
Sałatka z jicamy i kukurydzy
Autor: thiessa @ 5:25pm, Piątek 3 Sierpień 2012.
Jicama (wym. hikama) nazywana jest meksykańską rzepą i fasolą jam, chociaż z prawdziwym jamem nie jest spokrewniona. Co ciekawe w języku hiszpańskim nazwa “jicama†jest używana do określenia każdego jadalnego korzonka. Należy ona do bardzo dużych roślin pnących. Oprócz tego, że ma duże liście, wytwarza zielone strączki, zawierające 6 “fasolek†a jej jadalna część – buraczkokształtny korzeń osiąga bardzo duże rozmiary. Może on mierzyć nawet 2 m i warzyć 20 kg. Pozostałe jej części (liście, łodygi i strączki mogą być trujące).
Jicama jest bardzo popularna w Meksyku, Południowo-Zachodniej części Stanów zjednoczonych, Ameryce Środkowej, na Hawajach i w Azji południowo wschodniej gdzie występuje pod różnymi nazwami i przyrządzana jest na różne sposoby. Najczęściej jedzona jest na surowo, z jakimiś dodatkami, albo w formie sałatek. Gotuje się ją po dodaniu do zup oraz wykorzystuje w stir-fry’ach. W kuchni orientalnej jest też używana jako substytut kasztanów wodnych.
Jicama jest bogata w węglowodany występujące w formie dietetycznego błonnika. Składa się w 86-90% z wody, zawiera śladowe ilości białka i tłuczczów a jej słodki smak pochodzi od frukto-oligosacharozy, która jest probiotykiem. Jest bogata w witaminę C, i A. Zawiera wapno i potas.
Bądźcie, więc czujni, kiedy wyruszycie w dalekie podróże, bo wszędzie niemal można się na nią natknąć. Zakupiona w ostatni dzień pobytu za granicą przetrwa jeszcze około 2 miesięcy po przywiezieniu jej do kraju.
Moja sałatka była przygotowana ze składników, które miałam stale na stanie spędzając wakacje pod namiotem. Widziałam gdzieś na jakiejś anglojęzycznej stronie coś podobnego, jednak w chwili jej tworzenia nie miałam dostępu do internetu i nie mogłam się oprzeć na konkretnej recepturze. Do sałatki podana była pikantna kiełbasa a dla mnie grillowane tofu.
Składniki:
1/2 jicamy (kłębian kątowaty), pokrojonej w kostkę,2 kolby kukurydzy,
1/2 czerwonej papryki, pokrojonej w kostkÄ™,
1/2 chile poblano, pokrojonego w kostkę lub zielonej papryki +małe zielone chilli posiekane,
1/2 małej cebuli, posiekanej,
2 pomidory, pokrojone w kostkę, pestki usunięte,
1/2 pęczka kolendry, posiekanej,
1/2 łyżeczki kuminu,
2 łyżki oliwy,
sok z 1 limonki,
sól do smaku,
Ziarna kukurydzy odkroić od kaczana, ugotować i ostudzić. Wszystkie pozostałe składniki połączyć w misce i wymieszać z ugotowaną kukurydzą.
INNE DANIA Z JICAMY:
Sałatka z jicamy i pomarańczy
Komentarze
Ciekawy przepis :]
ola in the kitchen - 9:16pm, Piątek 3 Sierpień 2012.
A ja wlasnie pierwszy raz czytam o jicamie. Bede miala oczy otwarte, bo chetnie bym sprobowala tego warzywa!
Maggie - 8:07am, Sobota 4 Sierpień 2012.http://www.maggiegotuje.blogspot.com
Maggie liczyłam na to, że ten wpis będzie miał charakter edukacyjny:-)
thiessa - 8:46pm, Sobota 4 Sierpień 2012.
Jak zwykle piękne zdjęcie :) Ahh ten Meksyk :)
Dziękuje za udział w akcji Piekielna kuchnia :)
Mienta - 10:42pm, Wtorek 7 Sierpień 2012.http://mienta.blox.pl/html