
Åobio z czerwonej fasoli (F1 Grand Prix Europy)
Autor: thiessa @ 6:10pm, Czwartek 28 Czerwiec 2012.
Źródło: "Tradycyjna kuchnia gruzińska" Jelena Kiładze
W tym miejscu miał się pojawić zupełnie inny wpis, ale okazało się to niemożliwe, bo nie mam dostępu do swoich zdjęć, które zapomniałam sobie wgrać do laptopa. Od soboty jestem już na urlopie, więc pozdrawiam Was wakacyjnie. Dzisiaj dopiero mam dostęp do internetu, więc mogę się podzielić przepisem, do którego wpis przygotowałam jeszcze w domu. I jedyny do którego dysponuję zdjęciem . Do zobaczenia pod koniec lipca.
Istnieje bardzo wiele wariantów przyrządzania łobio, ale w każdym przypadku, aby otrzymać prawdziwą gruzińską potrawę, należy prawidłowo przygotować fasolę. Przede wszystkim trzeba ją starannie przebrać (nasiona nie mogą być uszkodzone!), a następnie zalać wodą i odstawić na 12 godzin. W tym czasie należy wodę zmienić dwa lub trzy razy. Następnie fasolę dokładnie przemyć pod zimną bieżącą wodą i można rozpocząć gotowanie. Fasola powinna być gotowana w określony sposób. Najpierw trzeba ją zalać zimną wodą, a następnie doprowadzić do wrzenia i gotować na silnym ogniu przez 10-15 minut, a po tym czasie wodę zlać. Całą operację powtórzyć. Po zalaniu fasoli po raz trzeci i doprowadzeniu jej do wrzenia, ogień należy zmniejszyć do bardzo małego i gotować, aż nasiona będą miękkie (około 1 godziny). W tym czasie woda w której gotuje się fasola powinna niemal całkowicie wyparować. Tyle teoria. Chociaż dysponuję szybkowarem w którym zwykłam gotować strączkowe tym razem postanowiłam ugotować ją tradycyjnie wg wszelkich reguł i prawdę powiedziawszy nie widzę znacznej różnicy, pomiędzy tą gotowaną w szybkowarze. Jedyne ustępstwo jakie uczyniłam to pominięcie octu. Kiedy byłam w Gruzji i próbowałam oryginalnego łobio i właśnie jego obecność psuła mi smak potrawy. Åobio tradycyjnie podaje się na zimno, ale nic nie szkodzi na przeszkodzie, żeby je podgrzać.
Składniki:
500g czerwonej fasoli,
1 cebula, posiekana,
4 łyżki oleju słonecznikowego,
3 łyżki czerwonego octu winnego, albo koncentrat soku z czerwonych śliwek (tkemali – kwacarachi),
50g liści kolendry,
1 strączek czerwonego chilli,
3 ząbki czosnku, posiekane,
2 łyżeczki suszonego cząbru,
szklanka orzechów włoskich, zmielonych,
2-3 pomidory (opcjonalnie) ja dałam 1/2 papryki, pokrojonej w kosteczkę,
sól i świeżo zmielony pieprz.
pestki granatu do posypania (opcjonalnie)
Cebulę lekko podsmażyć na złocisty kolor a następnie wymieszać z fasolą. Czosnek rozetrzeć z solą i dodać do fasoli razem z cząbrem, octem i drobno posiekaną kolendrą i chilli. Wszystko posypać solą i pieprzem do smaku a następnie lekko wymieszać.
Do orzechów wlać niewielką ilość wywaru i dobrze wymieszać z pozostałymi składnikami. Gdyby łobio było za suche należy dodać jeszcze trochę wywaru. W przypadku, kiedy używamy pomidorów należy je dodać do fasoli po odlaniu wywaru i dusić jeszcze około 5 minut.
Komentarze
miałam okazję spróbowac kuchni Gruzińskiej w Krakowie i trochę niefortunnie wybrałam bo podano mi placek przypominający pizzę a na nim pieczone warzywa- co prawda warzywa były przepyszne ale placek jak placek :))
MalgosiaZ - 10:33pm, środa 11 Lipiec 2012.http://smaki alzacji
MalgosiaZ jesli to byla ta sama siec w ktorej ja bylam to mnie rozczarowaly dania tam podawane, tym bardziej, ze bylam tam juz po mojej wizycie w Gruzji. Najwieksze rozczarowanie to jednak brak w asortymencie prawdziwego chaczaruri, takiego jak sprzedaje sie na ulicach caleg Gruzji, czyli z serem imeruli. Ja rozumiem, ze brak dostepu do pewnych skladnikow, ale jesli ktos podejmuje sie prowadzenia takiej restauracji to wypada albo zorganizowac sobie siec dystrybucji, albo wytwarzac we wlasnym zakresie.
thiessa - 10:42am, Niedziela 29 Lipiec 2012.
I must express thanks to this writer for rescuing me from this instance. Just after looking out throughout the search engines and meeting concepts which are not helpful, I was thinking my life was well over. Being alive without the solutions to the issues you've resolved by way of the guideline is a serious case, as well as the kind which might have negatively affected my entire career if I had not encountered your blog post. Your own personal expertise and kindness in touching a lot of stuff was invaluable. I don't know what I would have done if I had not come upon such a point like this. It's possible to at this point look forward to my future. Thanks for your time very much for this expert and amazing guide. I won't be reluctant to recommend the sites to any individual who should receive guide on this problem.
golden goose - 6:02pm, Czwartek 8 Czerwiec 2023.http://www.goldengoosesonline.com
I and also my buddies were found to be looking through the great tricks located on your site while immediately I had a horrible suspicion I had not thanked the web site owner for them. These men happened to be as a result glad to study all of them and now have simply been taking advantage of these things. Thanks for actually being really helpful and for having some smart issues millions of individuals are really eager to know about. My very own sincere regret for not expressing gratitude to you earlier.
goyard - 3:34pm, Czwartek 15 Czerwiec 2023.http://www.goyard-outlet.com