
Zupa ze świeżej kukurydzy z Pico de Gallo
Autor: thiessa @ 12:34am, Czwartek 2 Sierpień 2012.
Źródło: "Elote cafe cookbook" Jeff Smedstad
Ta zupa to meksykański comford food. Rozgrzewająca, kremowa i ze świetnie smakującą salsą. Jednym słowem prawdziwy balsam zarówno dla duszy jak i dla ciała. Przyrządziłam ją oczywiście ze świeżej kukurydzy, na którą właśnie mamy sezon. Jak zwykle zmieniłam i uprościłam sposób wykonania, tak, żeby nie brudzić wielu garnków i zmniejszyłam ilość śmietany na rzecz rosołu. Składniki podaję już po moich modyfikacjach.
Dodatkiem do zupy jest pieczone chiles poblano, o którym będzie niedługo. Można je zastąpić pieczoną, zieloną papryką, z której zdejmujemy skórkę i kroimy w kostkę.
Aby odciąć kukurydzę od kolby należy zgodnie z radami zawartymi w książkach postawić ją pionowo i ścinać nożem ziarna. Ja stosuję inną metodę. Zawsze kładę kukurydzę płasko na desce do krojenia i ścinam ziarna przetaczając ją po tej desce. Zdecydowanie bardziej praktyczne i brak jest ścinków, spowodowanych tym, że nóż jest prosty a kukurydza zakrzywiona.
Przepis pochodzi z fantastycznej książki "Elote cafe cookbook" (elote to po meksykańsku kukurydza!) Jeffa Smedstada, który prowadzi restaurację o tej samej nazwie w mieście Sedona w stanie Arizona. Książka zawiera fantastyczne przepisy inspirowane kuchnia meksykańską, chociaż sam autor pytany o to, z jakiego regionu pochodzi jedzenie, które przygotowuje odpowiada, że jest ono inspirowane Meksykiem oraz całym jego życiem, w którym sporo było podróży. Dzięki temu książka obfituje w przepisy, których próżno szukać gdzie indziej.
I na koniec muszę się pochwalić, że mam egzemplarz książki z autografem autora.
Składniki:
2 łyżki oleju kukurydzianego,
1 szklanka posiekanej cebuli,
3 zÄ…bki czosnku, posiekane,
4 szklanki kukurydzy (ok. 5 dużych kolb),
3 szklanki rosołu z kurczaka,
1 szklanka śmietany,
1 1/2 szklanki ziemniaków pokrojonych w kostkę,
1 szklanka chiles poblano, upieczonych w piekarniku, ze zdjętą skórką i pokrojonych w kostkę lub zielonej papryki,
sól do smaku,
do ozdoby Pico de Gallo* oraz zrumienione paski tortilli kukurydzianej (u mnie pokruszone tortilla chips).
W dużym, ciężkim garnku rozgrzać olej i wrzucić cebulę i połowę kukurydzy. Smażyć do momentu, kiedy cebula zmięknie a następnie dodać czosnek i smażyć jeszcze przez chwilę. Wlać rosół i gotować przez 10 minut. Zmiksować. Wlać zupę z powrotem do garnka, wrzucić ziemniaki i drugą połowę kukurydzy. Gotować do momentu, kiedy będą miękkie. Nie powinno to zająć dużo czasu, jeśli będą pokrojone w dość małą kostkę.
Do zupy wlać śmietanę uprzednio ją hartując gorącą zupą odlaną chochlą z garnka. Wrzucić pieczone chiles poblano. Całość podgrzać i nakładać na talerze. Posypać smażonymi paskami kukurydzianej tortillii lub tak jak ja to zrobiłam pokruszonymi chipsami. Na wierzch położyć Pico de Gallo.
*Pico de Gallo
1 szklanka pomidorów, pokrojonych w kostkę,
1/4 szklanki cebuli, posiekanej,
1/4 szklanki posiekanej kolendry,
2 chiles jallapeño, pozbawione pestek i posiekane,
1/4 łyżeczki soli,
1/4 łyżeczki cukru,
1 łyżka oliwy,
1 łyżka soku z limonki.
Wszystkie składniki wymieszać. Im szybciej po przygotowaniu będzie zjedzona tym lepiej.
Komentarze
A ja dziÄ™ki jednemu z przepisów (zamieÅ›ciÅ‚am go w ub. roku na blogu) poznaÅ‚am sposób, aby ziarna Å›wieżej kukurydzy Å›cierać na tarce. DziÄ™ki tej metodzie Å‚uski pozostajÄ… na kolbie, a bazÄ… zupy jest sam kukurydziany miąższ. Åšwietna metoda, bardzo jÄ… polecam.
hania-kasia - 11:10am, Czwartek 2 Sierpień 2012.http://hania-kasia.blogspot.com
Nigdy nie gotowaÅ‚am zupy z kukurydzy, a od jakiegoÅ› czasu mnie kusi. Może wÅ‚aÅ›nie ten przepis wypróbujÄ™? Haniu-Kasiu muszÄ™ wypróbować TwojÄ… metodÄ™.
dawny_basik - 12:36pm, Czwartek 2 Sierpień 2012.http://mozaikazycia.blogspot.com/
Hania-kasia faktycznie bardzo dobry patent, wart wybróbowania w przepisach gdzie kukurydzÄ™ i tak trzeba zmiksować.
Dawny_basik sama zupa jest bardzo smaczna, ale z dodatkiem chipsow i salsy jest juz niewyobrazalnie smaczna. Polecam
PS. Co z naszym wspolnym gotowaniem, czy pieczeniem?
thiessa - 6:41am, Piątek 3 Sierpień 2012.