa 8 Sierpień 2012.

Orecchiette z czarną fasolą, pikantną wieprzowiną i brukułami, Black bean orecchiette with spicy pork and broccoli recipe

Źródło: "Dania jednogarnkowe" Ming Tsai i Arthur Boehm


Jest to jeden z tych przepisów, w których zakochałam się od pierwszego wejrzenia, po przeczytaniu nazwy dania, jeszcze zanim zapoznałam się z listą składników. Wiedziałam, że to coś, co idealnie celuje w moje gusta. Przepis pochodzi z genialnej książki, o której pisałam tutaj.
Podobnie jak Ming Tsai jestem wielką fanką orecchiette i zgadzam się z nim w zupełności, kiedy twierdzi, że ten makaron jest w wyjątkowy sposób lekko kleisty i doskonale trzyma inne składniki. Jestem też wielką miłośniczką czarnej, fermentowanej fasoli, która doskonale podkreśla charakter wielu dań o chińskim rodowodzie (kwintesencja smaku umami). Świetnie sprawdza się w daniach mięsnych, rybnych, ale i tych z dodatkiem tofu.
W tym daniu upraszczam sposób przygotowania w stosunku do przepisu oryginalnego gdzie jest dużo zabawy z blanszowaniem, trzymaniem w lodzie itp. Pozostałam jednak przy przepłukiwaniu makaronu wodą, którą to czynność w przypadku dań włoskich uważam za totalną profanację i czyn niewybaczalny.

Składniki:

1 duży brokuł, podzielony na różyczki i łodyga obrana i posiekana,
sól,
225g makaronu orecchiette,
2 łyżki oliwy,
1 łyżka czosnku, posiekanego,
2 łyżki fermentowanej, czarnej fasoli,
1 łyżka drobno posiekanego imbiru,
1 średnia czerwona cebula, pokrojona w kostkę,
1/2 szklanki białego wytrawnego wina,
świeżo zmielony czarny pieprz,
450g mielonej chudej wieprzowiny,
1 łyżeczka koreańskiego chilli lub chilli w płatkach do posypania.

W garnku zagotować osoloną wodę, wrzucić makaron i gotować około 10 minut. Powinien pozostać al dente. Dwie minuty przed końcem gotowania makaronu wrzucić brokuły, Po ugotowaniu całość przelać zimną wodą, żeby brokuł nie stracił koloru. Odrobinę wody z gotowania zachować na wypadek, gdyby była potrzebna później.
Garnek rozgrzać, wlać oliwę, zakręcić garnkiem, tak, aby tłuszcz pokrył dno. Na rozgrzaną oliwę włożyć czosnek, czarną, fermentowaną fasolę, imbir i cebulę. Smażyć, mieszając, aż cebula zmięknie, około 2 minut. Wlać wino, deglasować garnek, wolno gotować, aż płyn w połowie odparuje. Doprawić do smaku solą i pieprzem. Dodać wieprzowinę, smażyć, rozgniatając mięso, aż dobrze się zetnie.
Do mięsa dodać makaron i brokuły, dobrze wymieszać. Jeśli mieszanka jest zbyt sucha, dodać zachowaną wodę z gotowania. Ponownie doprawić solą i pieprzem.
Przełożyć na półmisek, posypać płatkami chilli, skropić oliwą i podawać.

INNE DANIA Z DODATKIEM CZARNEJ FERMENTOWANEJ FASOLI:

Kurczak z Lo-Din
Kurczak z sosem z czarnej fasoli
Tilapia z pomidorami i czarną fermentowaną fasolą
Tofu ospowatej Matki Chen – wersja wege
Related Posts with Thumbnails
  • Del.icio.us
  • Digg
  • Technorati
  • Blinklist
  • Furl
  • Reddit
  • Facebook

Komentarze

Dodaj swój komentarz

Użytkownik:
Strona:

