<<Strona główna

Łobio z czerwonej fasoli (F1 Grand Prix Europy)

Autor: thiessa @ 6:10pm, Czwartek 28 Czerwiec 2012.


Łobio z czerwonej fasoli, Red bean lobio

Źródło: "Tradycyjna kuchnia gruzińska" Jelena Kiładze

W tym miejscu miał się pojawić zupełnie inny wpis, ale okazało się to niemożliwe, bo nie mam dostępu do swoich zdjęć, które zapomniałam sobie wgrać do laptopa. Od soboty jestem już na urlopie, więc pozdrawiam Was wakacyjnie. Dzisiaj dopiero mam dostęp do internetu, więc mogę się podzielić przepisem, do którego wpis przygotowałam jeszcze w domu. I jedyny do którego dysponuję zdjęciem . Do zobaczenia pod koniec lipca.

Istnieje bardzo wiele wariantów przyrządzania łobio, ale w każdym przypadku, aby otrzymać prawdziwą gruzińską potrawę, należy prawidłowo przygotować fasolę. Przede wszystkim trzeba ją starannie przebrać (nasiona nie mogą być uszkodzone!), a następnie zalać wodą i odstawić na 12 godzin. W tym czasie należy wodę zmienić dwa lub trzy razy. Następnie fasolę dokładnie przemyć pod zimną bieżącą wodą i można rozpocząć gotowanie. Fasola powinna być gotowana w określony sposób. Najpierw trzeba ją zalać zimną wodą, a następnie doprowadzić do wrzenia i gotować na silnym ogniu przez 10-15 minut, a po tym czasie wodę zlać. Całą operację powtórzyć. Po zalaniu fasoli po raz trzeci i doprowadzeniu jej do wrzenia, ogień należy zmniejszyć do bardzo małego i gotować, aż nasiona będą miękkie (około 1 godziny). W tym czasie woda w której gotuje się fasola powinna niemal całkowicie wyparować. Tyle teoria. Chociaż dysponuję szybkowarem w którym zwykłam gotować strączkowe tym razem postanowiłam ugotować ją tradycyjnie wg wszelkich reguł i prawdę powiedziawszy nie widzę znacznej różnicy, pomiędzy tą gotowaną w szybkowarze. Jedyne ustępstwo jakie uczyniłam to pominięcie octu. Kiedy byłam w Gruzji i próbowałam oryginalnego łobio i właśnie jego obecność psuła mi smak potrawy. Łobio tradycyjnie podaje się na zimno, ale nic nie szkodzi na przeszkodzie, żeby je podgrzać.

Składniki:

500g czerwonej fasoli,
1 cebula, posiekana,
4 łyżki oleju słonecznikowego,
3 łyżki czerwonego octu winnego, albo koncentrat soku z czerwonych śliwek (tkemali – kwacarachi),
50g liści kolendry,
1 strÄ…czek czerwonego chilli,
3 zÄ…bki czosnku, posiekane,
2 łyżeczki suszonego cząbru,
szklanka orzechów włoskich, zmielonych,
2-3 pomidory (opcjonalnie) ja dałam 1/2 papryki, pokrojonej w kosteczkę,
sól i świeżo zmielony pieprz.
pestki granatu do posypania (opcjonalnie)

Cebulę lekko podsmażyć na złocisty kolor a następnie wymieszać z fasolą. Czosnek rozetrzeć z solą i dodać do fasoli razem z cząbrem, octem i drobno posiekaną kolendrą i chilli. Wszystko posypać solą i pieprzem do smaku a następnie lekko wymieszać.

Do orzechów wlać niewielką ilość wywaru i dobrze wymieszać z pozostałymi składnikami. Gdyby łobio było za suche należy dodać jeszcze trochę wywaru. W przypadku, kiedy używamy pomidorów należy je dodać do fasoli po odlaniu wywaru i dusić jeszcze około 5 minut.

F1 od kuchni 2012

Related Posts with Thumbnails
  • Del.icio.us
  • Digg
  • Technorati
  • Blinklist
  • Furl
  • Reddit
  • Facebook

Komentarze

miaÅ‚am okazjÄ™ spróbowac kuchni GruziÅ„skiej w Krakowie i trochÄ™ niefortunnie wybraÅ‚am bo podano mi placek przypominajÄ…cy pizzÄ™ a na nim pieczone warzywa- co prawda warzywa byÅ‚y przepyszne ale placek jak placek :))

MalgosiaZ - 10:33pm, środa 11 Lipiec 2012.http://smaki alzacji

MalgosiaZ jesli to byla ta sama siec w ktorej ja bylam to mnie rozczarowaly dania tam podawane, tym bardziej, ze bylam tam juz po mojej wizycie w Gruzji. Najwieksze rozczarowanie to jednak brak w asortymencie prawdziwego chaczaruri, takiego jak sprzedaje sie na ulicach caleg Gruzji, czyli z serem imeruli. Ja rozumiem, ze brak dostepu do pewnych skladnikow, ale jesli ktos podejmuje sie prowadzenia takiej restauracji to wypada albo zorganizowac sobie siec dystrybucji, albo wytwarzac we wlasnym zakresie.

thiessa - 10:42am, Niedziela 29 Lipiec 2012.

