
Brazylijska potrawka rybna (Moqueca de Peixe)
Autor: thiessa @ 10:12pm, Wtorek 11 Maj 2010.
Źródło:  southamericanfood.about.com
Moqueca różni się nieco składem w zależności od tego z jakiego regionu Brazylii pochodzi. Prezentowana poniżej wersja pochodzi ze stanu Bahia i przyrządza się ją z dodatkiem mleka kokosowego i oleju palmowego, który nadaje jej charakterystyczny posmak. Niestety, olejem owym nie dysponowałam. Zmieniłam nieco sposób wykonania, i cebulę podsmażyłam (nie lubię gotowanej) razem z papryką. Poniżej podaję przepis oryginalny. Danie podaje się z ryżem farofą i smażonymi plantanami.Składniki:
700g ryby morskiej,
sok z 2 limonek,
1 łyżeczka soli,
1 łyżeczka świeżo zmielonego pieprzu,
2 łyżeczki rozgniecionego czosnku,
2 łyżki oliwy,
1 czerwona papryka, pokrojona na cienkie paski,
1 zielona papryka, pokrojona na cienkie paski,
1 duża cebula, pokrojona w piórka,
2 pomidory, pokrojone w plasterki,
4-5 cebulek dymek, posiekanych,
1 pęczek kolendry, z grubsza posiekanej,
2 łyżeczki papryki,
1/2-1 łyżeczki chilli (albo do smaku),
2 1/2 szklanki mleka kokosowego,
3 łyżki oleju palmowego.
Rybę pokroić na kawałki wielkości kęsa, włożyć do foliowej torebki, dodać sok z limonki, sól, pieprz i zmiażdżony czosnek. Włożyć rybę do lodówki i marynować 1-4 godziny.
Patelnię skropić oliwą, Dno wyłożyć połową papryki, pomidorów i cebuli. Na warzywa położyć rybę razem z marynatą. Wyłożyć drugą połową papryki, cebuli i pomidorów. Posypać dymką i połową kolendry.
Mleko kokosowe wymieszać z papryką i chilli i wylać na warzywa z rybą. Całość skropić olejem palmowym. Doprowadzić całość do wrzenia, skręcić gaz i gotować na małym ogniu pod przykryciem przez 15 min. Następnie odkryć i gotować kolejne 25 minut albo do momentu kiedy warzywa będą miękkie.
Darowałam sobie tak długie gotowanie. Całość trzymałam na ogniu może 20-25 minut.
Potrawkę posypać pozostałą kolendrą.

Komentarze