CAPTCHA Image
Wpisz kod z obrazka:
Zmień obrazek

Gotuje:
zdjęcie Thiessa

Zaloguj Się



 

my foodgawker gallery

Wykrywacz smaku - www.wykrywacz-smaku.pl - moja galeria

Słowa Kluczowe
Ugotowano
  • czerwiec 2018
    • Cytrynowe szparagi i rzodkiewki pieczone z dukkah
  • luty 2018
  • styczeń 2018
  • grudzień 2017
  • październik 2017
  • wrzesień 2017
  • lipiec 2017
  • maj 2017
  • kwiecień 2017
  • marzec 2017
  • luty 2017
  • styczeń 2017
  • grudzień 2016
  • listopad 2016
  • październik 2016
  • wrzesień 2016
  • sierpień 2016
  • lipiec 2016
  • czerwiec 2016
  • maj 2016
  • kwiecień 2016
  • marzec 2016
  • styczeń 2016
  • grudzień 2015
  • listopad 2015
  • październik 2015
  • wrzesień 2015
  • sierpień 2015
  • lipiec 2015
  • czerwiec 2015
  • maj 2015
  • kwiecień 2015
  • marzec 2015
  • luty 2015
  • styczeń 2015
  • grudzień 2014
  • listopad 2014
  • październik 2014
  • wrzesień 2014
  • sierpień 2014
  • lipiec 2014
  • czerwiec 2014
  • maj 2014
  • kwiecień 2014
  • marzec 2014
  • luty 2014
  • styczeń 2014
  • grudzień 2013
  • listopad 2013
  • październik 2013
  • wrzesień 2013
  • sierpień 2013
  • lipiec 2013
  • czerwiec 2013
  • maj 2013
  • kwiecień 2013
  • marzec 2013
  • luty 2013
  • styczeń 2013
  • grudzień 2012
  • listopad 2012
  • październik 2012
  • wrzesień 2012
  • sierpień 2012
  • lipiec 2012
  • czerwiec 2012
  • maj 2012
  • kwiecień 2012
  • marzec 2012
  • luty 2012
  • styczeń 2012
  • grudzień 2011
  • listopad 2011
  • październik 2011
  • wrzesień 2011
  • sierpień 2011
  • lipiec 2011
  • czerwiec 2011
  • maj 2011
  • kwiecień 2011
  • marzec 2011
  • luty 2011
  • styczeń 2011
  • grudzień 2010
  • listopad 2010
  • październik 2010
  • wrzesień 2010
  • sierpień 2010
  • lipiec 2010
  • czerwiec 2010
  • maj 2010
  • kwiecień 2010
  • marzec 2010
  • luty 2010
  • styczeń 2010
Forum

hello, how can i solve th...
hello, how can i solve this problem with this page...
eyevag @ 6:57pm, 24 Wrzesień 2021

Como se llamo esto
Como se llamo esto i am from SPAIN. I registere...
killlix @ 1:48am, 27 Lipiec 2021

Выгодное пред...
variant3Гарантированная эффек...
Myronhip @ 6:31am, 21 Kwiecień 2021

Do you need a specialist?...
I choose between these positions https://www.goo...
narmatov-74 @ 11:33pm, 17 Kwiecień 2021

How do I move a thread to...
thanksfor answer
upsslix @ 1:04pm, 27 Marzec 2021

Zdjęcia
Wszystkie zdjęcia oraz teksty opublikowane na tym blogu są moją własnością i nie wyrażam zgody na ich kopiowanie bez mojej wiedzy i zgody - Dz. U. 94 Nr 24 poz. 83, sprost.: Dz. U. 94 Nr 43 poz. 170
Uczestniczę w akcjach Z Widelcem przez Afrykę, Australię i Oceanię

 

F1 od kuchni 2012

 

 

(Kuchnia chińska 2012-ZAPROSZENIE

 

 

 

(kuchnia japonska-zaproszenie

 

(II Festiwal kuchni arabskiej-ZAPROSZENIE

 

Z Widelcem po Azji

 

Z widelcem przez kuchnię obu Ameryk

 

Kuchnie Kaukazu zaproszenie

 

Smaki Afryki zaproszenie

 

Durszlak.pl
Mikser Kulinarny - przepisy kulinarne i wyszukiwarka przepisów