<<Strona główna

Fattoush

Autor: thiessa @ 8:02pm, Sobota 28 Lipiec 2012.

Fattoush

Żródło: "Cooking Light way to cook vegetarian"


Jeśli zainteresujemy się nieco tematem zobaczymy, że jest wiele przepisów na fattoush. Nie wiem czy to, co popełniłam może jeszcze nosić tą nazwę, ja jednak sobie na to pozwoliłam, pomimo że książka, z której pochodzi przepis nazywa sałatką z opiekaną pitą. W sałatce brak jest przede wszystkim sałaty a brak mięty kompensuje użycie świeżego oregano, którego zawsze mam pod dostatkiem na działce i świetnie się przechowuje w lodówce. Zamiast soku z cytryny pojawia się aromatyczny sok z limonki. Użyłam gotowej pity graham z Tesco, którą na prawdę, nie czyniąc reklamy tej sieci, z całego serca mogę polecić. Po opieczeniu smakuje na prawdę świetnie i już nie raz nadziewałam ją różnymi warzywami, polewając całość sosem jogurtowym.


KsiążkÄ™ "Cooking Light way to cook vegetarian" wypatrzyÅ‚ Małżonek i po raz kolejny udowodniÅ‚, że ma oko do takich rzeczy. Jak wiadomo faceci to przeważnie miÄ™sożercy a mój wyjÄ…tkowo lubi potrawy wegetariaÅ„skie. Książka jest zbiorem przepisów pochodzÄ…cych z magazynu "Cooking light". Jest to solidna pozycja wydawnicza skÅ‚adajÄ…ca siÄ™ z ponad 400 stron. JeÅ›li książka jest taka gruba można spodziewać siÄ™ wielu fotografii, co oczywiÅ›cie jest prawdÄ…. Jest ich ponad 500. PrezentujÄ… 250 daÅ„ finalnych oraz techniki ich wykonania. CaÅ‚ość podzielono tematycznie na rozdziaÅ‚y: przystawki, chleb, ziarna i makarony, jajka i nabiaÅ‚, strÄ…czkowe i warzywa, tofu i tempeh, saÅ‚aty, kanapki, dodatki, zupy i chowdery. Poszczególne dziaÅ‚y opatrzone sÄ… wstÄ™pem, a każdy przepis zawiera indeks kaloryczny. 

To, co mnie najbardziej cieszy to osobny rozdział poświęcony tofu i tempehowi, które to inne pozycje książkowe traktują nieco po macoszemu. O ile przepisy na dania z tofu są coraz bardziej popularne, tempeh wciąż pozostaje niedoceniany. Podoba mi się również rozdział o ziarnach oraz oczywiście zupach, które jako nałogowa zupoholiczka z przyjemnością wypróbuję.
To, co mnie również cieszy w tego typu wydawnictwach jest indeks na końcu książki, który szereguje przepisy na podstawie poszczególnych składników. Wiele razy taki indeks okazał się pomocny, kiedy dysponowałam konkretnym składnikiem i szukałam dla niego zastosowania. Pozwala trafić na konkretne strony, bez kartkowania całej książki.
Wadą tej książki jest to, że co prawda sporadycznie, ale jednak pojawia się wśród składników jakiś gotowy produkt, którego użycie nie jest do końca uzasadnione a który z powodzeniem można zastąpić wyrobem własnej produkcji, bądź naturalnym produktem (gotowy bulion, gotowa granola, gotowe ciasto do pizzy, podpiekane, mrożone ziemniaki, substytut jajka w postaci proszku), co ciekawe stronę dalej nie ma już gotowca a danie przygotowane jest od podstaw i przy użyciu jajka. Drugą wadą książki jest stosowany w niej system wag (funty, uncje), miar (cale) i temperatury (stopnie Fahrenheita), co zostało poniekąd naprawione poprzez zamieszczenie przeliczników w końcowej części książki. Obie wady wynikają z faktu, że książka przeznaczona jest na rynek amerykański.

