<<Strona główna

Frikadeller & agurkesalat

Autor: thiessa @ 12:05am, Czwartek 26 Lipiec 2012.

Frykadelki i duńska sałatka ogórkowa, Frikadeller & agurkesalat

Wróciłam. Powoli wdrażam się na nowo do blogowania, chociaż po urlopie zwykle jestem rozleniwiona. Nic jednak na siłę. Wychodzę z założenia, że prowadzenie bloga ma być przyjemnością a kiedy nią być przestanie nie warto się już tym zajmować. Zanim się rozkręcę z gotowaniem na dobre na początek przepis, który się miał tutaj pojawić miesiąc temu, ale ze względów technicznych się nie ukazał.
W najbliższym czasie planuję wpis dotyczący tego jak uniknąć przytycia przebywając przez miesiąc na urlopie w USA i co jeść pod namiotem. Pojawią się też ciekawostki kulinarne, czyli to, co lubię najbardziej.

Na początku czerwca udałam się na Wrocławski rynek, gdzie odbywa się cykliczna impreza Europa na Widelcu . Ta cykliczna impreza gromadzi rozlicznych wystawców z rejonów polski a także z zagranicy, którzy sprzedają regionalne wyroby przemysłu spożywczego. W imprezie uczestniczą również znani kucharze, którzy prowadzą pokazy gotowania. W trakcie pokazów czynne są stoiska, przy których można skosztować dań z różnych krajów, przyrządzonych według oryginalnych receptur. Za potrawy płaci się kuponami, które można zakupić w kasie. Podczas tej imprezy dane mi było spróbować potrawy, którą prezentuję dzisiaj. Frikadeller to po prostu mielone kotlety, które niczym praktycznie nie różnią się od rodzimych i nie byłyby niczym nadzwyczajnym gdyby nie podano ich z sałatką ogórkową. Jej smak mnie zachwycił, zwłaszcza w połączeniu z owymi kotletami. Kucharz nie do końca chciał zdradzić mi recepturę owego specjału, ale od czego jest internet? Skorzystałam z tego przepisu, dodając tajny składnik – musztardę oraz dodatkowo cebulę.

Duńska sałatka ogórkowa

2 duże ogórki, pokrojone w cienkie plasterki (można obrać),
1/2 małej cebuli, posiekanej,
1/2 szklanki białego octu winnego lub spirytusowego rozcieńczonego, czyli 1/4 szklanki octu i 1/4 szklanki wody,
1/2 szklanki cukru,
1 łyżeczka soli,
szczypta białego pieprzu,
1 łyżka łagodnej musztardy,
4 łyżki posiekanego koperku.

Ogórki i cebulę włożyć do miski.
W garnuszku wymieszać ocet, cukier, musztardę sól i pieprz i zalać ogórki. Posypać koperkiem i wstawić do lodówki na minimum trzy godziny, a jeszcze lepiej na całą noc, żeby smaki się połączyły.

Po przejrzeniu paru wpisów dotyczących frykadelków postanowiłam sama dobrać proporcje. Odrzuciłam przepisy z dodatkiem namoczonej bułki i postanowiłam użyć trzech rodzajów mielonego mięsa, jak zalecały niektóre przepisy. Oczywiście mięso zmieliłam samodzielnie. Nigdy nie kupuję gotowego mielonego. I wzdrygam się na myśl z czego też może się składać.

Frikadeller

ok. 800g mieszanego mięsa mielonego (wołowina, wieprzowina, cielęcina),
1/2 cebuli, drobno posiekanej, albo startej,
1 jajko,
sól i pieprz do smaku,
odrobina lodowatej wody,
3 łyżki mąki ( u mnie pełnoziarnista).

Mięso, cebulę i jajka mieszamy dokładnie w misce, dolewamy nieco lodowatej wody, żeby kotlety były bardziej soczyste i przyprawiamy solą i pieprzem. Ponownie wyrabiamy. Formujemy kulki i lekko je spłaszczamy obtaczając w męce. Powinny być mniejsze od naszych mielonych. Smażymy na rozgrzanym oleju po 3-4 minuty każdą ze stron. Oleju powinno być sporo, żeby frykadelki się nie przypaliły. Po usmażeniu odsączamy nadmiar tłuszczu na papierowym ręczniku.
Related Posts with Thumbnails
  • Del.icio.us
  • Digg
  • Technorati
  • Blinklist
  • Furl
  • Reddit
  • Facebook

Komentarze

Miło Cię znowu widzieć;-)
Z ogromną przyjemnością przeczytam wszystkie Wasze relacje;-)
Pozdrawiam.

grumko - 1:10pm, Czwartek 26 Lipiec 2012.

Ciesze sie, ze znow jestes i raczysz nas pysznosciami :)
Salatka bardzo letnia!

Maggie - 1:20pm, Czwartek 26 Lipiec 2012.http://maggiegotuje.blogspot.com

Intryguje mnie ta sałatka.

hania-kasia - 1:39pm, Czwartek 26 Lipiec 2012.http://hania-kasia.blogspot.com

Grumko juz niedlugo beda.

Maggie wszedzie dobrze, ale w domu najlepiej. Zawsze wracam do niego z przyjemnoscia.

Hania-kasia niby nic takiego, ale w polaczeniu z tymi frykadelkami bardzo mi smakowala. Prawda jest natomiast, ze gdybym jej nie sprobowala to nie zrobilabym jej po prostu, uwazajac, ze nie ma w niej niczego nadzwyczajnego.

thiessa - 6:58am, Piątek 27 Lipiec 2012.

