<<Strona główna

Sałatka z jicamy i kukurydzy

Autor: thiessa @ 5:25pm, Piątek 3 Sierpień 2012.

Sałatka z jicamy i kukurydzy, Jicama and corn salad


O istnieniu jicamy usłyszałam po raz pierwszy cztery lata temu, podczas mojego pobytu w Meksyku. Przygotowywałam z niej sałatkę podczas zajęć w szkole gotowania prowadzonej przez Susanę Trilling. Jej smak jest bardzo orzeźwiający. To coś pomiędzy jabłkiem a kalarepą. Jest bardzo chrupiąca i soczysta. Chociaż jest warzywem można ją w zasadzie traktować jak owoc. Najpopularniejszy sposób jej podania polega na pokrojeniu jej w kostkę a następnie skropieniu sokiem wyciśniętym z limonki oraz posypaniu chilli. Widziałam na plaży w Acapulco jak sprzedawano ją w tej postaci.
Jicama (wym. hikama) nazywana jest meksykańską rzepą i fasolą jam, chociaż z prawdziwym jamem nie jest spokrewniona. Co ciekawe w języku hiszpańskim nazwa “jicama” jest używana do określenia każdego jadalnego korzonka. Należy ona do bardzo dużych roślin pnących. Oprócz tego, że ma duże liście, wytwarza zielone strączki, zawierające 6 “fasolek” a jej jadalna część – buraczkokształtny korzeń osiąga bardzo duże rozmiary. Może on mierzyć nawet 2 m i warzyć 20 kg. Pozostałe jej części (liście, łodygi i strączki mogą być trujące).
Jicama jest bardzo popularna w Meksyku, Południowo-Zachodniej części Stanów zjednoczonych, Ameryce Środkowej, na Hawajach i w Azji południowo wschodniej gdzie występuje pod różnymi nazwami i przyrządzana jest na różne sposoby. Najczęściej jedzona jest na surowo, z jakimiś dodatkami, albo w formie sałatek. Gotuje się ją po dodaniu do zup oraz wykorzystuje w stir-fry’ach. W kuchni orientalnej jest też używana jako substytut kasztanów wodnych.
Jicama jest bogata w węglowodany występujące w formie dietetycznego błonnika. Składa się w 86-90% z wody, zawiera śladowe ilości białka i tłuczczów a jej słodki smak pochodzi od frukto-oligosacharozy, która jest probiotykiem. Jest bogata w witaminę C, i A. Zawiera wapno i potas.
Bądźcie, więc czujni, kiedy wyruszycie w dalekie podróże, bo wszędzie niemal można się na nią natknąć. Zakupiona w ostatni dzień pobytu za granicą przetrwa jeszcze około 2 miesięcy po przywiezieniu jej do kraju.
Moja sałatka była przygotowana ze składników, które miałam stale na stanie spędzając wakacje pod namiotem. Widziałam gdzieś na jakiejś anglojęzycznej stronie coś podobnego, jednak w chwili jej tworzenia nie miałam dostępu do internetu i nie mogłam się oprzeć na konkretnej recepturze. Do sałatki podana była pikantna kiełbasa a dla mnie grillowane tofu.

Jicama

Składniki:

1/2 jicamy (kłębian kątowaty), pokrojonej w kostkę,
2 kolby kukurydzy,
1/2 czerwonej papryki, pokrojonej w kostkÄ™,
1/2 chile poblano, pokrojonego w kostkę lub zielonej papryki +małe zielone chilli posiekane,
1/2 małej cebuli, posiekanej,
2 pomidory, pokrojone w kostkę, pestki usunięte,
1/2 pęczka kolendry, posiekanej,
1/2 łyżeczki kuminu,
2 łyżki oliwy,
sok z 1 limonki,
sól do smaku,

Ziarna kukurydzy odkroić od kaczana, ugotować i ostudzić. Wszystkie pozostałe składniki połączyć w misce i wymieszać z ugotowaną kukurydzą.

INNE DANIA Z JICAMY:

Sałatka z jicamy i czarnej fasoli
Sałatka z jicamy i pomarańczy

Kukurydziane wariacje


Related Posts with Thumbnails
  • Del.icio.us
  • Digg
  • Technorati
  • Blinklist
  • Furl
  • Reddit
  • Facebook

Komentarze

Ciekawy przepis :]

ola in the kitchen - 9:16pm, Piątek 3 Sierpień 2012.

A ja wlasnie pierwszy raz czytam o jicamie. Bede miala oczy otwarte, bo chetnie bym sprobowala tego warzywa!

Maggie - 8:07am, Sobota 4 Sierpień 2012.http://www.maggiegotuje.blogspot.com

Maggie liczyłam na to, że ten wpis będzie miał charakter edukacyjny:-)

thiessa - 8:46pm, Sobota 4 Sierpień 2012.