I must express thanks to this writer for rescuing me from this instance. Just after looking out throughout the search engines and meeting concepts which are not helpful, I was thinking my life was well over. Being alive without the solutions to the issues you've resolved by way of the guideline is a serious case, as well as the kind which might have negatively affected my entire career if I had not encountered your blog post. Your own personal expertise and kindness in touching a lot of stuff was invaluable. I don't know what I would have done if I had not come upon such a point like this. It's possible to at this point look forward to my future. Thanks for your time very much for this expert and amazing guide. I won't be reluctant to recommend the sites to any individual who should receive guide on this problem.

golden goose - 6:02pm, Czwartek 8 Czerwiec 2023.http://www.goldengoosesonline.com

I and also my buddies were found to be looking through the great tricks located on your site while immediately I had a horrible suspicion I had not thanked the web site owner for them. These men happened to be as a result glad to study all of them and now have simply been taking advantage of these things. Thanks for actually being really helpful and for having some smart issues millions of individuals are really eager to know about. My very own sincere regret for not expressing gratitude to you earlier.

goyard - 3:34pm, Czwartek 15 Czerwiec 2023.http://www.goyard-outlet.com

Dodaj swój komentarz

Użytkownik:
Strona:

CAPTCHA Image
Wpisz kod z obrazka:
Zmień obrazek

Gotuje:
zdjęcie Thiessa

Zaloguj Się



 

my foodgawker gallery

Wykrywacz smaku - www.wykrywacz-smaku.pl - moja galeria

Słowa Kluczowe
Ugotowano
  • czerwiec 2018
    • Cytrynowe szparagi i rzodkiewki pieczone z dukkah
  • luty 2018
  • styczeń 2018
  • grudzień 2017
  • październik 2017
  • wrzesień 2017
  • lipiec 2017
  • maj 2017
  • kwiecień 2017
  • marzec 2017
  • luty 2017
  • styczeń 2017
  • grudzień 2016
  • listopad 2016
  • październik 2016
  • wrzesień 2016
  • sierpień 2016
  • lipiec 2016
  • czerwiec 2016
  • maj 2016
  • kwiecień 2016
  • marzec 2016
  • styczeń 2016
  • grudzień 2015
  • listopad 2015
  • październik 2015
  • wrzesień 2015
  • sierpień 2015
  • lipiec 2015
  • czerwiec 2015
  • maj 2015
  • kwiecień 2015
  • marzec 2015
  • luty 2015
  • styczeń 2015
  • grudzień 2014
  • listopad 2014
  • październik 2014
  • wrzesień 2014
  • sierpień 2014
  • lipiec 2014
  • czerwiec 2014
  • maj 2014
  • kwiecień 2014
  • marzec 2014
  • luty 2014
  • styczeń 2014
  • grudzień 2013
  • listopad 2013
  • październik 2013
  • wrzesień 2013
  • sierpień 2013
  • lipiec 2013
  • czerwiec 2013
  • maj 2013
  • kwiecień 2013
  • marzec 2013
  • luty 2013
  • styczeń 2013
  • grudzień 2012
  • listopad 2012
  • październik 2012
  • wrzesień 2012
  • sierpień 2012
  • lipiec 2012
  • czerwiec 2012
  • maj 2012
  • kwiecień 2012
  • marzec 2012
  • luty 2012
  • styczeń 2012
  • grudzień 2011
  • listopad 2011
  • październik 2011
  • wrzesień 2011
  • sierpień 2011
  • lipiec 2011
  • czerwiec 2011
  • maj 2011
  • kwiecień 2011
  • marzec 2011
  • luty 2011
  • styczeń 2011
  • grudzień 2010
  • listopad 2010
  • październik 2010
  • wrzesień 2010
  • sierpień 2010
  • lipiec 2010
  • czerwiec 2010
  • maj 2010
  • kwiecień 2010
  • marzec 2010
  • luty 2010
  • styczeń 2010
Forum

Sport Ernährung wie ...
hallo ich bin POO :P ich wohne in IR. Das...
pooGem @ 5:08am, 18 Czerwiec 2022

hello, how can i solve th...
hello, how can i solve this problem with this page...
eyevag @ 6:57pm, 24 Wrzesień 2021

Como se llamo esto
Como se llamo esto i am from SPAIN. I registere...
killlix @ 1:48am, 27 Lipiec 2021

ВыгодÐ...
variant3ГарантироÐ...
Myronhip @ 6:31am, 21 Kwiecień 2021

Do you need a specialist?...
I choose between these positions https://www.goo...
narmatov-74 @ 11:33pm, 17 Kwiecień 2021

Zdjęcia
Wszystkie zdjęcia oraz teksty opublikowane na tym blogu są moją własnością i nie wyrażam zgody na ich kopiowanie bez mojej wiedzy i zgody - Dz. U. 94 Nr 24 poz. 83, sprost.: Dz. U. 94 Nr 43 poz. 170
Uczestniczę w akcjach Z Widelcem przez Afrykę, Australię i Oceanię

 

F1 od kuchni 2012

 

 

(Kuchnia chińska 2012-ZAPROSZENIE

 

 

 

(kuchnia japonska-zaproszenie

 

(II Festiwal kuchni arabskiej-ZAPROSZENIE

 

Z Widelcem po Azji

 

Z widelcem przez kuchnię obu Ameryk

 

Kuchnie Kaukazu zaproszenie

 

Smaki Afryki zaproszenie

 

Durszlak.pl
Mikser Kulinarny - przepisy kulinarne i wyszukiwarka przepisów