<<Strona główna

Zupa ze świeżej kukurydzy z Pico de Gallo

Autor: thiessa @ 12:34am, Czwartek 2 Sierpień 2012.

Zupa ze świeżej kukurydzy z Pico de Gallo, Fresh corn soup with Pico de Gallo, Crema de elote

Źródło: "Elote cafe cookbook" Jeff Smedstad


Ta zupa to meksykański comford food. Rozgrzewająca, kremowa i ze świetnie smakującą salsą. Jednym słowem prawdziwy balsam zarówno dla duszy jak i dla ciała. Przyrządziłam ją oczywiście ze świeżej kukurydzy, na którą właśnie mamy sezon. Jak zwykle zmieniłam i uprościłam sposób wykonania, tak, żeby nie brudzić wielu garnków i zmniejszyłam ilość śmietany na rzecz rosołu. Składniki podaję już po moich modyfikacjach.
Dodatkiem do zupy jest pieczone chiles poblano, o którym będzie niedługo. Można je zastąpić pieczoną, zieloną papryką, z której zdejmujemy skórkę i kroimy w kostkę.
Aby odciąć kukurydzę od kolby należy zgodnie z radami zawartymi w książkach postawić ją pionowo i ścinać nożem ziarna. Ja stosuję inną metodę. Zawsze kładę kukurydzę płasko na desce do krojenia i ścinam ziarna przetaczając ją po tej desce. Zdecydowanie bardziej praktyczne i brak jest ścinków, spowodowanych tym, że nóż jest prosty a kukurydza zakrzywiona.

Elote Cafe Cookbook Jeff Smedstad

Przepis pochodzi z fantastycznej książki "Elote cafe cookbook" (elote to po meksykaÅ„sku kukurydza!) Jeffa Smedstada, który prowadzi restauracjÄ™ o tej samej nazwie w mieÅ›cie Sedona w stanie Arizona. Książka zawiera fantastyczne przepisy inspirowane kuchnia meksykaÅ„skÄ…, chociaż sam autor pytany o to, z jakiego regionu pochodzi jedzenie, które przygotowuje odpowiada, że jest ono inspirowane Meksykiem oraz caÅ‚ym jego życiem, w którym sporo byÅ‚o podróży. DziÄ™ki temu książka obfituje w przepisy, których próżno szukać gdzie indziej. 

Zdaję sobie sprawę z tego, że składniki, których używa autor nie są łatwo dostępne w naszym kraju, co mnie akurat nie zraża, bo zawsze stawiam na autentyczność smaku i w miarę możliwości staram się je zdobywać przy okazji pobytów za granicą. A później powstają niezwykle dania, których smakiem mogę się cieszyć także w Kraju.
I na koniec muszę się pochwalić, że mam egzemplarz książki z autografem autora.

Składniki:

2 łyżki oleju kukurydzianego,
1 szklanka posiekanej cebuli,
3 zÄ…bki czosnku, posiekane,
4 szklanki kukurydzy (ok. 5 dużych kolb),
3 szklanki rosołu z kurczaka,
1 szklanka śmietany,
1 1/2 szklanki ziemniaków pokrojonych w kostkę,
1 szklanka chiles poblano, upieczonych w piekarniku, ze zdjętą skórką i pokrojonych w kostkę lub zielonej papryki,
sól do smaku,
do ozdoby Pico de Gallo* oraz zrumienione paski tortilli kukurydzianej (u mnie pokruszone tortilla chips).

W dużym, ciężkim garnku rozgrzać olej i wrzucić cebulę i połowę kukurydzy. Smażyć do momentu, kiedy cebula zmięknie a następnie dodać czosnek i smażyć jeszcze przez chwilę. Wlać rosół i gotować przez 10 minut. Zmiksować. Wlać zupę z powrotem do garnka, wrzucić ziemniaki i drugą połowę kukurydzy. Gotować do momentu, kiedy będą miękkie. Nie powinno to zająć dużo czasu, jeśli będą pokrojone w dość małą kostkę.
Do zupy wlać śmietanę uprzednio ją hartując gorącą zupą odlaną chochlą z garnka. Wrzucić pieczone chiles poblano. Całość podgrzać i nakładać na talerze. Posypać smażonymi paskami kukurydzianej tortillii lub tak jak ja to zrobiłam pokruszonymi chipsami. Na wierzch położyć Pico de Gallo.

*Pico de Gallo

1 szklanka pomidorów, pokrojonych w kostkę,
1/4 szklanki cebuli, posiekanej,
1/4 szklanki posiekanej kolendry,
2 chiles jallapeño, pozbawione pestek i posiekane,
1/4 łyżeczki soli,
1/4 łyżeczki cukru,
1 łyżka oliwy,
1 łyżka soku z limonki.

Wszystkie składniki wymieszać. Im szybciej po przygotowaniu będzie zjedzona tym lepiej.