Jak zwykle piękne zdjęcie :) Ahh ten Meksyk :)
Dziękuje za udział w akcji Piekielna kuchnia :)

Mienta - 10:42pm, Wtorek 7 Sierpień 2012.http://mienta.blox.pl/html

Dodaj swój komentarz

Użytkownik:
Strona:

CAPTCHA Image
Wpisz kod z obrazka:
Zmień obrazek

Gotuje:
zdjęcie Thiessa

Zaloguj Się



 

my foodgawker gallery

Wykrywacz smaku - www.wykrywacz-smaku.pl - moja galeria

Słowa Kluczowe
Ugotowano
  • czerwiec 2018
    • Cytrynowe szparagi i rzodkiewki pieczone z dukkah
  • luty 2018
  • styczeń 2018
  • grudzień 2017
  • październik 2017
  • wrzesień 2017
  • lipiec 2017
  • maj 2017
  • kwiecień 2017
  • marzec 2017
  • luty 2017
  • styczeń 2017
  • grudzień 2016
  • listopad 2016
  • październik 2016
  • wrzesień 2016
  • sierpień 2016
  • lipiec 2016
  • czerwiec 2016
  • maj 2016
  • kwiecień 2016
  • marzec 2016
  • styczeń 2016
  • grudzień 2015
  • listopad 2015
  • październik 2015
  • wrzesień 2015
  • sierpień 2015
  • lipiec 2015
  • czerwiec 2015
  • maj 2015
  • kwiecień 2015
  • marzec 2015
  • luty 2015
  • styczeń 2015
  • grudzień 2014
  • listopad 2014
  • październik 2014
  • wrzesień 2014
  • sierpień 2014
  • lipiec 2014
  • czerwiec 2014
  • maj 2014
  • kwiecień 2014
  • marzec 2014
  • luty 2014
  • styczeń 2014
  • grudzień 2013
  • listopad 2013
  • październik 2013
  • wrzesień 2013
  • sierpień 2013
  • lipiec 2013
  • czerwiec 2013
  • maj 2013
  • kwiecień 2013
  • marzec 2013
  • luty 2013
  • styczeń 2013
  • grudzień 2012
  • listopad 2012
  • październik 2012
  • wrzesień 2012
  • sierpień 2012
  • lipiec 2012
  • czerwiec 2012
  • maj 2012
  • kwiecień 2012
  • marzec 2012
  • luty 2012
  • styczeń 2012
  • grudzień 2011
  • listopad 2011
  • październik 2011
  • wrzesień 2011
  • sierpień 2011
  • lipiec 2011
  • czerwiec 2011
  • maj 2011
  • kwiecień 2011
  • marzec 2011
  • luty 2011
  • styczeń 2011
  • grudzień 2010
  • listopad 2010
  • październik 2010
  • wrzesień 2010
  • sierpień 2010
  • lipiec 2010
  • czerwiec 2010
  • maj 2010
  • kwiecień 2010
  • marzec 2010
  • luty 2010
  • styczeń 2010
Forum

Sport Ernährung wie ...
hallo ich bin POO :P ich wohne in IR. Das...
pooGem @ 5:08am, 18 Czerwiec 2022

hello, how can i solve th...
hello, how can i solve this problem with this page...
eyevag @ 6:57pm, 24 Wrzesień 2021

Como se llamo esto
Como se llamo esto i am from SPAIN. I registere...
killlix @ 1:48am, 27 Lipiec 2021

ВыгодÐ...
variant3ГарантироÐ...
Myronhip @ 6:31am, 21 Kwiecień 2021

Do you need a specialist?...
I choose between these positions https://www.goo...
narmatov-74 @ 11:33pm, 17 Kwiecień 2021

Zdjęcia
Wszystkie zdjęcia oraz teksty opublikowane na tym blogu są moją własnością i nie wyrażam zgody na ich kopiowanie bez mojej wiedzy i zgody - Dz. U. 94 Nr 24 poz. 83, sprost.: Dz. U. 94 Nr 43 poz. 170
Uczestniczę w akcjach Z Widelcem przez Afrykę, Australię i Oceanię

 

F1 od kuchni 2012

 

 

(Kuchnia chińska 2012-ZAPROSZENIE

 

 

 

(kuchnia japonska-zaproszenie

 

(II Festiwal kuchni arabskiej-ZAPROSZENIE

 

Z Widelcem po Azji

 

Z widelcem przez kuchnię obu Ameryk

 

Kuchnie Kaukazu zaproszenie

 

Smaki Afryki zaproszenie

 

Durszlak.pl
Mikser Kulinarny - przepisy kulinarne i wyszukiwarka przepisów