
Kalafior z groszkiem (gobi matar)
Autor: thiessa @ 8:07pm, Poniedziałek 30 Lipiec 2012.
Źródło: "Mena Pathak's Complete Indian cooking"
Oto niezwykle prosta, i szybka w przygotowaniu potrawa zwana po indyjsku gobi matar (lub mutter). Podobają mi się proste nazwy indyjskich dań, które zazwyczaj składają się po prostu z nazw składników, które go tworzą z pominięciem spójników. I tak dla przykładu mamy: aloo gobi ( ziemniaki kalafior), matar paneer ( groszek, ser), palak paneer (szpinak, ser), aloo palak (ziemniaki, szpinak). Danie to może służyć jako dodatek do dań mięsnych, u mnie akurat do kolendrowego kurczaka a także z powodzeniem sprawdzi się jako samodzielne, wegetariańskie danie. Wraz z ryżem basmati wielokrotnie stanowiło ono zawartość mojego lunchboxa (tak na prawdę to zwykłe plastikowe pudełko, ale chciałam, żeby ładnie brzmiało:-))
Składniki:
3 łyżki oleju lub ghee, wtedy danie będzie bardziej aromatyczne,
1 łyżeczka nasion kuminu,
2 łyżeczki zmiażdżonego czosnku,
1 łyżeczka imbiru, drobno posiekanego,
1 małe zielone chilli, posiekane,
1/2 łyżeczki kurkumy,
1/2 kg kalafiora, podzielonego na różyczki,
100g zielonego groszku,
sól do smaku,
2 łyżki kolendry, posiekanej,
1/2 łyżeczki mielonego kuminu,
1/2 łyżeczki garam masala,
sok z 1/2 cytryny.
Na wysokiej patelni rozgrzać olej lub ghee. Wrzucić nasiona kuminu razem z czosnkiem, imbirem i chilli. Dodać kurkumę, kalafior, groszek i sól. Podlać odrobiną wody, dokładnie wymieszać, żeby cały kalafior pokrył się przyprawami, przykryć i gotować około 10-15 minut.
Kiedy kalafior będzie już miękki wmieszać posiekaną kolendrę, mielony kumin, garam masalę i sok z cytryny. Wymieszać i podawać.
Tutaj to danie zrobione troche inaczej. Tylko na zdjecie nie patrzcie:-)
Komentarze
Zgadzam sie co do nazw indyjskich dan: latwo sie w nich zorientowac :) Faktycznie swietne do lunchboxa.
Maggie - 9:44am, Wtorek 31 Lipiec 2012.http://maggiegotuje.blogspot.com