
Orecchiette z czarną fasolą, pikantną wieprzowiną i brukułami
Autor: thiessa @ 6:49am, środa 8 Sierpień 2012.
Źródło: "Dania jednogarnkowe" Ming Tsai i Arthur Boehm
Jest to jeden z tych przepisów, w których zakochałam się od pierwszego wejrzenia, po przeczytaniu nazwy dania, jeszcze zanim zapoznałam się z listą składników. Wiedziałam, że to coś, co idealnie celuje w moje gusta. Przepis pochodzi z genialnej książki, o której pisałam tutaj.
Podobnie jak Ming Tsai jestem wielką fanką orecchiette i zgadzam się z nim w zupełności, kiedy twierdzi, że ten makaron jest w wyjątkowy sposób lekko kleisty i doskonale trzyma inne składniki. Jestem też wielką miłośniczką czarnej, fermentowanej fasoli, która doskonale podkreśla charakter wielu dań o chińskim rodowodzie (kwintesencja smaku umami). Świetnie sprawdza się w daniach mięsnych, rybnych, ale i tych z dodatkiem tofu.
W tym daniu upraszczam sposób przygotowania w stosunku do przepisu oryginalnego gdzie jest dużo zabawy z blanszowaniem, trzymaniem w lodzie itp. Pozostałam jednak przy przepłukiwaniu makaronu wodą, którą to czynność w przypadku dań włoskich uważam za totalną profanację i czyn niewybaczalny.
Składniki:
1 duży brokuł, podzielony na różyczki i łodyga obrana i posiekana,
sól,
225g makaronu orecchiette,
2 łyżki oliwy,
1 łyżka czosnku, posiekanego,
2 łyżki fermentowanej, czarnej fasoli,
1 łyżka drobno posiekanego imbiru,
1 średnia czerwona cebula, pokrojona w kostkę,
1/2 szklanki białego wytrawnego wina,
świeżo zmielony czarny pieprz,
450g mielonej chudej wieprzowiny,
1 łyżeczka koreańskiego chilli lub chilli w płatkach do posypania.
W garnku zagotować osoloną wodę, wrzucić makaron i gotować około 10 minut. Powinien pozostać al dente. Dwie minuty przed końcem gotowania makaronu wrzucić brokuły, Po ugotowaniu całość przelać zimną wodą, żeby brokuł nie stracił koloru. Odrobinę wody z gotowania zachować na wypadek, gdyby była potrzebna później.
Garnek rozgrzać, wlać oliwę, zakręcić garnkiem, tak, aby tłuszcz pokrył dno. Na rozgrzaną oliwę włożyć czosnek, czarną, fermentowaną fasolę, imbir i cebulę. Smażyć, mieszając, aż cebula zmięknie, około 2 minut. Wlać wino, deglasować garnek, wolno gotować, aż płyn w połowie odparuje. Doprawić do smaku solą i pieprzem. Dodać wieprzowinę, smażyć, rozgniatając mięso, aż dobrze się zetnie.
Do mięsa dodać makaron i brokuły, dobrze wymieszać. Jeśli mieszanka jest zbyt sucha, dodać zachowaną wodę z gotowania. Ponownie doprawić solą i pieprzem.
Przełożyć na półmisek, posypać płatkami chilli, skropić oliwą i podawać.
INNE DANIA Z DODATKIEM CZARNEJ FERMENTOWANEJ FASOLI:
Kurczak z Lo-Din
Kurczak z sosem z czarnej fasoli
Tilapia z pomidorami i czarnÄ… fermentowanÄ… fasolÄ…
Tofu ospowatej Matki Chen – wersja wege
Komentarze