<a href="http://buyviagragenericviagrayvm.com/">discount viagra online</a>,<a href="http://viagraonlinecheapviagraghm.com/">cheap viagra</a>,<a href="http://viagraonlinewithoutprescriptionsgfh.com/">viagra online</a>,<a href="http://onlineviagraviagragenericjuv.com/">buy brand viagra</a>,<a href="http://viagrapriceviagrapillsmvd.com/">viagra prices</a>,<a href="http://cialisonlinecialispricehnn.com/">cialis online</a>,<a href="http://genericcialisordercialisumyv.com/">order cialis</a>,<a href="http://buycialiscialisonlinefsx.com/">cialis pills</a>,<a href="http://cialispillscialispricestf.com/">cialis prices</a>,<a href="http://cialis20mgcialisdailysjh.com/">cialis online without prescription</a>,

Oriesegoppistzz - 5:00am, Wtorek 1 Kwiecień 2014.

Dodaj swój komentarz

Użytkownik:
Strona:

CAPTCHA Image
Wpisz kod z obrazka:
Zmień obrazek

Gotuje:
zdjęcie Thiessa

Zaloguj Się



 

my foodgawker gallery

Wykrywacz smaku - www.wykrywacz-smaku.pl - moja galeria

Słowa Kluczowe
Ugotowano
  • czerwiec 2018
    • Cytrynowe szparagi i rzodkiewki pieczone z dukkah
  • luty 2018
  • styczeń 2018
  • grudzień 2017
  • październik 2017
  • wrzesień 2017
  • lipiec 2017
  • maj 2017
  • kwiecień 2017
  • marzec 2017
  • luty 2017
  • styczeń 2017
  • grudzień 2016
  • listopad 2016
  • październik 2016
  • wrzesień 2016
  • sierpień 2016
  • lipiec 2016
  • czerwiec 2016
  • maj 2016
  • kwiecień 2016
  • marzec 2016
  • styczeń 2016
  • grudzień 2015
  • listopad 2015
  • październik 2015
  • wrzesień 2015
  • sierpień 2015
  • lipiec 2015
  • czerwiec 2015
  • maj 2015
  • kwiecień 2015
  • marzec 2015
  • luty 2015
  • styczeń 2015
  • grudzień 2014
  • listopad 2014
  • październik 2014
  • wrzesień 2014
  • sierpień 2014
  • lipiec 2014
  • czerwiec 2014
  • maj 2014
  • kwiecień 2014
  • marzec 2014
  • luty 2014
  • styczeń 2014
  • grudzień 2013
  • listopad 2013
  • październik 2013
  • wrzesień 2013
  • sierpień 2013
  • lipiec 2013
  • czerwiec 2013
  • maj 2013
  • kwiecień 2013
  • marzec 2013
  • luty 2013
  • styczeń 2013
  • grudzień 2012
  • listopad 2012
  • październik 2012
  • wrzesień 2012
  • sierpień 2012
  • lipiec 2012
  • czerwiec 2012
  • maj 2012
  • kwiecień 2012
  • marzec 2012
  • luty 2012
  • styczeń 2012
  • grudzień 2011
  • listopad 2011
  • październik 2011
  • wrzesień 2011
  • sierpień 2011
  • lipiec 2011
  • czerwiec 2011
  • maj 2011
  • kwiecień 2011
  • marzec 2011
  • luty 2011
  • styczeń 2011
  • grudzień 2010
  • listopad 2010
  • październik 2010
  • wrzesień 2010
  • sierpień 2010
  • lipiec 2010
  • czerwiec 2010
  • maj 2010
  • kwiecień 2010
  • marzec 2010
  • luty 2010
  • styczeń 2010
Forum

Sport Ernährung wie ...
hallo ich bin POO :P ich wohne in IR. Das...
pooGem @ 5:08am, 18 Czerwiec 2022

hello, how can i solve th...
hello, how can i solve this problem with this page...
eyevag @ 6:57pm, 24 Wrzesień 2021

Como se llamo esto
Como se llamo esto i am from SPAIN. I registere...
killlix @ 1:48am, 27 Lipiec 2021

ВыгодÐ...
variant3ГарантироÐ...
Myronhip @ 6:31am, 21 Kwiecień 2021

Do you need a specialist?...
I choose between these positions https://www.goo...
narmatov-74 @ 11:33pm, 17 Kwiecień 2021

Zdjęcia
Wszystkie zdjęcia oraz teksty opublikowane na tym blogu są moją własnością i nie wyrażam zgody na ich kopiowanie bez mojej wiedzy i zgody - Dz. U. 94 Nr 24 poz. 83, sprost.: Dz. U. 94 Nr 43 poz. 170
Uczestniczę w akcjach Z Widelcem przez Afrykę, Australię i Oceanię

 

F1 od kuchni 2012

 

 

(Kuchnia chińska 2012-ZAPROSZENIE

 

 

 

(kuchnia japonska-zaproszenie

 

(II Festiwal kuchni arabskiej-ZAPROSZENIE

 

Z Widelcem po Azji

 

Z widelcem przez kuchnię obu Ameryk

 

Kuchnie Kaukazu zaproszenie

 

Smaki Afryki zaproszenie

 

Durszlak.pl
Mikser Kulinarny - przepisy kulinarne i wyszukiwarka przepisów