Fattoush

2 pity,
3 szklanki (ok. 4 średnie) pokrojonych w kostkę pomidorów,
1 1/2 szklanki pokrojonego w kostkę ogórka,
1/4 szklanki czerwonej cebuli, pokrojonej w kosteczkÄ™,
1/4 szklanki świeżego oregano, listki oderwane od łodyżek,
2 łyżki natki pietruszki, posiekanej,
2 łyżki soku z limonki,
1 łyżeczka mielonego kuminu,
4 łyżki oliwy extra virgine,
1/2 łyżeczki soli,
1/2 łyżeczki świeżo mielonego pieprzu,
1/2 łyżeczki miodu lub syropu z agawy,

Na początek rozgrzać piekarnik. Ułożyć na nim pity przekrojone na pół i piec aż zrobią się chrupiące. Nie podaję czasu pieczenia, bo zależy to od piekarnika. Trzeba bardzo uważać, żeby pity się nie spaliły. Wystarczy chwila nieuwagi i może się tak stać, ponieważ po podzieleniu na pół są bardzo cienkie.
W misce wymieszać pomidory, ogórka, cebulę, oregano i natkę.
Z soku z limonki, oliwy, kuminu, miodu, soli i pieprzu przyrządzić sos, którym polać sałatę. Lekko wymieszać a następnie dodać połamaną na kawałki pitę i ponownie wymieszać. Odczekać 10 minut i podawać.

Wczoraj powtórzyłam tą sałatkę i tym razem dodałam sałatę i rukolę, miętę wymieszałam z oregano i do sosu dodałam nieco czosnku.
Related Posts with Thumbnails
  • Del.icio.us
  • Digg
  • Technorati
  • Blinklist
  • Furl
  • Reddit
  • Facebook

Komentarze

MuszÄ™ sprawdzić pitÄ™ z Tesco. Ja podpiekam pitÄ™ w grillu elektrycznym. SaÅ‚atkÄ™ fattoush bardzo lubiÄ™. Czasem zamawiam jÄ… w libaÅ„skiej knajpce, w której bywam i za każdym razem smakuje tam inaczej, bo inny jest zestaw warzyw - najwyraźniej zależy od tego, czym danego dnia dysponujÄ….

hania-kasia - 4:24am, Niedziela 29 Lipiec 2012.http://hania-kasia.blogspot.com

Hania-kasia do nadziewanej tez podpiekam w elektrycznym. Ma fajne paseczki i robi sie chrupiaca.
Widac fattoush nie jest scisle okreslonym zestawem warzyw i mozna pofantazjowac w tej dziedzinie.

thiessa - 10:30am, Niedziela 29 Lipiec 2012.

Chyba tak właśnie jest z tą sałatką - sezonowe, świeże warzywa plus czerstwe pieczywo. Mi bardzo posmakowała wersja z miętą i czuję, że często będę do niej wracać latem. Widzę,że ściereczki dobrze się spisują :-)

Bee - 11:03am, Poniedziałek 30 Lipiec 2012.http://zmagazynu.blogspot.kr/

Bee ja mam z mieta inny moj typ, ktory zawiera fete, dlatego bardziej mi chyba lezala ta z oregano.
A sciereczki jak widac w stalym uzyciu i pasuja kolorystycznie do bloga:-)

thiessa - 5:45pm, Poniedziałek 30 Lipiec 2012.

gratuluje bystrego i sensownie selekcjonujacego Małżonka:) i podziwiam nie tylko salatke powyzej ale rowniez zainteresowanie jedzeniem tylu kultur! Naprawde jest co podziwac:) do ponownego zobaczenia:)

kammisia - 12:58am, Piątek 17 Luty 2017.