Kukurydziane wariacje

Related Posts with Thumbnails
  • Del.icio.us
  • Digg
  • Technorati
  • Blinklist
  • Furl
  • Reddit
  • Facebook

Komentarze

A ja dziÄ™ki jednemu z przepisów (zamieÅ›ciÅ‚am go w ub. roku na blogu) poznaÅ‚am sposób, aby ziarna Å›wieżej kukurydzy Å›cierać na tarce. DziÄ™ki tej metodzie Å‚uski pozostajÄ… na kolbie, a bazÄ… zupy jest sam kukurydziany miąższ. Åšwietna metoda, bardzo jÄ… polecam.

hania-kasia - 11:10am, Czwartek 2 Sierpień 2012.http://hania-kasia.blogspot.com

Nigdy nie gotowaÅ‚am zupy z kukurydzy, a od jakiegoÅ› czasu mnie kusi. Może wÅ‚aÅ›nie ten przepis wypróbujÄ™? Haniu-Kasiu muszÄ™ wypróbować TwojÄ… metodÄ™.

dawny_basik - 12:36pm, Czwartek 2 Sierpień 2012.http://mozaikazycia.blogspot.com/

Hania-kasia faktycznie bardzo dobry patent, wart wybróbowania w przepisach gdzie kukurydzÄ™ i tak trzeba zmiksować.

Dawny_basik sama zupa jest bardzo smaczna, ale z dodatkiem chipsow i salsy jest juz niewyobrazalnie smaczna. Polecam
PS. Co z naszym wspolnym gotowaniem, czy pieczeniem?

thiessa - 6:41am, Piątek 3 Sierpień 2012.

Dodaj swój komentarz

Użytkownik:
Strona:

CAPTCHA Image
Wpisz kod z obrazka:
Zmień obrazek

Gotuje:
zdjęcie Thiessa

Zaloguj Się



 

my foodgawker gallery

Wykrywacz smaku - www.wykrywacz-smaku.pl - moja galeria

Słowa Kluczowe
Ugotowano
  • czerwiec 2018
    • Cytrynowe szparagi i rzodkiewki pieczone z dukkah
  • luty 2018
  • styczeń 2018
  • grudzień 2017
  • październik 2017
  • wrzesień 2017
  • lipiec 2017
  • maj 2017
  • kwiecień 2017
  • marzec 2017
  • luty 2017
  • styczeń 2017
  • grudzień 2016
  • listopad 2016
  • październik 2016
  • wrzesień 2016
  • sierpień 2016
  • lipiec 2016
  • czerwiec 2016
  • maj 2016
  • kwiecień 2016
  • marzec 2016
  • styczeń 2016
  • grudzień 2015
  • listopad 2015
  • październik 2015
  • wrzesień 2015
  • sierpień 2015
  • lipiec 2015
  • czerwiec 2015
  • maj 2015
  • kwiecień 2015
  • marzec 2015
  • luty 2015
  • styczeń 2015
  • grudzień 2014
  • listopad 2014
  • październik 2014
  • wrzesień 2014
  • sierpień 2014
  • lipiec 2014
  • czerwiec 2014
  • maj 2014
  • kwiecień 2014
  • marzec 2014
  • luty 2014
  • styczeń 2014
  • grudzień 2013
  • listopad 2013
  • październik 2013
  • wrzesień 2013
  • sierpień 2013
  • lipiec 2013
  • czerwiec 2013
  • maj 2013
  • kwiecień 2013
  • marzec 2013
  • luty 2013
  • styczeń 2013
  • grudzień 2012
  • listopad 2012
  • październik 2012
  • wrzesień 2012
  • sierpień 2012
  • lipiec 2012
  • czerwiec 2012
  • maj 2012
  • kwiecień 2012
  • marzec 2012
  • luty 2012
  • styczeń 2012
  • grudzień 2011
  • listopad 2011
  • październik 2011
  • wrzesień 2011
  • sierpień 2011
  • lipiec 2011
  • czerwiec 2011
  • maj 2011
  • kwiecień 2011
  • marzec 2011
  • luty 2011
  • styczeń 2011
  • grudzień 2010
  • listopad 2010
  • październik 2010
  • wrzesień 2010
  • sierpień 2010
  • lipiec 2010
  • czerwiec 2010
  • maj 2010
  • kwiecień 2010
  • marzec 2010
  • luty 2010
  • styczeń 2010
Forum

Sport Ernährung wie ...
hallo ich bin POO :P ich wohne in IR. Das...
pooGem @ 5:08am, 18 Czerwiec 2022

hello, how can i solve th...
hello, how can i solve this problem with this page...
eyevag @ 6:57pm, 24 Wrzesień 2021

Como se llamo esto
Como se llamo esto i am from SPAIN. I registere...
killlix @ 1:48am, 27 Lipiec 2021

ВыгодÐ...
variant3ГарантироÐ...
Myronhip @ 6:31am, 21 Kwiecień 2021

Do you need a specialist?...
I choose between these positions https://www.goo...
narmatov-74 @ 11:33pm, 17 Kwiecień 2021

Zdjęcia
Wszystkie zdjęcia oraz teksty opublikowane na tym blogu są moją własnością i nie wyrażam zgody na ich kopiowanie bez mojej wiedzy i zgody - Dz. U. 94 Nr 24 poz. 83, sprost.: Dz. U. 94 Nr 43 poz. 170
Uczestniczę w akcjach Z Widelcem przez Afrykę, Australię i Oceanię

 

F1 od kuchni 2012

 

 

(Kuchnia chińska 2012-ZAPROSZENIE

 

 

 

(kuchnia japonska-zaproszenie

 

(II Festiwal kuchni arabskiej-ZAPROSZENIE

 

Z Widelcem po Azji

 

Z widelcem przez kuchnię obu Ameryk

 

Kuchnie Kaukazu zaproszenie

 

Smaki Afryki zaproszenie

 

Durszlak.pl
Mikser Kulinarny - przepisy kulinarne i wyszukiwarka przepisów