Dodaj swój komentarz

Użytkownik:
Strona:

CAPTCHA Image
Wpisz kod z obrazka:
Zmień obrazek

Gotuje:
zdjęcie Thiessa

Zaloguj Się



 

my foodgawker gallery

Wykrywacz smaku - www.wykrywacz-smaku.pl - moja galeria

Słowa Kluczowe
Ugotowano
  • czerwiec 2018
    • Cytrynowe szparagi i rzodkiewki pieczone z dukkah
  • luty 2018
  • styczeń 2018
  • grudzień 2017
  • październik 2017
  • wrzesień 2017
  • lipiec 2017
  • maj 2017
  • kwiecień 2017
  • marzec 2017
  • luty 2017
  • styczeń 2017
  • grudzień 2016
  • listopad 2016
  • październik 2016
  • wrzesień 2016
  • sierpień 2016
  • lipiec 2016
  • czerwiec 2016
  • maj 2016
  • kwiecień 2016
  • marzec 2016
  • styczeń 2016
  • grudzień 2015
  • listopad 2015
  • październik 2015
  • wrzesień 2015
  • sierpień 2015
  • lipiec 2015
  • czerwiec 2015
  • maj 2015
  • kwiecień 2015
  • marzec 2015
  • luty 2015
  • styczeń 2015
  • grudzień 2014
  • listopad 2014
  • październik 2014
  • wrzesień 2014
  • sierpień 2014
  • lipiec 2014
  • czerwiec 2014
  • maj 2014
  • kwiecień 2014
  • marzec 2014
  • luty 2014
  • styczeń 2014
  • grudzień 2013
  • listopad 2013
  • październik 2013
  • wrzesień 2013
  • sierpień 2013
  • lipiec 2013
  • czerwiec 2013
  • maj 2013
  • kwiecień 2013
  • marzec 2013
  • luty 2013
  • styczeń 2013
  • grudzień 2012
  • listopad 2012
  • październik 2012
  • wrzesień 2012
  • sierpień 2012
  • lipiec 2012
  • czerwiec 2012
  • maj 2012
  • kwiecień 2012
  • marzec 2012
  • luty 2012
  • styczeń 2012
  • grudzień 2011
  • listopad 2011
  • październik 2011
  • wrzesień 2011
  • sierpień 2011
  • lipiec 2011
  • czerwiec 2011
  • maj 2011
  • kwiecień 2011
  • marzec 2011
  • luty 2011
  • styczeń 2011
  • grudzień 2010
  • listopad 2010
  • październik 2010
  • wrzesień 2010
  • sierpień 2010
  • lipiec 2010
  • czerwiec 2010
  • maj 2010
  • kwiecień 2010
  • marzec 2010
  • luty 2010
  • styczeń 2010
Forum

Sport Ernährung wie ...
hallo ich bin POO :P ich wohne in IR. Das...
pooGem @ 5:08am, 18 Czerwiec 2022

hello, how can i solve th...
hello, how can i solve this problem with this page...
eyevag @ 6:57pm, 24 Wrzesień 2021

Como se llamo esto
Como se llamo esto i am from SPAIN. I registere...
killlix @ 1:48am, 27 Lipiec 2021

ВыгодÐ...
variant3ГарантироÐ...
Myronhip @ 6:31am, 21 Kwiecień 2021

Do you need a specialist?...
I choose between these positions https://www.goo...
narmatov-74 @ 11:33pm, 17 Kwiecień 2021

Zdjęcia
Wszystkie zdjęcia oraz teksty opublikowane na tym blogu są moją własnością i nie wyrażam zgody na ich kopiowanie bez mojej wiedzy i zgody - Dz. U. 94 Nr 24 poz. 83, sprost.: Dz. U. 94 Nr 43 poz. 170
Uczestniczę w akcjach Z Widelcem przez Afrykę, Australię i Oceanię

 

F1 od kuchni 2012

 

 

(Kuchnia chińska 2012-ZAPROSZENIE

 

 

 

(kuchnia japonska-zaproszenie

 

(II Festiwal kuchni arabskiej-ZAPROSZENIE

 

Z Widelcem po Azji

 

Z widelcem przez kuchnię obu Ameryk

 

Kuchnie Kaukazu zaproszenie

 

Smaki Afryki zaproszenie

 

Durszlak.pl
Mikser Kulinarny - przepisy kulinarne i wyszukiwarka przepisów